Παραλειπόμενα από τη σύσκεψη του Επιμελητηρίου για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου

Παραλειπόμενα από τη σύσκεψη του Επιμελητηρίου για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου

 • Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον για το αντικείμενο της σύσκεψης, εξ ου και η παρουσία πέντε βουλευτών (οι 4 της Ημαθίας και ο Θεοχαρόπουλος), του περιφερειάρχη, του αντιπεριφερειάρχη, του δημάρχου, μιας πρώην βουλευτή (Μπατσαρά), δύο πρώην δημάρχων (Χασιώτης, Βλαζάκης, ο δεύτερος και πρώην νομάρχης) και πολλών άλλων.

 

 • Δίπλα στο πανό διαμαρτυρίας των φορέων κάθισε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, χωρίς ωστόσο να δυσφορήσει.

 

 • Ο νυν και ένας πρώην δήμαρχος ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν σε λεγόμενα της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αγγελικής Κοτταρίδη. Ο Κώστας Βοργιαζίδης για να διαφωνήσει στο επιχείρημά της ότι η σιωπηρή άρνηση είναι κατάφαση. «Αν χρειαστεί θα του αποδείξουμε και στα δικαστήρια» είπε. Κι ο Γιάννης Χασιώτης για να ψέξει τον ρόλο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο ζήτημα της κατάχωσης του Ρωμαϊκού δρόμου στην οδό Μητροπόλεως. «Μέχρι εδώ είμαστε με το ΚΑΣ...!» σημείωσε.

Απαντώντας η κ. Κοτταρίδη υπογράμμισε ότι η ίδια δεν έχει καμία σχέση με το ΚΑΣ, το οποίο «αποφάσισε κατάχωση και ο δήμος έκανε καταστροφή», όπως είπε.

 • «Δηλαδή εσείς είστε ο θεματοφύλακας και εμείς οι καταστροφείς» είπε σε άλλο σημείο ο δήμαρχος κ. Βοργιαζίδης, αναφέροντας σειρά έργων του δήμου υπέρ των αρχαιοτήτων, όπως τη δωρεά οικοπέδου για το μουσείο στη Βεργίνα. Για δε τον αγροτικό δρόμο στα Ριζώματα και τις αντιρρήσεις-καθυστερήσεις της αρχαιολογίας, ο δήμαρχος σχολίασε: «Δηλαδή η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα κάνει τώρα και έλεγχο σκοπιμότητας;»

 

 • Πολύ δύσκολη περίπτωση χαρακτήρισε τη Βέροια η κ. Κοτταρίδη λόγω των πολλών μνημείων που υπάρχουν, μιλώντας επίσης και για τα πάρα πολλά που έχουν καταστραφεί. «Έγινε σφαγή μνημείων τα παλιά χρόνια...» σημείωσε.

 

 • Σαρηγιαννίδης: «Καταφέρατε να προστεθείτε στα προβλήματα της πόλης, σπέρνοντας τον τρόμο και τον πανικό» υπογράμμισε αναφερόμενος στην ΕΦΑ ο περιφερειακός σύμβουλος Στάθης Σαρηγιαννίδης. Χαρακτήρισε μεγαλόπνοο αλλά ανεφάρμοστο το σχέδιο της Εφορείας, λόγω δυσκοιλιότητας της υπηρεσίας. «Αν λύνονταν τα ζητήματα από την υπηρεσία σας σε έναν μήνα θα αντιδρούσε κανένας εδώ μέσα;» αναρωτήθηκε.

 

 • Βλαζάκης: Μαζικές κινητοποιήσεις και ανοικτή λαϊκή συνέλευση για να πάρει έκταση το θέμα, πρότεινε ο τέως νομάρχης Ανδρέας Βλαζάκης. «Να ξεσηκωθεί ο κόσμος, να βγουν 50.000 στον κόσμο αν είναι δυνατόν» σημείωσε.

 

 • Για τη συζήτηση ενός θέματος άρσης άδειας καταστήματος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, λόγω προβλημάτων με την αρχαιολογία, ενημέρωσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Γουλτίδης.

 

 • Στον μηχανικό Γιάννη Βελέντζα έδωσε κάποια στιγμή τον λόγο ο προεδρεύων στη σύσκεψη πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Ουσουλτζόγλου, αποκαλώντας τον... Νεάτερνταλ, με αφορμή πρόσφατη αναφορά του στη συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο για το ίδιο θέμα.

«Αν είναι τόσο αρχαίος να τον κηρύξουμε κι αυτόν!» σχολίασε με χιούμορ η κ. Κοτταρίδη.

 • Τις ανησυχίες του για πρόσφατο έγγραφο της ΕΦΑ σε σχέση με τις αγροτικές εργασίες και συστάσεις της υπηρεσίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Χρήστος Γιαννακάκης. Με την κ. Κοτταρίδη να απαντά ότι αφορά μόνο την περιοχή Βεργίνας.

 

 • «Οι Κινέζοι κατηγορούνται επειδή χρησιμοποίησαν λίγο τσιμέντο στο Σινικό Τείχος» σημείωσε ο αρχαιολόγος και συνεργάτης της ΕΦΑ Ημαθίας Αλέξης Χατζηιωαννίδης, μεμφόμενος τακτικές δήμων και ιδιωτών σε παραδοσιακά κτίσματα. «Οι αρχαίοι έλεγαν ότι η λήθη και ο θάνατος είναι αδέλφια» σχολίασε.

 

 • Στην ανάγκη συνεργιών προκειμένου να υπάρξει παράλληλα ανάπτυξη στάθηκε η καθηγήτρια Ελένη Παπαδοπούλου, θυμίζοντας σχόλιο μιας επισκέπτριας της πόλης: «Έχετε ένα Λούβρο μέσα σε μία πυραμίδα...»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με συμβολισμό και φιλανθρωπία η φετινή κοπή πίτας του Επιμελητηρίου

Με συμβολισμό και φιλανθρωπία η φετινή κοπή πίτας του...

Τέτοιες ημέρες πέρσι, με την ανάληψη των καθηκόντων...

Τάδε έφη…

Τάδε έφη…

Δέσποινα Χαραλαμπίδου επικεφαλής της ΛΑ.Ε. στο...

«Κόβεται» ο βαθμός του απολυτηρίου από τις μονάδες για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

«Κόβεται» ο βαθμός του απολυτηρίου από τις μονάδες για...

Ο βαθμός του απολυτηρίου δεν θα προσμετράται τελικά...

Σήμερα στον ΑΚΟΥ 99,6 ο υφυπουργός Άγγελος Τόλκας

Σήμερα στον ΑΚΟΥ 99,6 ο υφυπουργός Άγγελος Τόλκας

Την πρώτη του παρουσία σε ΜΜΕ της Ημαθίας θα κάνει...

Βραβείο FNL2019 στο «Βεργιώτικο»  για την κατηγορία «Εστιατόρια για κρέας»

Βραβείο FNL2019 στο «Βεργιώτικο» για την κατηγορία...

Μεταξύ των καλύτερων εστιατορίων, στην κατηγορία...

Ο Τέλης Σιδηρόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ για την σχολική βία

Ο Τέλης Σιδηρόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ για την σχολική...

Ο βεροιώτης Τέλης Σιδηρόπουλος, πρόεδρος της...

Στη μνήμη του 17χρονου ποδοσφαιριστή

Στη μνήμη του 17χρονου ποδοσφαιριστή

Με σιγή ενός λεπτού στη μνήμη του 17χρονου...

«Επιχείρηση» χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Βέροιας λόγω αλλαγής υαλοπίνακα!

«Επιχείρηση» χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Βέροιας...

Λίγο μετά την 1.30 χθες το μεσημέρι, σήμανε συναγερμός...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ενημερώνουμε τους αναγνώστες και συνδρομητές μας ότι η εφημερίδα ΛΑΟΣ δεν θα εκδοθεί από την Τρίτη 14 μέχρι και το Σαββατοκύριακο 18-19 Αυγούστου λόγω διακοπών.Τα γραφεία μας θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα 20...

Σας ενημερώνουμε πως τα γραφεία της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» θα παραμείνουν κλειστά για το διάστημα 13-17 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας μέχρι και την Παρασκευή 10...

Η παρουσία των μελών του Επιμελητηρίου Ημαθίας ήταν χαρακτηριστική και πολυμελής σε δύο εκδηλώσεις, όπως διαπιστώσαμε, αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου φουαγιέ της...

Ήταν Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 1965, η ημέρα που κυκλοφόρησε το με αριθμό 1 φύλλο του εβδομαδιαίου τότε ΛΑΟΥ. Ο  αείμνηστος  Ζήσης  Πατσίκας με τα παιδιά του  μετά την πενταετή έκδοση της εφημερίδας «Αλεξάνδρεια»,...