Νοσοκομεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη

Νοσοκομεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη

Του Τάσου Βασιάδη

 

Τα Δημόσια Νοσοκομεία στη χώρα μας υφίστανται ως Νομικά Πρόσωπα τα οποία εξασφαλίζουν δευτεροβάθμια περίθαλψη στον λαό. Είναι δηλαδή χώροι στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες υγείας στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη νοσηλείας.

Γι' αυτή την αναγκαιότητα ιδρύθηκαν, αυτό είναι το κύριο μέλημα τους και με αυτή την προοπτική αναπτύσσονται. 

Η παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που δεν χρήζουν νοσηλείας, είναι και πρέπει να είναι αποκλειστικά εξωνοσοκομειακό μέλημα.

Αυτοί οι ορισμοί βέβαια διατυπώνονται υπό την προϋπόθεση της συνεχούς επιστημονικής και όπου απαιτείται, διοικητικής διασύνδεσης, μεταξύ των Μονάδων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, η οποία επιβάλλεται να υφίσταται. 

Πέραν όμως της ιδεατής και ίσως ρομαντικής αυτής προσέγγισης, είναι γνωστό ότι η πολιτεία παραμέρισε από τις Εξωνοσοκομειακές Μονάδες Υγείας, ένα πολύ μεγάλο μέρος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, το οποίο εναπέθεσε στα Νοσοκομεία.

Τα δραματικά κυρίως για τους πολίτες, γεγονότα των προηγουμένων ετών, με την ανεύθυνη νομοθετική κατάργηση των Μονάδων Υγείας ΕΟΠΥΥ, την απόλυση των υπηρετούντων ιατρών, την ίδρυση των μονάδων ΠΕΔΥ με κατά πολύ μειωμένο ιατρικό προσωπικό και τους εξοντωτικούς όρους σύμβασης με τα ιδιωτικά ιατρεία, είχαν ως αποτέλεσμα οι πολίτες να απευθύνονται  ολοένα και περισσότερο στα εξωτερικά ιατρεία και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των Νοσοκομείων για τα τρέχοντα προβλήματα υγείας, που η αντιμετώπισή τους αποτελεί και πρέπει να αποτελεί μέλημα της Εξωνοσοκομειακής Φροντίδας Υγείας.

Εξ αιτίας αυτής της κατάστασης  ακόμα περισσότεροι νοσοκομειακοί γιατροί και για πολύ περισσότερες ώρες απασχολούνται παρέχοντας Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, αποσπώμενοι έτσι από το κατεξοχήν νοσηλευτικό και επιστημονικό έργο τους. 

Η οργανωμένη  Ιατρική  Κοινότητα με επανειλημμένες αποφάσεις των θεσμικών της οργάνων, έχει διακηρύξει την αναγκαιότητα της αποδέσμευσης των Νοσοκομείων από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Αυτό πρακτικά σημαίνει κατάργηση της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, με διατήρηση μόνο των χώρων υποδοχής επειγόντων περιστατικών και βραχείας μετανοσηλευτικής παρακολούθησης.

Προκειμένου όμως να επιτευχθεί αυτός ο στόχος που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, τίθεται επιτακτικά η αναγκαιότητα οργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στη χώρα μας.

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την πολιτεία, η οποία οφείλει να εξασφαλίσει ισότιμη και ποιοτικώς υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας το σύνολο της υφιστάμενης υποδομής, όπως τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, τις Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ, τα Δημοτικά Ιατρεία  και τις Ιδιωτικές Μονάδες Υγείας.

Αυτή η αξιοποίηση για να έχει περιεχόμενο και ουσία πρέπει να γίνει με σύγχρονους οικονομικούς όρους, που να αποτιμούν την πραγματική αξία της ιατρικής επίσκεψης και πράξης, όπως τη δικαιούται ο κάθε φορολογούμενος πολίτης.

Έτσι η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στον τόπο μας θα εξασφαλίσει τους  φυσικούς της ξενιστές, αποδεσμεύοντας από τα βαρίδια της τα Νοσοκομεία και την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναβολή στην δίκη του 59χρονου για σεξουαλική παρενόχληση στον Άγιο Νικόλαο λόγω αποχής των δικηγόρων

Αναβολή στην δίκη του 59χρονου για σεξουαλική...

Αναβολή λόγω της αποχής των δικηγόρων για τις 5...

Ένα τετραήμερο χάντμπολ με πολύ κόσμο στη Βέροια

Ένα τετραήμερο χάντμπολ με πολύ κόσμο στη Βέροια

Με άρτια οργάνωση και σε πολύ φιλικό κλίμα εξελίχθηκε...

Ζωντανά τα ματς του Final 8 χάντμπολ και από το laosnews.gr

Ζωντανά τα ματς του Final 8 χάντμπολ και από το laosnews.gr

Η εφημερίδα μας σε συνεργασία με το τμήμα χάντμπολ...

Ο Μητροπολίτης Κατερίνης Γεώργιος ανακηρύχθηκε αναπληρωτής καθηγητής Θεολογίας του ΑΠΘ

Ο Μητροπολίτης Κατερίνης Γεώργιος ανακηρύχθηκε...

Καθήκοντα αναπληρωτή καθηγητή της Λειτουργικής στο...

Δυο λόγια καρδιάς από τον Αλέξανδρο Τσαχουρίδη, στη μνήμη του Ντίνου Βαφείδη

Δυο λόγια καρδιάς από τον Αλέξανδρο Τσαχουρίδη, στη...

Σηκώθηκε όρθιος και ζήτησε να πει δυο λόγια, τιμώντας...

Στο Veria Dance ως μπαμπάς, ο υπουργός Δ. Παπαστεργίου: «Εξαιρετική διοργάνωση, εξαιρετικός χώρος…Αδημονούμε να έρθουμε και του χρόνου!»

Στο Veria Dance ως μπαμπάς, ο υπουργός Δ. Παπαστεργίου:...

Στην Βέροια βρισκόταν το Σαββατοκύριακο ο υπουργός...

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν συντρίμμια και πυρομαχικά  από τη Λωρίδα της Γάζας!

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν...

Ο Περ Λόνταμαρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην...

Στις 19 Ιουνίου η δίκη 11 Σπαρτιατών και Κασιδιάρη

Στις 19 Ιουνίου η δίκη 11 Σπαρτιατών και Κασιδιάρη

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται οι 11...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...