Όχι στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων από το δήμο Νάουσας. Κουτσογιάννης: Αν υπάρξει σχέδιο που απαντά συγκεκριμένα στις ανάγκες να το συζητήσουμε ξανά

Όχι στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων από το δήμο Νάουσας. Κουτσογιάννης: Αν υπάρξει σχέδιο που απαντά συγκεκριμένα στις ανάγκες να το συζητήσουμε ξανά

Τη μη συναίνεση της δημοτικής αρχής στην εγκατάσταση κέντρου φιλοξενίας κατάθεσε ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο ιστορικό των τελευταίων μηνών και στις επαφές με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μιλώντας για απώλεια εμπιστοσύνης μεταξύ δήμου και υπουργείου μετά την πρόσφατη διαταγή του ΓΕΣ για εγκατάσταση καμπ προσφύγων στον χώρο του Σχοινοποιείου, παρά την αντίθεση του δήμου. Ο κ. Κουτσογιάννης εστίασε στην αδυναμία υποστήριξης ενός ακόμη κέντρου φιλοξενίας στην Ημαθία, δεδομένου ότι υπάρχουν ζητήματα ελλιπούς αστυνόμευσης και παροχής υγείας. «Όσο δύσκολο και να είναι για την κυβέρνηση, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν υπάρχει χώρος δημοτικός ούτε είναι αξιοπρεπείς οι συνθήκες στους άλλους χώρους που προτείνονται. Να συνδράμουμε, αλλά όχι σε βάρος της τοπικής κοινωνίας» είπε ο δήμαρχος.

Να σημειωθεί ότι στην επιστολή του προς τον δήμαρχο ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι ο αριθμός των προσφύγων που προτείνονται για τη Νάουσα είναι 200-250 άτομα, μέχρι τέλος του έτους, σε ανοιχτού τύπου καμπ, με ελευθερία δηλαδή διακίνησής του, με ενίσχυση του νοσοκομείου Νάουσας και προσλήψεις ανέργων, για ένα καμπ με όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Θετική στην εγκατάσταση ήταν η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου, θεωρώντας ικανοποιητικό τον αριθμό των 200-250 ατόμων Συρίων που αναφέρει το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα. «Είναι το πρώτο στάδιο η Μακεδονία. Να συνδράμει και ο δήμος, χωρίς να αφεθεί στη μοίρα του από το υπουργείο για τις ανάγκες. Να σχεδιαστούν οι χώροι με καλές συνθήκες για ομαλή συνύπαρξη. Να μην καλλιεργείται πρώιμος αρνητισμός. Να το διαχειριστούμε παραδειγματικά» τόνισε η βουλευτής.

Παρών στη συνεδρίαση και ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης μίλησε για την αποδυνάμωση της ΕΛΑΣ η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την κατάσταση με τρίτο καμπ, ούτε σε επίπεδο υγείας. «Να είμαστε ενωμένοι και όχι με αποφασίζουμε και διατάσσουμε. Εγώ θα είχα παραιτηθεί αν ήμουν βουλευτής και έφερναν το 70% των προσφύγων στην Κ. Μακεδονία» τόνισε απευθυνόμενος στη βουλευτή.

Αρνητικός στην έλευση καμπ προσφύγων ήταν και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Καραμπατζός, μιλώντας για κυβερνητικές παλινωδίες. Αναγνώρισε στον δήμαρχο σημαντική προσπάθεια επί του θέματος, ωστόσο χαρακτήρισε λάθος την υπόδειξη χώρου στα Μονόσπιτα. «Τσιτάτα και απανταχούσες έχουμε από τον υπουργό. Τι κάνουν όμως για τους αγρότες; Μόνο οι πρόσφυγες είναι το πρόβλημα; Ας έλθει να μας τα πει εδώ αυτά ο κ. Βίτσας» είπε ο τέως δήμαρχος.

Τον χώρο της σχολής αστυνομίας για εγκατάσταση του καμπ πρότεινε ο επικεφαλής της Κοινωνίας Πολιτών Δημήτρης Ρίζος. «Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι μειονέκτημα το ότι είναι κοντά στο νοσοκομείο. Δεν είναι χαρά μας που έρχονται στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά δεν πρέπει να τους βοηθήσουμε; Η επιστολή Βίτσα απαντά στις προϋποθέσεις που βάλαμε στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν είναι κατά του καμπ η κοινή γνώμη στη Νάουσα» υπογράμμισε.

Για απαράδεκτες οι συνθήκες στο καμπ της Αλεξάνδρειας μίλησε ο επικεφαλής της ΛΑΣ Γιώργος Καρτσιούνης, προτείνοντας την εγκατάσταση του καμπ της Νάουσας στη σχολή αστυνομίας.

Ειλημμένη χαρακτήρισε την απόφαση εγκατάστασης ο κ. Βασιλείου. «Να είμαστε έτοιμοι για έχουμε τις λιγότερες δυνατές συνέπειες» σημείωσε.

Για κυβερνητική αστοχία με δημιουργία μειονοτήτων σε βάθος χρόνου μίλησε ο κ. Καρανάτσιος, αναφερόμενος στην απόφαση μόνιμης παραμονής 50.000 προσφύγων.

«Κλείνουν τρία αστυνομικά τμήματα (Νάουσα, Πλατύ, Κρύα Βρύση) και ανοίγουν τρία καμπ» σχολίασε ο κ. Παντζαρτζίδης.

Πρόταση να κληθεί στη Νάουσα ο κ. Βίτσας, ώστε να ζητηθούν διαβεβαιώσεις στήριξης του δήμου για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο καμπ και μετά να παρθεί η όποια απόφαση, στη βάση της τήρησης των υπεσχημένων, έκανε ο κ. Δημησκής.

«Με την υφιστάμενη κατάσταση και ελλείψει χώρου δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Αν μας παρουσιαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο, με χαρά να το ξανασυζητήσουμε. Αλλά με σχέδιο που θα απαντά στις ανάγκες εκ των προτέρων, όχι με δεσμεύσεις, για το πού θα απασχοληθούν, αφού στην Ελλάδα θα μείνουν 55.000 άτομα. Η αντίθεσή μας εδράζεται στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει» απάντησε στην τελική του πρόταση ο δήμαρχος, που ψηφίστηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Βέροιας

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου...

Ξεκινάει από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 το θερινό ωράριο...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...