Ελληνική γλώσσα και Ευρώπη *Γράφει ο   Μανώλης Βαλσαμίδης

Ελληνική γλώσσα και Ευρώπη *Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Δυο σχόλιά μου, ένα σε άρθρου του κ. Ευαγγελίδη με τίτλο “Νους υγιής σε σώμα υγιές” και ένα δεύτερο, ομάδας φιλολόγων, που κοινοποιεί η κ. Άννα Κωστίκα με τίτλο “Διατηρήστε τα αρχαία ελληνικά ως υποχρεωτικό μάθημα” με κοινό θέμα τη γλώσσα, τα μεταφέρω εδώ για παραπέρα σχολιασμό:

1) Έγραψα, “Αγλωσσία, αγνωσία (αμάθεια), απαιδευσία πάνε πακέτο. Η κατάσταση μπορεί να βολεύει κάποιους, είναι όμως ανεπίτρεπτη. Η Παιδεία είναι αγαθό, το πρώτιστο για την κοινωνική και εθνική υγεία, ως καλλιέργεια/μόρφωση και ανάδειξη προσώπων. Η διατήρηση των γλωσσικών κατακτήσεων, η καλλιέργεια και η διεύρυνση του πλούτου της γλώσσας είναι, πρέπει να είναι, μέλημα κάθε νοικοκύρη λαού”.

2) Έγραψα, “Η γλώσσα είναι διαχρονικό κτήμα, περιουσία του γένους των Ελλήνων και όχι μόνο. Με την καλλιέργεια της Αρχαίας Ελληνικής πλουτίζουμε τη Νέα και το αντίθετο, με την καλλιέργεια της Νέας ενισχύουμε την κατανόηση της Αρχαίας. Στην ουσία αναπτύσσουμε τη σκέψη μας. Είναι πανθομολογούμενο”!

Το θέμα της ενιαίας γλώσσας αρχαίας και νέας απασχόλησε την Ευρώπη στα τέλη του 17ου με αρχές του 18ου αιώνα και είναι σημαδιακό ότι χωρίζονται οι ασχολούμενοι με το θέμα σε δυο ισχυρές ομάδες με επίκεντρο τη Γερμανία. Η ομάδα της υποστήριξης της ενότητας της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής γλώσσας συγκροτείται από τους φιλέλληνες Ευρωπαίους και η ομάδα που υποστηρίζει ότι η “πεζή” Ελληνική γλώσσα είναι ξένη προς την Αρχαία συγκροτείται από τους ανθέλληνες. Ηγετικές μορφές της πρώτης ομάδας οι φιλέλληνες Francke, Hoffmann Tribbechovius και Lanqius και στην κεφαλή των ανθελλήνων ο Henninius. 

Περί το 1700 φτάνει στην Γερμανία ένας Έλληνας λόγιος, Μακεδών, “Naussiensis”, ο οποίος αντιπαλεύει το ψεύδος των ανθελλήνων (των Ορθωιστών).

Η παρουσία του Έλληνα Μακεδόνα Ναουσαίου Αναστασίου Μιχαήλ του Λογίου ταράζει τα νερά, ανατρέπει την εναντίον της Ελλάδος γνώμη των “Ορθωιστών”, διαμορφώνει ευνοϊκό για την Ελλάδα ενοτικό της γλώσσας της Ελλάδας φρόνημα της κοινής ευρωπαϊκής γνώμης με επίτευγμα την ανακήρυξη του λογίου ως μέλους της Ακαδημίας του Βραδεμβούργου (Βερολίνου) το 1707. Είναι ο πρώτος Έλληνας Ακαδημαϊκός στην Ευρώπη. 

Κλείνω με τη θέση του για την Ελληνική γλώσσα, όπως την εκθέτει στην επιστολή του στον Tribbechovius:

“Ἔπειτα οὐδὲ κακεῖνο νομίζω νὰ μᾶς λανθάνῃ, ὅτι ἡ πεζὴ αὕτη τῶν Ἑλλήνων διάλεκτος, ὄντας γνήσια θυγάτηρ ἐκείνης τῆς παλαιᾶς ὁποῦ τεθριπποβάτης περιέδραμε σχεδὸν ποτὲ ὅλην τὴν ὑφήλιον, ἀκόλουθον εἶναι, ὅτι ὅσον ἐκείνη αὔξεται καὶ λαμπρήνεται, τοσοῦτο μᾶλλον καὶ αὕτη νὰ συναυξάνεται ὁμοὺ καὶ νὰ συλλαμπρήνεται”.        

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνελήφθη ανήλικος για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και φωτοβολίδων

Συνελήφθη ανήλικος για παράβαση της νομοθεσίας περί...

Συνελήφθη στις 4 Μαΐου 2024 το πρωί σε περιοχή της...

Έφυγε από τη ζωή η Αντωνία Μπορδένα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αντωνία Μπορδένα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 6 Μαΐου 2024...

Απονομή Προσκοπικού μεταλλίου στον Τάκη Βλαχόπουλο

Απονομή Προσκοπικού μεταλλίου στον Τάκη Βλαχόπουλο

Σε μια μικρή και σεμνή τελετή τιμήθηκε την Πέμπτη 2-5-2024...

Έφυγε από τη ζωή ο Μενέλαος Ιωαν. Παπαγιάννης σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Μενέλαος Ιωαν. Παπαγιάννης σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 6 Μαΐου 2024...

Τελετή Αναστάσεως και Πασχαλινή θεία Λειτουργία στη Βέροια

Τελετή Αναστάσεως και Πασχαλινή θεία Λειτουργία στη...

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Χρ. Τσακμακίδου σε ηλικία 64 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Χρ. Τσακμακίδου σε ηλικία 64...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Πάσχα 5 Μαΐου 2024 στις...

Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα

Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα

Χριστός Ανέστη, Καλό Πάσχα@@ads-588@@

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ἐλέῳ Θεοῦ Ἐπίσκοπος καί Μητροπολίτηςτῆς Ἱερᾶς καί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...