Παραλειπόμενα από τη σύσκεψη του Επιμελητηρίου για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου

Παραλειπόμενα από τη σύσκεψη του Επιμελητηρίου για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου

  • Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον για το αντικείμενο της σύσκεψης, εξ ου και η παρουσία πέντε βουλευτών (οι 4 της Ημαθίας και ο Θεοχαρόπουλος), του περιφερειάρχη, του αντιπεριφερειάρχη, του δημάρχου, μιας πρώην βουλευτή (Μπατσαρά), δύο πρώην δημάρχων (Χασιώτης, Βλαζάκης, ο δεύτερος και πρώην νομάρχης) και πολλών άλλων.

 

  • Δίπλα στο πανό διαμαρτυρίας των φορέων κάθισε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, χωρίς ωστόσο να δυσφορήσει.

 

  • Ο νυν και ένας πρώην δήμαρχος ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν σε λεγόμενα της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αγγελικής Κοτταρίδη. Ο Κώστας Βοργιαζίδης για να διαφωνήσει στο επιχείρημά της ότι η σιωπηρή άρνηση είναι κατάφαση. «Αν χρειαστεί θα του αποδείξουμε και στα δικαστήρια» είπε. Κι ο Γιάννης Χασιώτης για να ψέξει τον ρόλο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο ζήτημα της κατάχωσης του Ρωμαϊκού δρόμου στην οδό Μητροπόλεως. «Μέχρι εδώ είμαστε με το ΚΑΣ...!» σημείωσε.

Απαντώντας η κ. Κοτταρίδη υπογράμμισε ότι η ίδια δεν έχει καμία σχέση με το ΚΑΣ, το οποίο «αποφάσισε κατάχωση και ο δήμος έκανε καταστροφή», όπως είπε.

  • «Δηλαδή εσείς είστε ο θεματοφύλακας και εμείς οι καταστροφείς» είπε σε άλλο σημείο ο δήμαρχος κ. Βοργιαζίδης, αναφέροντας σειρά έργων του δήμου υπέρ των αρχαιοτήτων, όπως τη δωρεά οικοπέδου για το μουσείο στη Βεργίνα. Για δε τον αγροτικό δρόμο στα Ριζώματα και τις αντιρρήσεις-καθυστερήσεις της αρχαιολογίας, ο δήμαρχος σχολίασε: «Δηλαδή η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα κάνει τώρα και έλεγχο σκοπιμότητας;»

 

  • Πολύ δύσκολη περίπτωση χαρακτήρισε τη Βέροια η κ. Κοτταρίδη λόγω των πολλών μνημείων που υπάρχουν, μιλώντας επίσης και για τα πάρα πολλά που έχουν καταστραφεί. «Έγινε σφαγή μνημείων τα παλιά χρόνια...» σημείωσε.

 

  • Σαρηγιαννίδης: «Καταφέρατε να προστεθείτε στα προβλήματα της πόλης, σπέρνοντας τον τρόμο και τον πανικό» υπογράμμισε αναφερόμενος στην ΕΦΑ ο περιφερειακός σύμβουλος Στάθης Σαρηγιαννίδης. Χαρακτήρισε μεγαλόπνοο αλλά ανεφάρμοστο το σχέδιο της Εφορείας, λόγω δυσκοιλιότητας της υπηρεσίας. «Αν λύνονταν τα ζητήματα από την υπηρεσία σας σε έναν μήνα θα αντιδρούσε κανένας εδώ μέσα;» αναρωτήθηκε.

 

  • Βλαζάκης: Μαζικές κινητοποιήσεις και ανοικτή λαϊκή συνέλευση για να πάρει έκταση το θέμα, πρότεινε ο τέως νομάρχης Ανδρέας Βλαζάκης. «Να ξεσηκωθεί ο κόσμος, να βγουν 50.000 στον κόσμο αν είναι δυνατόν» σημείωσε.

 

  • Για τη συζήτηση ενός θέματος άρσης άδειας καταστήματος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, λόγω προβλημάτων με την αρχαιολογία, ενημέρωσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Γουλτίδης.

 

  • Στον μηχανικό Γιάννη Βελέντζα έδωσε κάποια στιγμή τον λόγο ο προεδρεύων στη σύσκεψη πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Ουσουλτζόγλου, αποκαλώντας τον... Νεάτερνταλ, με αφορμή πρόσφατη αναφορά του στη συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο για το ίδιο θέμα.

«Αν είναι τόσο αρχαίος να τον κηρύξουμε κι αυτόν!» σχολίασε με χιούμορ η κ. Κοτταρίδη.

  • Τις ανησυχίες του για πρόσφατο έγγραφο της ΕΦΑ σε σχέση με τις αγροτικές εργασίες και συστάσεις της υπηρεσίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Χρήστος Γιαννακάκης. Με την κ. Κοτταρίδη να απαντά ότι αφορά μόνο την περιοχή Βεργίνας.

 

  • «Οι Κινέζοι κατηγορούνται επειδή χρησιμοποίησαν λίγο τσιμέντο στο Σινικό Τείχος» σημείωσε ο αρχαιολόγος και συνεργάτης της ΕΦΑ Ημαθίας Αλέξης Χατζηιωαννίδης, μεμφόμενος τακτικές δήμων και ιδιωτών σε παραδοσιακά κτίσματα. «Οι αρχαίοι έλεγαν ότι η λήθη και ο θάνατος είναι αδέλφια» σχολίασε.

 

  • Στην ανάγκη συνεργιών προκειμένου να υπάρξει παράλληλα ανάπτυξη στάθηκε η καθηγήτρια Ελένη Παπαδοπούλου, θυμίζοντας σχόλιο μιας επισκέπτριας της πόλης: «Έχετε ένα Λούβρο μέσα σε μία πυραμίδα...»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόταση για νέα αντιπεριφέρεια κλιματικής αλλαγής

Πρόταση για νέα αντιπεριφέρεια κλιματικής αλλαγής

Ένα σχέδιο δράσης για μια ανθεκτική, κλιματικά...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό των «Σπαρτιατών»

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό των...

Απέκλεισε ο Άρειος Πάγος τους «Σπαρτιάτες» από την...

Ογκόλιθοι εναντίον της παράνομης στάθμευσης στο Άλσος Αγ. Νικολάου Νάουσας

Ογκόλιθοι εναντίον της παράνομης στάθμευσης στο Άλσος...

Το Άλσος Αγίου Νικολάου στη Νάουσα είναι από τις...

Πρόσκληση Μητσοτάκη μέσω Τικ Τοκ για επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές

Πρόσκληση Μητσοτάκη μέσω Τικ Τοκ για επιστολική ψήφο...

Με βίντεο που ανήρτησε στο Tik Tok ο πρωθυπουργός...

Περίπατος Βιβλίου, το Σάββατο, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Περίπατος Βιβλίου, το Σάββατο, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου διοργανώνει στο πλαίσιο της...

Ζημιές από την έντονη βροχή στα πρώιμα κεράσια, Ημαθίας και Πέλλας

Ζημιές από την έντονη βροχή στα πρώιμα κεράσια,...

Η έντονη βροχόπτωση της Τρίτης 23 Απριλίου τελικά δεν...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας θα τρέξει τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας θα τρέξει τον προεκλογικό...

 H δωδεκάδα των υπουργών που θα τρέξει τον προεκλογικό...

Επιτέλους έρχεται «ψαλίδι» στις χρεώσεις των τραπεζών στα POS;

Επιτέλους έρχεται «ψαλίδι» στις χρεώσεις των τραπεζών...

Είναι γενική παραδοχή ότι οι χρεώσεις των τραπεζών για...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...