ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα, Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας - Η προληπτική δράση του μήλου κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα, Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας - Η προληπτική δράση του μήλου κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

Κατά την τελευταία δεκαετία, πολλές μελέτες έχουν δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία των αντιοξειδωτικών ενώσεων που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά. Η χημειο-προληπτική δράση κατά των ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις έχει αποδοθεί στην ικανότητα των αντιοξειδωτικών να απενεργοποιούν τις ελεύθερες ρίζες. 

Μεταξύ των τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, το μήλο φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον καρπός, τόσο για τον αριθμό των ποικιλιών και την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όσο και για τα γνωστά χημειο-προληπτικά αποτελέσματα έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Διατροφικών Επιστημών του Αβελλίνο και του Πανεπιστημίου του Σαλέρνο, στη γειτονική Ιταλία, διερευνήθηκε η πιθανή επίδραση των φαινολικών ενώσεων των μήλων, στον καρκίνο του παχέος εντέρου των ανθρώπων. Ειδικότερα, κατηγοριοποιήθηκε το προφίλ των αντιοξειδωτικών ενώσεων τριών ποικιλιών μηλιάς: Annurca, Red Delicious και Golden Delicious και μελετήθηκε ο τρόπος δράσης των αντιοξειδωτικών μορίων τους.

Για τη μελέτη, ακολουθήθηκαν υπολογιστικές μέθοδοι για τον εντοπισμό πιθανών πρωτεϊνών στόχων των αντιοξειδωτικών ενώσεων, ανάλυση βιοπληροφορικής και λογισμικό για την κατανόηση των επιδράσεων των επιλεγμένων ενώσεων επί των μοριακών διαδικασιών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα στοιχεία της χημειο-προληπτικής δράσης των μήλων, ιδίως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μπορεί να συμβάλουν στην παρεμβολή της αντιγραφής και έκφρασης του DNA σε καρκινικά κύτταρα, μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, εμποδίζοντας έτσι το σχηματισμό της μάζας του όγκου.

Επίσης, φαίνεται ότι η ποικιλία μηλιάς Red Delicious υπερείχε σε αντιοξειδωτικές ενώσεις έναντι της Golden Delicious, στοιχείο που ενδιαφέρει την Ελλάδα λόγω ισχυρής συμμετοχής αυτών των ποικιλιών στο μωσαϊκό της ελληνικής μηλοκαλλιέργειας.

Πρόσφατη μελέτη του Ι.Φ.Δ. στη χώρα μας έδειξε ότι οι ποικιλίες μηλιάς διαφέρουν ως προς την αντιοξειδωτική τους ικανότητα όπως φαίνεται στο επόμενο γράφημα.

 

Τέλος, ανακαλύφθηκε ότι οι πρωτεΐνες στις οποίες θα μπορούσαν να δράσουν οι πολυφαινόλες των μήλων, είναι οι ίδιες με αυτές που επενεργούν ορισμένα από τα πρόσφατα παραγόμενα αντικαρκινικά φάρμακα. Επομένως η μελέτη θα συνεχιστεί σε αυτές τις αντιοξειδωτικές ενώσεις, που δρουν στους ίδιους μηχανισμούς που επηρεάζονται από τα νέα αντικαρκινικά φάρμακα.

 

Πηγές

Scafuri B., A. Marabotti, V. Carbone, P. Minasi, S. Dotolo, A. Facchiano (2016). ‘A theoretical study on predicted protein targets of apple polyphenols and possible mechanisms of chemoprevention in colorectal cancer’, Scientific Reports 6: 32516, September 2016.

Petridis A., Koukourikou M., Sotiropoulos T., D. Stylianidis. (2010). Antioxidant activity of fruits produced in northern Greece, HortScience 45(9): 1341-1344. 

 

Θ. Σωτηρόπουλος, Κ. Καζαντζής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… -  «Η γενναιότητα του να είσαι ευάλωτος…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Η...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια   ...

ΕΟΦ: Προσοχή σε αυτό το προϊόν που διαφημίζεται στο διαδίκτυο

ΕΟΦ: Προσοχή σε αυτό το προϊόν που διαφημίζεται στο...

Προσοχή στο σκεύασμα «MOVE & FLEX CREAM FOR JOINT AREAS» συνιστά ο...

KEEΛΠΝΟ για τη γρίπη: Στους 74 έφτασαν οι νεκροί  18 νέοι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

KEEΛΠΝΟ για τη γρίπη: Στους 74 έφτασαν οι νεκροί 18 νέοι...

Ακόμη 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα μίας...

Προσοχή! Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό αντιπυρετικό φάρμακο

Προσοχή! Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό αντιπυρετικό φάρμακο

Την ανάκληση της παρτίδας 800452 με ημερομηνία λήξης 1/2021...

Τα φαινόμενα βιαιοπραγιών στις Μονάδες Υγείας και η αντιμετώπισή τους

Τα φαινόμενα βιαιοπραγιών στις Μονάδες Υγείας και η...

Γράφει ο Αναστάσιος  ΒασιάδηςΤο πρόσφατο επεισόδιο...

Καταργείται το ΚΕΕΛΠΝΟ - Δημιουργείται Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Καταργείται το ΚΕΕΛΠΝΟ - Δημιουργείται Εθνικός...

Τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτό που αναζητάς, βρίσκεται ήδη μέσα σου…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτό που...

Της Χρύσας Μπέκα , Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια«Αυτή...

Η συμβολή της άσκησης στη υγεία των ανθρώπων

Η συμβολή της άσκησης στη υγεία των ανθρώπων

Δ.Κ. Στυλιανίδης,  Γεωπόνος, Επ.Δ/ντήΙνστιτούτου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια      «Υπάρχει ένας κάβουρας στις βαθιές θάλασσες, που επειδή η φύση του χάρισε μαλακό και απροστάτευτο στομάχι, χώνεται στο πρώτο άδειο όστρακο που θα...

Προσοχή στο σκεύασμα «MOVE & FLEX CREAM FOR JOINT AREAS» συνιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), τονίζοντας ότι δεν έχει αξιολογηθεί όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.To αναφερόμενο σκεύασμα...

Ακόμη 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα μίας εβδομάδας από επιπλοκές του ιού της γρίπης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 74. Η πλειονότητα των περιστατικών οφείλεται στον υπότυπο H1N1.Σύμφωνα...