Ο Καρατάσσος στην Ύδρα

Ο Καρατάσσος στην Ύδρα

Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

 

Ο γιος του Καρατάσσου Τσάμης (Δημήτριος) στην αναφορά του προς το Υπουργικό Συμβούλιο με ημερομηνία 1 Ιανουαρίου 1860 αναφέρει: ‹‹δεν είναι ίσως μάχη η θέσις ένδοξος του αγώνος, όπου να μην ακούσεις τα «ταμπούρια του Καρατάσσου»››. Και είναι αλήθεια. Ο Καρατάσσος με το κύριο σώμα του, 500 ως 800 πιστοί, εμπειροπόλεμοι αγωνιστές, πρόμαχοι της ελευθερίας δεν άφησαν τόπο ελληνικό που να μην τον υπερασπιστούν μια και δυο φορές. 

Με τα φαινόμενα να δείχνουν ότι ο ενωμένος τουρκοαιγυπτιακός στόλος θα κατευθυνθεί να πλήξει την Ύδρα, η κυβέρνηση δυο φορές στέλνει τον Καρατάσσο να οργανώσει την άμυνα του νησιού. Στο παραπάνω μνημονευόμενο έγγραφο ο Τσάμης γράφει: «Εκ τούτου [εννοεί την επιτυχή αντιμετώπιση του Τοπάλ πασά, όπως αποκαλεί τον Χοσρέφ, στη Σκιάθο] το ηρωικόν όπλον [εννοεί τον πατέρα του] έχοντες υπόψιν των οι περιώνυμοι της Ύδρας, εκάλεσαν δια την εκτίμησιν προκρίτων και συναινέσει της κυβερνήσεως ως γενικόν φρούραρχον της νήσου τον πατέρα μου, και δις ο μακαρίτης πατήρ μου έλαβε την τιμήν να περιφρουρήσει την ηρωικήν εκείνην νήσον εις περιστάσεις κρισίμους. Μάρτυρας των λόγων μου επικαλούμαι τους επιζώντας της Ύδρας αγωνιστάς».

Οι Υδραίοι γνώριζαν τα κατορθώματα των Ολυμπίων με κάθε λεπτομέρεια. Στις 2 Νοεμβρίου του 1822 π.χ. ο Ανδρέας Ζαΐμης γράφει προς τους Υδραίους: «Η μέλαινα στάσις των πραγμάτων ήρχισε να αλλάση μορφήν... οι γενναίοι καπετάνοι Ολύμπιος Τάσος και Διαμαντής με 2.000 ανθρώπους εμβήκαν εις τα Κονιαροχώρια, κατέκαυσαν τας οικίας των και διήρπασαν τα πράγματά των και είναι αληθές φαίνεται και αυτή μια αιτία ισχυρά δια την επανάκαμψιν των εχθρών εις Ζητούνι»*.

Γνωστά επίσης και επαινεταία είναι τα αποτελέσματα των αγώνων των Καρατασσαίων στη Μαγνησία και στη Σκιάθο, έτσι, οι πρόκριτοι της Ύδρας ζητούν από την Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση εκδίδει την υπ’ αριθμ. 2868/18-7-1824 διαταγή να μετακινηθεί με το σώμα του ο Καρατάσσος στην Ύδρα για την υπεράσπισή της από την απειλή των Τούρκων. 

Στις 20 Αυγούστου μεταφέρονται με την κορβέτα του Ορλώφ αξιωματικοί και οπλίτες του Καρατάσσου στην Ύδρα και την επομένη καταφτάνει και ο Καρατάσσος από τον οποίο η Κυβέρνηση προσδοκά να επιβάλει την τάξη στους αρχηγούς και των άλλων σωμάτων που συγκεντρώθηκαν στην Ύδρα. Το «εκτελεστικό» γράφει προς τους προκρίτους της Ύδρας, την 1η Σεπτεμβρίου 1824: «Παρετηρήθει δε και η εις τα αυτόσε έλευσις του Καρατάσσου με τους στρατιώτας του, και ελπίζεται η φρόνησις και τα πολεμικά προτερήματά του να συντήνουν όχι ολίγον εις την καλήν αποκατάστασιν των στρατιωτικών πραγμάτων και να ενθαρρύνουν και τους λοιπούς στρατιωτικούς, οδηγούντα αυτούς εις την ευταξίαν και την ακριβή εκτέλεσιν του χρέους των»**. 

Μεταξύ των άλλων αρχηγών βρίσκονταν στην Ύδρα και ο Μακρυγιάννης, ο οποίος αναφέρεται με πολύ κολακευτικά λόγια στον Καρατάσσο. «Εις τη Νύδρα οπούμαστε έφερνα όλο το σέβας εις τον Καρατάσιον, ως αρχηγόν οπού τον είχαμε όλοι κι ως γεροντότερον, και μ’ αγαπούσε κι’ αυτός ως παιδί του»***.

Όταν πέρασε ο κίνδυνος, αφήνοντας την Ύδρα ανέπαφη, η Κυβέρνηση διέταξε την επάνοδο των στρατευμάτων φύλαξης της Ύδρας στην χέρσο Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Ο Καρατάσσος έρχεται και παραχειμάζει στην Αθήνα, και οι άλλοι οπλαρχηγοί σε άλλα μέρη****. 

* Απ. Τζαφερόπουλος, Οι Καρατασσαίοι, σελ. 61 - Παραπομπή σε Αντ. Λιγνού, Αρχείο της Κοινότητας Ύδρας 1778-1832, τόμ. Η΄, σελ. 96.

** ό.π. σελ. 98 - Παραπομπή ομοίως, τόμ. 10, σελ. 444.

*** ό.π. σελ. 99 - Παραπομπή Ι. Μακρυγιάννη, Απομνημονεύματα (υπό Σπ. Ασδραχά), σελ. 156.

**** Βλ. Απ. Τζαφερόπουλο, Οι Καρατασσαίοι, σελ. 99.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας στηρίζει την

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας στηρίζει την "Black...

Η “Black Friday”, που θα πραγματοποιηθεί φέτος την...

Συνελήφθη 55χρονος στη Βέροια με πάνω από 2.500 λαθραία τσιγάρα και 18.670 ευρώ

Συνελήφθη 55χρονος στη Βέροια με πάνω από 2.500 λαθραία...

Συνελήφθη χθες  το μεσημέρι στη Βέροια, από...

Ενημέρωση του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας για την «Black Friday»

Ενημέρωση του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας για την...

Ο Ε.Σ. Αλεξάνδρειας ενημερώνει σχετικά με το τι...

Σύλληψη για καταδικαστική απόφαση στην Αλεξάνδρεια

Σύλληψη για καταδικαστική απόφαση στην Αλεξάνδρεια

Συνελήφθη χθες (19 Νοεμβρίου 2018) το μεσημέρι σε περιοχή...

Σχέδιο Κανονισμού  Ωραρίου και ημέρας  λειτουργίας της Λαϊκής  Αγοράς Δ.Κ. Βέροιας

Σχέδιο Κανονισμού Ωραρίου και ημέρας λειτουργίας...

  Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους  Δημότες του, ότι την...

Παρέμβαση 3 Βεροιωτών Προσκόπων για τον εθελοντισμό Εμπρός για το ξαναζωντάνεμα της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων
Συνεργασία  Τράπεζας Πειραιώς – Ελληνικού  Δημοσίου για την πληρωμή των κοινοτικών  ενισχύσεων  μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ

Συνεργασία Τράπεζας Πειραιώς – Ελληνικού Δημοσίου ...

Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά από ανοικτό διεθνή...

 ΙΝΕ ΓΣΕΕ:  Παράταση υποβολής  αιτήσεων για εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Παράταση υποβολής αιτήσεων για...

Τροποποίηση και  παράταση παίρνει η υποβολή αιτήσεων,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συνελήφθη χθες  το μεσημέρι στη Βέροια, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, 55χρονος ημεδαπός, για παράβαση του τελωνειακού κώδικα.Ειδικότερα, στην κατοχή του αλλά και σε έρευνες που...

Η “Black Friday”, που θα πραγματοποιηθεί φέτος την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Ο θεσμός ξεκίνησε στην χώρα μας πριν από δυο χρόνια κυρίως στις...

Ο Ε.Σ. Αλεξάνδρειας ενημερώνει σχετικά με το τι ακριβώς θα ισχύσει τη γνωστή πλέον εδώ και τρία χρόνια στην ελληνική αγορά, «BlackFriday» η οποία για φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου. •         Ως...

Συνελήφθη χθες (19 Νοεμβρίου 2018) το μεσημέρι σε περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας,32χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς...