Με έμφαση στις υποδομές των τοπικών κοινοτήτων το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Νάουσας. Κουτσογιάννης: Επιτέλους ο δήμος έχει σχέδιο και όραμα

Με έμφαση στις υποδομές των τοπικών κοινοτήτων το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Νάουσας. Κουτσογιάννης: Επιτέλους ο δήμος έχει σχέδιο και όραμα

Σημαντικά μειωμένο είναι το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Νάουσας για το 2017, αφού, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης στη δευτεριάτικη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής απόφασης να περικόψει ακόμα και τα παρακρατηθέντα κονδύλια από τους δήμους, που δίνονταν σε δόσεις, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας μας. «Προσπαθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», τόνισε ο δήμαρχος, εκφράζοντας την ελπίδα πως η διοίκηση του υπουργείου Εσωτερικών θα δει σοβαρά τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφήνοντας κατά μέρος τα περί απλής αναλογικής για τις εκλογές του 2019.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, βαρύτητα θα δοθεί σε έργα των τοπικών κοινοτήτων (κυρίως ασφαλτοστρώσεις, βελτίωση αγροτικών δρόμων, καθαριότητα, γεμιστικά κ.ά.), ενώ θα εκπονηθεί μελέτη για τις  προοπτικές του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, με έμφαση στη μεταποίηση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως τις προτάσεις τους για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος κατέθεσαν στον δήμο οι μισές τοπικές κοινότητες. Ωστόσο, σημείωσε, υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συνεργασία της διοίκησης του δήμου μαζί τους και τα έργα που θα γίνουν εκεί έχουν στόχο την ανακούφιση των δημοτών από τα προβλήματα που δημιούργησε η κατασκευή του αποχετευτικού.

 

Καραμπατζός: Έργα απλής διαχείρισης

Ο κ. Καραμπατζός παρατήρησε πως τα κονδύλια του νέου τεχνικού προγράμματος είναι πολύ μικρά, υπογραμμίζοντας ότι περιλαμβάνει πολλά παλιά έργα – συνεχιζόμενα και ολοκληρωμένα. «Ποια η στόχευση, ποιο το όραμα και ποια η νέα προοπτική της δημοτικής αρχής;», αναρωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «τεράστιο έλλειμμα στόχευσης, λειτουργίας και αναποτελεσματικότητας της σημερινής διοίκησης του δήμου». Χαρακτήρισε, μάλιστα, τα έργα του προγράμματος «έργα απλής διαχείρισης».

Για «έργα βιτρίνας με το μάτι στραμμένο στον τουρισμό, που είναι μεν σημαντικός τομέας, αλλά όχι βασικός» μίλησε ο κ. Καρτσιούνης. Υποστήριξε ότι στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνονται έργα υποδομής, όπως αντιπλημμυρικά, αγροτική οδοποιία κ.ά., το χαρακτήρισε «αντιλαϊκό» και το καταψήφισε.

 

Στογιάννης:  Ξέθαψε έργα από ντουλάπια

Ο κ. Στογιάννης, πρόεδρος του Κοπανού, ευχαρίστησε τον δήμαρχο, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ξέθαψε έργα που ήταν σε ντουλάπια και αράχνες» με εξασφαλισμένες πιστώσεις, εδώ και μια τετραετία.

«Μακάρι να υλοποιηθούν και τα συνεχιζόμενα έργα», είπε η κ. Τσαγκαλίδου, που ψήφισε τη μελέτη για τις ιαματικές πηγές του Κοπανού, κάτι που δεν έκανε ο επικεφαλής της παράταξής της κ. Καραμπατζός.

Ο κ. Μπίλης υποστήριξε ότι τα περισσότερα έργα του προγράμματος είναι ολοκληρωμένα και κατ’ επίφαση του 2017 και πως το 80% αυτών περιλαμβάνονται στο αβέβαιο και αόριστο τμήμα με τον τίτλο «Βελτίωση οδικού δικτύου τοπικών κοινοτήτων δήμου Νάουσας». Χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα «βεβιασμένο, επιπόλαιο και πρόχειρο», αναρωτήθηκε «ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία του δήμου» πάνω σ’ αυτό και ψήφισε «παρών».

 

Παρθενόπουλος: Το νέο... παλιό δίκτυο

«Το όραμά μας είναι να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο έργο χωρίς να χρειαστούν παρεμβάσεις», είπε ο κ. Παρθενόπουλος, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση Καραμπατζού, που δεν έθεσε ποτέ σε λειτουργία το νέο -παλιό πλέον- δίκτυο ύδρευσης κι αποχέτευσης. Στόχος της δημοτικής αρχής, τόνισε, είναι να κατασκευάσει ολοκληρωμένα έργα, ακόμα κι αν αυτά αφορούν ασφαλτοστρώσεις, γιατί, όπως σημείωσε, υπάρχουν παντού μπαλώματα. Αναφερόμενος στην ανάπλαση της Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανέφερε πως υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις στο νέο δίκτυο ύδρευσης – αποχέτευσης, που θα χρειαστούν νέες συνδέσεις! Μιλώντας, τέλος, για την εκμετάλλευση του δικτύου ύδρευσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, υπογράμμισε ότι «θέλουμε να μειώσουμε αυτά που πληρώνουμε στη ΔΕΗ. Στόχος είναι να μην πληρώνει ρεύμα ο δήμος».

 

Κουτσογιάννης: Στόχος η μείωση της τιμής στο νερό

«Είναι γελοίο να υπάρχει προσπάθεια μηδενισμού, όταν δεν είστε σε θέση να καταλάβετε το όραμά μας, που είναι μια νέα Νάουσα καινοτόμος, εξωστρεφής, που αλλάζει και όχι εσωστρεφής και των κολλητών», τόνισε ο δήμαρχος, σχολιάζοντας την κριτική της μειοψηφίας και, κυρίως, της μείζονος. «Αν οραματίζεστε πάρκινγκ εκατομμυρίων στην πλατεία Καρατάσου, δεν μπορώ να σας ακολουθήσω», είπε απευθυνόμενος στον κ. Καραμπατζό. «Κάνουμε κινήσεις για εξοικονόμηση πόρων», φέρνοντας ως παράδειγμα την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου από την οποία ο δήμος θα γλιτώσει ετησίως 90.000 ευρώ. Και πρόσθεσε: «Ποτέ σας δεν είχατε όραμα για να πάτε τον τόπο μπροστά. Εμείς για ό,τι κάναμε βρήκαμε τους πόρους. Εσείς είχατε το ΕΣΠΑ και τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων που μοίραζαν λεφτά. Η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ξεκινά την υλοποίηση έργου προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης και των αντλιοστασίων, με την τοποθέτηση συστημάτων ινβέρτερ, που θα λειτουργούν ανάλογα με τη ζήτηση. Έτσι θα εξοικονομηθεί και νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Το όραμά μας είναι να υπάρξει μείωση των τιμολογίων της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για όλους τους δημότες». 

 

Όραμα, κόντρα στην αδράνεια και την ολιγωρία

Αναφερόμενος στα υδροηλεκτρικά έργα, είπε ότι «ο πλούτος της Νάουσας παραχωρήθηκε, ελαφρά τη καρδία, στους ιδιώτες. Εκτός από τις θέσεις του ποταμού που θα εκμεταλλευτούμε, καινοτομήσαμε πανευρωπαϊκά με την αξιοποίηση του δικτύου ύδρευσης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό δεν είναι όραμα; Αφού μας αφήσατε στην αδράνεια και την ολιγωρία, χωρίς τίποτα, ήρθαμε και δημιουργήσαμε από το μηδέν. Δεν έχουμε στόχο να γίνουμε επιχειρηματίες. Το σχέδιό μας είναι η ανάπτυξη των υδροηλεκτρικών και των φωτοβολταϊκών έργων».

Ο κ. Κουτσογιάννης ισχυρίστηκε ότι πρέπει να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αυτοί που δεν μπορούν να μιλήσουν για μια νέα Νάουσα. Υποστήριξε ότι ο δήμος μπορεί ν’ αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής μας, σημειώνοντας ότι υπάρχει άμεση ανάγκη αλλαγής του μοντέλου.

«Τα ΕΣΠΑ άνοιξαν με αργούς ρυθμούς. Υποβάλαμε σχέδια σε όλες τις προσκλήσεις και μέσα στον Ιανουάριο του 2017 θα υποβάλλουμε πρόταση για την αστική ανάπτυξη», είπε.

Μιλώντας για τις ασφαλτοστρώσεις, υποστήριξε πως ήταν παρατημένες επί χρόνια. Κι αναρωτήθηκε: «Γιατί αυτό το ρημάδι το νέο δίκτυο ύδρευσης – αποχέτευσης δεν συνδέθηκε με τα σπίτια; Υπάρχει κάποιος που θα μας δώσει μιαν απάντηση;».

Όσο για τη μελέτη των ιαματικών πηγών Κοπανού, τόνισε ό τι ο δήμος μας αποκτά έναν πιστοποιημένο πλουτοπαραγωγικό χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστήριο δημοτικού σχολείου Ριζωμάτων για  δωρεά βιβλίων

Ευχαριστήριο δημοτικού σχολείου Ριζωμάτων για δωρεά...

Οι μαθητές, ο  Σύλλογος Διδασκόντων και ο Διευθυντής...

Επιμορφωτικό πρόγραμμα “ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ”

Επιμορφωτικό πρόγραμμα “ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ”

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2,Ε.ΚΕ.ΔΙ.Μ.2.ΒΕ-...

Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια «έφυγε» ο ιδρυτής του ΛΑΟΥ

Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια «έφυγε» ο ιδρυτής του ΛΑΟΥ

21 Νοεμβρίου 1987. Σημαδιακή η μέρα που ο Ζήσης Πατσίκας,...

Α. Τζιτζικώστας: «Κατασκευάσαμε στο ΑΧΕΠΑ   τα πιο σύγχρονα χειρουργεία στην Ελλάδα»

Α. Τζιτζικώστας: «Κατασκευάσαμε στο ΑΧΕΠΑ τα πιο...

-Χρέος της Πολιτείας να τα στελεχώσει και να τα...

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων:  «Η ασφυξία των τούρκων λαθροδιακινητών   στην Ελλάδα οδηγεί στην τούρκικη προπαγάνδα»

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων: «Η ασφυξία...

Από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών...

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ  1926 – 2018

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 1926 – 2018

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από την ζωή ο γνωστός Ιατρός...

16 χρόνια η Eurobank στο πλευρό των   αριστούχων μαθητών

16 χρόνια η Eurobank στο πλευρό των αριστούχων μαθητών

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στη Βέροια-62  βραβεία σε...

Το ντοκυμαντέρ «So far,   so close» του Βαλάντη Λιόλιου παρουσιάζεται στο τρίμερο   «Νάουσα, πόλη του Οίνου 2018»

Το ντοκυμαντέρ «So far, so close» του Βαλάντη Λιόλιου...

Το Σάββατο 8 ΔεκεμβρίουTo ντοκιμαντέρ “So far, so close” (Τόσο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι μαθητές, ο  Σύλλογος Διδασκόντων και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ριζωμάτων-Δασκίου Σφηκιάς επιθυμούν να ευχαριστήσουν θερμά τον Μορφωτικό- Αθλητικό Σύλλογο «Η Καλλιθέα» Βέροιας για την...

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2,Ε.ΚΕ.ΔΙ.Μ.2.ΒΕ- ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, σε μια αποκλειστική συνεργασία με το εκπαιδευτικό δίκτυο ATHINA και το  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο των...

21 Νοεμβρίου 1987. Σημαδιακή η μέρα που ο Ζήσης Πατσίκας, ιδρυτής του ΛΑΟΥ ξεκίνησε το αιώνιο ταξίδι του. Ημέρα που γιόρταζε η Παναγία μας και οι ένοπλες δυνάμεις που υπηρέτησε πιστά σε δύσκολες περιόδους της...

-Χρέος της Πολιτείας να τα στελεχώσει και να τα αξιοποιήσει πλήρως»Τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης επιθεώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...