Ο Καρατάσσος  κατά τον Ακαδημαϊκό Αντώνιο Κεραμόπουλο *Γράφει ο   Μανώλης   Βαλσαμίδης

Ο Καρατάσσος κατά τον Ακαδημαϊκό Αντώνιο Κεραμόπουλο *Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Συμπληρώνοντας τα περί Καρατάσσου, του άξιου στην ξηρά αγωνιστή, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε και τις επιδόσεις του στη θάλασσα. Εξ όσων γνωρίζω, οπλαρχηγός που σχεδίαζε και επιχειρούσε αμφίβιες καταδρομικές δράσεις μέχρι το τέλος του αγώνα, ήταν μόνο ο Καρατάσσος. 

Οι εμπειρίες του στη θάλασσα ξεκινούν δυο δεκαετίες πριν, εξ ανάγκης, όταν όλοι οι οπλαρχηγοί της Ελλάδας κλέφτες - αρματολοί κυνηγήθηκαν από τον Αλή πασά και τον γιο του τον Βελή. Όλοι τους από συμφώνου συγκεντρώθηκαν στη Σκιάθο και αποφάσισαν να μεταφέρουν τον πόλεμο στη θάλασσα. Κέντρο των διαβουλεύσεων το Μοναστήρι της Παναγιάς της Σκιάθου, νέο Μοναστήρι, με χρόνο ίδρυσης το 1794. 

Ο συναγερμός στη Σκιάθο είναι μεγάλος. Αναφέρεται στις πηγές ο αριθμός 1.400*. Χίλιοι τετρακόσιοι καπεταναίοι και κλεφταρματολοί απ’ όλη την Ελλάδα στη Σκιάθο, πολεμιστές που υπηρέτησαν τις ξένες δυνάμεις επί έτη, Βλαχάβας, Λαζαίοι, Τσαχίλας, Μπιζώτης, Σύρος, Ρομφέης (;), Καρατάσσος, Γάτσος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Μιαούλης αποφασίζουν να υπηρετούν πλέον την ιδέα της απελευθέρωσης της δούλης Ελλάδος και κανέναν άλλον.

Βρισκόμαστε στο 1807. Η Σκιάθος, όπου «ποτέ κατής δεν κρένει» αποφασίζεται να καταρτιστεί ελληνικός στόλος με δική του σημαία. Ειδικότερα αποφασίζεται: 

«1. Να διεκδικήσουν την κυριαρχία στη θάλασσα με ορμητήριο την Σκιάθο.

2. Να προβάλουν τη δύναμη της κλεφτουριάς ως εθνικής δύναμης.

3. Να παλέψουν για εθνική ανεξαρτησία με τις δυνάμεις του γένους, με εθνικά σύμβολα.

4. Οι Μεγάλες δυνάμεις, ναι, αν θέλουν να βοηθήσουν, κάθε βοήθεια δεκτή, αλλά για την εξυπηρέτηση πλέον ελληνικών στόχων»**.

«Γεμίζει η Σκιάθος, η Σκόπελος με ελληνικά πλοία. Εβδομήντα πλοία, 1400 μαχητές σε πειρατικά σκάφη με ονόματα: «Άσπρη θάλασσα» (Αιγαίο), «Κασσάνδρα», «Όλυμπος», «Νάουσα», «Βάλτος», «Σκιάθος», «Μωριάς».

Αρχηγός του ελληνικού στόλου ο Σταθάς με υπαρχηγό τον Νικοτσάρα. Επτά οι Ελληνικές μοίρες, άλλοι τις θέλουν δέκα, με Έλληνες κυβερνήτες, πολεμιστές και πληρώματα. Ένας των μοιράρχων ο Καρατάσσος. Για πρώτη φορά πλέουν στα γαλανά νερά του Αιγαίου πλοία ελληνικά με υψωμένη ελληνική σημαία, το 1807. Τα πανιά των πλοίων μαύρα, κατάμαυρες και οι στολές των πληρωμάτων, όπως το συνήθιζαν οι πειρατές τις εποχής, όπως ταίριαζε στη συγκυρία: «Νίκη ή θάνατος»»***. 

Όταν ο τουρκικός στόλος, αποτελούμενος από δυο φρεγάτες, δυο πλοία με όλμους και αρκετά άλλα μικρότερα πλοία, με ναύαρχο τον πλοίαρχο Κιουτσούκ Αλή Σκαντρίλ, κατευθύνθηκε εναντίον της Σκιάθου, οι Έλληνες καπεταναίοι ζήτησαν τη βοήθεια του John Stuart πλοιάρχου της αγγλικής φρεγάτας «Sea Horse». Ακολούθησε διήμερη ναυμαχία (5-6 Ιουλίου 1807) κοντά στη Σκόπελο. Τελικά η τουρκική ναυαρχίδα «Bendere Tjafer», με σοβαρές βλάβες, υποχρεώθηκε σε παράδοση, δυο κορβέτες βυθίστηκαν και ο υπόλοιπος τουρκικός στόλος καταδιωκόμενος κλείστηκε στον Ελλήσποντο. Φανταζόμαστε τον Καρατάσσο στα σαράντα του και κάτι να κάνει ρεσάλτο! Αξιοθαύμαστοι οι Έλληνες «πειρατές» σε ρόλο ναυμάχων****. 

Στα κατοπινά χρόνια ο Καρατάσσος κατ’ επανάληψη επιχειρεί ρεσάλτα. Αιχμαλωτίζει μεταγωγικά πλοία και τα στέλνει πεσκέσι στην Κυβέρνηση, πλήρη εφοδίων πάντοτε. Δεν θα αναφερθώ σε περιπτώσεις, είναι πολλές και γίνονταν πάντοτε με στόχο να κοπούν οι αρτηρίες ανεφοδιασμού του εχθρού. Το μεγάλο όπλο του Καρατάσσου ήταν πάντοτε, στην ξηρά ή τη θάλασσα, ο αιφνιδιασμός.  

Στην περίπτωση των Τρικέρων ο Καρατάσσος χρησιμοποιεί το όπλο του αιφνιδιασμού, όχι απλώς και μόνο για μια καταδρομική επιχείρηση, αλλ’ ως πλήρη, γενική απόβαση των στρατιωτικών φαλάγγων. Τα νούμερα είναι καταλυτικά και τα αποτελέσματα θυμίζουν τη ρομφαία του Γεδεών*****. Η πρώτη απόβαση στο Τρίκερι, επιτυχής, έγινε μέρα, η δεύτερη, επίσης επιτυχής, πραγματοποιήθηκε νύχτα! Δικαιολογημένα ο ακαδημαϊκός καθηγητής Αντώνιος Κεραμόπουλος, πλέκοντας το εγκώμιο του Καρατάσσου γράφει: 

«Γνωρίζετε άλλους αρχηγούς του Αγώνος αμφιβίους να έκαμον τοιούτους αφόβους πολεμικούς περιπάτους από των εκβολών του Αλιάκμονος μέχρι Σουλίου και από Ναούσης μέχρι Ματαπά, αγωνιζόμενοι ως ο Καρατάσσος και οι συν αυτώ όχι εκ στενού τοπικού ενδιαφέροντος ή εξ ανάγκης, αλλά μόνον δια την Ελλάδα, δια την ιδέαν αυτής και της ελευθερίας;»******. 

 

* Βασδραβέλης Ιωάννης, Οι Μακεδόνες κατά την επανάστασιν του 1821, εκδ. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, τρίτη έκδοση, Θεσ/νίκη 1967, σελ. 44.

** Βαλσαμίδης Εμμανουήλ, Η πάλη της Νάουσας με τον Αλή πασά και οι ξένες δυνάμεις, σελ. 172.

*** ό.π., σελ. 173.

**** ό.π., σελ. 177.

***** Παλαιά Διαθήκη, Κριταί κεφ. Ζ΄ στ. 7

****** Πρακτικά Ακαδημίας Αθηνών, τόμ. 13 (1938), σελ. 247 και Τζαφερόπουλος Απόστολος, Οι Καρατάσσαίοι, σελ. 3.

     

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε στη

Διαβάστε στη "ΒΕΡΟΙΑ" που κυκλοφορεί 18/2

Σε σειρά αναμονής ΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ...

ΕΜΕ Ημαθίας: Επιτυχόντες 79ου Διαγωνισμού

ΕΜΕ Ημαθίας: Επιτυχόντες 79ου Διαγωνισμού...

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανακοίνωσε τα...

Συνάντηση του υποψήφιου Δήμαρχου Βέροιας Απ. Εμμανουηλίδη με μέλη του Επιμελητηρίου

Συνάντηση του υποψήφιου Δήμαρχου Βέροιας Απ....

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Βεροίας Απόστολος Εμμανουηλίδης ...

Συνελήφθησαν 2 άτομα για κλοπές από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας

Συνελήφθησαν 2 άτομα για κλοπές από το Τμήμα Ασφάλειας...

 Συνελήφθησαν χθες (15 Φεβρουαρίου 2019) το μεσημέρι σε...

Συλλυπητήριο μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη για τον ποδοσφαιριστή Χρήστο Πετρίδη

Συλλυπητήριο μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας...

Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου στην οικογένεια...

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ  ΜΕΡΟΣ ΙΖ - Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ -ΝΑΥΑΡΧΟΣ Π.Ν. (1871-1945)

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕΡΟΣ ΙΖ - Ο...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος  Κάποια...

Ο Φιλολογικός και Φιλαρμονικός Σύλλογος «Ελικών» και η Μικτή Μανδολινάτα του Γυμνασίου Βέροιας (Δημιούργησαν τη Ρομαντική εποχή και την Εύηχη Βέροια)

Ο Φιλολογικός και Φιλαρμονικός Σύλλογος «Ελικών» και...

Γράφει ο  Παύλος ΠυρινόςΕισαγωγήΣύλλογοι, με διάφορες...

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στη Βέροια  το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στη Βέροια το Περιφερειακό...

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Σε σειρά αναμονής ΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ - 1.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗΣήμερα το μεσημέρι η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Βέροια«Έπαιρνε...

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 79ου Πανελλήνιου Μαθηματικού Διαγωνισμού «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» για μαθητές από Β΄ Γυμνασίου ως και Γ΄ Λυκείου, ο οποίος διεξήχθη το Σάββατο 19 ...