Οριστικό τέλος σε κιρσούς, φλεβίτιδα,  και φλεβική ανεπάρκεια με συνδυαστική  (διαδερμική-ενδοσκοπική) θεραπεία Laser

Οριστικό τέλος σε κιρσούς, φλεβίτιδα, και φλεβική ανεπάρκεια με συνδυαστική (διαδερμική-ενδοσκοπική) θεραπεία Laser

Από τον Dr med 

Δημήτρη Ν. Παπαδημητρίου 

MSc,Phd,FACS,FEBVasc

Στρατιωτικό Ιατρο,

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟ 

ΕΝΔΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟ

 

 

Η θεραπεία των κιρσών, της φλεβίτιδας και της φλεβικής ανεπάρκειας είναι πλέον  γεγονός και μπορεί να γίνει ανώδυνα και αναίμακτα, με Laser, με απόλυτο ποσοστό επιτυχίας, και μάλιστα στη Βέροια.

Ο αγγειοχειρουργός στρατιωτικός γιατρός Δημήτρης Παπαδημητρίου που εφαρμόζει την μέθοδο μας εξηγεί τον τρόπο που λειτουργεί και τα αποτελέσματά της.

 

Είναι πραγματικότητα ότι είναι πλέον εφικτή η θεραπεία των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας με τόσο απλό και ανώδυνο τρόπο όπως το Laser;

Η θεραπεία είναι ανώδυνη, αναίμακτη και έχει ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 100% .Πρόκειται για επαναστατική μικρό-επέμβαση, υψίστης ακρίβειας ελέγχου και θεραπείας όλων των υποδόριων ανεπαρκούντων φλεβών.

«Η θεραπεία των κιρσών γίνεται ενδοσκοπικά και αποτελεί πλέον επέμβαση ρουτίνας και δίνει θεαματικά αποτελέσματα σε σχέση το ανοιχτό χειρουργείο

 

Είναι οι κιρσοί και η φλεβική ανεπάρκεια μια συχνή νόσος για τους Έλληνες και τι πρέπει να προσέχουμε πριν φτάσουμε σε κατάσταση παρέμβασης;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες και Ελληνίδες έχουν σοβαρό πρόβλημα κιρσών, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι από τις πιο συχνές παθήσεις των γυναικών σε ποσοστό 40 – 45% και των ανδρών σε ποσοστό 20-25 %.Δηλαδή στην πατρίδα μας περίπου 2.200.000 γυναίκες πάσχουν από μικρότερου ( σταδίου 1) μέχρι μεγαλύτερου βαθμού (σταδίου 5)ανεπάρκεια του φλεβικού δικτύου, χωρίς όλες τους να το γνωρίζουν.

Επίσης περίπου 900.000 άνδρες πάσχουν από τη νόσο την οποία συχνά διαγιγνώσκουμε για πρώτη φορά στο στρατό κατά την διάρκεια της θητείας.

Τα μέτρα πρόληψης που συνιστούν οι γιατροί είναι κυρίως το περπάτημα, η άσκηση, η χρήση ελαστικών καλτσών και η αποφυγή της χρήσης στενών κορσέδων,

Τι φταίει τελικά  και φτάνει κανείς στον αγγειοχειρουργό  με ενοχλήματα από τους κιρσούς και τη φλεβική ανεπάρκεια και αναζητά θεραπεία; 

Οι  κυριότερες αιτίες, εκτός αυτών που υπάρχουν κατά την γέννηση του ατόμου- ελαττωματικές φλέβες η με λιγότερες βαλβίδες -που συμβάλλουν στη φλεβική ανεπάρκεια είναι:

 Η κληρονομικότητα, η παρατεταμένη ορθοστασία λόγω επαγγέλματος( χειρουργοί, γκαρσόνια, κομμώτριες κ, λ, π), η παχυσαρκία, η χρόνια δυσκοιλιότητα, η  χρόνια άρση βάρους (σε διάφορα επαγγέλματα), η ηλικία ( η συχνότητα των κιρσών σε ηλικίες μικρότερες των 50 ανέρχεται στο 31%, ενώ ξεπερνά το 70% μετά το 50στο έτος της ηλικίας, η εγκυμοσύνη (λόγω της πίεσης των φλεβών της κοιλιάς), η λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών, η καθιστική εργασία και ζωή

Τα κυριότερα δε συμπτώματα που έχουν όσοι εμφανίζουν κιρσούς είναι:  πρήξιμο, οίδημα, πόνος, βαριά άκρα, καυσαλγίες, αίσθημα τάσεως, κνησμό (φαγούρα),νυχτερινές κράμπες, μουδιάσματα (αιμωδίες ), αιμορραγία, δερματίτιδα εξέλκωση γύρω από τον αστράγαλο(φλεβικό έλκος, κακοήθης εξαλλαγή.

Ένα συχνό σύμπτωμα των κιρσών είναι η θρομβοφλεβίτιδα στην οποία το τοίχωμα της φλέβας ,φλεγμένη δημιουργεί πόνο, το δέρμα είναι σκληρό, ζεστό, κόκκινο και πρησμένο.

Η θρομβοφλεβίτιδα είναι 20 φορές πιο συχνή σε άτομα με κιρσούς. Από αυτούς το 8-40% προσβάλλει τις εν τω βάθει φλέβες -θρόμβωση- με αποτέλεσμα ένα 10% να αναπτύξει πνευμονική εμβολή και ενίοτε θάνατο.

Το Triplex των φλεβών –έγχρωμος υπέρηχος- είναι η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση και τον τρόπο αντιμετώπισης των φλεβικών παθήσεων των ποδιών.

Τι είναι η θεραπεία των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας με Laser , πώς γίνεται και ποια τα πλεονεκτήματά της για τον ασθενή;

 Η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser είναι η ελάχιστα επεμβατική εκδοχή της «κλασικής» σαφηνεκτομής και αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο για την αντιμετώπιση των κιρσών σήμερα.

Με την τεχνική αυτή, η εκρίζωση της μείζονος ή της ελάσσονος σαφηνούς, δηλαδή της κύριας φλέβας που παρουσιάζει βαλβιδική ανεπάρκεια και έχει οδηγήσει στην εμφάνιση των κιρσών στο δέρμα, αντικαθίσταται με την εξάχνωση της φλέβας μέσω της εφαρμογής ενέργειας Laser απ’ευθείας στον αυλό της φλέβας.

Η μέθοδος πραγματοποιείται με υπερηχογραφική καθοδήγηση σε όλα της τα στάδια, τα οποία επιγραμματικά είναι τα ακόλουθα:

1. Διαδερμική παρακέντηση με βελόνα της φλέβας υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση και εισαγωγή του θηκαριού

2. Εισαγωγή της ίνας Laser και προώθησή της μέχρι την συμβολή της σαφηνούς με την μηριαία φλέβα

3. Έκχυση ειδικού αναισθητικού διαλύματος σε όλο το μήκος της φλέβας υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση TUMESCENCE

4. Ενεργοποίηση του Laser και απόσυρση της ίνας με συγκεκριμένη ταχύτητα, καταστρέφοντας την φλέβα

Η συνεχής διεγχειρητική υπερηχογραφική καθοδήγηση, εφόσον είναι καλής ποιότητας, εξασφαλίζει υψηλή ακρίβεια και ασφάλεια σε όλα τα στάδια της επέμβασης.

Η επέμβαση ολοκληρώνεται με τις micro-φλεβεκτομές των κιρσών: στην περιοχή των κιρσών γίνεται έκχυση ειδικού αναισθητικού διαλύματος και στη συνέχεια οι κιρσοί αφαιρούνται με micro-τεχνική μέσα από μικροσκοπικές οπές, διαμέτρου ενός χιλιοστού.

Η τεχνολογία του Laser που χρησιμοποιείται κατά την επέμβαση είναι η πλέον σύγχρονη. Η ακτίνα Laser που εκπέμπεται έχει μήκος κύματος 1470nm, στοχεύοντας στο νερό και όχι στο αίμα, γεγονός που εξασφαλίζει επιτυχία της επέμβασης και ανώδυνη μετεγχειρητική περίοδο. Η πρωτοποριακή ίνα Elves Radial διαθέτει στην κορυφή της ειδικά κάτοπτρα τα οποία διαχέουν την ακτίνα Laser στις 360 μοίρες, επιδρώντας ομοιόμορφα σε όλη την περίμετρο του τοιχώματος της φλέβας.

Τα πλεονεκτήματα της ενδοαυλικής θεραπείας με Laser σε σύγκριση με την σαφηνεκτομή της «παλαιάς σχολής» είναι ιδιαίτερα σημαντικά:

1. Η επέμβαση είναι ανώδυνη και γίνεται με ειδική τοπική αναισθησία. Συνήθως χορηγείται ελαφριά μέθη από τον αναισθησιολόγο της ομάδας. Πλέον η χορήγηση γενικής ή περιοχικής (ραχιαίας ή επισκληριδίου) αναισθησίας δεν είναι απαραίτητη.

2. Η επέμβαση είναι εξαιρετικά ασφαλής και με ελάχιστες ή καθόλου επιπλοκές.

3. Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση – ο ασθενής μπορεί και περπατάει αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης.

4. Η άμεση μετεγχειρητική περίοδος είναι ανώδυνη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών δεν λαμβάνει καθόλου παυσίπονα την ημέρα μετά την επέμβαση.

5. Ο ασθενής συνήθως εξέρχεται από το νοσοκομείο σε μια έως δύο ώρες μετά την επέμβαση.

6. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση ενώ η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει σε μια με δύο ημέρες. Το μόνο που απαιτείται από τον ασθενή είναι να μην σηκώνει βάρη άνω των 5 κιλών και να φοράει τις ελαστικές του κάλτσες για δύο εβδομάδες.

7. Επειδή δεν γίνονται χειρουργικές τομές και ράματα, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, καθώς σε μερικούς μήνες μετά την επέμβαση τα σημάδια είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

8. Η πιθανότητα υποτροπής μετά από την ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser είναι μικρότερη της κλασσικής σαφηνεκτομής.

Να σημειωθεί ότι η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser είναι μια μέθοδος που απαιτεί υλικο-τεχνική υποδομή υψηλής τεχνολογίας καθώς και υψηλή τεχνική κατάρτιση-εξειδίκευση του αγγειοχειρουργού, ο οποίος θα πρέπει να είναι και ο μοναδικός  ειδικός ιατρός που θα εκτελεί τέτοιου είδους, λεπτομερείς παρεμβάσεις.

Πρέπει να τονιστεί, ότι σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της Αγγειοχειρουργικής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών και του American Venous Forum, συνιστάται να προτιμάται η ενδοαυλική θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας από την χειρουργική θεραπεία (οδηγία 11.2 – Gloviczki et al, Journal of Vascular Surgery, May 2011).

Εφαρμόζεται αυτή η θεραπεία στη Βέροια;

Είχα την τύχη να είμαι ο ένας από τους 4 αγγειοχειρουργούς της Βορείου Ελλάδος που επιλέχθηκαν από την CANA Pharmaceuticals να εκπαιδευτούν στο τελευταίας γενεάς ενδοαυλικό Laser  της εταιρείας Angiodynamics και ο πρώτος που το χρησιμοποίησε σε περιστατικό στη Βόρειο Ελλάδα και μάλιστα σε κλινική της πόλης μας το Σεπτέμβριο του 2015. Από τότε έχω πραγματοποιήσει 30 περιστατικά με τη συγκεκριμένη συσκευή Laser , τα είκοσι από αυτά στην πόλη της Βέροιας, με απόλυτη επιτυχία και με ολιγόωρη παραμονή στην κλινική. Οι ασθενείς όχι μόνο επέστρεψαν την ίδια ημέρα στο σπίτι και στις ασχολίες τους , αλλά και σε τρεις ημέρες στην εργασία τους, ανώδυνα και χωρίς τα προβλήματα της ανοιχτής μεθόδου. Μάλιστα με αυτό τον αριθμό επεμβάσεων η Βέροια έχει-προς το παρόν τουλάχιστο- τα πρωτεία σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα στην αντιμετώπιση των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας με αυτή τη συγκεκριμένη τελευταίας γενεάς συσκευή Laser.

Το κόστος της θεραπείας με Laser;

Το κόστος είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό της ανοιχτής αποκατάστασης λόγω των ακριβότερων υλικών του Laser αλλά σίγουρα όχι απαγορευτικό. Τα πλεονεκτήματα, όμως της μεθόδου και η απουσία νοσηλείας σε μια κλινική εκμηδενίζουν τη μικρή αυτή οικονομική επιβάρυνση.

To μελλον για αυτές τις παθήσεις θα είναι περισσότερο εύκολο;

Το μέλλον είναι ήδη εδώ, είναι εύκολο και ελπίζω να είμαστε πάντα δυνατοί, αισιόδοξοι και με τη βοήθεια  της τεχνολογίας, να πρωτοπορούμε για το καλό του ασθενή.

 

(Για επικοινωνία με τον Ιατρό

Iατρειο Βενιζελου 13 , Βεροια

Τηλ. Επικοινωνιας 23310 67749, 6944605353)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξι σπόροι που είναι θησαυροί για την υγεία

Έξι σπόροι που είναι θησαυροί για την υγεία

Τα τελευταία χρόνια η έννοια των «υπερτροφών»...

Συμβουλές από γιατρούς για τα ατυχήματα του Πάσχα

Συμβουλές από γιατρούς για τα ατυχήματα του Πάσχα

Το Πάσχα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μικρούς και...

Τροφές με σίδηρο: Ποιες είναι οι κορυφαίες

Τροφές με σίδηρο: Ποιες είναι οι κορυφαίες

Όταν καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο,...

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις αποζημιώσεις γυαλιών οράσεως - Τι ισχύει τελικά

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις αποζημιώσεις...

Νέες διευκρινίσεις εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.«Κομφούζιο»...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο νικητής είναι ο ηττημένος που προσπάθησε ακόμα μια φορά…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο νικητής...

Της Χρύσας Μπέκα , Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια   ...

Καφέ ή άσπρα αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά και ποια να βάψεις το Πάσχα

Καφέ ή άσπρα αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά και ποια να...

Έφτασε η εποχή που τα αυγά μπαίνουν στην φαρέτρα μας...

Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής

Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής

Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση του συμπληρώματος...

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέξετε για τις πασχαλινές αγορές τροφίμων

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέξετε για τις πασχαλινές αγορές...

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., υλοποιεί τον ετήσιο προγραμματισμό ελέγχων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Τα τελευταία χρόνια η έννοια των «υπερτροφών» κατακλύζει την καθημερινότητά μας και έχουμε επανειλημμένα κάνει ειδικές αναφορές σε αυτές. Αυτή τη φορά θα εστιάσουμε σε σπόρους- διατροφικά διαμαντάκια που...

Το Πάσχα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους, για να ξεφύγουν από τη ρουτίνα, βρεθούν στην εξοχή και να απολαύσουν τα πασχαλινά έθιμα στην ελληνική ύπαιθρο. Αυτή την εποχή της ξεγνοιασιάς,...

Όταν καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, αυτός απορροφάται από το σώμα σας, κυρίως μέσα από το άνω τμήμα του λεπτού σας εντέρου.Οι τροφές με σίδηρο πρέπει να αποτελούν βασικό πυλώνα στην...