Ευρεία σύσκεψη για την προστασία των υδάτινων αποδεκτών Πέλλας και Ημαθίας

Ευρεία σύσκεψη για την προστασία των υδάτινων αποδεκτών Πέλλας και Ημαθίας

Μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη την Παρασκευή για την προστασία των υδάτινων αποδεκτών, κυρίως της Τάφρου-66 και του ποταμού Λουδία στην περιοχή της Πέλλας και Ημαθίας, κατά την προσεχή παραγωγική περίοδο λειτουργίας των βιομηχανιών μεταποίησης οπωροκηπευτικών. Στη σύσκεψη, που διοργανώθηκε πολύ έγκαιρα φέτος, παραβρέθηκε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης, ενώ συμμετείχαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη και Πέτρος Ζέρζης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας κ. Κώστας Αποστόλου, εκπρόσωποι των Δήμων, των Βιομηχανιών και υπηρεσιακά στελέχη με αρμοδιότητα στον έλεγχο τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Η συνάντηση ξεκίνησε με εμπεριστατωμένη εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος αναφέρθηκε στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την προστασία των υδάτινων αποδεκτών, του περιβάλλοντος αλλά και της ανθρώπινης υγείας. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι οι υπηρεσίες είναι στη διάθεση των βιομηχανιών για την παροχή τεχνικής υποστήριξης για τη βελτίωση της αποδοτικότητας λειτουργίας των περιβαλλοντικών υποδομών των βιομηχανιών, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή στην μη τήρηση των προβλεπομένων όρων λειτουργίας και ορίων από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.

 Εξάλλου η παράβαση της νομοθεσίας και η πρόκληση περιβαλλοντικών ζημιών αποτελούν κακουργηματική πράξη η οποία διώκεται αυτεπάγγελτα από τις αρμόδιες αρχές. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των υδάτινων αποδεκτών σε σχέση με την αντιπλημμυρική προστασία και την αγροτική παραγωγή. Στόχος είναι η πλήρης εξυγίανση των αποδεκτών, η πολιτική προστασία και δημόσια υγεία σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τον τουρισμό που εξαρτώνται από την ποιότητα του περιβάλλοντος.  

Στην ίδια κατεύθυνση ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης, συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την πρωτοβουλία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα θετικά αποτελέσματα από την περσινή παραγωγική περίοδο. Η Ημαθία αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στην πορεία των υδάτινων αποδεκτών που ξεκινούν από την Πέλλα και εκβάλλουν στον Θερμαϊκό ενώ στο παρελθόν έχουν υπάρξει προβλήματα από την υπέρβαση των περιβαλλοντικών ορίων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ιδιαίτερα τόνισε ότι οι υπηρεσίες και οι βιομηχανίες είναι σύμμαχοι και όχι ανταγωνιστές στην προσπάθεια που γίνεται για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και στο πλαίσιο αυτό οι βιομηχανίες θα πρέπει να λειτουργούν αποδοτικά και να εκσυγχρονίσουν τις περιβαλλοντικές υποδομές τους. 

Ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Π.Ε. Ημαθίας κ. Γιώργος Μιχαλιάς και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Βιομηχανίας της Π.Ε. Πέλλας κ. Κώστας Μητρίας αναφέρθηκαν στη διαδικασία ελέγχου των Βιομηχανιών ενώ το στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας και συνεργάτης του κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Στέφανος Αργυράκης παρουσίασε, ειδικότερα, την εθνική και κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία αναφορικά με τη διαχείριση υγρών αποβλήτων, τους περιβαλλοντικούς ελέγχους, την περιβαλλοντική ζημιά και την περιβαλλοντική ευθύνη φορέων εκμετάλλευσης καθώς και τις υποχρεώσεις που έχουν οι μονάδες που εμπίπτουν στην οδηγία IPPC να εφαρμόζουν τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές. Επίσης, αναφέρθηκε σε στοιχεία από τα Διαχειριστικά Σχέδια Υδάτων για την περιοχή τα οποία επικαιροποιούνται φέτος, καθώς και στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης των υδάτινων αποδεκτών της Π.Ε. Πέλλας με έμφαση στην Τάφρο-66 και ποταμό Λουδία. 

Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Κώστας Αποστόλου ανέφερε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου από τις βιομηχανίες στον τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης από τις βιομηχανίες ενώ η τήρηση της νομοθεσίας ενδιαφέρει όλους ώστε, να περιορίζεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των βιομηχανιών. 

Τις προσεχής ημέρες, ένα ειδικό κλιμάκιο με έμπειρα στελέχη των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας θα επισκεφτεί τις βιομηχανίες προκειμένου να έχει συνεργασία με τα στελέχη που θα ορίσουν και με στόχο αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, την έγκαιρη συντήρηση και προετοιμασία των περιβαλλοντικών τους υποδομών. 

Κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε σ’ ένα καινοτόμο έργο το οποίο θα προωθήσει για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ και αφορά τη δημιουργία ενός ενιαίου πάρκου υποδομών στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας στο οποίο θα παράγονται πιστοποιημένα προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...