Στηρίζουν το αρχαιολογικό έργο στην Ημαθία βουλευτές, μέλη και νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ

Στηρίζουν το αρχαιολογικό έργο στην Ημαθία βουλευτές, μέλη και νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ

Τη στήριξή τους στο αρχαιολογικό έργο της Ημαθίας (ολοκλήρωση μουσείου Αιγών, αναβάθμιση αρχαιολογικού μουσείου Βέροιας, ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Μίεζας κ.ά.) καταθέτουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις βουλευτές, η νομαρχιακή επιτροπή και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, προβάλλοντας τα έργα και διεκδικώντας τη χρηματοδότησή τους από τα αρμόδια υπουργεία. 

Το κείμενό της σχετικής επιστολής αναφέρει:

"Όπως είναι γνωστό, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ημαθίας έχει επιτελεσθεί σημαντικό ερευνητικό έργο, με ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες. Παράλληλα με την ανασκαφή και την επιστημονική έρευνα, η προστασία, αλλά και η «κοινωνικοποίηση» των μνημείων και η επαφή του σύγχρονου ανθρώπου με την κληρονομιά του παρελθόντος, αποτελούν έναν πολύ σημαντικό άξονα της δραστηριότητας των αρχαιολόγων, που επικεντρώνεται στο σχεδιασμό και την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, αλλά και στην οργάνωση μόνιμων και περιοδικών αρχαιολογικών εκθέσεων. Με στόχο την ενεργοποίηση και την αναβάθμιση του δικτύου των μουσείων και των μνημείων της Ημαθίας, προτείνονται μια σειρά από έργα που αφορούν τις υποδομές των αρχαιολογικών χώρων, την προβολή τους στο πεδίο αλλά και ψηφιακά στο διαδίκτυο.

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, έχουν πολλαπλά οφέλη – Πολιτιστικά – Τουριστικά – Οικονομικά – Παιδαγωγικά, για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, αλλά και τη χώρα μας.

Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη μας, οι βουλευτές μας, στηρίζουν την προσπάθεια της τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προβάλλοντας τα έργα και διεκδικώντας τη χρηματοδότησή τους, από τα αρμόδια υπουργεία.

Ήδη έχουν κατατεθεί οι σχετικοί φάκελοι τεκμηρίωσης, στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στον Κ. Α. Χαρίτση και Ε. Κουντουρά, καθώς και στο υπουργείο  Πολιτισμού και Αθλητισμού, στον κ. Α. Μπαλτά και  ενημερώθηκε ενδελεχώς ο Δ/ντης του Υπουργού κ. Π. Δούρος. Οι παραπάνω φάκελοι, υποστηρίζουν την αναγκαιότητα υλοποίησης των παρακάτω έργων:

 

1. Ολοκλήρωση της αναστήλωσης του ανακτόρου των Αιγών και κατασκευή στεγάστρων σε επιλεγμένα ταφικά μνημεία της βασιλικής Νεκρόπολης, ώστε όλα αυτά τα ιδιαίτερα σημαντικά μνημεία να γίνουν πλήρως επισκέψιμα Οι Αιγές (Βεργίνα) είναι χώρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO και «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» - που αποτελεί τον πλέον δημοφιλή για το κοινό αρχαιολογικό χώρο της βόρειας Ελλάδας. Τα έργα που προτείνονται εντάσσονται στις εγκεκριμένες δράσεις του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης 

2.  Αναβάθμιση του αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας

Ανάδειξη της ιδιαίτερης συνεισφοράς της Βέροιας στην αρχαία τέχνη με την πολύ ενδιαφέρουσα σχολή γλυπτικής ρεαλιστικών πορτρέτων που μας κληρονόμησε μια σειρά εξαιρετικής ποιότητας απεικονίσεις των αρχαίων κατοίκων της πόλης. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ημιυπαίθρια έκθεση γλυπτών που θα "συνομιλούν" με τους επισκέπτες και τους περαστικούς. Επίσης θα δημιουργηθεί χώρος περιοδικών εκθέσεων, ώστε συνεχώς να ανανεώνεται το ενδιαφέρον του κοινού για τα εκθέματα του μουσείου, χώροι εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και διαδραστική ψηφιακή έκθεση με το ιστορικό αρχείο των ανασκαφών της εφορείας.

3. Δίδυμο οθωμανικό λουτρό Βέροιας.

Προτείνεται η συντήρηση και η ανάδειξή του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του. Στόχος του έργου είναι το ανδρικό τμήμα, όπου σώζεται εξαιρετικά σημαντική ζωγραφική με σκηνές μάχης, κυνηγιού κλπ. που αποτελεί ένα σπανιότατο δείγμα για την ιστορία της Οθωμανικής τέχνης να γίνει επισκέψιμο ως μνημείο, ενώ το γυναικείο να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό χαμάμ, ώστε το σύνολο να αποτελέσει μια μοναδική τουριστική ατραξιόν για την πόλη.

3. Συντήρηση και αποκατάσταση μιας σειράς βυζαντινών, μεταβυζαντινών και οθωμανικών μνημείων στον κεντρικό άξονα της Βέροιας, ώστε με αφετηρία το αρχαιολογικό μουσείο και τον ήδη αναδεδειγμένο αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Παταπίου, κορυφαίο σημείο αναφοράς την Παλαιά Μητρόπολη και κατάληξη το Βυζαντινό μουσείο να δημιουργηθεί ο μεγάλος αρχαιολογικός περίπατος της πόλης. Στα μνημεία περιλαμβάνονται οι εκκλησίες του Χριστού, των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, του προφήτη Ηλία, της Αγίας Άννας, του Αγίου Βλασίου, του Αγίου Δημητρίου, αλλά και το Ορτά Τζαμί.

4. Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μίεζας και ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Λευκαδίων, με την δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή των μακεδονικών τάφων και του Νυμφαίου της Σχολής του Αριστοτέλη.

5. Δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο Σφηκιάς-Ριζωμάτων (αρχαία Λεβαίη) επίκεντρο του οποίου είναι οι ανασκαμμένες βασιλικές, ο κατάγραφος ναός του Αγίου Δημητρίου και το μακεδονικό κάστρο των Ριζωμάτων, ώστε ο χώρος αυτός να γίνει το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος της πολιτιστικής - φυσιολατρικής διαδρομής των Πιερίων.

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός των προτεινόμενων έργων φτάνει τα 16.000.000 €. Η εμπειρία του προσωπικού της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και της Προϊσταμένης του αρχαιολογικού έργου στην Ημαθία, προεξοφλούν την κοινωνικά επωφελή και ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, καθώς και την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωσή τους.

Δηλώνουμε πως θα είμαστε δίπλα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του νομού μας, στην προσπάθειά για αξιοποίηση της πλούσιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην Αγορά  από τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην...

Από τη  Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το...

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του ΕΣΠΑ- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Καμία αδικία, προσχηματική προσπάθεια Βοργιαζίδη να δημιουργήσει εντυπώσεις  για να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του»  -Απάντηση της ΠΕ Ημαθίας κ

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του...

Απάντηση με καταλογισμό ευθυνών στον δήμαρχο και την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...