Επίκαιρα θέματα - Οδός Καπετανίδη (Το ιστορικό μιας διαμάχης)

Επίκαιρα θέματα - Οδός Καπετανίδη (Το ιστορικό μιας διαμάχης)

Εκείνο το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο Βεροίας, είχε να συζητήσει πληθώρα τοπικών θεμάτων.

Ανάμεσά τους, δέσποζε η αναφορά ενός πολίτη, που με το έγγραφό του προς τον Δήμαρχο, δε ζητούσε την τακτοποίηση κάποιου οικοπέδου, ούτε την απαλλαγή του από κάποια δημοτικά τέλη. Ο πολίτης αυτός που δεν ήταν άλλος από τον αυτάδελφό μου συμβολαιογράφο Νίκο Σιδηρόπουλο, ζητούσε από την τοπική αυτοδιοίκηση να τιμήσει τον Πόντιο πατριώτη Νίκο Καπετανίδη, δίδοντας το όνομά του σε κάποιον από τους δρόμους της πόλης. Συνάμα, εξιστορούσε την πατριωτική δράση του και τη θαρραλέα στάση του στο δικαστήριο της Αμάσειας όπου οι Τούρκοι δικαστές τον καταδίκαζαν σε θάνατο και τον έστελναν στην αγχόνη. Ήταν τότε που ο Πόντος αγωνιζόταν ν’ αποτινάξει τον Τουρκικό ζυγό.

Ο Ευθύμιος Τσελέπογλου, ο σεμνός και μειλίχιος δήμαρχος της τετραετίας 1975-78, είχε ήδη ενημερώσει τον επί κεφαλής της αντιπολίτευσης Στάθη Παναγιωτίδη, με τον οποίο είχε καθιερώσει αγαστή συνεργασία. Ομού κατέληξαν στην απόφαση να παραχωρηθεί στον ήρωα της Τραπεζούντας ο ανώνυμος δρομίσκος που ενώνει την οδό Μητροπόλεως με την Κεντρική οδό. Η απόφαση έγινε ομόφωνα δεκτή από το δημοτικό συμβούλιο. Και ο γενναίος δημοσιογράφος που απαγχονίστηκε από το Κεμαλικό καθεστώς μαζί με δεκάδες διακεκριμένες προσωπικότητες και εκατοντάδες άλλους απλούς πολίτες, βρήκε τη δικαίωση σε μιαν αξιοπρεπή οδό της Βέροιας.

Τις επόμενες ημέρες, η Εύξεινος Λέσχη και οι τοπικές εφημερίδες ανέδειξαν και εξήραν το γεγονός της ονοματοδοσίας και το ιστορικό του τιμηθέντος Πόντιου ήρωα.

Πέρασε από τότε μία και πλέον δεκαετία. Κάποτε προέκυψε η ανάγκη να τιμηθεί η δέσποινα της Βέροιας, που εξέπληξε με τη γενναιοδωρία της προς το δήμο και το λαό της γενέτειράς της. Ο δήμαρχος των ετών εκείνων, αγνοώντας κατά πάσαν πιθανότητα το ηρωϊκό παρελθόν του Νίκου Καπετανίδη έδωσε εντολή για την αποκαθήλωση της πινακίδας που έφερε την ονομασία της γενναιόδωρου ευεργέτιδας.

Η αντίδραση της Ευξείνου Λέσχης και η απόφαση της Νομάρχου Παρτσαφυλίδου να ακυρώσει ως παράτυπη τη δημαρχιακή ενέργεια, είχε ως συνέπεια διχαστικές τοποθετήσεις και δημόσιες έριδες που αναστάτωσαν ως ένα βαθμό την πόλη.

Τελικά, έγινε δεκτή η συμβιβαστική πρόταση του Δημάρχου να αποκατασταθεί ο… εκ πεσών φιλοξενούμενος ήρωας σε άνετους και αξιοπρεπείς χώρους του Ποντιακού οικισμού άνω Καλλιθέας.

Η πόλη τοιουτοτρόπως ηρέμησε. Η τρωθείσα φιλοτιμία των Ποντίων ικανοποιήθηκε.

Σήμερα, ένας ανδριάντας Πόντιου Πολεμιστή  στην Πλατεία Νίκου Καπετανίδη αποδίδει έντεχνα την ιστορία και τους αγώνες των Ελλήνων του Πόντου απολαμβάνοντας τις ομορφιές και τη γοητεία του ολάνθιστου πάρκου.

Στην είσοδο της πλατείας και στις γωνίες του διπλανού δρόμου, οι πινακίδες ενημερώνουν τους περαστικούς πως εκεί ζωντανεύουν οι μνήμες ενός Τραντέλλενα και ακούγεται η γενναία και παλικαρίσια φωνή του:

«Αγωνίστηκα για ένα ελεύθερο έθνος, για έναν ανεξάρτητο Πόντο. Αν αυτό είναι το έγκλημά μου: Κρεμάστε με!».

Ορ. Σιδηρόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πάσχα των Καθολικών επηρεάζει τις συναλλαγές μας με τις Τράπεζες

Το Πάσχα των Καθολικών επηρεάζει τις συναλλαγές μας με...

Κατεβάσουν... ρολά για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες στο...

Παράταση πληρωμής των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ, ζητά η ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Παράταση πληρωμής των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ, ζητά η ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Με αίτημα της ΕΘ.Ε.Α.Σ. στο υπουργείο Αγροτικής...

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και τι θα γίνει με εξετάσεις και Ευρωεκλογές;

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και τι θα γίνει με...

Φέτος, το Πάσχα πέφτει στις 5 Μαΐου, ενώ η Μεγάλη...

ΕΔΕΥΑ: Ραντεβού με Σκυλακάκη και με προτάσεις για τη διαχείριση του νερού

ΕΔΕΥΑ: Ραντεβού με Σκυλακάκη και με προτάσεις για τη...

Οι επικείμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για τη...

«Στάση» με συνεδρίαση στο Ταγαροχώρι για το Τοπικό Συμβούλιο Βέροιας

«Στάση» με συνεδρίαση στο Ταγαροχώρι για το Τοπικό...

Συνεχίζονται με επιτυχία οι ανοιχτές συνεδριάσεις του...

Καλάθι του Πάσχα στις 24 Απριλίου, ενδέχεται και «καλάθι νονών»

Καλάθι του Πάσχα στις 24 Απριλίου, ενδέχεται και...

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα με πιθανή ημερομηνία...

Στις 16 Οκτωβρίου η απόφαση της επανακαταμέτρησης για την 4η βουλευτική έδρα της Ημαθίας

Στις 16 Οκτωβρίου η απόφαση της επανακαταμέτρησης για...

Εκδικάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Συμβούλιο...

Σκοτάδια στον δρόμο πριν την γέφυρα της Μπαρμπούτας

Σκοτάδια στον δρόμο πριν την γέφυρα της Μπαρμπούτας

Αρκετοί αναγνώστες μας επεσήμαναν ότι διασχίζοντας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...