Επίκαιρα θέματα - Η σεισάχθεια του Σόλωνα

Επίκαιρα θέματα - Η σεισάχθεια του Σόλωνα

Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως στην Ελλάδα της εποχής αυτής, οι μισοί Έλληνες ευχαρίστως θα δεχόντουσαν να γίνουν αιφνιδίως πολίτες ενός τόπου όπως η αρχαία πόλη των Αθηνών, υπό την προϋπόθεση πως αυτό θα είχε γίνει το 594 προ Χριστού. Τότε που ανώτατος άρχων της πόλης ήταν ο σοφός Σόλων. Όχι διότι το δημοκρατικό καθεστώς ήταν στις πιο καλές του μέρες. Ίσα-ίσα που τα πολιτικά πράγματα εκείνα τα χρόνια ήταν χειρότερα κι από τα σημερινά τα δικά μας.

Οι Αθηναίοι τότε, προδομένοι από τους πολιτικούς, ήσαν απογοητευμένοι και δυστυχείς, όσο περίπου κι εμείς σήμερα. Εκφυλιστικά φαινόμενα, κακοδιοίκηση και αποσταθεροποίηση, χαρακτήριζαν και τότε τη ζωή των ανθρώπων και τη λειτουργία της Πόλης. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους ηγέτες της μιας και της άλλης φατρίας, ήσαν το ίδιο σκληρές σαν κι αυτές που ζήσαμε πρόσφατα, στην Ελληνική Βουλή. Τότε που οι δύο αρχηγοί – μονομάχοι, διασταύρωναν τα σπαθιά και τη λάσπη τους χρησιμοποιώντας λυσσαλέα φρασεολογία.

Αλλά και στο επίπεδο προβλημάτων του λαού, τα πράγματα δεν ήσαν τότε καλά. Έτσι που στρατιές πολιτών εγκατέλειπαν την πόλη τους και αναζητούσαν καλύτερους τόπους. Απαράλλαχτα όπως συμβαίνει κι εδώ σήμερα που εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες διασκορπίζονται σε Σκανδιναβίες, Ευρώπες και Αυστραλίες αναζητώντας καλύτερη τύχη.

Γιατί λοιπόν να λέμε πως οι μισοί Έλληνες νοσταλγούν μιαν αρχαία και δύστυχη Αθήνα που πορεύονταν με τέτοια χαρακτηριστικά; Για ένα και αποκλειστικό λόγο; Μήπως και ενταχθούν κι αυτοί στη «σεισάχθεια», στο νόμο δηλαδή του Σόλωνος που χάριζε δημόσια και ιδιωτικά χρέη στους καταχρεωμένους και τότε Αθηναίους.

Τη δύσκολη εκείνη εποχή, στις δύσκολες ώρες, οι Αθηναίοι αναζήτησαν τη σωτηρία στον κόσμο των λογίων και εντίμων πατριωτών. Ο Σόλων ήταν ο καλύτερος. Και σ’ αυτόν ανέθεσαν το έργο της σωτηρίας.

Η απόφασή του να απαλλάξει τους συμπολίτες του από το άχθος των οικονομικών δυσκολιών διαγράφοντας όλα τα χρέη τους δεν ήταν απόρροια δημαγωγίας, αλλά ορθής εκτίμησης των αναπτυξιακών δεδομένων. Αυτών που οι σημερινοί ρυθμιστές της οικονομίας μας αγνοούν τόσο προκλητικά που στους υποψιασμένους Έλληνες κυριαρχεί η βεβαιότητα πως οι Ευρωπαίοι, με τα μέτρα που επιβάλλουν, αποσκοπούν όχι μόνο στην οικονομική μας εξόντωση αλλά και την αποδιοργάνωσή μας ως έθνους.

Υπάρχει ελπίς;

Εκείνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να μας δώσει ο καλός Θεός των Ελλήνων έναν σοφό Σόλωνα που θα επιβάλλει τη σεισάχθεια και στον τόπο μας.

Να χαμογελάσουν επιτέλους όλοι της Ελληνικής γης οι πονεμένοι.

Ορ. Σιδηρόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόταση για νέα αντιπεριφέρεια κλιματικής αλλαγής

Πρόταση για νέα αντιπεριφέρεια κλιματικής αλλαγής

Ένα σχέδιο δράσης για μια ανθεκτική, κλιματικά...

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό των «Σπαρτιατών»

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό των...

Απέκλεισε ο Άρειος Πάγος τους «Σπαρτιάτες» από την...

Ογκόλιθοι εναντίον της παράνομης στάθμευσης στο Άλσος Αγ. Νικολάου Νάουσας

Ογκόλιθοι εναντίον της παράνομης στάθμευσης στο Άλσος...

Το Άλσος Αγίου Νικολάου στη Νάουσα είναι από τις...

Πρόσκληση Μητσοτάκη μέσω Τικ Τοκ για επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές

Πρόσκληση Μητσοτάκη μέσω Τικ Τοκ για επιστολική ψήφο...

Με βίντεο που ανήρτησε στο Tik Tok ο πρωθυπουργός...

Περίπατος Βιβλίου, το Σάββατο, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Περίπατος Βιβλίου, το Σάββατο, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου διοργανώνει στο πλαίσιο της...

Ζημιές από την έντονη βροχή στα πρώιμα κεράσια, Ημαθίας και Πέλλας

Ζημιές από την έντονη βροχή στα πρώιμα κεράσια,...

Η έντονη βροχόπτωση της Τρίτης 23 Απριλίου τελικά δεν...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας θα τρέξει τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας θα τρέξει τον προεκλογικό...

 H δωδεκάδα των υπουργών που θα τρέξει τον προεκλογικό...

Επιτέλους έρχεται «ψαλίδι» στις χρεώσεις των τραπεζών στα POS;

Επιτέλους έρχεται «ψαλίδι» στις χρεώσεις των τραπεζών...

Είναι γενική παραδοχή ότι οι χρεώσεις των τραπεζών για...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...