Να επαναλειτουργήσει το Μουσείο Εκπαίδευσης υπηρετώντας το αρχικό όραμα του Χρίστου Τσολάκη

Να επαναλειτουργήσει το Μουσείο Εκπαίδευσης υπηρετώντας το αρχικό όραμα του Χρίστου Τσολάκη

Η ανάγκη να δοθεί ένα αίσιο τέλος στο όμορφο παραμύθι που ξεκίνησε οραματικά από τον αείμνηστο παιδαγωγό Χρίστο Τσολάκη, το μοναδικό στο είδος του για την πληρότητά του Μουσείο Εκπαίδευσης Βέροιας, τονίστηκε χθες βράδυ από όλους τους ομιλητές στην εκδήλωση - αφιέρωμα στον Χρίστο Τσολάκη, που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Εκπαίδευσης «Χρίστος Τσολάκης» και τον Σύλλογο Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. «Φιλόλογος» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, με την υποστήριξη της ΕΛΜΕ Ημαθίας και του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας. Παρούσα και η σύζυγος του καθηγητή, Στάσα Βαγουρδή-Τσολάκη, που κλείνοντας την εκδήλωση, αν και άσκησε κριτική για την υστέρηση των τοπικών αρχών των προηγούμενων ετών στην ανάδειξη του Μουσείου, ευχήθηκε αυτή τη φορά να δοθεί η πρέπουσα συνέχεια στο υψηλό όραμα του συζύγου της.

Νωρίτερα, οι διοργανωτές και οι ομιλητές της εκδήλωσης είχαν αναφερθεί στο έργο ζωής του Χρίστου Τσολάκη στον χώρο της εκπαίδευσης. Για τον «δάσκαλο της καρδιάς μας» μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εκπαίδευσης «Χρίστος Τσολάκης» Έλση Κορδονίδου, με την αντιπρόεδρο Κατερίνα Παπαγεωργίου να μιλά για ένα όμορφο παραμύθι, που 10 χρόνια μετά από τότε που ξεκίνησε δεν είναι το σημείο αναφοράς που θα έπρεπε στην πόλη, κι αυτό γιατί «δεν υπολογίστηκε ο κακός λύκος του παραμυθιού». Μίλησε για υποσχέσεις αρμοδίων που δεν έγιναν πράξη, για μετέωρο ιδιοκτησιακό και μηδενική φύλαξη του Μουσείου, αλλά και για ευκαιριακή λειτουργία του σε έναν όχι φιλόξενο περιβάλλοντα χώρο.

Οι αναφορές της κ. Παπαγεωργίου προκάλεσαν την αντίδραση του παρόντα στην εκδήλωση δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη, που δηλώνοντας προσβεβλημένος ζήτησε τον λόγο και απάντησε ότι ο χώρος φυλάσσεται τα Σαββατοκύριακα με ευθύνη των αντιδημάρχων, το κτίριο του πρώην πανεπιστημιακού τμήματος θα παραχωρηθεί στον δήμο, ενώ για το αίτημα της στέγασης του Μουσείου στα παλιά δικαστήρια ανέφερε ότι με τον πρώην υπουργό κ. Αλεξιάδη υπήρχε συμφωνία, ωστόσο σήμερα αυτός είναι εκτός. «Δεν υπάρχει καμία ασέβεια από την πλευρά μας και η κ. Τσολάκη το γνωρίζει αυτό» είπε κλείνοντας ο δήμαρχος.

Σε πρόσφατη συνάντησή της με τον δήμαρχο αναφέρθηκε στη συνέχεια η κ. Τσολάκη, από την οποία, όπως είπε, μπορεί να μην αποκόμισε υποσχέσεις, ωστόσο από τη στάση του δημάρχου στη συνέχεια δήλωσε αισιόδοξη, δεδομένης της παρέμβασης του δήμου σε αίτημα σχετικό με την τοποθέτηση περσίδων στο Μουσείο, γεγονός που έγινε μέσα σε λίγες μέρες παρότι δεν υπήρχε υπόσχεση ούτε γι’ αυτό.

Να σημειώσουμε  ότι το Μουσείο Εκπαίδευσης όπως το οραματίστηκε ο Χρίστος Τσολάκης είχε ως στόχο την προώθηση της γνώσης και την ύπαρξή του ως σημείο αναφοράς πανελλαδικά, με αυτόνομη λειτουργία, Διοικητικό Συμβούλιο, Γραμματεία και εργαζόμενους που θα υπηρετούσαν τον στόχο του.

Ετσι ξεκίνησε την πορεία του, μέχρι που - μετά τον θάνατο του Χρ. Τσολάκη - απορροφήθηκε από τον Δήμο Βέροιας και σταδιακά σταμάτησε να λειτουργεί. Διαφαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει πρόβλημα το οποίο δεν έχει ξεκαθαριστεί επακριβώς ούτε από την προηγούμενη ούτε από τη σημερινή δημοτική Αρχή που προφανώς για κάποιους λόγους δεν έχουν παρέμβει μέχρι σήμερα στην αναβάθμιση και την ανάπτυξή του, όπως αρχικά προοριζόταν.

Στην προσωπικότητα του ανθρώπου και καθηγητή Χρίστου Τσολάκη στάθηκαν οι τρεις ομιλητές της εκδήλωσης. Στις «πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας και στον ελεύθερο δάσκαλο χωρίς σύνορα» (Γιάννης Τζανής, Δρ. Φιλοσοφικής), στον «δάσκαλο που καταπολέμησε την ασφυξία του συστήματος εκπαίδευσης» (Κάτια Κιλεσοπούλου, Δρ. Ιστορικός της Τέχνης) και στον «άνθρωπο που έβαλε την εκπαίδευση στη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία» (Μπλιάτκας Κώστας, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Μπατσαρά στα εγκαίνια του εκλογικού της κέντρου: «Πρώτοι απ’ την πρώτη,  πρώτοι και τη δεύτερη Κυριακή»

Γεωργία Μπατσαρά στα εγκαίνια του εκλογικού της...

Διπλή γιορτή για τον συνδυασμό της ,  “Βέροια,...

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Ο απλός δημότης πέρα από υποσχέσεις ή μακροπρόθεσμα...

Τα “Παιδιά της Άνοιξης”   και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας επισκέφτηκε   κλιμάκιο της ομάδας γυναικών   της “Ώρας Ευθύνης”

Τα “Παιδιά της Άνοιξης” και το Ειδικό Δημοτικό...

Την Παρασκευή 19 Απριλίου κλιμάκιο της ομάδας γυναικών...

Η Ελένη Παναγιωταρέα στο εκλογικό κέντρο της Γεωργίας Μπατσαρά

Η Ελένη Παναγιωταρέα στο εκλογικό κέντρο της Γεωργίας...

Το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα...

Αντωνία Παπανδρώνη  Βιογραφικό της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου   με τον συνδυασμό   του Παύλου Παυλίδη   «Συνδημότες»

Αντωνία Παπανδρώνη Βιογραφικό της υποψήφιας...

Γεννήθηκα στη Βέροια στις 18-05-80.Γονείς μου είναι ο...

Ελένη Παναγιωταρέα: «Πιστεύω απόλυτα ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. θα πάει τη χώρα μπροστά»

Ελένη Παναγιωταρέα: «Πιστεύω απόλυτα ότι το...

«Η πολιτική είναι ένα άγνωστο, αλλά ενδιαφέρον, για...

Ο αντιπεριφερειάρχης πήρε την πασχαλινή του λαμπάδα από Τα Παιδιά της Άνοιξης  (Φωτό - Βίντεο)

Ο αντιπεριφερειάρχης πήρε την πασχαλινή του λαμπάδα...

Μια ακόμη εξαιρετική πρωτοβουλία από τα «Παιδιά της...

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΑΤΣΕΑΣ!

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΑΤΣΕΑΣ!

Του Ιωάννη Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Διπλή γιορτή για τον συνδυασμό της ,  “Βέροια, ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ”, χαρακτήρισε την βραδιά του Σαββάτου, του Λαζάρου, η υποψήφια δήμαρχος Γεωργία Μπατσαρά, αφού μαζί με τα εγκαίνια του εκλογικού της κέντρου,...

Ο απλός δημότης πέρα από υποσχέσεις ή μακροπρόθεσμα σχέδια έχει σίγουρα ανάγκη από άμεσες και χειροπιαστές λύσεις που θα αλλάξουν από την επόμενη μέρα την καθημερινότητα του. Κάθε υποψήφιος οφείλει να...