Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Να επανεξεταστεί η κατανομή των πόρων για επιδότηση νέων γεωργών

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Να επανεξεταστεί η κατανομή των πόρων για επιδότηση νέων γεωργών

Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας και Τροφίμων, στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και στην Ειδική Διαχειριστική Μονάδα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έστειλε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Φάνης Παπάς.

Θέμα της επιστολής είναι η διαδικασία και οι όροι ένταξης των νέων γεωργών στο Υπομέτρο 6.1 (Εγκατάσταση Νέων Γεωργών) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, από τα στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος των ενδιαφερόμενων να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναγκαστικά θα μείνουν εκτός επιδοτήσεων, αφού τα προβλεπόμενα κονδύλια για την περιοχή δεν επαρκούν για να καλύψουν το ενδιαφέρον που υπάρχει.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Παπάς, «κατανεμήθηκαν συνολικά 241 εκ. ευρώ (σε όλη τη χώρα), εκ των οποίων 43,6 εκ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία, ήτοι το 18,09% του συνολικού προϋπολογισμού. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το ποσοστό συνεισφοράς πρωτογενούς τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας στο εθνικό ΑΕΠ από την αγροτική παραγωγή, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 26%, αυτό το είχαμε άλλωστε, επισημάνει και στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ειδική Μονάδα Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014-20.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάθεσης των φυσικών φακέλων των αιτούντων στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προέκυψε ότι οι αιτήσεις ένταξης νέων γεωργών, στην Περιφέρεια μας είναι 3.579. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που μπορεί να καλύψει ο προϋπολογισμός στο Υπομέτρο 6.1 για την Περιφέρεια μας. Από πρόχειρες εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη κατά μέσο όρο, ως ποσό ενίσχυσης τα 19.000 ευρώ ανά νέο γεωργό, το καταναμηθέν ποσό καλύπτει περίπου 2.300 νέους αγρότες άρα πάνω από 1.000 αιτούντες δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν. Πρέπει να σας επισημάνω ότι οι συγκεκριμένοι παραγωγοί αποκλείονται και από μελλοντικά προγράμματα εγκατάστασης νέων γεωργών, διότι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση έναρξης της αγροτικής δραστηριότητας».

Ο κ. Παπάς σε σειρά συναντήσεων πριν την προκήρυξη του Υπομέτρου, αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα στις 25 Ιανουαρίου 2017, είχε επισημάνει τον μειωμένο προϋπολογισμό για την Κεντρική Μακεδονία και το ενδεχόμενο της μη ένταξης σημαντικού αριθμού νέων γεωργών της Περιφέρειας στο πρόγραμμα.

Πάγια θέση και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα είναι η ορθολογική κατανομή των πόρων ανάμεσα στις Περιφέρειες όλης της χώρας, αλλά και η κάλυψη του συνόλου των υποψηφίων, καθώς το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 είναι από τις λίγες πηγές ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και η ευκαιρία για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, για μείωση της ανεργίας και για ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, που είναι ζωτικής σημασίας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν πρέπει να χαθεί.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έκανε μεγάλη προσπάθεια για να κινητοποιήσει τον αγροτικό κόσμο και ειδικά τους νέους, ώστε να αξιοποιήσουν μια σημαντική ευκαιρία για επένδυση στον πρωτογενή τομέα, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στην προσπάθειά μας, όμως περισσότεροι από χίλιους ενδιαφερόμενους κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγράμματος, την ώρα που είναι εμφανές πως με τα κριτήρια της κατανομής των ποσών ανά Περιφέρεια, υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που λαμβάνουν ποσά δυσανάλογα του μεγέθους της ανεκμετάλλευτης γεωργικής γης, του ενδιαφέροντος νέων γεωργών και του μεγέθους του πρωτογενούς τομέα τους. Καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την κατανομή των προϋπολογισμών, ώστε να μην υπάρξουν αδικίες και αποκλεισμοί, αλλά και να αξιοποιηθεί στο έπακρο η διαθέσιμη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η ελπίδα για ανάπτυξη είναι στον αγροτικό τομέα και οφείλουμε να μην τη στερήσουμε από τους νέους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή, ειδικά σε μια περιοχή με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και πολύ μεγάλη συνεισφορά στην εθνική οικονομία από την αγροτική παραγωγή», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Παπάς στην επιστολή του καλεί τους αρμόδιους του Υπουργείου «να εξετάσουν κάθε πιθανή λύση για την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων αιτούντων στο πρόγραμμα των νέων γεωργών της Κεντρικής Μακεδονίας», προτείνοντας:

1.Την αναλογική ανακατανομή των καταβληθέντων ποσών ανά Περιφέρεια, από Περιφέρειες με αδιάθετα ποσά προς Περιφέρειες που υπερκαλύπτουν τον στόχο, όπως η Κεντρική Μακεδονία. «Την περίπτωση αυτή σας την είχαμε καταθέσει και στις συναντήσεις μας στο παρελθόν και την είχαμε θέσει ως προϋπόθεση για να συμφωνήσουμε στην κατανομή των πόρων».

2.Την υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά 120% (overbooking), όπως γίνεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ και αναλογική ανακατανομή των νέων ποσών στις Περιφέρειες.

«Πρέπει να σας επισημάνω ότι οποιαδήποτε λύση και να δοθεί, πρέπει να γίνει άμεσα πριν οριστικοποιηθούν οι πίνακες των ενταγμένων νέων γεωργών», καταλήγει στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με ...

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν   οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το   Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική   Κοινότητα   Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

Εκδήλωση με ομιλητή   τον Κωσταντίνο Τσιάρα,   για τις προκλήσεις   του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην σημερινή εποχή

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κωσταντίνο Τσιάρα, για τις...

ΑΠΟ ΤΗ  ΔΗΜ.ΤΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ Την...

Για την 45η επέτειο   από την εξέγερση   του Πολυτεχνείου

Για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Το Πολυτεχνείο ως σύμβολο παραμένει διαχρονικά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τις πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας και νέων προγραμμάτων,προσφέρει στην κοινωνία της Ημαθίας δυο ταχύρυθμα προγράμματα εκμάθησης Ρωσικών και ...

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν την πόρτα της καρδιάς και άρχισαν να ανεβαίνουν τον ανήφορο τρέχοντας. Το πρόσωπο έγινε κατακόκκινο από θυμό, το σάλιο στέγνωσε στο στόμα. Και όταν οι...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ανακοινώνει με δελτίο τύπου η Επιτροπή Διοίκησης του φορέα. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την απόκτηση...