Η πρόληψη σώζει ζωές! Σημαντικά στοιχεία στην ενημερωτική εκδήλωση δήμου Νάουσας και αντικαρκινικής εταιρείας

Η πρόληψη σώζει ζωές! Σημαντικά στοιχεία στην ενημερωτική εκδήλωση δήμου Νάουσας και αντικαρκινικής εταιρείας

Η ανάγκη να δοθεί ακόμη περισσότερη έμφαση σε ατομικές και συλλογικές πολιτικές πρόληψης του καρκίνου διατρανώθηκε στην εκδήλωση για την πρόληψη του Καρκίνου που έγινε την Κυριακή, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου στον πολυχώρο πολιτισμού ΄Χρήστος Λαναράς΄ (αίθουσα Βέτλανς) από τον δήμο Νάουσας, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Παράρτημα Ημαθίας. Ομιλητές (Παπαχαραλάμπους Ευάγγελος -Γυναικολόγος, Γεώργιος Κυρόπουλος -Ακτινολόγος, Ιωάννης Γιανναράκης -Πνευμονολόγος Φυματιολόγος και Αγγελική Αποστόλου -Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος) και συμμετέχοντες (Ιατρικός, Φαρμακευτικός και Οδοντιατρικός Σύλλογος Ημαθίας) επικέντρωσαν στα στοιχεία της νόσου και κατάθεσαν προτάσεις για την αντιμετώπισή της.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοτική σύμβουλος και υπεύθυνη στα θέματα υγείας Στέλλα Αραμπατζή.

 

Χαιρετισμοί

Ότι ο καρκίνος έχει πάρει μορφή επιδημίας ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Διαμαντόπουλος, με τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες να είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Μιλώντας για την πρόληψη σημείωσε ότι η διάγνωση του καρκίνου σε πολύ πρώιμο στάδιο τον καθιστά κατά 90% ιάσιμο. Για το κάπνισμα ο κ. Διαμαντόπουλος τόνισε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα θερίζει και άντρες και γυναίκες, παρά ταύτα ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται πουθενά.

Εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου η νέα πρόεδρος κ. Κατή ανέφερε ότι όλους τους κλάδους της υγείας και τον κόσμο τούς ενώνει η δύναμη της θέλησης να νικηθεί ο πόνος, ενώ εστίασε και στην ανάγκη αξιοποίησης του εθελοντισμού. Ενώ ο αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου πρότεινε την καλή ενημέρωση ως μία από τις λύσεις στο ζήτημα, δεδομένου ότι στον χώρο της υγείας η ημιμάθεια είναι επικίνδυνη ακόμη και για τη ζωή κάποιου.

Τη δέσμευση ότι οι δράσεις ενημέρωσης των πολιτών με στόχο τη βοήθεια στον τομέα της πρόληψης θα συνεχιστούν από την πλευρά του δήμου εξέφρασε ο δήμαρχος κ. Κουτσογιάννης.

 

Ένας στους 4 θανάτους από καρκίνο

Συντριπτικά στοιχεία κατάθεσε στον δικό του χαιρετισμό ο τέως πρόεδρος του Παραρτήματος Ημαθίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Κουπίδης. Τόνισε ότι από τους 4 θανάτους ο ένας είναι καρκίνος και οι δύο καρδιοπάθειες, ενώ η έμφαση στην πρόληψη σημαίνει κερδισμένες ζωές. "Το 90% στα ιατρεία μας πρέπει να δουλεύουμε στον τομέα της πρόληψης και όχι της θεραπείας. Με τα υψηλά ποσοστά ίασης που υπάρχουν, είναι έγκλημα να χάνονται ζωές από καρκίνο του μαστού, της μήτρας και του προστάτη" υπογράμμισε.

Οι τρεις ομιλητές αναφέρθηκαν στην παρουσίαση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου (Παπαχαραλάμπους), στη συμβολή της απεικόνισης στην πρόληψη του καρκίνου (Κυρόπουλος), στο κάπνισμα και τον καρκίνος (Γιανναράκης) και στη μεσογειακή διατροφή ως αποτελεσματικότερη για την πρόληψη του καρκίνου (Αποστόλου). Ακολούθησε συζήτηση και απαντήσεις σε ερωτήσεις του κοινού που γέμισε την αίθουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτό που αναζητάς, βρίσκεται ήδη μέσα σου…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτό που...

Της Χρύσας Μπέκα , Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια«Αυτή...

Η συμβολή της άσκησης στη υγεία των ανθρώπων

Η συμβολή της άσκησης στη υγεία των ανθρώπων

Δ.Κ. Στυλιανίδης,  Γεωπόνος, Επ.Δ/ντήΙνστιτούτου...

Πότε τα αναψυκτικά απειλούν την υγεία των νεφρών σας

Πότε τα αναψυκτικά απειλούν την υγεία των νεφρών σας

Η κατανάλωση αναψυκτικών όταν ασκείστε, αυξάνει τον...

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προληπτικά μέτρα για την εποχική γρίπη

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προληπτικά μέτρα για...

Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης...

Σε ποια νοσοκομεία μπορείτε να εξεταστείτε για ηπατίτιδα C

Σε ποια νοσοκομεία μπορείτε να εξεταστείτε για...

Λίστα νοσοκομείων στα ηπατολογικά ιατρεία των οποίων...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτοί που  σ’ αγαπούν,  σε δέχονται όπως είσαι…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτοί που ...

Της Χρύσας ΜπέκαΨυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια  «Ο...

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν τροφή θρεπτική και υγιεινή
ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε μέλι

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε μέλι

Το μέλι από την αρχαιότητα θεωρείται ένα ξεχωριστό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Της Χρύσας Μπέκα , Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια«Αυτή είναι η αληθινή ιστορία ενός Αφρικανού αγρότη, που επηρεάστηκε τόσο πολύ από ιστορίες άλλων αγροτών που έκαναν περιουσία ανακαλύπτοντας κοιτάσματα...

Δ.Κ. Στυλιανίδης,  Γεωπόνος, Επ.Δ/ντήΙνστιτούτου ΦυλλοβόλωνΔένδρωνΣε τίποτε δεν χρησιμεύουν όλου του κόσμου τα αγαθά, αν λείπει η υγείαΛουκιανόςΠριν περίπου 2.500 χρόνια, ένας ιατρός από τη Σηλυβρία της...

Η κατανάλωση αναψυκτικών όταν ασκείστε, αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου, προειδοποιούν οι ερευνητές.Η απειλή σχετίζεται με την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη και καφεΐνη κατά τη διάρκεια της άσκησης...