Τζιτζικώστας για προσφυγικό: Δεν μπορεί μια περιφέρεια να σηκώσει ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να σηκώσει όλη η χώρα

Τζιτζικώστας για προσφυγικό: Δεν μπορεί μια περιφέρεια να σηκώσει ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να σηκώσει όλη η χώρα

«Δεν μπορεί μια Περιφέρεια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εν προκειμένω, που βρίσκεται και δίπλα στα σύνορα, να σηκώσει μόνη της ένα πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει ολόκληρη η χώρα». Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Πρακτορείο FM».

Ο κ. Τζιτζικώστας, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες συμμετέχοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, ερωτηθείς για την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν άλλοι πέντε νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία επισήμανε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς την παραμικρή ενημέρωση τόσο της Περιφέρειας, όσο και των τοπικών κοινωνιών, γι’ αυτό και υπάρχουν αντιδράσεις πολιτών.

«Απορώ με αυτή την κυβέρνηση. Όχι μόνο δεν μπόρεσε να χειριστεί το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα από την πρώτη στιγμή με τον τρόπο που έπρεπε, όχι μόνο εγκατέλειψε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης με τα κέντρα φιλοξενίας, που αποδεδειγμένα είχε αποδώσει, αλλά σήμερα, τελευταία στιγμή, και χωρίς να έχει πλέον χρόνο με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων μας, έρχεται και επιβάλει στις τοπικές κοινωνίες, hot spots και κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων. Χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση, χωρίς συζήτηση, χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, που θα βοηθούσε να βρεθούν χώροι αποδεκτοί από τους πολίτες. Ανακοινώνουν πέντε νέα κέντρα προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία και το πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ. Είναι ποτέ δυνατόν μια Περιφέρεια της χώρας μόνη της, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, να σηκώσει ένα πρόβλημα, που δεν μπορεί να το σηκώσει ολόκληρη η χώρα; Η κυβέρνηση λειτουργεί στη λογική του ‘αποφασίζουμε και διατάσσουμε’ αντί να καθίσει με τις τοπικές κοινωνίες και να βρει σημεία αποδεκτά για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης, γι’ αυτό και υπάρχουν αντιδράσεις», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία τεσσάρων έως πέντε κέντρων μετεγκατάστασης κατά μήκος της εθνικής οδού από την Αθήνα μέχρι τη Μακεδονία και σε άλλες Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας, «έτσι ώστε αφενός να μη σηκώνει όλο το βάρος του προσφυγικού μόνη της μία Περιφέρεια και αφετέρου να μη βλέπουμε αυτές τις εικόνες των τελευταίων ημερών, με χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στην εθνική οδό, με παιδιά να μην έχουν να φάνε και να κοιμηθούν. Μιλάμε για μια ανθρωπιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων κι εμείς οι Έλληνες έχουμε μια ευαισθησία με την προσφυγιά και τους πρόσφυγες. Όλα αυτά δείχνουν την προχειρότητα μιας κυβέρνησης, η οποία παραπαίει και η οποία δεν έχει απολύτως κανένα σχέδιο για το θέμα».

Ο κ. Τζιτζικώστας προέβλεψε δραματικές εξελίξεις σχετικά με το προσφυγικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα», ενώ τόνισε ότι η ΕΕ φαίνεται να αδυνατεί να λειτουργήσει ως ενιαίο σώμα.

«Το έθεσα ως ζήτημα και στην Επιτροπή των Περιφερειών. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες. Αν κάθε χώρα ανάλογα με τα συμφέροντά της προχωρά σε μονομερείς ενέργειες και μάλιστα αυτές αποβαίνουν σε βάρος ενός άλλου κράτους μέλους, τότε κινδυνεύει το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα συνολικά ως Ευρώπη και να αντιληφθούν όλοι ότι τα σύνορα της ΕΕ είναι στο Αιγαίο, στα ελληνικά σύνορα. Έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα κι όχι με μονομερείς ενέργειες και κλείσιμο συνόρων. Η Ευρώπη είναι σε κρίση. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τις εγγενείς αδυναμίες της ΕΕ να διαχειριστεί τόσο μεγάλα ζητήματα, αποδεικνύεται ότι ήταν μεγάλο λάθος η επιλογή της διεύρυνσης της ΕΕ έναντι της εμβάθυνσης, που έπρεπε να έχει προηγηθεί», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε μάλιστα τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών να επισκεφτούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να συνεννοηθούν με τους εταίρους μας, προκειμένου να βρεθεί κοινή λύση στο προσφυγικό: «Αυτές τις ώρες χρειάζεται περισσότερη κι αποτελεσματικότερη διπλωματία. Οφείλουν να βρίσκονται σε ένα αεροπλάνο και να επισκέπτονται τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κι όχι να είναι κλεισμένοι ο ένας στο Μαξίμου κι ο άλλος στο Υπουργείο του. Αυτή είναι η δουλειά τους αυτές τις κρίσιμες ώρες. Προέχει τώρα η επίλυση του προσφυγικού. Έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μίγμα στη χώρα, με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, την οικονομική και κοινωνική αναστάτωση, με τους αγρότες, με τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες. Σε αυτή την κατάσταση προστίθεται το πολιτικό πλαίσιο σε γεωστρατηγικό επίπεδο, με μια Τουρκία που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και σε δύσκολη σχέση με τη Ρωσία. Η χώρα μας πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα σε συνεργασία με την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμμετοχή του Σωματείου Αρτοποιών Ναούσης και Περιχώρων στο συλλαλητήριο της Βέροιας

Συμμετοχή του Σωματείου Αρτοποιών Ναούσης και...

Το Σωματείο Αρτοποιών Ναούσης και Περιχώρων...

Ανδρέας Βλαζάκης και Θεοφάνης Μαλκίδης οι κεντρικοί ομιλητές του αυριανού συλλαλητηρίου στη Βέροιας

Ανδρέας Βλαζάκης και Θεοφάνης Μαλκίδης οι κεντρικοί...

Από την Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα για τη Μακεδονία...

Συμμετοχή των σωματείων λαϊκών αγωρών Ν. Ημαθίας στο συλλαλητήριο στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας

Συμμετοχή των σωματείων λαϊκών αγωρών Ν. Ημαθίας στο...

Τα σωματεία της λαϊκής αγοράς αποφάσισαν ομόφωνα την...

Συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στη Βέροια

Συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας στο...

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας...

Η Θρακική Εστία Βέροιας θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Τρίτης (22/1) για την Μακεδονία

Η Θρακική Εστία Βέροιας θα συμμετάσχει στο...

Η Θρακική Εστία Βεροίας, θα συμμετέχει στο κάλεσμα της ...

Κάλεσμα από την Ιερά Μητρόπολη Βέροιας στο συλλαλητήριο της Τρίτης (22/1)

Κάλεσμα από την Ιερά Μητρόπολη Βέροιας στο...

Η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ...

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας: Γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση έτους 2019

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας: Γενική εκλογοαπολογιστική...

Την  Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η...

Κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Το Σωματείο Αρτοποιών Ναούσης και Περιχώρων συμμετέχει στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία μας, το οποίο θα διεξαχθεί την Τρίτη 22α Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Δημαρχείου Βέροιας.

Από την Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα για τη Μακεδονία έγινε γνωστό ότι αύριο Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Πλατεία Δημαρχείου Δ. ...