Επίκαιρα και μη - Ο ­Άγιος ­της ­άλωσης ­και ­το ­ιστορικό ­πλατάνι

Επίκαιρα και μη - Ο ­Άγιος ­της ­άλωσης ­και ­το ­ιστορικό ­πλατάνι

«Μοναδικό μνημείο με θρησκευτικό, ιστορικό και οικολογικό χαρακτήρα, είναι ο πλάτανος της παλιάς αγοράς» έγραφε προ πολλών ετών η γλαφυρή πέννα του γιατρού και δόκιμου λογοτέχνη Τάσου Βασιάδη.

Και παρέθετε προς επιβεβαίωση τις μαρτυρίες αξιόπιστης εγκυκλοπαιδικής καταγραφής, που τοποθετούσε τον ιστορικό πλάτανο σε ισάξιο ενδιαφέρον με πασίγνωστα και φημισμένα πλατάνια της Ελλάδας.

Αυτά, πριν από είκοσι πέντε χρόνια. Σήμερα ο πλάτανος αυτός πνέει τα λοίσθια. Τα λιγοστά κλαδιά του ασφυκτιούν προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στα καυσαέρια των αυτοκινήτων που περνούν από δίπλα και αυτών που παρκάρουν στη σκιά του.

Ο κορμός του βλέπει περίφοβος τη δυσοίωνη κατάληξη που προδικάζει εκ του ασφαλούς η σαρακοφαγωμένη πορεία της ρίζας του. Γέρνει εν τούτοις προς τη γη, λες και πασχίζει να διαψεύσει εκείνους που υποστηρίζουν πως «τα δέντρα πεθαίνουν όρθια».

Το πλατάνι της παλιάς αγορά βίωσε τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της πόλης αυτής, Και είναι δεμένο με την ιστορία της άλωσης και των φριχτών γεγονότων της εποχής εκείνης. Γεγονότα που τόσο παραστατικά περιγράφει ο Γερμανός περιηγητής Αδόλφος Στρουκ, βιβλιοθηκάριος του αυτοκρατορικού ινστιτούτου Αθηνών.

Ο Στρουκ στα τέλη του 19ου αιώνα, περιήλθε στις περιοχές της Μακεδονίας καταγράφοντας εντυπώσεις και ιστορικά γεγονότα, εκείνα φυσικά που θεωρούσε άκρως ενδιαφέροντα. Από τις διηγήσεις αυτές επιβεβαιώνεται ο ρόλος του Μητροπολίτη Αρσένιου, του τελευταίου πριν από την άλωση αρχιερέα της Βέροιας.

Γράφει και για το πλατάνι ο Γερμανός περιηγητής. Κυρίως όμως γράφει και παραθέτει το χρονικό της τουρκικής θηριωδίας:

«Ένας μεγάλος αριθμός χριστιανών βρήκε καταφύγιο στη Μητρόπολη. Όμως οι τούρκοι παραβίασαν την πόρτα του ναού και γρήγορα διαφάνηκε ότι θα επακολουθήσει σφαγή. Την τελευταία όμως στιγμή, ο ποιμενάρχης κατόρθωσε να στρέψει την οργή των τούρκων επάνω του και να σώσει τους πιστούς που είχαν εγκλειστεί μαζί του στον Μητροπολιτικό ναό».

Ο Μητροπολίτης Αρσένιος θυσιάστηκε για το ποίμνιό του. Έπεισε την τελευταία στιγμή τον επικεφαλής των ορδών που κατέκτησαν τον ναό πως αν θανατώσει τον πνευματικό ηγέτη του εκκλησιάσματος, είναι σαν να θα-νάτωσε το πλήθος των πιστών χριστιανών. Οι Τούρκοι κακοποίησαν μέχρι θανάτου τον ηρωικό Δεσπότη και τον μετέφεραν στο διπλανό πλάτανο, στα κλαδιά του οποίου κρέμασαν το σκήνωμά του.

Η Εκκλησία, κατέταξε τον Αρσένιο μεταξύ των Αγίων. Η Βέροια, για τον λαό της οποίας έδωσε τη ζωή του, ανήγειρε στο χώρο του μαρτυρίου του περιχαρή ανδριάντα, ενώ μία μαρμάρινη πλάκα εντοιχισμένη στον κορμό του πλατάνου θα μνημονεύει εσαεί τον μαρτυρικό του θάνατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:  Κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Κίνητρα στους αγρότες...

Σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις προχώρησε ο υπουργός...

«Καλπάζει» η τιμή της χρυσής λίρας – Έσπασε το ιστορικό ρεκόρ των 600 ευρώ

«Καλπάζει» η τιμή της χρυσής λίρας – Έσπασε το...

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο συνεχίζει να «σπάει» η χρυσή...

Διευθυντές δημοτικών σχολείων της Βέροιας, περιηγήθηκαν με τον Μάκη Δημητράκη σε ιστορικά μνημεία και παραδοσιακές γειτονιές της πόλης

Διευθυντές δημοτικών σχολείων της Βέροιας,...

Πάνω από 5 χρόνια ο κ. Μάκης Δημητράκης, συνταξιούχος...

Ο «ΛΑΟΣ» συμμετέχει στη νέα διαπεριφερειακή, διαδικτυακή εκπομπή για τις ευρωεκλογές -  RegioNewsGR for the EU  Συνεργασία 10 ΜΜΕ από 4 Περιφέρειες(Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη)

Ο «ΛΑΟΣ» συμμετέχει στη νέα διαπεριφερειακή,...

Εν όψει των ευρωεκλογών, δέκα Μέσα Ενημέρωσης από...

Σύνοδος Κορυφής με πολεμική ατζέντα… Μυρίζει «μπαρούτι» η Μέση Ανατολή!

Σύνοδος Κορυφής με πολεμική ατζέντα… Μυρίζει...

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στο...

Τον Ιούνιο θα αρχίσουν να ψαλιδίζονται τα επιτόκια και δόσεις των δανείων;

Τον Ιούνιο θα αρχίσουν να ψαλιδίζονται τα επιτόκια και...

Όσοι πληρώνετε δόσεις δανείων βιώσατε το ράλι ανόδου...

Με μπουφάν και ομπρέλες το Παρασκευοσαββατοκύριακο

Με μπουφάν και ομπρέλες το Παρασκευοσαββατοκύριακο

Σηκώσατε μακρυμάνικα και μπουφάν; Ξανακατεβάστε τα…...

Και τι δουλειά βρε πιδί μ΄, είναι το ινφλουένσερ;

Και τι δουλειά βρε πιδί μ΄, είναι το ινφλουένσερ;

 Άντε τώρα να καταλάβει η γιαγιά σου, τι δουλειά κάνει...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...