Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - Φόβος: «Συναντώντας έναν γνώριμο εχθρό...»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - Φόβος: «Συναντώντας έναν γνώριμο εχθρό...»

Της Χρύσας Μπέκα, ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας

 

Ο φόβος είναι ένα έντονο δυσάρεστο συναίσθημα που προκαλείται από την επίγνωση ή την προσδοκία μιας πραγματικής απειλής και προκαλεί ποικίλες ψυχολογικές και σωματικές μεταβολές. Πρωταρχικά, λειτουργεί ως μηχανισμός προστασίας και διατήρησης της επιβίωσης. Το συναίσθημα του φόβου είναι έμφυτο και εμφανίζεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, με τη μορφή φόβου πτώσης και δυνατών θορύβων. Όλοι οι υπόλοιποι φόβοι είναι επίκτητοι, δηλ έχουν προκύψει από εμπειρίες που υπήρξαν επώδυνες ή έθεταν τον οργανισμό σε κίνδυνο, ή αποτελούν προϊόντα μάθησης μέσω παρατήρησης των αντιδράσεων των «σημαντικών άλλων». Ο φόβος έχει πολλά πρόσωπα. Μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να εκδηλωθεί μέσα από ποικίλα συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν πέντε βασικές κατηγορίες φόβων:

-Φόβος αφανισμού: Είναι ο φόβος που προκαλείται από την ιδέα της μη-ύπαρξης, ο φόβος προσωπικού θανάτου. Η αίσθηση του προσωρινού χαρακτήρα της ανθρώπινης φύσης εγείρει θεμελιώδη υπαρξιακά άγχη. Ερεθίσματα που βιώνονται ως επικίνδυνα ή απειλητικά προς την ύπαρξη μετατρέπονται σε αντικείμενα φόβου και στοιχειοθετούν συγκεκριμένα είδη φοβίας. Πχ, η υψοφοβία,, φόβος ασθένειας, φόβος πτήσης.

-Φόβος ακρωτηριασμού: Ο φόβος απώλειας οποιουδήποτε μέλους του ανθρώπινου οργανισμού. Βιώνεται ως παραβίαση ορίων του σώματος ή διαταραχή της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού μέσω της βίαιης εισβολής ξένου στοιχείου. Παραδείγματα φοβιών που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία είναι ο φόβος ζώων (πχ, σκύλοι, αράχνες, φίδια), ο φόβος αίματος – ένεσης, ο φόβος φυσικών φαινομένων. 

-Φόβος απώλειας αυτονομίας: Είναι η αίσθηση του εγκλωβισμού ή της παράλυσης που βιώνεται, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις οι οποίες βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό μας. Επιπλέον, ο φόβος απώλειας αυτονομίας μπορεί να γίνει αντιληπτός και ως αίσθηση περιορισμού ελευθερίας ή ελεύθερης της έκφρασης. Μπορεί, συμβολικά, η κλειστοφοβία να εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία, αλλά αυτού του είδους ο φόβος έχει προεκτάσεις και στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ή τις στενότερες σχέσεις. Για παράδειγμα, ο φόβος δέσμευσης και ο φόβος οικειότητας, αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τον φόβο απώλειας αυτονομίας. 

-Φόβος εγκατάλειψης: Ο φόβος τερματισμού μιας σχέσης ή ο φόβος απόρριψης. Η διακοπή δεσμών με τους «σημαντικούς άλλους» και η έλλειψη εγγύτητας δημιουργεί αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης και βιώνεται ως τραυματικό γεγονός το οποίο, κατά συνέπεια, μεταφράζεται ως φόβος. Ο φόβος θανάτου αγαπημένων προσώπων και τα επώδυνα συναισθήματα που προκαλεί μια απώλεια συνδέονται με τον φόβο εγκατάλειψης. 

-Φόβος απώλειας ταυτότητας: Είναι ο φόβος του εξευτελισμού ή της δημόσιας έκθεσης σε καταστάσεις που θα αποκάλυπταν προσωπική ανεπάρκεια. Η αίσθηση πανικού που προκαλείται από απειλή του κατακερματισμού της ταυτότητας και οδηγεί σε αποπροσωποποίηση. Με άλλα λόγια, πρόκειται για το φόβο κλονισμού της αίσθησης της προσωπικής ικανότητας και αξίας. Η κοινωνική φοβία, ο φόβος δημόσιας ομιλίας ή ο φόβος αποτυχίας, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της κατηγορίας.

Το συναίσθημα του φόβου γίνεται ακόμη πιο επώδυνο, επειδή το ψυχικό φορτίο που δημιουργεί εμπλουτίζεται και από άλλα συναισθήματα. Το άγχος που συνοδεύει το φόβο και εντείνει την ύπαρξη του ή η ντροπή που νιώθει κάποιος, όταν δεν μπορεί να επιβληθεί στο φόβο του, επιστρατεύοντας την λογική, είναι τα πρωταρχικά. Ο φόβος πολύ συχνά συνδέεται και με το θυμό. Οποιοδήποτε ερέθισμα βιώνεται ως απειλητικό, πυροδοτεί το θυμό ο οποίος είναι απαραίτητος για να προσφέρει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται για την διαχείριση του φοβικού αντικειμένου. Κάθε φόβος είναι μια πληροφορία που ενημερώνει τον οργανισμό ότι θα πρέπει να θέσει σε λειτουργία το σύστημα συναγερμού του και, επομένως, αποτελεί ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα. 

 

 

Στο εργαστήριο της Δευτέρας 20/2/17 στις 5:30 θα διερευνήσουμε: 

Πως γεννήθηκαν οι φόβοι μας και που κατοικούν μέσα μας; 

Με ποιες εμπειρίες συνδέονται και ποιο μήνυμα μας μεταδίδουν; 

Πως μπορούμε να τους διαχειριστούμε;  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου - Μέτρηση σακχάρου στο Κέντρο Υγείας Βέροιας

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου - Μέτρηση σακχάρου στο Κέντρο...

Το Κέντρο Υγείας Βέροιας, με αφορμή την παγκόσμια...

Αλλαγές για τα εμβόλια και την εγγραφή στα σχολεία προτείνουν οι παιδίατροι

Αλλαγές για τα εμβόλια και την εγγραφή στα σχολεία...

Άστοχη και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος...

Τι είναι οι κωδικοί

Τι είναι οι κωδικοί "Ε" στις ετικέτες

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται...

Το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης είναι πιο επικίνδυνοι παράγοντες για έμφραγμα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες

Το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης είναι πιο...

Η υπέρταση, ο διαβήτης και το κάπνισμα είναι...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτό που θεωρείς ως πραγματικό,   γίνεται πραγματικό στις επιπτώσεις του…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτό που...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ήταν...

Φαγούρα τις βραδινές ώρες: Ποια σοβαρή πάθηση φανερώνει

Φαγούρα τις βραδινές ώρες: Ποια σοβαρή πάθηση...

Ο βήχας, το φτάρνισμα, οι διάφοροι πόνοι στο σώμα και...

Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει DNA από οκτώ είδη καρκίνου

Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει DNA από οκτώ είδη καρκίνου

Επανάσταση στο φλέγον θέμα της διάγνωσης θα μπορούσε...

Γιατί «καθαρίζετε» συνέχεια τον λαιμό σας - Δείτε τις πιθανές αιτίες

Γιατί «καθαρίζετε» συνέχεια τον λαιμό σας - Δείτε τις...

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Το Κέντρο Υγείας Βέροιας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη, την  Τετάρτη 14  Νοεμβρίου  2018 και ώρα  7:30πμ- 10:30πμ  θα πραγματοποιήσει δράση (ελεύθερη μέτρηση σακχάρου ) στο χώρο του...

Άστοχη και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Κώστας Νταλούκας, την προσκόμιση φωτοτυπίας του βιβλιαρίου υγείας, όπως προβλέπεται για τις...

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στις τροφές, για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα να ενισχύσουν το χρώμα, τη γεύση και τη διάρκεια ζωής των...