Προς κάθε αρμόδιο - Οι μονάδες γειτονιάς και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Προς κάθε αρμόδιο - Οι μονάδες γειτονιάς και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

 

«Se non e vero, e ben trovato»  Giordano Bruno

«Αν δεν είναι αληθινό, είναι καλά επινοημένο»

 

Η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπήρξε από πολλά χρόνια ένα καίριο στοίχημα για όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, το οποίο βέβαια καμία δεν το κέρδισε μέχρι σήμερα. 

Ειδικότερα μετά την διάλυση των υφισταμένων δομών υγείας πρώην ΙΚΑ πρώην ΕΟΠΥΥ και την αντικατάστασή τους με τα δραματικώς υποστελεχωμένα ΠΕΔΥ, η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παραπέμπεται στο αβέβαιο μέλλον. 

Αυτή η υποβάθμιση  σε συνδυασμό με την ασυνέπεια του ΕΟΠΥΥ απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες της υγείας, έχει επιφέρει βαρύτατες συνέπειες εις βάρος τόσο των ασθενών, όσο  και των απασχολούμενων στο σύστημα γενικώς.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θέτει τον δικό της σχεδιασμό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, βγάζοντας από το «καπέλο του μάγου» τις Μονάδες Γειτονιάς, ως λύση στα μεγάλα προβλήματα  τα οποία έχουν συσσωρευτεί.

Προκειμένου επομένως να ασχοληθεί παραγωγικά και να προσπαθήσει να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα που  έχουν δημιουργηθεί ως συνέπεια  αποτυχημένων πολιτικών ετών, προτιμά να τα προσπεράσει, ωσάν αυτά να μην υφίστανται.

Ανακοινώθηκε προς τούτο ένα νέο  πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις πόλεις, με την εξ αρχής δημιουργία 300 περίπου νέων δομών που θα ονομάζονται Μονάδες Γειτονιάς  και την πρόσληψη 3.500 περίπου ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η Μονάδα Γειτονιάς  θα στελεχώνεται από  διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, την οποία θα αποτελούν Οικογενειακοί Γιατροί, Νοσηλευτές, Επισκέπτες Υγείας, Κοινωνικοί Λειτουργοί και άλλα συναφή επαγγέλματα, με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στόχο την ολιστική φροντίδα του, από την πρόληψη και την προαγωγή υγείας, έως και την αποκατάσταση. 

Προβλέπεται μάλιστα ότι θα υπάρξει άμεση διασύνδεση με τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου τα οποία θα αναβαθμιστούν και τα οποία θα διαδεχθούν τις σημερινές υποβαθμισμένες Μονάδες ΠΕΔΥ.

Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού παραπέμπεται ασφαλώς στο αβέβαιο μέλλον, με την πρόβλεψη ότι το απαιτούμενο υπερμέγεθες οικονομικό κόστος θα καλυφθεί σταδιακά από το ΕΣΠΑ.

Μέχρις ότου αυτά τα σχέδια ευοδωθούν,  οι Μονάδες ΠΕΔΥ  που δημιουργήθηκαν ως βασικοί μοχλοί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  θα εξακολουθούν να υποβαθμίζονται, αποστερώντας από τους πολίτες τις υπηρεσίες που δικαιούνται, με αποτέλεσμα αυτοί κάθε μέρα και περισσότερο να καταφεύγουν  στα Νοσοκομεία, επιβαρύνοντας τα υπέρμετρα και επηρεάζοντας αρνητικά και την ποιότητα της Νοσοκομειακής Περίθαλψης.  

Ο σχεδιασμός που ανακοινώθηκε δεν μπορεί να έχει καμία εξέλιξη, διότι ούτε διορισμοί νέοι μπορούν να γίνουν λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων, σύμφωνα με ανακοινώσεις του ίδιου του Υπουργείου Υγείας, ούτε το ΕΣΠΑ μπορεί να χρηματοδοτήσει την δημιουργία νέων υποδομών που απαιτούνται για τις Μονάδες Γειτονιάς.

Επικαιροποιώντας επομένως την φράση του μεγάλου στοχαστή Giordano Bruno «Se non e vero, e  ben trovato»,  ούτε αληθινή ούτε επιτυχώς επινοημένη, μπορεί να είναι αυτή η εξαγγελία. 

Το μόνο που μπορεί να κάνει εν προκειμένω η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πριν επέλθει η νομοτελειακή αντικατάστασή της, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις ηγεσίες, είναι να σκύψει πάνω από τα καίρια καθημερινά προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των πολιτών και να συντελέσει ουσιαστικά στην επίλυση τους, όσο έχει την αρμοδιότητα να το κάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πάσχα των Καθολικών επηρεάζει τις συναλλαγές μας με τις Τράπεζες

Το Πάσχα των Καθολικών επηρεάζει τις συναλλαγές μας με...

Κατεβάσουν... ρολά για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες στο...

Παράταση πληρωμής των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ, ζητά η ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Παράταση πληρωμής των ασφαλίστρων ΕΛΓΑ, ζητά η ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Με αίτημα της ΕΘ.Ε.Α.Σ. στο υπουργείο Αγροτικής...

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και τι θα γίνει με εξετάσεις και Ευρωεκλογές;

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και τι θα γίνει με...

Φέτος, το Πάσχα πέφτει στις 5 Μαΐου, ενώ η Μεγάλη...

ΕΔΕΥΑ: Ραντεβού με Σκυλακάκη και με προτάσεις για τη διαχείριση του νερού

ΕΔΕΥΑ: Ραντεβού με Σκυλακάκη και με προτάσεις για τη...

Οι επικείμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για τη...

«Στάση» με συνεδρίαση στο Ταγαροχώρι για το Τοπικό Συμβούλιο Βέροιας

«Στάση» με συνεδρίαση στο Ταγαροχώρι για το Τοπικό...

Συνεχίζονται με επιτυχία οι ανοιχτές συνεδριάσεις του...

Καλάθι του Πάσχα στις 24 Απριλίου, ενδέχεται και «καλάθι νονών»

Καλάθι του Πάσχα στις 24 Απριλίου, ενδέχεται και...

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα με πιθανή ημερομηνία...

Στις 16 Οκτωβρίου η απόφαση της επανακαταμέτρησης για την 4η βουλευτική έδρα της Ημαθίας

Στις 16 Οκτωβρίου η απόφαση της επανακαταμέτρησης για...

Εκδικάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Συμβούλιο...

Σκοτάδια στον δρόμο πριν την γέφυρα της Μπαρμπούτας

Σκοτάδια στον δρόμο πριν την γέφυρα της Μπαρμπούτας

Αρκετοί αναγνώστες μας επεσήμαναν ότι διασχίζοντας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...