Αναμνήσεις από τα ξυλοκέρατα – χαρούπια – κεράτια

Αναμνήσεις από τα ξυλοκέρατα – χαρούπια – κεράτια

Δ. Στυλιανίδης, Γεωπόνος

 

Τα κάλανδα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ολόκληρη η παρέα, τα ξεκινήσαμε σε ηλικία 6-7 ετών. Στην αρχή στη γειτονιά και στα συγγενικά σπίτια.

Αργότερα σε όλο τον συνοικισμό. Ξεκινούσαμε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα και σταματούσαμε το πρωί όταν έφεγγε καλά. Ο απολογισμός της συγκομιδής συνεχιζόταν στο σπίτι. Τα περισσότερα ήταν ξυλοκέρατα. Ακολουθούσαν τα αποξηραμένη σύκα. Τα καρύδια και τα αμύγδαλα τελευταία και λιγοστά. Σπάνια και ένα-δύο μανταρίνια. Καρυδιές στο χωριό υπήρχαν πολύ λίγες στην ημιορεινή ζώνη, στα σύνορα με τον Κολινδρό. Τα αμύγδαλα λιγοστά γιατί πολύ συχνά ο παγετός κατέστρεφε τα άνθη.

Δεν ήμασταν βέβαια ευχαριστημένοι για την πλούσια συλλογή ξυλοκέρατων. Προτιμούσαμε τα άλλα δώρα, μα προπαντός τις δραχμές. Και ας ήταν και τρύπιες δεκάρες. Το βράδυ στην αναμμένη σόμπα βάζαμε τα ξυλοκέρατα μέχρι να μαλακώσουν και τα τρώγαμε ευχάριστα.

Ήλθε ο πόλεμος του σαράντα και σταμάτησαν τα κάλανδα, σταμάτησαν εκείνες οι χαρές και οι ψαλμωδίες μέχρι βραχνιάσματος. Το 1942 πήγα στη Θεσσαλονίκη, μαθητής Γυμνασίου. Η πείνα του 1941 συνέχιζε να υπάρχει, αλλά σε σαφώς μικρότερο βαθμό.

Έλειπαν πολλά, μεταξύ αυτών και η ζάχαρη. Η Ελλάδα δεν παρήγαγε ζάχαρη και οι εισαγωγές σταμάτησαν εντελώς. Η έλλειψη της ζάχαρης προκάλεσε κάποια προβλήματα στην υγεία πολλών ανθρώπων, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των γιατρών. Η γλυκόζη, συστατικό της ζάχαρης, είναι το σάκχαρο του εγκεφάλου που με το οξυγόνο καίγεται και η παραγόμενη ενέργεια ρυθμίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το χαρουπόμελο ήταν αυτό που έδωσε τη λύση. Το εύρισκε κανείς στα λαδάδικα, όπου ξεφόρτωναν τα καΐκια μεγάλες ποσότητες, που προερχόταν προφανώς από την Κρήτη. Χαράς ευαγγέλιο λουκουμάδες με χαρουπόμελο ήταν το πρώτο γλύκισμα που φάγαμε. Να που τα χαρούπια αναπλήρωσαν, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, την έλλειψη της ζάχαρης, και απέδειξαν ότι δεν είναι ένας καρπός χωρίς αξία.

Οι σπόροι των χαρουπιών (ξυλοκέρατων), ήταν γνωστοί από πολύ παλιά για την αξία τους στην επεξεργασία των υφασμάτων (φινίρισμα). Μαύρος Χρυσός ονομάζονταν τότε οι σπόροι. Μάλιστα είχαν τόση αξία που πολλοί υποστηρίζουν ότι απ’ αυτούς βγήκε η λέξη καράτιον για τον χρυσό. Υποστηρίζεται ότι η λέξη κοράτιον προήλθε από τη λέξη κεράτιον που ήταν τότε η ονομασία του ξυλοκέρατου. Μάλιστα οι ασχολούμενοι με τα υφάσματα ζήτησαν από την τότε ΕΟΚ (σήμερα ΕΕ) να καταρτίσει πρόγραμμα για τη δημιουργία ποικιλιών με περισσότερους σπόρους. Όπως ανακοινώθηκε σε μια σύσκεψη, επιτεύχθηκε η δημιουργία ποικιλιών στις οποίες οι σπόροι αποτελούσαν το 13% του όλου καρπού.

Σε μια άλλη σύσκεψη στις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι πέντε εργοστασίων από τη Γερμανία και την Ελβετία ζήτησαν από την ΕΟΚ να καταρτίσει πρόγραμμα παραγωγής ποικιλιών χωρίς σπόρους (άσπερμες). Στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν και τρεις Έλληνες, ο τότε Διευθυντής του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Συργιαννίδης Γεώργιος, ο κ. Σπ. Λιονάκης από το Ινστιτούτο Υποτροπικών και ελαίας και ο γράφων. Ο κ. Λιονάκης ήταν ο εισηγητής εκ μέρους της Ελληνικής Έρευνας.

Οι εκπρόσωποι των εργοστασίων τόνισαν την ανάγκη να παρασκευασθούν για τα μικρά παιδιά τροφές από τα ξυλοκέρατα οι οποίες θα αντικαταστήσουν το κακάο το οποίο λόγω μεγάλης περιεκτικότητας αλκαλοειδών βλάπτει την υγεία των μικρών παιδιών.

Η ύπαρξη άσπερμων ποικιλιών θα συνέβαλε πολύ στην παραγωγή αυτών των τροφών από τα ξυλοκέρατα. Μάλιστα έδωσαν στον κ. Λιονάκη ένα δείγμα για να το δοκιμάσει.

Πόσο λοιπόν μεγάλη είναι η αξία του ξυλοκέρατου, χαρουπιού, κεράτιου, που εμείς δεν τα προτιμούσαμε στα κάλανδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Παντελή σε ηλικία 67 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αικατερίνη Παντελή σε ηλικία 67 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 26...

Πρόγραμμα κίνησης του  Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος για τη Μεγάλη Εβδομάδα 2024

Πρόγραμμα κίνησης του Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...