"Φρένο" στα σενάρια που διατυπώνονται για την τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου βάζει, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας Κώστας Αποστόλου, λέγοντας πως "θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τις τιμές για το συμπύρηνο ροδάκινο στα περσινά επίπεδα, ήτοι 28 λεπτά/κιλό και 31 λεπτά/κιλό για τα έβερτ", αν και, όπως είπε, "ακόμα δεν έχουμε καταλήξει στην τιμή".
Υπενθυμίζεται ότι παράγοντες της αγοράς, το τελευταίο διάστημα δηλώνουν ότι οι τιμές για το συμπύρηνο ροδάκινο, δεν αποκλείεται να αγγίξουν και τα 40 λεπτά/κιλό!
"Βρισκόμαστε σε αναμονή της αντίδρασης της διεθνούς αγοράς της κομπόστας" σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, παραδεχόμενος ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. "Στόχος μας είναι να δώσουμε στους Έλληνες παραγωγούς καλύτερες τιμές, αλλά έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το παγκόσμιο σκηνικό, θα είναι μεγάλη επιτυχία εάν καταφέρουμε να αγοράσουμε στις περσινές" τόνισε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε: "μπορεί προ δέκα ημερών πελάτες της χώρας μας, κυρίως Ευρωπαίοι και ειδικότερα Γερμανοί, να έχουν ζητήσει προσφορές, αλλά ακόμα μέχρι και σήμερα οι συζητήσεις μας δεν έχουν τελεσφορήσει, γεγονός που αναγκάζει και εμάς τους ιδίους να τηρούμε στάση αναμονής".
Αναφερόμενος στις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά της κομπόστας, βάσει των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Αποστόλου στάθηκε σε τρία σημεία, που αφορούν την αύξηση των εξαγωγών από την Κίνα και την κυκλοφορία κομπόστας Χιλής σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αλλά και στην υποτίμηση της λίρας Αγγλίας, αποτέλεσμα του πρόσφατου Brexit.
Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, τα συμπύρηνα ροδάκινα -η συγκομιδή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας- αναμένονται λιγότερα σε ποσοστό 40% στη Βόρεια Ελλάδα, σε μία επανάληψη της περσινής δύσκολης χρονιάς.
Ο πρόεδρος της ΕΚΕ εκτίμησε ότι κυρίως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου "αναμένεται να κυμανθεί στους 296.000 τόνους, έναντι των 302.000 τόνων πέρυσι", αλλά όπως διευκρίνισε, "ασφαλή και έγκυρα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο προσεχές διάστημα".