Τζιτζικώστας για προσφυγικό: Δεν μπορεί μια περιφέρεια να σηκώσει ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να σηκώσει όλη η χώρα

Τζιτζικώστας για προσφυγικό: Δεν μπορεί μια περιφέρεια να σηκώσει ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να σηκώσει όλη η χώρα

«Δεν μπορεί μια Περιφέρεια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εν προκειμένω, που βρίσκεται και δίπλα στα σύνορα, να σηκώσει μόνη της ένα πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει ολόκληρη η χώρα». Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Πρακτορείο FM».

Ο κ. Τζιτζικώστας, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες συμμετέχοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, ερωτηθείς για την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν άλλοι πέντε νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία επισήμανε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς την παραμικρή ενημέρωση τόσο της Περιφέρειας, όσο και των τοπικών κοινωνιών, γι’ αυτό και υπάρχουν αντιδράσεις πολιτών.

«Απορώ με αυτή την κυβέρνηση. Όχι μόνο δεν μπόρεσε να χειριστεί το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα από την πρώτη στιγμή με τον τρόπο που έπρεπε, όχι μόνο εγκατέλειψε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης με τα κέντρα φιλοξενίας, που αποδεδειγμένα είχε αποδώσει, αλλά σήμερα, τελευταία στιγμή, και χωρίς να έχει πλέον χρόνο με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων μας, έρχεται και επιβάλει στις τοπικές κοινωνίες, hot spots και κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων. Χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση, χωρίς συζήτηση, χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, που θα βοηθούσε να βρεθούν χώροι αποδεκτοί από τους πολίτες. Ανακοινώνουν πέντε νέα κέντρα προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία και το πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ. Είναι ποτέ δυνατόν μια Περιφέρεια της χώρας μόνη της, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, να σηκώσει ένα πρόβλημα, που δεν μπορεί να το σηκώσει ολόκληρη η χώρα; Η κυβέρνηση λειτουργεί στη λογική του ‘αποφασίζουμε και διατάσσουμε’ αντί να καθίσει με τις τοπικές κοινωνίες και να βρει σημεία αποδεκτά για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης, γι’ αυτό και υπάρχουν αντιδράσεις», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία τεσσάρων έως πέντε κέντρων μετεγκατάστασης κατά μήκος της εθνικής οδού από την Αθήνα μέχρι τη Μακεδονία και σε άλλες Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας, «έτσι ώστε αφενός να μη σηκώνει όλο το βάρος του προσφυγικού μόνη της μία Περιφέρεια και αφετέρου να μη βλέπουμε αυτές τις εικόνες των τελευταίων ημερών, με χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στην εθνική οδό, με παιδιά να μην έχουν να φάνε και να κοιμηθούν. Μιλάμε για μια ανθρωπιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων κι εμείς οι Έλληνες έχουμε μια ευαισθησία με την προσφυγιά και τους πρόσφυγες. Όλα αυτά δείχνουν την προχειρότητα μιας κυβέρνησης, η οποία παραπαίει και η οποία δεν έχει απολύτως κανένα σχέδιο για το θέμα».

Ο κ. Τζιτζικώστας προέβλεψε δραματικές εξελίξεις σχετικά με το προσφυγικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα», ενώ τόνισε ότι η ΕΕ φαίνεται να αδυνατεί να λειτουργήσει ως ενιαίο σώμα.

«Το έθεσα ως ζήτημα και στην Επιτροπή των Περιφερειών. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες. Αν κάθε χώρα ανάλογα με τα συμφέροντά της προχωρά σε μονομερείς ενέργειες και μάλιστα αυτές αποβαίνουν σε βάρος ενός άλλου κράτους μέλους, τότε κινδυνεύει το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα συνολικά ως Ευρώπη και να αντιληφθούν όλοι ότι τα σύνορα της ΕΕ είναι στο Αιγαίο, στα ελληνικά σύνορα. Έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα κι όχι με μονομερείς ενέργειες και κλείσιμο συνόρων. Η Ευρώπη είναι σε κρίση. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τις εγγενείς αδυναμίες της ΕΕ να διαχειριστεί τόσο μεγάλα ζητήματα, αποδεικνύεται ότι ήταν μεγάλο λάθος η επιλογή της διεύρυνσης της ΕΕ έναντι της εμβάθυνσης, που έπρεπε να έχει προηγηθεί», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε μάλιστα τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών να επισκεφτούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να συνεννοηθούν με τους εταίρους μας, προκειμένου να βρεθεί κοινή λύση στο προσφυγικό: «Αυτές τις ώρες χρειάζεται περισσότερη κι αποτελεσματικότερη διπλωματία. Οφείλουν να βρίσκονται σε ένα αεροπλάνο και να επισκέπτονται τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κι όχι να είναι κλεισμένοι ο ένας στο Μαξίμου κι ο άλλος στο Υπουργείο του. Αυτή είναι η δουλειά τους αυτές τις κρίσιμες ώρες. Προέχει τώρα η επίλυση του προσφυγικού. Έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μίγμα στη χώρα, με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, την οικονομική και κοινωνική αναστάτωση, με τους αγρότες, με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες. Σε αυτή την κατάσταση προστίθεται το πολιτικό πλαίσιο σε γεωστρατηγικό επίπεδο, με μια Τουρκία που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και σε δύσκολη σχέση με τη Ρωσία. Η χώρα μας πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα σε συνεργασία με την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Ο απλός δημότης πέρα από υποσχέσεις ή μακροπρόθεσμα...

Τα “Παιδιά της Άνοιξης”   και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας επισκέφτηκε   κλιμάκιο της ομάδας γυναικών   της “Ώρας Ευθύνης”

Τα “Παιδιά της Άνοιξης” και το Ειδικό Δημοτικό...

Την Παρασκευή 19 Απριλίου κλιμάκιο της ομάδας γυναικών...

Η Ελένη Παναγιωταρέα στο εκλογικό κέντρο της Γεωργίας Μπατσαρά

Η Ελένη Παναγιωταρέα στο εκλογικό κέντρο της Γεωργίας...

Το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα...

Αντωνία Παπανδρώνη  Βιογραφικό της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου   με τον συνδυασμό   του Παύλου Παυλίδη   «Συνδημότες»

Αντωνία Παπανδρώνη Βιογραφικό της υποψήφιας...

Γεννήθηκα στη Βέροια στις 18-05-80.Γονείς μου είναι ο...

Ελένη Παναγιωταρέα: «Πιστεύω απόλυτα ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. θα πάει τη χώρα μπροστά»

Ελένη Παναγιωταρέα: «Πιστεύω απόλυτα ότι το...

«Η πολιτική είναι ένα άγνωστο, αλλά ενδιαφέρον, για...

Ο αντιπεριφερειάρχης πήρε την πασχαλινή του λαμπάδα από Τα Παιδιά της Άνοιξης  (Φωτό - Βίντεο)

Ο αντιπεριφερειάρχης πήρε την πασχαλινή του λαμπάδα...

Μια ακόμη εξαιρετική πρωτοβουλία από τα «Παιδιά της...

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΑΤΣΕΑΣ!

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΑΤΣΕΑΣ!

Του Ιωάννη Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγος...

Απαγορεύεται η λήψη αποφάσεων από τα Δημοτικά Συμβούλια, ένα μήνα πριν από τις εκλογές και μέχρι   την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών

Απαγορεύεται η λήψη αποφάσεων από τα Δημοτικά...

-Από την Μεγάλη  Πέμπτη 25 Απριλίου-Για τον λόγο αυτό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Ο απλός δημότης πέρα από υποσχέσεις ή μακροπρόθεσμα σχέδια έχει σίγουρα ανάγκη από άμεσες και χειροπιαστές λύσεις που θα αλλάξουν από την επόμενη μέρα την καθημερινότητα του. Κάθε υποψήφιος οφείλει να...

Την Παρασκευή 19 Απριλίου κλιμάκιο της ομάδας γυναικών του συνδυασμού “Ώρα Ευθύνης” επισκέφθηκε το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας και Κατάρτισης ΑμΕΑ «Τα Παιδιά Της Άνοιξης» και το...