Ο Καρατάσσος κατά τον Ακαδημαϊκό Αντώνιο Κεραμόπουλο *Γράφει ο  Μανώλης  Βαλσαμίδης

Ο Καρατάσσος κατά τον Ακαδημαϊκό Αντώνιο Κεραμόπουλο *Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Συμπληρώνοντας τα περί Καρατάσσου, του άξιου στην ξηρά αγωνιστή, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε και τις επιδόσεις του στη θάλασσα. Εξ όσων γνωρίζω, οπλαρχηγός που σχεδίαζε και επιχειρούσε αμφίβιες καταδρομικές δράσεις μέχρι το τέλος του αγώνα, ήταν μόνο ο Καρατάσσος. 

Οι εμπειρίες του στη θάλασσα ξεκινούν δυο δεκαετίες πριν, εξ ανάγκης, όταν όλοι οι οπλαρχηγοί της Ελλάδας κλέφτες - αρματολοί κυνηγήθηκαν από τον Αλή πασά και τον γιο του τον Βελή. Όλοι τους από συμφώνου συγκεντρώθηκαν στη Σκιάθο και αποφάσισαν να μεταφέρουν τον πόλεμο στη θάλασσα. Κέντρο των διαβουλεύσεων το Μοναστήρι της Παναγιάς της Σκιάθου, νέο Μοναστήρι, με χρόνο ίδρυσης το 1794. 

Ο συναγερμός στη Σκιάθο είναι μεγάλος. Αναφέρεται στις πηγές ο αριθμός 1.400*. Χίλιοι τετρακόσιοι καπεταναίοι και κλεφταρματολοί απ’ όλη την Ελλάδα στη Σκιάθο, πολεμιστές που υπηρέτησαν τις ξένες δυνάμεις επί έτη, Βλαχάβας, Λαζαίοι, Τσαχίλας, Μπιζώτης, Σύρος, Ρομφέης (;), Καρατάσσος, Γάτσος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Μιαούλης αποφασίζουν να υπηρετούν πλέον την ιδέα της απελευθέρωσης της δούλης Ελλάδος και κανέναν άλλον.

Βρισκόμαστε στο 1807. Η Σκιάθος, όπου «ποτέ κατής δεν κρένει» αποφασίζεται να καταρτιστεί ελληνικός στόλος με δική του σημαία. Ειδικότερα αποφασίζεται: 

«1. Να διεκδικήσουν την κυριαρχία στη θάλασσα με ορμητήριο την Σκιάθο.

2. Να προβάλουν τη δύναμη της κλεφτουριάς ως εθνικής δύναμης.

3. Να παλέψουν για εθνική ανεξαρτησία με τις δυνάμεις του γένους, με εθνικά σύμβολα.

4. Οι Μεγάλες δυνάμεις, ναι, αν θέλουν να βοηθήσουν, κάθε βοήθεια δεκτή, αλλά για την εξυπηρέτηση πλέον ελληνικών στόχων»**.

«Γεμίζει η Σκιάθος, η Σκόπελος με ελληνικά πλοία. Εβδομήντα πλοία, 1400 μαχητές σε πειρατικά σκάφη με ονόματα: «Άσπρη θάλασσα» (Αιγαίο), «Κασσάνδρα», «Όλυμπος», «Νάουσα», «Βάλτος», «Σκιάθος», «Μωριάς».

Αρχηγός του ελληνικού στόλου ο Σταθάς με υπαρχηγό τον Νικοτσάρα. Επτά οι Ελληνικές μοίρες, άλλοι τις θέλουν δέκα, με Έλληνες κυβερνήτες, πολεμιστές και πληρώματα. Ένας των μοιράρχων ο Καρατάσσος. Για πρώτη φορά πλέουν στα γαλανά νερά του Αιγαίου πλοία ελληνικά με υψωμένη ελληνική σημαία, το 1807. Τα πανιά των πλοίων μαύρα, κατάμαυρες και οι στολές των πληρωμάτων, όπως το συνήθιζαν οι πειρατές τις εποχής, όπως ταίριαζε στη συγκυρία: «Νίκη ή θάνατος»»***. 

Όταν ο τουρκικός στόλος, αποτελούμενος από δυο φρεγάτες, δυο πλοία με όλμους και αρκετά άλλα μικρότερα πλοία, με ναύαρχο τον πλοίαρχο Κιουτσούκ Αλή Σκαντρίλ, κατευθύνθηκε εναντίον της Σκιάθου, οι Έλληνες καπεταναίοι ζήτησαν τη βοήθεια του John Stuart πλοιάρχου της αγγλικής φρεγάτας «Sea Horse». Ακολούθησε διήμερη ναυμαχία (5-6 Ιουλίου 1807) κοντά στη Σκόπελο. Τελικά η τουρκική ναυαρχίδα «Bendere Tjafer», με σοβαρές βλάβες, υποχρεώθηκε σε παράδοση, δυο κορβέτες βυθίστηκαν και ο υπόλοιπος τουρκικός στόλος καταδιωκόμενος κλείστηκε στον Ελλήσποντο. Φανταζόμαστε τον Καρατάσσο στα σαράντα του και κάτι να κάνει ρεσάλτο! Αξιοθαύμαστοι οι Έλληνες «πειρατές» σε ρόλο ναυμάχων****. 

Στα κατοπινά χρόνια ο Καρατάσσος κατ’ επανάληψη επιχειρεί ρεσάλτα. Αιχμαλωτίζει μεταγωγικά πλοία και τα στέλνει πεσκέσι στην Κυβέρνηση, πλήρη εφοδίων πάντοτε. Δεν θα αναφερθώ σε περιπτώσεις, είναι πολλές και γίνονταν πάντοτε με στόχο να κοπούν οι αρτηρίες ανεφοδιασμού του εχθρού. Το μεγάλο όπλο του Καρατάσσου ήταν πάντοτε, στην ξηρά ή τη θάλασσα, ο αιφνιδιασμός.  

Στην περίπτωση των Τρικέρων ο Καρατάσσος χρησιμοποιεί το όπλο του αιφνιδιασμού, όχι απλώς και μόνο για μια καταδρομική επιχείρηση, αλλ’ ως πλήρη, γενική απόβαση των στρατιωτικών φαλάγγων. Τα νούμερα είναι καταλυτικά και τα αποτελέσματα θυμίζουν τη ρομφαία του Γεδεών*****. Η πρώτη απόβαση στο Τρίκερι, επιτυχής, έγινε μέρα, η δεύτερη, επίσης επιτυχής, πραγματοποιήθηκε νύχτα! Δικαιολογημένα ο ακαδημαϊκός καθηγητής Αντώνιος Κεραμόπουλος, πλέκοντας το εγκώμιο του Καρατάσσου γράφει: 

«Γνωρίζετε άλλους αρχηγούς του Αγώνος αμφιβίους να έκαμον τοιούτους αφόβους πολεμικούς περιπάτους από των εκβολών του Αλιάκμονος μέχρι Σουλίου και από Ναούσης μέχρι Ματαπά, αγωνιζόμενοι ως ο Καρατάσσος και οι συν αυτώ όχι εκ στενού τοπικού ενδιαφέροντος ή εξ ανάγκης, αλλά μόνον δια την Ελλάδα, δια την ιδέαν αυτής και της ελευθερίας;»******. 

 

* Βασδραβέλης Ιωάννης, Οι Μακεδόνες κατά την επανάστασιν του 1821, εκδ. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, τρίτη έκδοση, Θεσ/νίκη 1967, σελ. 44.

** Βαλσαμίδης Εμμανουήλ, Η πάλη της Νάουσας με τον Αλή πασά και οι ξένες δυνάμεις, σελ. 172.

*** ό.π., σελ. 173.

**** ό.π., σελ. 177.

***** Παλαιά Διαθήκη, Κριταί κεφ. Ζ΄ στ. 7

****** Πρακτικά Ακαδημίας Αθηνών, τόμ. 13 (1938), σελ. 247 και Τζαφερόπουλος Απόστολος, Οι Καρατάσσαίοι, σελ. 3.

     

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιμορφωτικό πρόγραμμα “ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ”

Επιμορφωτικό πρόγραμμα “ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ”

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2,Ε.ΚΕ.ΔΙ.Μ.2.ΒΕ-...

Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια «έφυγε» ο ιδρυτής του ΛΑΟΥ

Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια «έφυγε» ο ιδρυτής του ΛΑΟΥ

21 Νοεμβρίου 1987. Σημαδιακή η μέρα που ο Ζήσης Πατσίκας,...

Α. Τζιτζικώστας: «Κατασκευάσαμε στο ΑΧΕΠΑ  τα πιο σύγχρονα χειρουργεία στην Ελλάδα»

Α. Τζιτζικώστας: «Κατασκευάσαμε στο ΑΧΕΠΑ τα πιο...

-Χρέος της Πολιτείας να τα στελεχώσει και να τα...

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων: «Η ασφυξία των τούρκων λαθροδιακινητών  στην Ελλάδα οδηγεί στην τούρκικη προπαγάνδα»

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων: «Η ασφυξία...

Από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών...

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 1926 – 2018

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 1926 – 2018

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από την ζωή ο γνωστός Ιατρός...

16 χρόνια η Eurobank στο πλευρό των  αριστούχων μαθητών

16 χρόνια η Eurobank στο πλευρό των αριστούχων μαθητών

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στη Βέροια-62  βραβεία σε...

Το ντοκυμαντέρ «So far,  so close» του Βαλάντη Λιόλιου παρουσιάζεται στο τρίμερο  «Νάουσα, πόλη του Οίνου 2018»

Το ντοκυμαντέρ «So far, so close» του Βαλάντη Λιόλιου...

Το Σάββατο 8 ΔεκεμβρίουTo ντοκιμαντέρ “So far, so close” (Τόσο...

Κάλεσμα αγροτών από τον  «Μαρίνο Αντύπα» στην απεργιακή συγκέντρωση των Εργατικών  Σωματείων στην Πλατεία Καρατάσου

Κάλεσμα αγροτών από τον «Μαρίνο Αντύπα» στην...

Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στη ΝάουσαΟ Αγροτικός...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2,Ε.ΚΕ.ΔΙ.Μ.2.ΒΕ- ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, σε μια αποκλειστική συνεργασία με το εκπαιδευτικό δίκτυο ATHINA και το  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο των...

21 Νοεμβρίου 1987. Σημαδιακή η μέρα που ο Ζήσης Πατσίκας, ιδρυτής του ΛΑΟΥ ξεκίνησε το αιώνιο ταξίδι του. Ημέρα που γιόρταζε η Παναγία μας και οι ένοπλες δυνάμεις που υπηρέτησε πιστά σε δύσκολες περιόδους της...

-Χρέος της Πολιτείας να τα στελεχώσει και να τα αξιοποιήσει πλήρως»Τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης επιθεώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...

Από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων γνωστοποιούνται τα εξής: «Φαίνεται πως δεν είναι τυχαία η τουρκική προπαγάνδα για βασανιστήρια μεταναστών από τις Ελληνικές Αρχές. Η αναπαραγωγή...