Αναγκαία έργα 2 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση πλημμυρών και κατολισθίσεων στις προτεραιότητες της Π.Ε. Ημαθίας

Αναγκαία έργα 2 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση πλημμυρών και κατολισθίσεων στις προτεραιότητες της Π.Ε. Ημαθίας

Στα αντιπλημμυρικά έργα δίνει βαρύτητα η Π.Ε. Ημαθίας και γι’ αυτό, κατόπιν πιέσεων της Περιφέρειας, κατάφερε να εξασφαλίσει ένα κονδύλιο 2 εκατ. ευρώ περίπου για όλο τον Νομό. Με τα χρήματα αυτά θα καθαριστούν, μεταξύ άλλων, τα ποτάμια και οι τάφροι «που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια», με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά περιστατικά πλημμυρών σε ρέματα, χειμάρρους, κανάλια και ποτάμια.

Για τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ημαθίας έκανε αναλυτική αναφορά ο υπεύθυνος του Τμήματος κ. Γιώργος Μπαρμπαρούσης στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου του νομού, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Καλαϊτζίδης ο οποίος επεσήμανε ότι η Ημαθία δεν είχε έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο οι υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα και υπάρχει επάρκεια αλατιού, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που είναι πλέον απαραίτητα.

Στον απολογισμό της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Μπαρμπαρούσης ενημέρωσε εκτενώς για τις δράσεις της χρονιάς που πέρασε και τους επόμενους στόχους.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της ΠΕ Ημαθίας συνεργάστηκαν με την Περιφέρεια,  τους 3  Δήμους και τις ΔΕΥΑ αυτών, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία, τα Δασαρχεία, τα Χιονοδρομικά Κέντρα, τις Εθελοντικές Οργανώσεις, τους  ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ κλπ., για την πρόληψη και αντιμετώπιση των  πλημμυρών-χιονοπτώσεων-παγετών, με  συμμετοχή μας και στα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας των Δήμων. Μετά από αυτά,  καταρτίσθηκαν και τα αντίστοιχα  Σχέδια, για την Π.Ε. Ημαθίας. Και συνέχισε λέγοντας:

«Η επάρκειά μας σε αλάτι πέρυσι και ως τώρα,  αποδείχθηκε σε όλες τις περιπτώσεις που χρειάσθηκε να κάνουμε αλατισμό ή αποχιονισμό στους επαρχιακούς δρόμους ευθύνης μας, τόσο με  τα δικά μας αποχιονιστικά, όσο και  με  τα μισθωμένα.

Προβήκαμε σε δεκάδες τακτικές ή έκτακτες αυτοψίες υπαίθρου, συνεργαζόμενοι  και με εκπροσώπους  άλλων υπηρεσιών, για να διαπιστώσουμε τα αίτια διαφόρων  καταστροφών, ώστε να αντιμετωπισθούν και να μην ξανασυμβούν, όπως για  πλημμύρες ρεμάτων σε πολλά πεδινά τμήματα της Ημαθίας,  για πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις μετά από καταιγίδες, τόσο στους δρόμους ευθύνης μας,  (Βέροιας-Καστανιάς-Κοζάνης, Βέροιας-Σφηκιάς, Βέροιας-Νάουσας,), όσο και εκεί που δεν ήταν πάντοτε αρμοδιότητα της ΠΕ, αλλά μας  ζητούσαν συνεργασία άλλοι φορείς, όπως ο Δήμος Νάουσας για τους δρόμους  Νάουσας-Ροδοχωρίου, Νάουσας-Πηγαδίων, Νάουσας-Κουτσούφλιανης, η ΔΕΗ για τη Μονή Μουτσιάλης, επεμβάσεις για πτώσεις  ηλεκτροφόρων καλωδίων λόγω του αέρα, στους  επαρχιακούς δρόμους Βέροιας-Νάουσας και Βέροιας-Αλεξάνδρειας, για παγετούς  νυχτερινούς στο επαρχιακό δίκτυο,  κ.λπ.). 

Για τους παραπάνω λόγους, στείλαμε μηχανήματα της ΠΕ Ημαθίας, (μπουλντόζα-γκρέιντερ-φορτωτές) με χειριστές, που δούλεψαν για  διάνοιξη ή καθαρισμό σε  ποτάμια-ρέματα-χείμαρρους-αποστραγγιστικά κανάλια, που είχαν πλημμυρίσει σε προηγούμενα χρόνια ή πρόσφατα σε περιοχές της Μελίκης και της Νάουσας. Επίσης, μετά και από τα σχετ. αιτήματα των Δήμων,  ζητήσαμε από τον Περιφερειάρχη και τον Γεν. Γραμματέα της  Πολιτικής Προστασίας, την κήρυξη και παράταση συγκεκριμένων περιοχών και των 3 Δήμων της Π.Ε., σε  κατάσταση έκτακτης ανάγκης και  αυτή δόθηκε, με ισχύ ως τις 13-06-2016, καθώς ζητήσαμε και την οριοθέτηση από την ΥΑΣΒΕ των πλημμυρόπληκτων περιοχών (κυρίως της Αλεξάνδρειας), ώστε να εγκριθούν στο μέλλον οι όποιες αποζημιώσεις επιχειρήσεων και οικιών. Επίσης ολοκληρώσαμε τη χρονοβόρα διαδικασία μελετών και δημοπράτησης, ώστε να κατασκευασθεί το 2017, το πολύ σοβαρό έργο στήριξης της ασφάλτου,δρόμου και τοιχείου που κατολίσθησε πέρυσι  στην  παλαιά εθνική οδό Βέροιας-Καστανιάς.Σε δύο περιπτώσεις σοβαρών πλημμυρών στην Ημαθία φέτος την άνοιξη, στον Κρασοπούλι και στην Κουλούρα, λόγω των ζημιών που συνέβησαν και του ορατού κινδύνου για νέες πολλαπλές πλημμύρες στα ίδια σημεία,  αναθέσαμε με επείγουσα απόφασή μας, σύμφωνα και με τη νομοθεσία, την άμεση  διάθεση προσωπικού, οχημάτων, υλικών και μηχανημάτων από εργολήπτες του Μητρώου της ΠΚΜ, προς αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών, στις δύο προαναφερθείσες περιοχές της Π.Ε. Ημαθίας, με εκτέλεση  επειγουσών εργασιών για την άρση της επικινδυνότητας» είπε ο κ. Μπαρμπαρούσης.

Συνεχίζοντας μίλησε για δύο έργα που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και ταχύτατα, αποκαθιστώντας τη ροή του νερού, με εργαζόμενους ανθρώπους και μηχανήματα και πέραν του ωραρίου, λόγω του επείγοντος. Η συνολική  δαπάνη ανέρχεται σε 105.00  ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).Για τους κυριώτερους ποταμούς και ρέματα στην Ημαθία, που χρειάζονται αντιπλημμυρική προστασία, διεκδικήσαμε και δρομολογήσαμε τις αναγκαίες διαδικασίες χρηματοδοτήσεων και εγκρίσεων, ώστε  μετά τη λήξη των εν εξελίξει δημοπρατήσεων, εκ μέρους των Δ/νσεων Τεχνικών Έργων της ΠΕ και της ΠΚΜ,  να εκτελεσθούν εντός του επόμενου έτους, τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, (εμφανίζονται στον πίνακα). Με τις παρεμβάσεις αυτές, καθώς και με τις προηγούμενες, οι περισσότερες των οποίων συμβαίνουν για πρώτη φορά, λύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, το ζήτημα της αντιπλημμυρικής  θωράκισης της Ημαθίας, στα κυριότερα ποτάμια που είναι ευθύνη  της Περιφέρειας, έτσι ώστε αν οι Δήμοι πράξουν τα αντίστοιχα έργα,  στα δικής τους ευθύνης μικρότερα ποτάμια, να έχουμε λύσει για χρόνια το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Με τη βοήθεια και συνεργασία της ΕΡΒΑΝ, εγκαταστήσαμε την κεραία Ραδιοκυμάτων VHF-UHF της Π.Ε. μας, από τη Δοβρά στο Χιονοδρομικό Σελίου, Κορυφή Τέντζερε, υψόμ. 1800 μ., για καλύτερη λήψη στα σημεία του Βερμίου και των Πιερίων που δεν πιάνουν τα κινητά και για συνεννοήσεις σε περίπτωση, αναζητήσεων κλπ. Έχουμε επίσης σύνδεση δια της  ΕΡΒΑΝ  και σε άλλη κεραία Ραδιοκυμάτων, μέσω  σύνδεσης της εθελοντικής οργάνωσης Ε.ΡΑ.Κ. Θεσσαλονίκης με την  WIND,  στην κορυφή του Χιονοδρομικού 3-5 Πηγαδίων» κατέληξε.

Σχετικά με το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου ο πρόεδρος κ. Τζελέπης ζήτησε τη βοήθεια της Αντιπεριφέρειας, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα και τα μέσα για τον καθαρισμό του χιονιού στο Χιονοδρομικό.

 

Ετοιμότητα φορέων

Την ετοιμότητα των υπηρεσιών τους δήλωσαν οι εκπρόσωποι των Δήμων Βέροιας και Νάουσας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Τροχαίας, του Στρατού, του Δασαρχείου αλλά και των εθελοντών, ενώ για τον κρατικό σχεδιασμό εν’ όψει του χειμώνα ενημέρωσε ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Χρ. Μαμαρίκας.

 

Σε ποια έργα πάνε τα 2 εκατ. ευρώ

Τέλος, το κονδύλιο του 1.942.692 ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία του Νομού αφορούν στα εξής έργα:

-Αποκατάσταση διοχετευτικότητας Τάφρων Αγκαθιάς και Αγ. Τριάδας (383.692 ευρώ)

-Παρεμβάσεις για τη διατήρηση της διοχετευτικότητας και συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων ποταμού Λουδία και Τάφρου Τ66 για το έτος 2016 (300.000 ευρώ)

-Παρεμβάσεις για τη διατήρηση της διοχετευτικότητας και συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων ποταμού Αλιάκμονα και υδατορευμάτων που συμβάλουν, για το έτος 2016 (700.000 ευρώ)

-Καθαρισμός κοιτών από φερτά υλικά των ρεμάτων.: Μεγάλου Ρέματος, Αράπιτσας, Κιουτίχα, Στενημάχου και Τριλόφου, λόγω θεομηνίας – πλημμυρών. Προϋπολογισμός 369.00,00 ευρώ με Φ.Π.Α. (βρίσκεται σε στάδιο δαγωνισμού)

-Καθαρισμός ρεμάτων και ενίσχυση αναχωμάτων αρμοδιότητας Π.Ε. Ημαθίας. Προϋπολογισμός 190.000 ευρώ με Φ.Π.Α. (βρίσκεται σε στάδιο σύνταξης της διακήρυξης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ  ΜΕΡΟΣ ΙΖ - Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ -ΝΑΥΑΡΧΟΣ Π.Ν. (1871-1945)

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕΡΟΣ ΙΖ - Ο...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος  Κάποια...

Ο Φιλολογικός και Φιλαρμονικός Σύλλογος «Ελικών» και η Μικτή Μανδολινάτα του Γυμνασίου Βέροιας (Δημιούργησαν τη Ρομαντική εποχή και την Εύηχη Βέροια)

Ο Φιλολογικός και Φιλαρμονικός Σύλλογος «Ελικών» και...

Γράφει ο  Παύλος ΠυρινόςΕισαγωγήΣύλλογοι, με διάφορες...

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στη Βέροια  το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στη Βέροια το Περιφερειακό...

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας...

Παραδόθηκαν οι πρώτες   ποσότητες ανακυκλωμένων ρούχων στην τράπεζα   ενδυμάτων του Δήμου Βέροιας

Παραδόθηκαν οι πρώτες ποσότητες ανακυκλωμένων...

-45.510 κιλά μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης...

Yφυπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής  ο Άγγελος Τόλκας στη νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

Yφυπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής ο Άγγελος...

Περιορισμένος, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο...

Το πρόγραμμά του   για τον Τουρισμό και τους πρώτους υποψήφιους παρουσιάζει ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας   Παύλος Παυλίδης

Το πρόγραμμά του για τον Τουρισμό και τους πρώτους...

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στη ΒεργίναΤο Σάββατο 23...

Εγκαίνια του La Primavera με ιταλική φινέτσα στο κέντρο της Βέροιας

Εγκαίνια του La Primavera με ιταλική φινέτσα στο κέντρο της...

Ένα κομμάτι Ιταλίας στο κέντρο της Βέροιας.Το μοναδικό...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!

Του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος  Κάποια μέρα του Ιουλίου 1904, παρουσιάστηκε στον Έλληνα Πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά στη Θεσσαλονίκη ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος και διπλωμάτης της πατρίδας του...

Γράφει ο  Παύλος ΠυρινόςΕισαγωγήΣύλλογοι, με διάφορες ονομασίες, εμφανίζονται σχεδόν ταυτόχρονα σε όλο τον υπόδουλο, καθώς και στον ελεύθερο Ελληνισμό που με την οικονομική ενίσχυση των σχολείων...