ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - Εξυπνες υπηρεσίες και προϊόντα για την καλλιέργεια ρυζιού με τη χρήση τηλεσκοπικών δεδομένων

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - Εξυπνες υπηρεσίες και προϊόντα για την καλλιέργεια ρυζιού με τη χρήση τηλεσκοπικών δεδομένων

Παρουσία πλήθους καλλιεργητών ρυζιού πραγματοποιήθηκε χθες η ημερίδα «Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Καλλιέργεια του Ρυζιού με τη Χρήση Σύγχρονων Τεχνολογιών», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Την ημερίδα διοργάνωσαν το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεσκοπικής της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «ΕΡΜΗΣ: Έξυπνες Υπηρεσίες και Προϊόντα για το Ρύζι με τη χρήση τηλεσκοπικών Δεδομένων».

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που έχουν αναπτυχθεί ήδη στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΡΜΗΣ» για την καλλιέργεια του ρυζιού, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και καλλιέργειας, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής.

Στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς επισήμανε τη σημασία της εφαρμογής της παραγόμενης γνώσης στην πραγματική οικονομία, τονίζοντας πως τα καινοτόμα προϊόντα για το ρύζι που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μπορούν να έχουν άμεση εφαρμογή στην καλλιέργεια και παραγωγή του ρυζιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπάς, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται το 85% του ρυζιού όλης της χώρας και συγκεκριμένα οι ορυζώνες καταλαμβάνουν 245.000 στρέμματα σε όλη την Περιφέρεια, με τα 180.000 να είναι στη Θεσσαλονίκη, τα 30.178 στις Σέρρες, τα 22.000 στην Ημαθία και τα 12.600 στην Πιερία.

«Η σημερινή ημερίδα αποδεικνύει πως μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά η κυκλική οικονομία, αφού είναι εμφανές πόσα οφέλη έχει η επαναχρησιμοποίηση των υποπροϊόντων του ρυζιού, τα οποία με σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν ένα ακόμη όπλο στον καθημερινό αγώνα των παραγωγών να βελτιώσουν το προϊόν, να μειώσουν το κόστος και να περιορίσουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Από αυτές τις μεθόδους έχω και ο ίδιος εμπειρία, καθώς στη δική μου επιχείρηση η πρώτη ύλη προκύπτει από υποπροϊόντα σφαγείων, που αξιοποιούνται με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και της καινοτομίας και το αποτέλεσμα είναι θεαματικό. Είναι πολύ σημαντικό οι γνώσεις και τα καινοτόμα προϊόντα που παράγονται στο εργαστήριο (ΑΠΘ – ΔΗΜΗΤΡΑ), σε συνεργασία με τους καλλιεργητές να πολλαπλασιάζουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων που παράγονται στο χωράφι. Μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘ΕΡΜΗΣ’ έχουν προκύψει σπουδαία αποτελέσματα, άμεσα εφαρμόσιμα στην καλλιέργεια του ρυζιού. Προϊόντα, που μειώνουν το κόστος και δίνουν υψηλού επιπέδου παραγωγή. Εκεί εστιάζουμε κι εμείς τις πολιτικές μας ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να χρηματοδοτούμε και να ενισχύουμε μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων διαθέσιμων πόρων δράσεις με άμεση εφαρμογή από τους παραγωγούς κι όχι θεωρητικές προσεγγίσεις και ανεφάρμοστα σχέδια. Τα χρήματα που διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 για την πρωτογενή παραγωγή είναι 143 εκ. ευρώ. Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα προώθησης των αγροτικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιεί η Περιφέρεια, το ρύζι και τα άλλα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας βρίσκουν θέση στις διεθνείς αγορές και σε όλα τα ράφια», τόνισε ο κ. Παπάς.

Στόχος της Περιφέρειας είναι να κεφαλαιοποιήσει την ισχυρή δυναμική του αγροτικού τομέα, να γίνει πιο ανταγωνιστικός και να βελτιωθεί η ποιότητα της παραγωγής, ώστε να μπορέσουν τα προϊόντα της μακεδονικής γης να κερδίσουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές. Σε αυτό αποσκοπεί άλλωστε και η ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αιχμή την αγροτική ανάπτυξη.

Ο κ. Παπάς περιγράφοντας τη σύγχρονη τεχνολογία που παρουσιάστηκε είπε ότι «οι ρυζοκαλλιεργητές είχαν σήμερα την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την εφαρμογή μιας καινοτόμου, αλλά οικονομικής τεχνολογίας, η οποία ελέγχει εξονυχιστικά την καλλιέργεια, εντοπίζει με ακρίβεια τις εκτάσεις που έχουν ανάγκες ενίσχυσης σε άζωτο και την ακριβή ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται δραστικά η ποσότητα του αζώτου που χρησιμοποιείται, να αυξάνεται η απόδοσή του και να περιορίζεται η περιβαλλοντική ρύπανση σημαντικά, καθώς δεν υπερφορτώνονται ούτε οι καλλιέργειες, ούτε το τελικό προϊόν, ούτε η γύρω περιοχή με νιτρικά».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος  Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability»

Δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του...

Η δεύτερη βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο...

Κ. Ναλμπάντης: Επικίνδυνα διχαστικός μέσα στον πανικό του ο κ. Γκυρίνης

Κ. Ναλμπάντης: Επικίνδυνα διχαστικός μέσα στον πανικό...

Με έκπληξη ομολογώ, διάβασα την ανακοίνωση του κ....

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την υπουργοποίησή του, στον ΑΚΟΥ 99.6 - Άγγελος Τόλκας: «Πολιτική επιλογή,  να ανταποκριθώ στο προσκλητήριο Τσίπρα  για μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων»

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την υπουργοποίησή του,...

Τι λέει για «Κίνημα Αλλαγής», για τις αντιδράσεις και...

Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  στη Βέροια

Για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη...

Από την παράταξη του υποψήφιου του «Κινήματος...

Γεωργία Μπατσαρά:  Θα τιμήσουμε  τη Μνήμη  της Γενοκτονίας  του Ποντιακού  Ελληνισμού

Γεωργία Μπατσαρά: Θα τιμήσουμε τη Μνήμη της...

Από τον Συνδυασμό «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα Πόλη» της...

Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον  κανονισμό λειτουργίας του εμπορικού πεζόδρομου Βέροιας

Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον ...

Τακτική Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής...

Ανακοίνωση Υπηρεσίας Πράσινου Νάουσας για το κλάδεμα των δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους

Ανακοίνωση Υπηρεσίας Πράσινου Νάουσας για το κλάδεμα...

Όσοι δημότες ενδιαφέρονται για κλάδεμα δέντρων που...

Αποτελέσματα εξαμήνου της δράσης ανακύκλωσης ρούχων στο Δήμο Νόαυσας

Αποτελέσματα εξαμήνου της δράσης ανακύκλωσης ρούχων...

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του προγράμματος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τι λέει για «Κίνημα Αλλαγής», για τις αντιδράσεις και αιτιάσεις για την υπουργοποίησή του και για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του, ως βουλευτής, στην ΗμαθίαΤα πρώτα του χαρτιά άνοιξε ο Άγγελος Τόλκας μετά...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Η δεύτερη βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability» με θέμα την αειφορία του νερού, στο οποίο το 5ο  ΓΕ.Λ. Βέροιας συμμετέχει ως εταίρος,...