Ο ιερός πλάτανος της παλιάς αγοράς. Του Τάσου Βασιάδη

Ο ιερός πλάτανος της παλιάς αγοράς. Του Τάσου Βασιάδη

Ο περίλαμπρος εορτασμός των Αγίων Πέτρου και Παύλου των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων στην πανηγυρίζουσα Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας με την σεπτή παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα του Ιερού Πλατάνου, που συνδέεται αναπόσπαστα με τον ανακαινισθέντα και αναστηλωθέντα Ιερό Ναό. 

Το ιστορικό πλατάνι της παλιάς αγοράς στη Βέροια αποτελεί μοναδικό μνημείο της πόλης με θρησκευτικό, ιστορικό και οικολογικό χαρακτήρα.

Άρρηκτο στοιχείο της ιστορικής μνήμης του τόπου μας, στέκεται επάξια δίπλα σε άλλα ιστορικά πλατάνια της Ελλάδας όπως το πλατάνι του Ιπποκράτη στην Κω, το πλατάνι των Κομποτάδων στη Λαμία, του Λόντου στο Αίγιο, του Αλή Πασά στα Ιωάννινα  και άλλων λιγότερο η περισσότερο γνωστών πλατάνων, που έχουν συνδεθεί με σημαντικά για την ιστορία μας γεγονότα.

Ο θρησκευτικός και ιστορικός χαρακτήρας του πλατάνου της Βέροιας συνδέεται με το γεγονός ότι αποτέλεσε τόπο μαρτυρίου για τον Ιερομάρτυρα Επίσκοπο Βεροίας Άγιο Αρσένιο και τους προκρίτους της πόλης.

Σήμερα, εκτός από την αναμνηστική επιγραφή, που αναφέρει το γεγονός, τίποτε άλλο δεν έχει γίνει, για τη διάσωση, συντήρηση, εξωραϊσμό και ανάδειξη του μοναδικού αυτού ζωντανού μνημείου της Βέροιας.

Το πλατάνι της Παλιάς Αγοράς σαν μνημείο της Φυσικής Ιστορίας, αποτελεί  ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του είδους σε όλο τον ελληνικό χώρο.

Το δένδρο έχοντας σήμερα ηλικία ζωής αρκετών αιώνων, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να αποξηρανθεί. Επιπλέον οι κοιλότητες του κορμού του και οι απροστάτευτες διατομές των βραχιόνων του, κατόπιν της αποκοπής που υπέστησαν προ ετών αλλά και πρόσφατα, αποτελούν αιτίες συνεχόμενης σήψης και φθοράς.

Η άμεση ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων, είναι αυτή που θα διαφυλάξει και για τις επόμενες γενεές  τον Ιερό Πλάτανο της Παλιάς Μητρόπολης. 

Προς τούτο επιβάλλεται η εξασφάλιση εμπεριστατωμένης επιστημονικής γνωμοδότησης για την πραγματική κατάσταση του Πλατάνου και η καταγραφή αμέσων απαιτουμένων ενεργειών, για τη διάσωσή του. 

Παράλληλα κρίνεται ως αναγκαία η εκπόνηση μελέτης για την αρχιτεκτονική ανάδειξη και τον εξωραϊσμό του χώρου σε άμεση σχέση με το Βυζαντινό Μνημείο της Παλιάς Μητρόπολης.

Η διάσωση του Ιερού και Ιστορικού Πλατάνου αποτελεί χρέος της πόλης έναντι της Ιστορίας και της παράδοσής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόταση για νέα αντιπεριφέρεια κλιματικής αλλαγής

Πρόταση για νέα αντιπεριφέρεια κλιματικής αλλαγής

Ένα σχέδιο δράσης για μια ανθεκτική, κλιματικά...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό των «Σπαρτιατών»

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό των...

Απέκλεισε ο Άρειος Πάγος τους «Σπαρτιάτες» από την...

Ογκόλιθοι εναντίον της παράνομης στάθμευσης στο Άλσος Αγ. Νικολάου Νάουσας

Ογκόλιθοι εναντίον της παράνομης στάθμευσης στο Άλσος...

Το Άλσος Αγίου Νικολάου στη Νάουσα είναι από τις...

Πρόσκληση Μητσοτάκη μέσω Τικ Τοκ για επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές

Πρόσκληση Μητσοτάκη μέσω Τικ Τοκ για επιστολική ψήφο...

Με βίντεο που ανήρτησε στο Tik Tok ο πρωθυπουργός...

Περίπατος Βιβλίου, το Σάββατο, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Περίπατος Βιβλίου, το Σάββατο, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου διοργανώνει στο πλαίσιο της...

Ζημιές από την έντονη βροχή στα πρώιμα κεράσια, Ημαθίας και Πέλλας

Ζημιές από την έντονη βροχή στα πρώιμα κεράσια,...

Η έντονη βροχόπτωση της Τρίτης 23 Απριλίου τελικά δεν...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας θα τρέξει τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας θα τρέξει τον προεκλογικό...

 H δωδεκάδα των υπουργών που θα τρέξει τον προεκλογικό...

Επιτέλους έρχεται «ψαλίδι» στις χρεώσεις των τραπεζών στα POS;

Επιτέλους έρχεται «ψαλίδι» στις χρεώσεις των τραπεζών...

Είναι γενική παραδοχή ότι οι χρεώσεις των τραπεζών για...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...