ΕΣΠΑ. Απ. Τζιτζικώστας: Με τη συνεργασία των φορέων και γρήγορα θα ξεκινήσουμε και γρήγορα θα απορροφήσουμε...

ΕΣΠΑ. Απ. Τζιτζικώστας: Με τη συνεργασία των φορέων και γρήγορα θα ξεκινήσουμε και γρήγορα θα απορροφήσουμε...

Για το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ) ενημέρωσαν χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του Επιμελητηρίου ο περιφερειάρχης Απ. Τιζτζικώστας και η επικεφαλής διαχείρισης του προγράμματος κ. Ωραιοπούλου τους εκπροσώπους  φορέων της Ημαθίας και τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να «τρέξει» όσο πιο γρήγορα γίνεται η εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ και να προωθηθεί σωστά με τη συνεργασία των τοπικών φορέων, οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους, με ώριμες μελέτες. «Από σας εξαρτάται το πόσο γρήγορα θα ξεκινήσουν όλα. Το πρόγραμμα αυτό θα καθορίσει τις τύχες της Κεντρ. Μακεδονίας σε επίπεδο έργων για τα επόμενα αρκετά χρόνια που όχι μόνο θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής του κόσμου, αλλά θα φέρουν χρήματα σε μια ολόστεγνη αγορά και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Άρα λοιπόν το στοίχημα της σωστής και γρήγορης εκκίνησης του νέου ΕΣΠΑ, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι φορείς ώστε να απορροφήσουμε και σωστά» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες. Ο Περιφερειάρχης κινητοποίησε τους φορείς ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση από αυτήν που ήδη παρατηρείται από την Κυβέρνηση, όπως είπε, και πιο συγκεκριμένα από τα Υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος. «Ειδικά αυτά τα Υπουργεία καθυστερούν απαράδεκτα και αδικαιολόγητα τους άξονες που θέλουμε» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Να σημειώσουμε ότι το νέο ΕΣΠΑ αφορά και στοχεύει σε τρεις άξονες: Περιβάλλον, επιχειρηματικότητα και κοινωνικοί τομείς. Δεδομένου ότι για την επίτευξη ολοκλήρωσης του προγράμματος απαιτείται συντονισμός Υπουργείων και Περιφέρειας, ασκείται συνεχής πίεση, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες.

Το νέο ΕΣΠΑ συνδιαμορφώθηκε με τη συνεργασία της Περιφέρειας και των επτά Νομών της Κεντρ. Μακεδονίας με βάση τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις δυνατότητες της περιοχής αλλά και τις ανάγκες των φορέων κάθε νομού, όπως τονίστηκε. Από το αποτέλεσμα προέκυψαν 5 βασικοί άξονες οι οποίοι κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πήραν πριν από ένα χρόνο ακριβώς την τελική έγκριση. 

 

«Στόχος είναι να κατευθύνουμε  σωστά τα χρήματα»

Τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ για την Κεντρική Μακεδονίας είναι 965 εκατ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, στα οποία προστίθενται άλλα 220 εκατ. από το Ταμείο Συνοχής για έργα περιβάλλοντος και 250 εκατ. από το Πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Δηλαδή συνολικά 1,5 δις ευρώ. «Ο στόχος όμως δεν είναι απλά να έχουμε χρήματα αλλά να τα κατευθύνουμε στη σωστή κατεύθυνση και γι’ αυτό είμαστε  εδώ σήμερα, για να παρουσιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι εντάξεις, τόσο αυτές που «τρέχουν» όσο και αυτές που θα έρθουν στο αμέσως προσεχές διάστημα» επεσήμανε ο κ. Τζιτζικώστας σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα, έγινε μια καλή αρχή αφού έχουν εκδοθεί 33 προσκλήσεις ύψους 373 εκατ. ευρώ που αφορούν σε:

1.Παιδικούς σταθμούς – Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, όπως και παιδικούς σταθμούς – Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΑΜΕΑ και εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για ΑΜΕΑ.

2.Αναβάθμιση και λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας καθώς και λειτουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών – Θυμάτων Βίας.

3.Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, όπως Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίων, Κοινωνικό Φαρμακείο και Δομές Αστέγων.

4.Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία.

5.Κέντρα Κοινότητας, που ενσωματώνουν τα Γραφεία Διαμεσολάβησης του Δικτύου Δομών, για την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και τις λειτουργίες εξειδικευμένων κέντρων για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού.

6.Ολοκλήρωση των οδικών συνδέσεων Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, για την αναβάθμιση και κατασκευή περιφερειακών συνδέσεων με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, τη βελτίωση και επέκταση των ενδοπεριφερειακών μεταφορών, καθώς και τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο δίκτυο.

7.Προσκλήσεις για επέκταση και αναβάθμιση υφιστάμενων δομών και υποδομών υγείας.

8.Ανάπτυξη κτιριακών υποδομών προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης.

9.Βελτίωση και επέκταση μουσειακών υποδομών, όπως το πραγματικό κόσμημα της Κεντρ. Μακεδονίας Μουσείο Βεργίνας.

10.Παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης και ενημέρωση κοινού.

11.Επενδύσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

12.Υποδομές βελτίωσης της ποιότητας και διασφάλισης της ποσότητας πόσιμου νερού.

13.Προσκλήσεις για την ενεργοποίηση πόρων Τεχνικής Βοήθειας προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε και στις νέες προσκλήσεις τις οποίες θα «σηκώσει» η Περιφέρεια για τους φορείς αμέσως μετά το καλοκαίρι,  για έργα και δράσεις που «ανοίγουν» στο αμέσως προσεχές διάστημα και αφορούν:

1.Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων - 22,4 εκ. ευρώ.

2.Αντιπλημμυρική προστασία - 43,65 εκ. ευρώ.

3.Προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Περιφέρειας, καθώς και υποστήριξη εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού – 17 εκ. ευρώ.

4.Εξοπλισμό Προσχολικής, Σχολικής Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης - 3,5 εκ. ευρώ.

5.Υποδομές και εξοπλισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – 8,5 εκ. ευρώ.

6.Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη - 106,2 εκ. ευρώ.

 

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κ. Ωραιοπούλου και παρουσίασε, επί οθόνης, και πιο εξειδικευμένα, τις παραμέτρους του προγράμματος.

 

Τον Περιφερειάρχη καλωσόρισε στη σύσκεψη με ένα σύντομο εισαγωγικό χαιρετισμό, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Τζιτζικώστα, «οραματιστή πολιτικό που ένωσε τους πολίτες της Κεντρ. Μακεδονίας με τον προγραμματισμό και τις δράσεις της «Αλληλεγγύης» που στοχεύουν συλλογικά σε επίπεδο Περιφέρειας». Τόνισε επίσης ότι «η Κεντρ. Μακεδονία υπήρξε πρωταθλήτρια με τον Τζιτζικώστα στο τιμόνι της στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ με ποσοστό 114%». Κλείνοντας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη νέα σκληρή και μεθοδική δουλειά του Περιφερειάρχη και όλων των αιρετών η Περιφέρεια θα έχει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη με το νέο ΕΣΠΑ. Ευχαρίστησε τέλος και τον συνάδελφό του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θόδωρο Θεοδωρίδη για την άψογη συνεργασία των δύο νομών.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Αντιπεριφέρειας, Δήμων, Επιμελητηρίου, Νοσοκομείου, ΑΝΗΜΑ, Εργατικού Κέντρου, Εμπορικών Συλλόγων, Κοινωνικών Φορέων και Συλλόγων κ.ά.

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη δημοσιότητα χθες το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Ημαθία - Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» σε ΚΙΝΑΛ και μικρότερα κόμματα

Στη δημοσιότητα χθες το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Ημαθία...

Ανακοινώθηκε χθες και επίσημα, το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ....

Δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Φώτη Κουτσουπιά

Δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Φώτη Κουτσουπιά

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα από την Νέα...

Ένας χρόνος από τη «Συμφωνία των Πρεσπών»:   Ο λαός δεν ξεχνά!

Ένας χρόνος από τη «Συμφωνία των Πρεσπών»: Ο λαός δεν...

Θλιβερή επέτειος σήμερα της κατάπτυστης και εθνικά...

Με το φακό του «Λαού» - Μία σύντομη επίσκεψη-προσκύνημα στη Μοσχόπολη

Με το φακό του «Λαού» - Μία σύντομη επίσκεψη-προσκύνημα...

Ένα όμορφο παραθεριστικό μέρος στα υψώματα της...

Τμήμα βοηθών νοσηλευτικής γενικής νοσηλείας στο Δημόσιο ΙΕΚ Νοσοκομείου Βέροιας

Τμήμα βοηθών νοσηλευτικής γενικής νοσηλείας στο...

ΕΓΓΡΑΦΕΣ  ΟΛΟ  τον  ΙΟΥΛΙΟ επίσης  8 και  22 Αυγούστου...

Ανακοινώθηκαν οι αριστούχοι του 2ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας

Ανακοινώθηκαν οι αριστούχοι του 2ου Γυμνασίου...

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των μαθητών που αρίστευσαν...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό στην Ημαθία

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ για τις υποψηφιότητες

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ για τις υποψηφιότητες

  Η μεγάλη δυναμική αλλά και η ανανέωση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Ανακοινώθηκε χθες και επίσημα, το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. με τους έξι υποψήφιους βουλευτές στην Ημαθία.Μετά από διαβουλεύσεις, συζητήσεις και πολλά email, το κόμμα της Ν.Δ. κατέληξε στις παρακάτω υποψηφιότητες ενώ ο...

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα από την Νέα Δημοκρατία την ανακοίνωση του ονόματός μου ως υποψήφιου βουλευτή στην Ημαθία, για τις εκλογές που έρχονται.Αγώνες δυόμιση χρόνων για την ανάλυση και...