Τα ονόματα των δρόμων και η εκπαιδευτική τους σημασία. Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Τα ονόματα των δρόμων και η εκπαιδευτική τους σημασία. Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Η καθιέρωση των ονομασιών  στους δρόμους και στις πλατείες των πόλεων, εξυπηρέτησε καταρχήν την πρακτική αναγκαιότητα του καθορισμού των διευθύνσεων των κατοίκων και την διευκόλυνση διακίνησης της αλληλογραφίας.

Έτσι καθιερώθηκε οι δρόμοι και οι πλατείες να λαμβάνουν ονόματα τα οποία αναγράφονται σε ευδιάκριτες επιγραφές και τα οποία συνήθως αφορούν πρόσωπα από την ιστορία και την μυθολογία, γεωγραφικές περιοχές, ιστορικά γεγονότα και ημερομηνίες, θεωρητικές έννοιες, κοινωνικές ομάδες κλπ.

Στην διάρκεια της ιστορικής διαδρομής οι επιλογές των ονομάτων που δίδονταν στους δρόμους και τις πλατείες υπαγορεύονταν, όχι σπάνια και από σκοπιμότητες ως επί το πλείστον πολιτικές, που εκδηλώνονταν και με περιστασιακές αλλαγές.

Γενικώς παραδεκτό είναι ότι δια της ονομασίας μιας οδού η πλατείας, αποδίδεται ιδιαίτερη τιμή στο πρόσωπο, το γεγονός, την έννοια ή την γεωγραφική αναφορά που προσδιορίζεται με το όνομα. Κυριαρχεί δε η αντίληψη ότι όσο πιο μεγάλος, πολυσύχναστος και κεντρικός είναι ο δρόμος τόσο μεγαλύτερη τιμή αποδίδεται στο όνομα το οποίο φέρει. 

Οι κάτοικοι η οι επισκέπτες των πόλεων, καθώς τις περιδιαβαίνουν σε όλη τους την έκταση, συναντούν πλειάδα ονομάτων εκ των οποίων τα περισσότερα είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ονόματα αυτά  αφορούν δευτερεύουσες μορφές της ιστορίας και της μυθολογίας, απομονωμένες γεωγραφικές περιοχές, ξεχασμένα ίσως γεγονότα και δυσπρόσιτες έννοιες για μη ειδικούς γνώστες.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αναγνώρισης του περιεχομένου κάθε ονομασίας αντιμετωπίζουν οι νέοι μας, καθόσον οι γνώσεις που απαιτούνται προς τούτο δεν παρέχονται από το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα.

Πρόβλημα επίσης αντιμετωπίζουν οι  μη μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι διερχόμενοι, με τις ονομασίες που αφορούν την τοπική ιστορία και γεωγραφία.

Εμφανής επομένως προκύπτει η εκπαιδευτική αναγκαιότητα που ενέχεται στα ονόματα των δρόμων και των πλατειών.

Αυτή  μπορεί να εξυπηρετηθεί άμεσα με την ανάρτηση πινακίδων σε επίλεκτα εμφανή σημεία κάθε δρόμου και πλατείας, στις οποίες κάτω από την ονομασία θα υπάρχει  σύντομη επεξήγηση.

π.χ.  ΟΔΟΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΝΑΚΙΑ (Πρωτοπόροι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές), ΟΔΟΣ ΠΥΘΙΑΣ (Ιέρεια του Μαντείου των αρχαίων Δελφών), ΟΔΟΣ 16ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (Ημέρα απελευθέρωσης της Βέροιας), ΟΔΟΣ ΣΥΡΑΚΟΥΣΩΝ (Αρχαία Ελληνική πόλη στην Σικελία), ΟΔΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ (Απόκρυφες θρησκευτικές τελετές στην αρχαία Ελευσίνα), ΟΔΟΣ ΘΕΑΝΩΣ ΖΩΓΙΟΠΟΥΛΟΥ (Δωρήτρια της Βέροιας) κλπ.

Με τον τρόπο αυτό οι ονομασίες των δρόμων και των πλατειών θα αποκτήσουν ένα ουσιαστικό περιεχόμενο πέραν της τυπικής αναγραφής και θα διαδραματίσουν ένα σοβαρό εκπαιδευτικό ρόλο για όλους όσους περιδιαβαίνουν τις περιοχές της πόλης  που διαμένουν η επισκέπτονται.

Αποτελεί αξίωμα άλλωστε ότι η γνώση αποτελεί δύναμη και γεννά πλούτο, όχι μόνο σε αυτόν που την κατέχει αλλά και στο κοινωνικό σύνολο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μετά από 45 χρόνια σταματά η έκδοση των Άρλεκιν!

Μετά από 45 χρόνια σταματά η έκδοση των Άρλεκιν!

Οι παλιότεροι θυμάστε τα Άρλεκιν, τα βιβλιαράκια που...

Από Μ. Δευτέρα το Πασχαλινό ωράριο της Αγοράς στη Βέροια

Από Μ. Δευτέρα το Πασχαλινό ωράριο της Αγοράς στη...

Από χθες 25 Απριλίου ξεκίνησε  το  εορταστικό ωράριο...

Οι καραντίνες άλλαξαν τις συνήθειες… «Καμπανάκι» για αλκοόλ και άτμισμα στους εφήβους

Οι καραντίνες άλλαξαν τις συνήθειες… «Καμπανάκι» για...

Ανησυχητικά, είναι τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και...

Ξεκινούν και πάλι τα έργα του Flyover στον Περιφερειακό Θεσσαλονίκης

Ξεκινούν και πάλι τα έργα του Flyover στον Περιφερειακό...

Η κατάσταση με την κυκλοφορία των οχημάτων στον...

Μολυβένιες σχολικές διαβάσεις

Μολυβένιες σχολικές διαβάσεις

Το είδαμε, μας άρεσε και το μεταφέρουμε! @@ads-588@@Στην...

Πρόταση για νέα αντιπεριφέρεια κλιματικής αλλαγής

Πρόταση για νέα αντιπεριφέρεια κλιματικής αλλαγής

Ένα σχέδιο δράσης για μια ανθεκτική, κλιματικά...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό των «Σπαρτιατών»

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό των...

Απέκλεισε ο Άρειος Πάγος τους «Σπαρτιάτες» από την...

Ογκόλιθοι εναντίον της παράνομης στάθμευσης στο Άλσος Αγ. Νικολάου Νάουσας

Ογκόλιθοι εναντίον της παράνομης στάθμευσης στο Άλσος...

Το Άλσος Αγίου Νικολάου στη Νάουσα είναι από τις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...