Η πρόληψη σώζει ζωές! Σημαντικά στοιχεία στην ενημερωτική εκδήλωση δήμου Νάουσας και αντικαρκινικής εταιρείας

Η πρόληψη σώζει ζωές! Σημαντικά στοιχεία στην ενημερωτική εκδήλωση δήμου Νάουσας και αντικαρκινικής εταιρείας

Η ανάγκη να δοθεί ακόμη περισσότερη έμφαση σε ατομικές και συλλογικές πολιτικές πρόληψης του καρκίνου διατρανώθηκε στην εκδήλωση για την πρόληψη του Καρκίνου που έγινε την Κυριακή, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου στον πολυχώρο πολιτισμού ΄Χρήστος Λαναράς΄ (αίθουσα Βέτλανς) από τον δήμο Νάουσας, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Παράρτημα Ημαθίας. Ομιλητές (Παπαχαραλάμπους Ευάγγελος -Γυναικολόγος, Γεώργιος Κυρόπουλος -Ακτινολόγος, Ιωάννης Γιανναράκης -Πνευμονολόγος Φυματιολόγος και Αγγελική Αποστόλου -Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος) και συμμετέχοντες (Ιατρικός, Φαρμακευτικός και Οδοντιατρικός Σύλλογος Ημαθίας) επικέντρωσαν στα στοιχεία της νόσου και κατάθεσαν προτάσεις για την αντιμετώπισή της.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοτική σύμβουλος και υπεύθυνη στα θέματα υγείας Στέλλα Αραμπατζή.

 

Χαιρετισμοί

Ότι ο καρκίνος έχει πάρει μορφή επιδημίας ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Διαμαντόπουλος, με τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες να είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Μιλώντας για την πρόληψη σημείωσε ότι η διάγνωση του καρκίνου σε πολύ πρώιμο στάδιο τον καθιστά κατά 90% ιάσιμο. Για το κάπνισμα ο κ. Διαμαντόπουλος τόνισε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα θερίζει και άντρες και γυναίκες, παρά ταύτα ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται πουθενά.

Εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου η νέα πρόεδρος κ. Κατή ανέφερε ότι όλους τους κλάδους της υγείας και τον κόσμο τούς ενώνει η δύναμη της θέλησης να νικηθεί ο πόνος, ενώ εστίασε και στην ανάγκη αξιοποίησης του εθελοντισμού. Ενώ ο αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου πρότεινε την καλή ενημέρωση ως μία από τις λύσεις στο ζήτημα, δεδομένου ότι στον χώρο της υγείας η ημιμάθεια είναι επικίνδυνη ακόμη και για τη ζωή κάποιου.

Τη δέσμευση ότι οι δράσεις ενημέρωσης των πολιτών με στόχο τη βοήθεια στον τομέα της πρόληψης θα συνεχιστούν από την πλευρά του δήμου εξέφρασε ο δήμαρχος κ. Κουτσογιάννης.

 

Ένας στους 4 θανάτους από καρκίνο

Συντριπτικά στοιχεία κατάθεσε στον δικό του χαιρετισμό ο τέως πρόεδρος του Παραρτήματος Ημαθίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Κουπίδης. Τόνισε ότι από τους 4 θανάτους ο ένας είναι καρκίνος και οι δύο καρδιοπάθειες, ενώ η έμφαση στην πρόληψη σημαίνει κερδισμένες ζωές. "Το 90% στα ιατρεία μας πρέπει να δουλεύουμε στον τομέα της πρόληψης και όχι της θεραπείας. Με τα υψηλά ποσοστά ίασης που υπάρχουν, είναι έγκλημα να χάνονται ζωές από καρκίνο του μαστού, της μήτρας και του προστάτη" υπογράμμισε.

Οι τρεις ομιλητές αναφέρθηκαν στην παρουσίαση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου (Παπαχαραλάμπους), στη συμβολή της απεικόνισης στην πρόληψη του καρκίνου (Κυρόπουλος), στο κάπνισμα και τον καρκίνος (Γιανναράκης) και στη μεσογειακή διατροφή ως αποτελεσματικότερη για την πρόληψη του καρκίνου (Αποστόλου). Ακολούθησε συζήτηση και απαντήσεις σε ερωτήσεις του κοινού που γέμισε την αίθουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιες τροφές αποτελούν ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης;

Ποιες τροφές αποτελούν ιδανικό υποκατάστατο της...

Οι περισσότεροι έχουμε σχέση εξάρτησης με τη ζάχαρη...

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών η 18η Νοεμβρίου

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών η 18η Νοεμβρίου

Κάθε χρόνο 33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν λόγω...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - « Δεν προκαλείς τη ζήλεια του άλλου. Εκείνος υποκινείται από τη δική του ανασφάλεια …»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - « Δεν...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριαΜια...

Η υγεία σας φαίνεται από τις τρίχες των μαλλιών σας!

Η υγεία σας φαίνεται από τις τρίχες των μαλλιών σας!

Πολύτιμα στοιχεία για την υγεία μας μπορούν να δώσουν...

Τι να ΜΗΝ τρώτε μετά τις 10 το βράδυ

Τι να ΜΗΝ τρώτε μετά τις 10 το βράδυ

Κανονικά, το βραδινό κυρίως γεύμα δεν πρέπει να...

Η επιστημονική εξήγηση για όσους πίνουν σκέτο καφέ

Η επιστημονική εξήγηση για όσους πίνουν σκέτο καφέ

Όσο πιο ευαίσθητοι είναι οι άνθρωποι στην πικρή γεύση...

Έξι τρόποι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος

Έξι τρόποι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος

Υπάρχουν μερικά αγαπημένα γιατρικά για τις μέρες που...

Ανακαλύφθηκε το ελιξήριο της νεότητας!

Ανακαλύφθηκε το ελιξήριο της νεότητας!

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που προστατεύει τα κύτταρα από...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Οι περισσότεροι έχουμε σχέση εξάρτησης με τη ζάχαρη παρόλο που γνωρίζουμε τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας.Καλό είναι λοιπόν, να αναζητούμε εναλλακτικές, προκειμένου να αντικαταστήσουμε τις...

Κάθε χρόνο 33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν λόγω ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά. Ακόμη, η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο δεν έχει κανένα ...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριαΜια φορά το φίδι πήρε κατά πόδας την πυγολαμπίδα. Εκείνη φοβισμένη άρχισε να τρέχει χωρίς σταματημό, αλλά και το φίδι συνέχιζε την προσπάθειά του. Μια μέρα, δυο...