Ο Καρατάσσος στην Ύδρα

Ο Καρατάσσος στην Ύδρα

Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

 

Ο γιος του Καρατάσσου Τσάμης (Δημήτριος) στην αναφορά του προς το Υπουργικό Συμβούλιο με ημερομηνία 1 Ιανουαρίου 1860 αναφέρει: ‹‹δεν είναι ίσως μάχη η θέσις ένδοξος του αγώνος, όπου να μην ακούσεις τα «ταμπούρια του Καρατάσσου»››. Και είναι αλήθεια. Ο Καρατάσσος με το κύριο σώμα του, 500 ως 800 πιστοί, εμπειροπόλεμοι αγωνιστές, πρόμαχοι της ελευθερίας δεν άφησαν τόπο ελληνικό που να μην τον υπερασπιστούν μια και δυο φορές. 

Με τα φαινόμενα να δείχνουν ότι ο ενωμένος τουρκοαιγυπτιακός στόλος θα κατευθυνθεί να πλήξει την Ύδρα, η κυβέρνηση δυο φορές στέλνει τον Καρατάσσο να οργανώσει την άμυνα του νησιού. Στο παραπάνω μνημονευόμενο έγγραφο ο Τσάμης γράφει: «Εκ τούτου [εννοεί την επιτυχή αντιμετώπιση του Τοπάλ πασά, όπως αποκαλεί τον Χοσρέφ, στη Σκιάθο] το ηρωικόν όπλον [εννοεί τον πατέρα του] έχοντες υπόψιν των οι περιώνυμοι της Ύδρας, εκάλεσαν δια την εκτίμησιν προκρίτων και συναινέσει της κυβερνήσεως ως γενικόν φρούραρχον της νήσου τον πατέρα μου, και δις ο μακαρίτης πατήρ μου έλαβε την τιμήν να περιφρουρήσει την ηρωικήν εκείνην νήσον εις περιστάσεις κρισίμους. Μάρτυρας των λόγων μου επικαλούμαι τους επιζώντας της Ύδρας αγωνιστάς».

Οι Υδραίοι γνώριζαν τα κατορθώματα των Ολυμπίων με κάθε λεπτομέρεια. Στις 2 Νοεμβρίου του 1822 π.χ. ο Ανδρέας Ζαΐμης γράφει προς τους Υδραίους: «Η μέλαινα στάσις των πραγμάτων ήρχισε να αλλάση μορφήν... οι γενναίοι καπετάνοι Ολύμπιος Τάσος και Διαμαντής με 2.000 ανθρώπους εμβήκαν εις τα Κονιαροχώρια, κατέκαυσαν τας οικίας των και διήρπασαν τα πράγματά των και είναι αληθές φαίνεται και αυτή μια αιτία ισχυρά δια την επανάκαμψιν των εχθρών εις Ζητούνι»*.

Γνωστά επίσης και επαινεταία είναι τα αποτελέσματα των αγώνων των Καρατασσαίων στη Μαγνησία και στη Σκιάθο, έτσι, οι πρόκριτοι της Ύδρας ζητούν από την Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση εκδίδει την υπ’ αριθμ. 2868/18-7-1824 διαταγή να μετακινηθεί με το σώμα του ο Καρατάσσος στην Ύδρα για την υπεράσπισή της από την απειλή των Τούρκων. 

Στις 20 Αυγούστου μεταφέρονται με την κορβέτα του Ορλώφ αξιωματικοί και οπλίτες του Καρατάσσου στην Ύδρα και την επομένη καταφτάνει και ο Καρατάσσος από τον οποίο η Κυβέρνηση προσδοκά να επιβάλει την τάξη στους αρχηγούς και των άλλων σωμάτων που συγκεντρώθηκαν στην Ύδρα. Το «εκτελεστικό» γράφει προς τους προκρίτους της Ύδρας, την 1η Σεπτεμβρίου 1824: «Παρετηρήθει δε και η εις τα αυτόσε έλευσις του Καρατάσσου με τους στρατιώτας του, και ελπίζεται η φρόνησις και τα πολεμικά προτερήματά του να συντήνουν όχι ολίγον εις την καλήν αποκατάστασιν των στρατιωτικών πραγμάτων και να ενθαρρύνουν και τους λοιπούς στρατιωτικούς, οδηγούντα αυτούς εις την ευταξίαν και την ακριβή εκτέλεσιν του χρέους των»**. 

Μεταξύ των άλλων αρχηγών βρίσκονταν στην Ύδρα και ο Μακρυγιάννης, ο οποίος αναφέρεται με πολύ κολακευτικά λόγια στον Καρατάσσο. «Εις τη Νύδρα οπούμαστε έφερνα όλο το σέβας εις τον Καρατάσιον, ως αρχηγόν οπού τον είχαμε όλοι κι ως γεροντότερον, και μ’ αγαπούσε κι’ αυτός ως παιδί του»***.

Όταν πέρασε ο κίνδυνος, αφήνοντας την Ύδρα ανέπαφη, η Κυβέρνηση διέταξε την επάνοδο των στρατευμάτων φύλαξης της Ύδρας στην χέρσο Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Ο Καρατάσσος έρχεται και παραχειμάζει στην Αθήνα, και οι άλλοι οπλαρχηγοί σε άλλα μέρη****. 

* Απ. Τζαφερόπουλος, Οι Καρατασσαίοι, σελ. 61 - Παραπομπή σε Αντ. Λιγνού, Αρχείο της Κοινότητας Ύδρας 1778-1832, τόμ. Η΄, σελ. 96.

** ό.π. σελ. 98 - Παραπομπή ομοίως, τόμ. 10, σελ. 444.

*** ό.π. σελ. 99 - Παραπομπή Ι. Μακρυγιάννη, Απομνημονεύματα (υπό Σπ. Ασδραχά), σελ. 156.

**** Βλ. Απ. Τζαφερόπουλο, Οι Καρατασσαίοι, σελ. 99.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ  ΜΕΡΟΣ ΙΖ - Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ -ΝΑΥΑΡΧΟΣ Π.Ν. (1871-1945)

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕΡΟΣ ΙΖ - Ο...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος  Κάποια...

Ο Φιλολογικός και Φιλαρμονικός Σύλλογος «Ελικών» και η Μικτή Μανδολινάτα του Γυμνασίου Βέροιας (Δημιούργησαν τη Ρομαντική εποχή και την Εύηχη Βέροια)

Ο Φιλολογικός και Φιλαρμονικός Σύλλογος «Ελικών» και...

Γράφει ο  Παύλος ΠυρινόςΕισαγωγήΣύλλογοι, με διάφορες...

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στη Βέροια  το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στη Βέροια το Περιφερειακό...

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας...

Παραδόθηκαν οι πρώτες   ποσότητες ανακυκλωμένων ρούχων στην τράπεζα   ενδυμάτων του Δήμου Βέροιας

Παραδόθηκαν οι πρώτες ποσότητες ανακυκλωμένων...

-45.510 κιλά μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης...

Yφυπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής  ο Άγγελος Τόλκας στη νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

Yφυπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής ο Άγγελος...

Περιορισμένος, όπως άλλωστε αναμενόταν, ο...

Το πρόγραμμά του   για τον Τουρισμό και τους πρώτους υποψήφιους παρουσιάζει ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας   Παύλος Παυλίδης

Το πρόγραμμά του για τον Τουρισμό και τους πρώτους...

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στη ΒεργίναΤο Σάββατο 23...

Εγκαίνια του La Primavera με ιταλική φινέτσα στο κέντρο της Βέροιας

Εγκαίνια του La Primavera με ιταλική φινέτσα στο κέντρο της...

Ένα κομμάτι Ιταλίας στο κέντρο της Βέροιας.Το μοναδικό...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!

Του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος  Κάποια μέρα του Ιουλίου 1904, παρουσιάστηκε στον Έλληνα Πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά στη Θεσσαλονίκη ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος και διπλωμάτης της πατρίδας του...

Γράφει ο  Παύλος ΠυρινόςΕισαγωγήΣύλλογοι, με διάφορες ονομασίες, εμφανίζονται σχεδόν ταυτόχρονα σε όλο τον υπόδουλο, καθώς και στον ελεύθερο Ελληνισμό που με την οικονομική ενίσχυση των σχολείων...