Επίκαιρα θέματα - Η πλατεία μας γιορτάζει!

Επίκαιρα θέματα - Η πλατεία μας γιορτάζει!

Μια ενδιαφέρουσα, γεμάτη παράπονο και ειρωνεία επιστολή, μας έφερε το ταχυδρόμος. Την παραθέτω, χωρίς να της αλλάξω ούτε νι, ούτε σίγμα. Ήταν άλλωστε τόσο συμπαθητική…

 

Αγαπητέ μου Επίκαιρε!

Ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιό μου, ανακάλυψα αιφνιδίως ότι σε λίγες ημέρες, συμπληρώνονται δέκα χρόνια ζωής της αναπλασθείσας πλατείας Ρακτιβάν ή Ωρολογίου. Δέκα χρόνια από τότε που οι μπουλντόζες του εργολάβου άρχισαν το φριχτό καταστροφικό τους έργο.

Τις θυμάστε αλήθεια τις μέρες εκείνες; Ένας εκσκαφέας κι ένας φορτωτής, πάσχιζαν όλη μέρα να ξηλώσουν την άσφαλτο και να ξεριζώσουν τα δέντρα που μέχρι τότε χαρίζανε τη δροσιά τους στους περαστικούς και το οξυγόνο τους σε όλους εκείνους που είχαν πρόσβαση στους βαθίσκιους διαδρόμους.

Αναλογίστηκα: «Δέκα χρόνια είναι αυτά. Να μην τα γιορτάσουμε;».

Και αμ έπος, αμ έργο. Αγνόησα το δριμύ χειμωνιάτικο ψύχος και κάνοντας την υπέρβασή μου, βρέθηκα δίπλα στο ιστορικό και αιωνόβιο πλατάνι της πλατείας. Έριξα με αίσθημα πατριωτικής περηφάνειας μια ματιά στην αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα του Καραδήμου που οι Τούρκοι κρέμασαν μαζί με τα παλικάρια του πριν από τριακόσια περίπου χρόνια. Τότε που με τη γενναιότητά τους, ματαίωσαν το παιδομάζωμα στην περιοχή μας.

Την εορταστική περιήγησή μου, ξεκίνησα βαδίζοντας δίπλα στο κατ’ ευφημισμό σιντριβάνι «πισίνα» ή «χαβούζα» κατά το Βεροιώτικο λεξιλόγιο. Πρόσφατα και σ’ όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων, είχε αποκτήσει όλως παραδόξως ξεχωριστή ομορφιά, χάρις στο ηλεκτροφωτισμένο καράβι που κάλυπτε το καλαίσθητο κενό.

Τώρα όμως που… το καράβι έχει σαλπάρει και αναδείχθηκαν οι ποταμίσιες πέτρες σ’ όλο τους το μεγαλείο, ανέκυψε ξανά το ερώτημα: «Τί ρόλο παίζουν αυτές οι κροκάλες;».

Συνέχισα τον περίπατό μου. Και αφού αγνόησαν τις σκουριασμένες βίδες και τα σπασμένα μάρμαρα (κατάλοιπα της βάσης όπου κάποιοι αιθεροβάμονες άρχοντες θα εγκαθιστούσαν τον πύργο του μελωδικού ωρολογίου), προχώρησα στο κατασκεύασμα που εξακολουθεί να παριστάνει το ηρώο και να δέχεται τα στεφάνια των επισήμων σ’ όλες τις εθνικές και μη εορτές.

Προχώρησα έπειτα στο νεοκλασικό κτίριο που για πολλά χρόνια υπήρξε για την πόλη το ιστορικό της δικαστήριο. Κάποτε, γοήτευε τους περαστικούς με τα καθάρια χρώματά του και με το φως μέσα στο οποίο το έλουζαν οι προβολείς της δημοτικής υπηρεσίας.

Τώρα, ούτε φωτισμός, ούτε καθάρια χρώματα. Κάποια σκουριασμένα σιδηροπλέγματα, προσπαθούν να παίζουν το ρόλο του φύλακα και του φράχτη. Ματαίως όμως. «Δεν το γκρεμίζετε καλύτερα;» είπα ελαφρώς πικραμένος και βαρέως αγανακτισμένος.

«Τι λες;». Αντέδρασαν περιδεείς οι παρεπιδημούντες Αλβανοί. Και προσέθεσαν έμφοβοι σε άπταιστη… ελληνοαλβανική διάλεκτο: «Κι εμείς, πού θα… κατουράμε;».

Ένας αναγνώστης

(Και για την αντιγραφή: Ορ. Σιδηρόπουλος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνοδος Κορυφής με πολεμική ατζέντα… Μυρίζει «μπαρούτι» η Μέση Ανατολή!

Σύνοδος Κορυφής με πολεμική ατζέντα… Μυρίζει...

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στο...

Τον Ιούνιο θα αρχίσουν να ψαλιδίζονται τα επιτόκια και δόσεις των δανείων;

Τον Ιούνιο θα αρχίσουν να ψαλιδίζονται τα επιτόκια και...

Όσοι πληρώνετε δόσεις δανείων βιώσατε το ράλι ανόδου...

Με μπουφάν και ομπρέλες το Παρασκευοσαββατοκύριακο

Με μπουφάν και ομπρέλες το Παρασκευοσαββατοκύριακο

Σηκώσατε μακρυμάνικα και μπουφάν; Ξανακατεβάστε τα…...

Και τι δουλειά βρε πιδί μ΄, είναι το ινφλουένσερ;

Και τι δουλειά βρε πιδί μ΄, είναι το ινφλουένσερ;

 Άντε τώρα να καταλάβει η γιαγιά σου, τι δουλειά κάνει...

Εκδήλωση γνωριμίας της υποψήφιας ευρωβουλευτή Ν.Δ. Μαρίας Ωραιοζήλη Κουτσουπιά το Σάββατο στην Εληά

Εκδήλωση γνωριμίας της υποψήφιας ευρωβουλευτή Ν.Δ....

Το ερχόμενο Σάββατο 20 Απριλίου η υποψήφια...

Ξεκίνησε το ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα με στάση και σε Βέροια – Βεργίνα στις 23 Απριλίου

Ξεκίνησε το ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα με στάση και...

Στην αρχαία Ολυμπία έγινε χθες η τελετή αφής της...

«Tourism Awards 2024»: Χρυσό βραβείο στον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας για τις Ανθισμένες Ροδακινιές

«Tourism Awards 2024»: Χρυσό βραβείο στον Τουριστικό Όμιλο...

Και έρχεται η ώρα που οι προσδοκίες για τα καλύτερα και...

Εικόνες ντροπής από το Βήμα Αποστόλου Παύλου στην Βέροια του 2024

Εικόνες ντροπής από το Βήμα Αποστόλου Παύλου στην...

Από ανάρτηση συμπολίτη μας αλιεύσαμε τις φωτογραφίες...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...