Προς κάθε αρμόδιο - Οζώδης δερματίτις και διατροφικός κίνδυνος

Προς κάθε αρμόδιο - Οζώδης δερματίτις και διατροφικός κίνδυνος

Του Τάσου Βασιάδη

 

Πέραν των άλλων σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν αυτές τις ημέρες την επικαιρότητα,  σημαντικό μέρος της δημοσιότητας  απασχολεί η ανησυχητική μείωση του ζωικού κεφαλαίου, λόγω της εκτεταμένης διαδικασίας θανάτωσης ζώων στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας των κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας που τα προσβάλλει. 

Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι αιρετοί εκπρόσωποι της Περιφέρειας, κατέθεσαν δημοσίως τις απόψεις τους και τις εισηγήσεις τους για την ανάσχεση, την αντιμετώπιση και την πρόληψη απέναντι στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα, για την δημόσια υγεία και την οικονομία της περιοχής. 

Με βάση όμως τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας,  προκύπτει ότι πέραν των μέτρων που λαμβάνονται, ο νοσογόνος παράγων ενώ δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επαναφέρει  στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας  τις επιπτώσεις για την δημόσια υγεία σε σχέση  με τις διατροφικές συνήθειές μας. 

Το ζήτημα αυτό δεν απασχολεί όσο θα έπρεπε την κοινή γνώμη, η οποία επικεντρώνεται  προς άλλα επίσης επιτακτικά ζητήματα, που προβάλλονται κατά προτεραιότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε ή έπαψε να υπάρχει. Το αντίθετο μάλιστα. 

Η αναπόφευκτη μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου της περιοχής λόγω των μέτρων που λαμβάνονται, αποτελεί αφορμή για  διάφορους  επιτήδειους, να  κυκλοφορούν στην αγορά κρέατα κυρίως, αλλά και παράγωγά τους αμφιβόλου ποιότητας και ελέγχου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των τροφίμων που κυκλοφορούν στη χώρα μας, επιβάλλεται να μη εφησυχάζουν, γιατί σε αυτή την περίπτωση η κοινωνία ολόκληρη  κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν σοβαρό διατροφικό κίνδυνο. 

Παράλληλα όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλουν να κρατούν τους καταναλωτές σε εγρήγορση γύρω από το όλο θέμα και να μην τους αφήνουν να γίνονται έρμαιο απροβλέπτων κινδύνων.

Ευθύνη των καταναλωτών τέλος είναι να ελέγχουν τα προϊόντα που προμηθεύονται αποφεύγοντας να προσεγγίζουν αυτά που δεν έχουν πιστοποιημένη προέλευση. Σε κάθε περίπτωση τα πιστοποιημένα ντόπια κρέατα έχουν όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να προτιμώνται  από το κοινό.

Το όλο θέμα βρίσκεται σε  εξέλιξη και η συνειδητοποίηση των διαστάσεων και των συνεπειών του από τους πολίτες είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ο διατροφικός κίνδυνος που απειλεί όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πάσχα των Καθολικών επηρεάζει τις συναλλαγές μας με τις Τράπεζες

Το Πάσχα των Καθολικών επηρεάζει τις συναλλαγές μας με...

Κατεβάσουν... ρολά για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες στο...

Παράταση πληρωμής των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ, ζητά η ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Παράταση πληρωμής των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ, ζητά η ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Με αίτημα της ΕΘ.Ε.Α.Σ. στο υπουργείο Αγροτικής...

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και τι θα γίνει με εξετάσεις και Ευρωεκλογές;

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και τι θα γίνει με...

Φέτος, το Πάσχα πέφτει στις 5 Μαΐου, ενώ η Μεγάλη...

ΕΔΕΥΑ: Ραντεβού με Σκυλακάκη και με προτάσεις για τη διαχείριση του νερού

ΕΔΕΥΑ: Ραντεβού με Σκυλακάκη και με προτάσεις για τη...

Οι επικείμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για τη...

«Στάση» με συνεδρίαση στο Ταγαροχώρι για το Τοπικό Συμβούλιο Βέροιας

«Στάση» με συνεδρίαση στο Ταγαροχώρι για το Τοπικό...

Συνεχίζονται με επιτυχία οι ανοιχτές συνεδριάσεις του...

Καλάθι του Πάσχα στις 24 Απριλίου, ενδέχεται και «καλάθι νονών»

Καλάθι του Πάσχα στις 24 Απριλίου, ενδέχεται και...

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα με πιθανή ημερομηνία...

Στις 16 Οκτωβρίου η απόφαση της επανακαταμέτρησης για την 4η βουλευτική έδρα της Ημαθίας

Στις 16 Οκτωβρίου η απόφαση της επανακαταμέτρησης για...

Εκδικάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Συμβούλιο...

Σκοτάδια στον δρόμο πριν την γέφυρα της Μπαρμπούτας

Σκοτάδια στον δρόμο πριν την γέφυρα της Μπαρμπούτας

Αρκετοί αναγνώστες μας επεσήμαναν ότι διασχίζοντας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...