Ο Καρατάσσος στην Ύδρα

Ο Καρατάσσος στην Ύδρα

Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

 

Ο γιος του Καρατάσσου Τσάμης (Δημήτριος) στην αναφορά του προς το Υπουργικό Συμβούλιο με ημερομηνία 1 Ιανουαρίου 1860 αναφέρει: ‹‹δεν είναι ίσως μάχη η θέσις ένδοξος του αγώνος, όπου να μην ακούσεις τα «ταμπούρια του Καρατάσσου»››. Και είναι αλήθεια. Ο Καρατάσσος με το κύριο σώμα του, 500 ως 800 πιστοί, εμπειροπόλεμοι αγωνιστές, πρόμαχοι της ελευθερίας δεν άφησαν τόπο ελληνικό που να μην τον υπερασπιστούν μια και δυο φορές. 

Με τα φαινόμενα να δείχνουν ότι ο ενωμένος τουρκοαιγυπτιακός στόλος θα κατευθυνθεί να πλήξει την Ύδρα, η κυβέρνηση δυο φορές στέλνει τον Καρατάσσο να οργανώσει την άμυνα του νησιού. Στο παραπάνω μνημονευόμενο έγγραφο ο Τσάμης γράφει: «Εκ τούτου [εννοεί την επιτυχή αντιμετώπιση του Τοπάλ πασά, όπως αποκαλεί τον Χοσρέφ, στη Σκιάθο] το ηρωικόν όπλον [εννοεί τον πατέρα του] έχοντες υπόψιν των οι περιώνυμοι της Ύδρας, εκάλεσαν δια την εκτίμησιν προκρίτων και συναινέσει της κυβερνήσεως ως γενικόν φρούραρχον της νήσου τον πατέρα μου, και δις ο μακαρίτης πατήρ μου έλαβε την τιμήν να περιφρουρήσει την ηρωικήν εκείνην νήσον εις περιστάσεις κρισίμους. Μάρτυρας των λόγων μου επικαλούμαι τους επιζώντας της Ύδρας αγωνιστάς».

Οι Υδραίοι γνώριζαν τα κατορθώματα των Ολυμπίων με κάθε λεπτομέρεια. Στις 2 Νοεμβρίου του 1822 π.χ. ο Ανδρέας Ζαΐμης γράφει προς τους Υδραίους: «Η μέλαινα στάσις των πραγμάτων ήρχισε να αλλάση μορφήν... οι γενναίοι καπετάνοι Ολύμπιος Τάσος και Διαμαντής με 2.000 ανθρώπους εμβήκαν εις τα Κονιαροχώρια, κατέκαυσαν τας οικίας των και διήρπασαν τα πράγματά των και είναι αληθές φαίνεται και αυτή μια αιτία ισχυρά δια την επανάκαμψιν των εχθρών εις Ζητούνι»*.

Γνωστά επίσης και επαινεταία είναι τα αποτελέσματα των αγώνων των Καρατασσαίων στη Μαγνησία και στη Σκιάθο, έτσι, οι πρόκριτοι της Ύδρας ζητούν από την Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση εκδίδει την υπ’ αριθμ. 2868/18-7-1824 διαταγή να μετακινηθεί με το σώμα του ο Καρατάσσος στην Ύδρα για την υπεράσπισή της από την απειλή των Τούρκων. 

Στις 20 Αυγούστου μεταφέρονται με την κορβέτα του Ορλώφ αξιωματικοί και οπλίτες του Καρατάσσου στην Ύδρα και την επομένη καταφτάνει και ο Καρατάσσος από τον οποίο η Κυβέρνηση προσδοκά να επιβάλει την τάξη στους αρχηγούς και των άλλων σωμάτων που συγκεντρώθηκαν στην Ύδρα. Το «εκτελεστικό» γράφει προς τους προκρίτους της Ύδρας, την 1η Σεπτεμβρίου 1824: «Παρετηρήθει δε και η εις τα αυτόσε έλευσις του Καρατάσσου με τους στρατιώτας του, και ελπίζεται η φρόνησις και τα πολεμικά προτερήματά του να συντήνουν όχι ολίγον εις την καλήν αποκατάστασιν των στρατιωτικών πραγμάτων και να ενθαρρύνουν και τους λοιπούς στρατιωτικούς, οδηγούντα αυτούς εις την ευταξίαν και την ακριβή εκτέλεσιν του χρέους των»**. 

Μεταξύ των άλλων αρχηγών βρίσκονταν στην Ύδρα και ο Μακρυγιάννης, ο οποίος αναφέρεται με πολύ κολακευτικά λόγια στον Καρατάσσο. «Εις τη Νύδρα οπούμαστε έφερνα όλο το σέβας εις τον Καρατάσιον, ως αρχηγόν οπού τον είχαμε όλοι κι ως γεροντότερον, και μ’ αγαπούσε κι’ αυτός ως παιδί του»***.

Όταν πέρασε ο κίνδυνος, αφήνοντας την Ύδρα ανέπαφη, η Κυβέρνηση διέταξε την επάνοδο των στρατευμάτων φύλαξης της Ύδρας στην χέρσο Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Ο Καρατάσσος έρχεται και παραχειμάζει στην Αθήνα, και οι άλλοι οπλαρχηγοί σε άλλα μέρη****. 

* Απ. Τζαφερόπουλος, Οι Καρατασσαίοι, σελ. 61 - Παραπομπή σε Αντ. Λιγνού, Αρχείο της Κοινότητας Ύδρας 1778-1832, τόμ. Η΄, σελ. 96.

** ό.π. σελ. 98 - Παραπομπή ομοίως, τόμ. 10, σελ. 444.

*** ό.π. σελ. 99 - Παραπομπή Ι. Μακρυγιάννη, Απομνημονεύματα (υπό Σπ. Ασδραχά), σελ. 156.

**** Βλ. Απ. Τζαφερόπουλο, Οι Καρατασσαίοι, σελ. 99.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Βέροιας

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου...

Ξεκινάει από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 το θερινό ωράριο...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...