Εγκρίθηκε το νέο σχέδιο στερεών αποβλήτων για την Κεντρική Μακεδονία

Εγκρίθηκε το νέο σχέδιο στερεών αποβλήτων για την Κεντρική Μακεδονία

«Πράσινο φως» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας πήρε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΣΔΑ). 

Μιλώντας για το Σχέδιο ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τον εθνικό σχεδιασμό και τη στρατηγική μελέτη του περιφερειακού σχεδιασμού, τόνισε ότι η χωροθέτηση των μονάδων που θα γίνουν θα έρθει στο περιφερειακό συμβούλιο για έγκριση αργότερα, κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση, και διευκρίνισε ότι θα προηγηθεί διάλογος, συνεργασία και συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες. «Δεν μπορούν τόσο σημαντικά έργα να υλοποιηθούν χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

Επιφυλάξεις από τη μειοψηφία

Επιφυλάξεις για το πόσο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο για τα οικονομικά δεδομένα και την κουλτούρα της Ελλάδας εξέφρασαν οι περισσότερες πτέρυγες της μειοψηφίας.

Εκ μέρους του συνδυασμού του Γιάννη Ιωαννίδη ο περιφερειακός σύμβουλος Στάθης Σαρηγιαννίδης μίλησε για μεγαλόπνοο σχέδιο, δίνοντας συγχαρητήρια σε όσους το σχεδίασαν, ωστόσο σημείωσε ότι χωρίς ενεργοποίηση και όφελος του πολίτη το σχέδιο δεν θα λειτουργήσει, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθεί σε ιδιώτη με αυτόματη επιβάρυνση πολιτών. Η παράταξη απείχε από την ψηφοφορία.

Από την παράταξη της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας η Δέσποινα Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι προβλέπεται ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που δεν παίρνει υπόψιν του τις τοπικές δυνατότητες, ενώ μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων. «Πιστεύουμε ότι αυτός ο ΠΕΣΔΑ οδηγεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων. Η χαρά του εργολάβου να κατασκευάζει μονάδες επεξεργασίας μέσα από τα ΣΔΙΤ και να εξασφαλίζει για δεκαετίες σίγουρα κέρδη μεταφέροντας το λογαριασμό στους δημότες» σημείωσε. 

Ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη «Συμμετέχω» έκανε λόγο για προσπάθεια διασφάλισης υλικών για την καύση αποβλήτων και σημείωσε ότι στο σχέδιο που παρουσιάστηκε, η ανακύκλωση περνά σε δεύτερη μοίρα ενώ δεν αποσαφηνίζονται οι τεχνολογίες με τις οποίες θα λειτουργούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων. 

Η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά» τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια αξιόπιστη μέθοδος καταγραφής στοιχείων στο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και επισήμανε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η σύσταση των αποβλήτων κάθε περιοχής.

 

Το σχέδιο

Διαλογή στην πηγή, ξεχωριστούς κάδους για τα διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης, χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, αλλά και προβλέψεις για κινητά «πράσινα» σημεία, που θα μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές, συγκεντρώνοντας απορρίμματα για τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο.

«Το 2020 το 50% των αστικών στερεών αποβλήτων θα πρέπει να προδιαλέγεται στην πηγή μέσω των δικτύων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, των βιοαποβλήτων και των υλικών που ανακτούμε από την πηγή» τόνισε στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης και περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας. Ειδικότερα η διαλογή χαρτιού θα γίνεται σε κάδους κίτρινου χρώματος, του γυαλιού σε πορτοκαλί, του πλαστικού σε κόκκινους και του μετάλλου σε μπλε, ενώ τα βιοαπόβλητα θα απορρίπτονται σε καφέ κάδους. Επιπλέον ό,τι περισσεύει ως υπόλειμμα από τη διαλογή, καθώς και τα υπολείμματα επεξεργασίας από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), θα οδηγούνται για περαιτέρω ανάκτηση σε δίκτυο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Για τα βιοαπόβλητα προβλέπεται ότι ως το 2020 το 3% θα αξιοποιείται μέσω της οικιακής κομποστοποίησης, ενώ στόχος είναι επίσης να συλλέγεται το 75% των χρησιμοποιούμενων μαγειρικών λαδιών και να οδηγείται προς ανάκτηση το 95% της παραγόμενης ποσότητας ιλύος (και μόνο το 5% προς υγειονομική ταφή). Τα ογκώδη απορρίμματα, που αποτελούν «πονοκέφαλο» για τους δήμους, θα πρέπει να οδηγούνται στο σύνολό τους σε ειδικές μονάδες διαχείρισης, ενώ θα οργανωθεί σύστημα χωριστής συλλογής των επικίνδυνων αποβλήτων. Πρόβλεψη για 12 μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία 

Ο κ. Γιουτίκας, απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων της μειοψηφίας για τη συμμετοχή ιδιωτών, διευκρίνισε ότι «και στον προηγούμενο και στον νέο σχεδιασμό, τα ανακυκλώσιμα και τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών ανήκουν, ούτως ή άλλως, σε ιδιώτες». 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρ. Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης τόνισε ότι «στην αυτοδιοίκηση έχουμε πάψει να βλέπουμε δαίμονες στην τεχνολογία αναφερόμενος στην τεχνολογία που θα επιλεγεί για την λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και κατέληξε λέγοντας «δεν ποινικοποιούμε το επιχειρείν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Βέροια για τις εκδηλώσεις εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Αντωνίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Βέροια για τις...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, αποβλέποντες στην...

Άνδρας ''βούτηξε'' το πορτοφόλι ηλικιωμένης στη Βέροια

Άνδρας ''βούτηξε'' το πορτοφόλι ηλικιωμένης...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίσθηκε...

5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας: Αειφορία και Δημοκρατία με τα μάτια των μαθητών

5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας: Αειφορία και Δημοκρατία με τα μάτια...

Το 5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας από 13/1/2019 έως 18/1/2019 φιλοξενεί...

Κλειστό ένα τμήμα του πεζοδρομίου στην Εδέσσης, λόγω πτώσης σοβάδων από πολυκατοικία

Κλειστό ένα τμήμα του πεζοδρομίου στην Εδέσσης, λόγω...

Ένα τμήμα του  πεζοδρομίου  της οδού Εδέσσης, στο...

Τρόμος για οικογένεια στην Ημαθία - Μπούκαραν ληστές, χτύπησαν τον γιο για 50 ευρώ

Τρόμος για οικογένεια στην Ημαθία - Μπούκαραν ληστές,...

Στιγμές τρόμου κι αγωνίας για οικογένεια στο χωριό...

Μετά τις 11πμ θα ανοίξουν την Πέμπτη τα καταστήματα στη Βέροια

Μετά τις 11πμ θα ανοίξουν την Πέμπτη τα καταστήματα στη...

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας ανακοινώθηκε ότι την...

ΕΛΜΕ Ημαθίας:    Καταδικάζουμε το άγριο   χτύπημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στους   διαδηλωτές εκπαιδευτικούς!

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Καταδικάζουμε το άγριο χτύπημα της...

Από την ΕΛΜΕ Ημαθίας ανακοινώνονται τα εξής:«Η ΕΛΜΕ...

Τον συνδυασμό του «ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ» για τον Δήμο Αλεξάνδρειας    παρουσίασε ο Αργύρης Πανταζόπουλος

Τον συνδυασμό του «ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ» για...

Την ιδρυτική διακήρυξη του ψηφοδελτίου του παρουσίασε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, αποβλέποντες στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, την εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού κατά τη διάρκεια...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 37χρονου ημεδαπού, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, χθες (14 Ιανουαρίου 2019) το πρωί στη Βέροια αφαίρεσε το πορτοφόλι 86χρονης ημεδαπής, το οποίο...