Αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Βέροιας ή άκρατη κινδυνολογία και λαϊκισμός; Του Αντώνη Μαρκούλη

Αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Βέροιας ή άκρατη κινδυνολογία και λαϊκισμός; Του Αντώνη Μαρκούλη

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, την Τετάρτη, 20-7-2016, στην οποία κυριάρχησε το πρώτο θέμα που αφορούσε «την έκφραση γνώμης του Δ.Σ. Βέροιας για την οριοθέτηση-αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Βέροιας», οφείλουμε  ως υπεύθυνη παράταξη, με ευκρινή θέση σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της πόλης, να σχολιάσουμε τα όσα προηγήθηκαν, τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκειά της  και τα όσα ακολούθησαν αυτή τη συνεδρίαση.

Καταρχάς, στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα, ο επικεφαλής της παράταξης «Προτεραιότητα στον Δημότη», Αντώνης Μαρκούλης, στιγμάτισε τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο εισήχθη , σε νεκρό χρόνο,  ένα τόσο σοβαρό θέμα σε διαβούλευση, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση ή ενημέρωση έστω των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για τον χρόνο συζήτησης του θέματος αυτού, ώστε όλες οι παρατάξεις να έχουν τη δυνατότητα να παραστούν με τους επικεφαλής τους και να εκφράσουν τη θέση τους επ’ αυτού του τόσο σοβαρού θέματος. Στην αταξία αυτή προστέθηκε και  ο τρόπος εισαγωγής του θέματος για συζήτηση, καθώς η πλειοψηφία, κατά την προσφιλή της τακτική,  επιφυλάσσοντας για τον εαυτό της, το δικαίωμα να λάβει θέση αναλόγως του «Όπως θα Φυσήξει ο Άνεμος Ο.Φ.Α.» ανέθεσε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κ. Αθανάσιο Σιδηρόπουλο, να συντάξει το σχετικό εισηγητικό. Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, παρά το γεγονός ότι κόπτεται να πληροφορηθεί τη θέση μας, την οποία ούτως ή άλλως θα την εκφέρουμε αρμοδίως, όταν και όπου απαιτηθεί, με μεγάλη κυριολεκτικά μαεστρία αποφεύγει να πάρει θέση ο ίδιος.

Μάλιστα, στο «πολυσέλιδο» - τέσσερις (4) σελίδες (!!!) - εισηγητικό, εκ των οποίων στις δύο (2) παρατίθενται οι ισχύουσες διατάξεις ,  απουσίαζε η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου αλλά και η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, απαραίτητη κατά την άποψή μας, για το εάν είναι προσαρμοσμένη στην αρχή της αναλογικότητας (αναγκαιότητας & καταλληλότητας)  η προτεινόμενη ρύθμιση.

Με δεδομένες αυτές τις ελλείψεις, την απουσία εκπροσώπου της αρχαιολογικής υπηρεσίας, την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών αλλά και των φορέων, καθώς και την  υποβάθμιση του θέματος, προτιμήσαμε να αποχωρήσουμε από τη συζήτηση, ώστε να μη νομιμοποιήσουμε τον επιπόλαιο τρόπο αντιμετώπισης ενός ακόμη σπουδαίου θέματος και –κυρίως- να μην παράσχουμε λευκή επιταγή.

Βεβαίως, κάποιοι που παριστάνουν τους επαΐοντες, και μάλλον δε θέλουν την «Κυρία Φωφώ στη Βέροια», θεωρούν ότι αυτές οι ελλείψεις είναι «τυπικές» και αποτελούν το «τέλος» και όχι την «αρχή». Υπενθυμίζουμε ότι νόμος, χωρίς αιτιολογική έκθεση, ευτυχώς, ακόμη δεν υπήρξε, εκτός αν μιλάμε για ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Επίσης, δε θα αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι εκπρόσωποι των φορέων αλλά και πρόσωπα που διοίκησαν την πόλη αυτή, τόσο πριν , όσο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσίασαν «τάσεις ανθρωποφαγίας».

Κύριο πιάτο η Αγγελική Κοτταρίδη. Διαδηλώνουμε ότι την κυρία δεν τη γνωρίζουμε ούτε κατ’ όψιν (εξαιρείται το φωτογραφικό υλικό που έχει υποπέσει  στην αντίληψή μας). Είναι παραλογισμός ένας άνθρωπος που δίνει μάχες για τη δημιουργία Μουσείου στη Βεργίνα, για την απόδοση του κορυφαίου μνημείου της πόλης, της μοναδικής παλαιάς Μητρόπολης, για τη μη εγκατάσταση ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στην περιοχή μας κ.ά. να μη θέλει την ανάπτυξη της Βέροιας.

Όπως υπερβολική έως επικίνδυνη  και αρνητική παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελούν τόσο οι προσεγγίσεις ότι τα μουσεία ή η αρχαιολογία αποτελούν κίνδυνο για την επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και οι προτροπές «να μην παραδοθεί η πόλη στην Αρχαιολογία». Δεν θα ασχολούμασταν με αυτές τις κρίσεις, αν και εφόσον δεν προέρχονταν από εκπροσώπους φορέων -υποτίθεται εμφρόνων- οι οποίοι παράλληλα αποφεύγουν να πάρουν θέση για τις συνέπειες των μνημονίων στην επιχειρηματική δράση. Και δεν μπορούμε να αποδώσουμε παρά μόνο σε διάθεση αστεϊσμού και καλλιέργειας κλίματος υπερβολής τις τοποθετήσεις προσώπων που έπαιξαν ρόλο σε αυτήν την πόλη, που μόνο εκπρόσωποι οίκων ρουχισμού και δη εσωρούχων θα μπορούσαν να εκφράσουν.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε παρά να αποδώσουμε σε άγνοια την από ιατρική πλευρά (γαστρεντερολογική ή και ψυχιατρική) προσέγγιση της λειτουργίας της αρχαιολογικής υπηρεσίας φερόμενης ως «δυσκοίλιας» ή ως «έχουσας πάρει τα μυαλά της αέρα». Από τη δημόσια αντιπαράθεση προέκυψε ότι η αρχαιολογική  υπηρεσία, κάθε άλλο παρά «δυσκοίλια» είναι, καθώς  από το έτος 2012 έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο με το οποίο ζητούσε τις απόψεις του Δήμου Βέροιας.

Πιθανότατα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως εμφορούμενη από υπερβάλλοντα ζήλο τη στάση της αρχαιολογίας, η οποία όμως εδράζεται στην αδράνεια και την αβελτηρία της δημοτικής αρχής που από το 2012 μέχρι και σήμερα δεν έλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, όπως όφειλε.

Και επειδή θα πρέπει να φτάσουμε και στο «Δια ταύτα», επιλύοντας και την αγωνία που δημοσίως εξέφρασαν κάποιοι για να πληροφορηθούν τη θέση μας, ευελπιστώντας μάλιστα να  μην δείξουν μικροψυχία και τελικά να την υιοθετήσουν, λαμβάνοντας υπόψη και την όλη φιλολογία που αναπτύχθηκε εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για το δίκαιο ή άδικο της εκπεφρασμένης ανησυχίας για την οικοδομική δραστηριότητα, και τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες, που μπορεί να έχει σε αυτήν το σχέδιο αρχαιολογικής οριοθέτησης του Δήμου Βέροιας, όταν η πόλη της Βέροιας σε ποσοστό 90 %  περίπου έχει ήδη δομηθεί. Μήπως η ανησυχία αυτή είναι ήδη άνευ αντικειμένου ;

Φρονούμε ότι η πόλη έχει την ανάγκη της παρουσίας μίας αρχαιολογικής υπηρεσίας που να υπερασπίζεται με αυταπάρνηση την πολιτιστική κληρονομιά, διαβαθμισμένα και αναλόγως της σημαντικότητας των μνημείων. Ταυτόχρονα, προκύπτει αδήριτη και η ανάγκη της ορισμοδότησης με κλίμακες και κανόνες της προστατευόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς ως επίσης  και των όρων δόμησης ή άσκησης επιχειρηματικών δράσεων χωρίς να ανακύπτουν κενά που θα δίδουν τη δυνατότητα να εξαρτάται η έκβαση των υποθέσεων από άποψη ουσίας αλλά και χρόνου από τις καλές ή κακές προθέσεις των ιθυνόντων.

Νομίζουμε ότι θα πρέπει, αφού προηγηθεί εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου στο σύνολό του αλλά και των πολιτών της Βέροιας, το Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας να συγκληθεί εκ νέου για τη συζήτηση του θέματος σε ειδική συνεδρίαση με την ανάλογη δημοσιότητα που επιβάλλεται να έχει η συζήτηση ενός τέτοιου σοβαρού ζητήματος.

 

      *Επικεφαλής της  δημοτικής παράταξης Βέροιας 

“Προτεραιότητα 

στον Δημότη”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου Νάουσας

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του...

Εγκρίθηκε μια ακόμη πρόταση του Δήμου Νάουσας και ...

24ωρη απεργία την Τετάρτη 1η Μαΐου στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας

24ωρη απεργία την Τετάρτη 1η Μαΐου στο Εργατικό Κέντρο...

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, αποφάσισε...

Ο Δήμος Βέροιας ευχαριστεί το 1ο ΕΠΑΛ για τη συμμετοχή του, στη συλλογή απαραίτητων ειδών για άτομα με δυσμενείς οικονομικές συνθήκες

Ο Δήμος Βέροιας ευχαριστεί το 1ο ΕΠΑΛ για τη συμμετοχή...

Ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ο...

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Μπροστάρης στην Ανάπτυξη, Δίπλα στο Πολίτη, Κοντά στον Επιχειρηματία

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Μπροστάρης στην...

* Του Θεόφιλου ΤεληγιαννίδηΗ περιφέρεια Κεντρικής...

Εξιχνίαση κλοπής και σχηματισμός δικογραφίας σε δυο αλλοδαπούς από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας

Εξιχνίαση κλοπής και σχηματισμός δικογραφίας σε δυο...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίσθηκε...

Επιχορηγήση 300.000 ευρώ για την αναβάθμιση δημοτικών παιδικών, βρεφονηπιακών και βρεφικών σταθμών στο Δήμο Βέροιας

Επιχορηγήση 300.000 ευρώ για την αναβάθμιση δημοτικών...

Επιχορηγήσεις ύψους 4.774.508,00 ευρώ σε 17 Δήμους της χώρας,...

133.000 ευρώ στην Ημαθία για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών

133.000 ευρώ στην Ημαθία για την κάλυψη δράσεων...

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση,...

Ευχές από την υποψήφια Δήμαρχο Γεωργία Μπατσαρά

Ευχές από την υποψήφια Δήμαρχο Γεωργία Μπατσαρά

Ο Δημοτικός Συνδυασμός «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Εγκρίθηκε μια ακόμη πρόταση του Δήμου Νάουσας και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, αυτή τη φορά για την ολοκληρωμένη αναβάθμιση του Κλειστού Γυμναστηρίου Νάουσας, προϋπολογισμού 836.000 ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που θα...

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη 24ωρης απεργίας, γιατί μετά την παρεμπόδιση της διεξαγωγής  Εκλογικού Συνεδρίου για την ανάδειξη νέας Διοίκησης της ΓΣΕΕ, η...