Προς κάθε αρμόδιο - H υπογεννητικότητα ως εθνικό πρόβλημα

Προς κάθε αρμόδιο - H υπογεννητικότητα ως εθνικό πρόβλημα

Γράφει ο  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

 

Η Eurostat είναι η  κεντρική στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα το Λουξεμβούργο. 

Οι κύριες αρμοδιότητές της είναι να παρέχει στατιστικές πληροφορίες για τα θεσμοθετημένα  Ευρωπαϊκά Όργανα και να προωθεί την εναρμόνιση των στατιστικών μεθόδων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μία από τις αρμοδιότητες της Eurostat  είναι και η πληθυσμιακή εξέλιξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταγράφεται συνεχώς και τα στοιχεία αυτής της καταγραφής δίνονται στην  δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν, ενώ ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής  Ένωσης αυξάνεται συνολικώς, στην Ελλάδα καταγράφεται συνεχής μείωση του αριθμού των κατοίκων της.

Από αυτά τα στοιχεία αναδύεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο το ζέον πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην χώρα μας, κάτι το οποίο εντοπίζεται και τονίζεται από δεκαετίες, χωρίς ωστόσο να φαίνεται στον ορίζοντα κάποια προοπτική για την επίλυσή του.

Αυτό το πρόβλημα σε συνδυασμό με το φαινόμενο του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των προσφύγων και των  μεταναστών που εισέρχονται κατά χιλιάδες στην χώρα μας και σε σχέση με την αυξανόμενη γεννητικότητα των μουσουλμάνων της Θράκης, οδηγεί αναπόφευκτα  στην αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού της χώρας μας, πράγμα το οποίο υπονομεύει εξαιρετικά επικίνδυνα τα θεμέλια της εθνικής μας υπόστασης.

Το πρόβλημα αυτό οξύνεται ακόμα περισσότερο από την αδιαφορία της πολιτείας η οποία στην ουσία αρνείται να θεσπίσει κίνητρα για τα νεαρά ζευγάρια προκειμένου να φέρουν στον κόσμο περισσότερα παιδιά, αλλά και να στηρίξει ουσιαστικά τους πολυτέκνους οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις τεράστιες δυσκολίες που προκύπτουν απ’ το σημερινό υψηλό κόστος ζωής και την γενικότερη φτωχοποίηση του πληθυσμού. 

Το γεγονός ότι ενεργοποιούνται κοινωνικοί φορείς οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες στήριξης των οικονομικά αδυνάτων δεν επαρκεί και ούτε μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για το χρέος της  Πολιτείας,  το οποίο γνωρίζουν όλοι ότι δεν επιτελείται.

Αποτρεπτικά ως προς την δημιουργία πολυμελών οικογενειών δρα και η προσέλκυση των νέων της επαρχίας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπάρχει το δέλεαρ των περισσότερων ευκαιριών, αφού τα χωριά σταδιακά ερημώνονται και εγκαταλείπονται από τους κατοίκους τους.

Θεωρείται επομένως εθνικά αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναστροφή του φαινόμενου της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει την καθιέρωση ουσιαστικών κινήτρων στα νεαρά ζευγάρια για απόκτηση παιδιών, ουσιαστικές οικονομικές ελαφρύνσεις αλλά και γενικότερη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών και δημιουργία γενικότερων προϋποθέσεων για την εγκατάσταση των νέων ζευγαριών στην περιφέρεια.

Πάνω απ’ όλα όμως επιβάλλεται να υπάρξει μια γενικότερη ενημέρωση για τις παραμέτρους του εθνικού πια προβλήματος ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τις επιπτώσεις του.

Ο χρόνος ήδη κυλάει αντίστροφα για την συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα οι συνέπειες θα είναι δυσοίωνες για όλους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην Αγορά  από τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην...

Από τη  Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το...

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του ΕΣΠΑ- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Καμία αδικία, προσχηματική προσπάθεια Βοργιαζίδη να δημιουργήσει εντυπώσεις  για να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του»  -Απάντηση της ΠΕ Ημαθίας κ

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του...

Απάντηση με καταλογισμό ευθυνών στον δήμαρχο και την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...