Ενημέρωση για το ΣΕΣ από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα στη Βέροια

Ενημέρωση για το ΣΕΣ από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα στη Βέροια

Την έγκαιρη προετοιμασία των φορέων σε επίπεδο προτάσεων, ώστε να συμμετάσχουν και να εντάξουν έργα στις νέες προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 200 εκ. ευρώ, που θα «ανοίξει» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο αμέσως επόμενο διάστημα, για χρηματοδότηση έργων και δράσεων μέσω του νέου ΕΣΠΑ, ζήτησε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, στην ενημερωτική συνάντηση του Επιμελητηρίου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020, το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι νέες προκλήσεις:

1. Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων - 22,4 εκ. ευρώ.

2. Αντιπλημμυρική προστασία - 43,65 εκ. ευρώ.

3. Προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Περιφέρειας, καθώς και υποστήριξη εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού – 17 εκ. ευρώ.

4. Εξοπλισμό Προσχολικής και Σχολικής Εκπαίδευσης και επαγγελματικής εκπαίδευσης - 3,5 εκ. ευρώ.

5. Υποδομές και εξοπλισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – 8,5 εκ. ευρώ.

6. Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη - 106,2 εκ. ευρώ.

 

Ο περιφερειάρχης ανέλυσε τις πέντε αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020, που όπως είπε «μετουσιώνονται σε πυλώνες πολιτικής για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας. Οικονομική ανάπτυξη η οποία, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, δεν περιορίζεται μόνο στην ανάδειξη και ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι: η συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού, η αποβιομηχάνιση, η αποχωροθέτηση δραστηριοτήτων, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η νέα φτώχεια».

Οι πέντε αναπτυξιακές προτεραιότητες είναι:

-Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια.

-Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και απασχόληση.

-Προστασία του περιβάλλοντος και «έξυπνη» διαχείριση των πόρων.

-Κοινωνική συνοχή.

-Χωρική συνοχή.

 

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει τόσο η Περιφέρεια, όσο και οι φορείς υλοποίησης είναι αυτό της επιτάχυνσης της υλοποίησης του Προγράμματος. Μάλιστα, ανακοίνωσε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η διοίκηση της Περιφέρειας σε αυτή την κατεύθυνση, με την εξειδίκευση των δράσεων:

-Προχώρησε η ανάθεση της εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», για την καταγραφή της περιφερειακής αγοράς εργασίας, ώστε να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες δράσεις εκπαίδευσης, κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

-Προχώρησε η ανάθεση της εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Εξειδίκευση περιεχομένου και μηχανισμού διακυβέρνησης δράσεων ΕΤΑΚ στην ΠΚΜ», η οποία αποσκοπεί στο να συντονίσει τις δράσεις για την εξειδίκευση της διαδικασίας Επιχειρηματικής Ανακάλυψης στη ΠΚΜ, να συνθέσει προτάσεις και ιδέες για εν δυνάμει παρεμβάσεις και πιλοτικές δράσεις στο πλαίσιο της Έξυπνης Εξειδίκευσης, να επικαιροποιήσει το πλαίσιο δεικτών και να εξειδικεύσει το Σύστημα Διακυβέρνησης Δράσεων ΕΤΑΚ. 

-Προχώρησε ο σχεδιασμός των απαραίτητων δράσεων τεχνικής βοήθειας για τη διασφάλιση επαρκούς τεχνικής υποστήριξης για την εφαρμογή του Προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη εκδοθεί έξι προσκλήσεις τεχνικής βοήθειας και οχτώ πράξεις έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα.

Οι συνολικοί πόροι που θα εισρεύσουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα Προγραμματική Περίοδο ξεπερνούν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Κώστας Καλαϊτζίδης: Πρωταθλήτρια η Κεντρική Μακεδονία με 114% στο ΕΣΠΑ. Το ίδιο θα συμβεί και στο ΣΕΣ

Τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας προλόγισε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, χαρακτηρίζοντας τον κ. Τζιτζικώστα ως έναν οραματιστή πολιτικό, που ένωσε τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας, με τον προγραμματισμό και τις δράσεις της «Αλληλεγγύης», οι οποίες στοχεύουν συλλογικά σε επίπεδο περιφέρειας.

«Η Κεντρική Μακεδονία υπήρξε πρωταθλήτρια με τον Τζιτζικώστα στο τιμόνι της, στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ με ποσοστό 114%. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι με την ίδια σκληρή και μεθοδική δουλειά του περιφερειάρχη και όλων ημών των αιρετών και μη συνεργατών του, η Κεντρική Μακεδονία θα απολάβει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο αντιδήμαρχος Βέροιας Άρης Λαζαρίδης, ο αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας Κώστας Ναλμπάντης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας Απόστολος Αποστόλου, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Καλλιόπη Ηλιάδου σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Καλλιόπη Ηλιάδου σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...