Εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Ημαθίας: «Είμαστε υπηρεσία αιχμής και  εξειδίκευσης στα επείγοντα και όχι στα δευτερογενή περιστατικά»

Εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Ημαθίας: «Είμαστε υπηρεσία αιχμής και εξειδίκευσης στα επείγοντα και όχι στα δευτερογενή περιστατικά»

Μιλάνε ανοιχτά και χτυπάνε το καμπανάκι του κινδύνου οι διασώστες – εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Ημαθίας, τονίζοντας  ότι αιτία της αργοπορίας των ασθενοφόρων στα επείγοντα περιστατικά εκτός Βέροιας είναι η εμπλοκή του ΕΚΑΒ με τα δευτερογενή περιστατικά (εξιτήρια, ραντεβού κ.λπ.), που απασχολούν όλα τα ασθενοφόρα στην περιοχή της Βέροιας λόγω του μεγάλου όγκου δευτερογενούς εργασίας.  

«Aναγνωρίζουμε ότι τα δευτερογενή περιστατικά πρέπει να εξυπηρετούνται αλλά είμαστε τόσο λίγοι που είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε. Η Βέροια έχει πάρα πολλή δουλειά με αποτέλεσμα η Νάουσα και η Αλεξάνδρεια να έχει μείνει χωρίς αυτοκίνηση. Είναι τραγική η έλλειψη του προσωπικού. Θα πρέπει η Μονάδα της Βέροιας να βρει μια λύση. Καταλαβαίνουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, δεν έχουμε με κανέναν αντιπαλότητα, όμως το θέμα των επειγόντων περιστατικών είναι πολύ ευαίσθητο» τονίζει στο «Λαό» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Φίλιππος Παπαστεργιόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι το ΕΚΑΒ να αποτελεί μια υπηρεσία αιχμής και εξειδίκευσης  στα επείγοντα. Εάν αυτό δεν γίνει κατανοητό, το έργο μας κάθε μέρα θα γίνεται και πιο δυσκολο».

Για τον λόγο αυτό η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Ημαθίας με ενημερωτικό δελτίο στα τοπικά ΜΜΕ, επισημαίνουν το πρόβλημα και ενημερώνουν φορείς και πολίτες του Νομού για την κατάσταση που επικρατεί.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων με αποτέλεσμα να μειωθεί η δύναμη του προσωπικού κατά 35%. Σήμερα εργάζονται  στο ΕΚΑΒ Ημαθίας 34 άτομα. Οι τέσσερις από αυτούς απασχολούνται στο συντονιστικό κέντρο και οι υπόλοιποι στην κίνηση των ασθενοφόρων. Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν ακόμα δύο συνάδελφοι. 

Η κατάσταση των ασθενοφόρων δεν είναι αυτή που αρμόζει σε μια υπηρεσία εκτάκτου ανάγκης. Τα περισσότερα είναι κυκλοφορίας του 2000 με εξαίρεση ένα ασθενοφόρο που παραχωρήθηκε από την Πυροσβεστική υπηρεσία σε καινούργια κατάσταση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που διογκώνει και τα παραπάνω, είναι η εμπλοκή του ΕΚΑΒ με τα δευτερογενή – ΜΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ περιστατικά (εξιτήρια, ραντεβού).

Εξ αιτίας των δευτερογενών, όλα τα ασθενοφόρα είναι μαζεμένα στην περιοχή της Βέροιας, που έχει και τον μεγαλύτερο όγκο δουλειάς με αποτέλεσμα οι περιοχές Αλεξάνδρειας και Νάουσας να καλύπτονται με καθυστέρηση 25-30 λεπτών σε επείγον περιστατικό και εφόσον υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο (η περιοχή της Αλεξάνδρειας καλύπτεται στο 24ωρο με μία βάρδια από ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας).

Η εμπλοκή του ΕΚΑΒ με τα δευτερογενή εγκυμονεί κινδύνους για τα επείγοντα περιστατικά. Είναι άμεση ανάγκη να διαχειρίζονται οι ίδιες οι υγειονομικές μονάδες τα δικά τους προγραμματισμένα ραντεβού ή εξιτήρια. Ένας τόσος μικρός αριθμός διασωστών και διαθέσιμων ασθενοφόρων ανά βάρδια, επιβάλει τη σωστή διαχείριση των επειγόντων σε όλο το γεωγραφικό φάσμα του νομού. Ο κύριος και θεσμικός ρόλος του ΕΚΑΒ είναι η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα και όχι η ένταξη των ασθενοφόρων των επειγόντων σε προγραμματισμό για επανεξετάσεις και εξιτήρια.

Η ανάδειξη τοι προβλήματος δεν γίνεται από συνδικαλιστική ιδεοληψία. Είμαστε πιστοποιημένοι διασώστες με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του τοπικού συστήματος υγείας και έχουμε εμπειρία 30 χρόνων σαν υπηρεσία εκτάκτου ανάγκης». 

Κλείνοντας καλούν τις διοικήσεις του Ε.Κ.Α.Β. της 3ης Υ.Π.Ε., των νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας να έρθουν σε συνεννόηση για την άμεση λύση του προβλήματος  των δευτερογενών περιστατικών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην Αγορά  από τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην...

Από τη  Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το...

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του ΕΣΠΑ- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Καμία αδικία, προσχηματική προσπάθεια Βοργιαζίδη να δημιουργήσει εντυπώσεις  για να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του»  -Απάντηση της ΠΕ Ημαθίας κ

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του...

Απάντηση με καταλογισμό ευθυνών στον δήμαρχο και την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...