Προς κάθε αρμόδιο - Αδιέξοδη αγροτική πολιτική και αγροτικές κινητοποιήσεις

Προς κάθε αρμόδιο - Αδιέξοδη αγροτική πολιτική και αγροτικές κινητοποιήσεις

Του Αναστάσιου Βασιάδη

 

Η αποτελμάτωση των μεγάλων προβλημάτων που συνθέτουν σήμερα το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα, οδηγεί σε αναπόφευκτη σύγκρουση του αγροτικού κόσμου με το επίσημο κράτος.

Η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων που εκδηλώνονται, με την αυξανόμενη συγκέντρωση τρακτέρ στα μπλόκα κομβικών σημείων του εθνικού οδικού δικτύου, τους αποκλεισμούς και τα συλλαλητήρια, προοιωνίζουν δυσοίωνες εξελίξεις.

Με τη διαπιστούμενη αδυναμία πραγματοποίησης ουσιαστικού διαλόγου μέσω του οποίου θα μπορούσαν να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές και γενικότερα αποδεκτές λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν συσσωρεύσει κυβερνητικές μεθοδεύσεις και παλινωδίες  πολλών ετών, η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. 

Η γενικότερα όμως επιθυμητές και αποδεκτές από όλους λύσεις, απαιτούν την εγκατάλειψη των αδιαλλάκτων θέσεων, πράγμα το οποίο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. 

Έτσι οι αγρότες κάτω από τα φάσμα της εξοντωτικής προοπτικής που τους απειλεί, έχουν οδηγηθεί αναπόφευκτα σε ακραίες ενέργειες, πράγμα το οποίο αναμένεται να έχει ευρύτερες δυσμενείς συνέπειες. 

Αποτελεί κοινή γνώση το γεγονός ότι η οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση δεν επιφέρει επιπτώσεις μόνο στον αμέσως απεργούντα εργαζόμενο και στην εργοδοσία του. 

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις όποια μορφή και αν λαμβάνουν,  από οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα κι αν γίνονται, έχουν άμεσες και εν πολλοίς σκληρές συνέπειες για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και εκεί έγκειται η δυναμική τους και η αποτελεσματικότητα τους ως μέσο πίεσης. 

Το γεγονός δε ότι οι αγρότες σαν μόνο τρόπο απεργίας διαθέτουν  την ακραία και πέραν της νόμιμης οδού μέθοδο των οδικών αποκλεισμών, δεν παύει να εντάσσει τον αγώνα τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις με τις ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες. 

Η ιδιαιτερότητα ωστόσο των αγροτικών κινητοποιήσεων έγκειται στο γεγονός ότι πολύ πριν προκύψουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, οι συνέπειες των ζεόντων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου και της πρωτογενούς παραγωγής, συμπαρασύρουν τη δευτερογενή και την τριτογενή παραγωγική διαδικασία με αποτέλεσμα την ραγδαία πτώση των εισοδημάτων και την έκρηξη της ανεργίας.

Τις συνέπειες δηλαδή του αγροτικού αδιεξόδου  εισπράττει το σύνολο της κοινωνίας που αναπόφευκτα συμπαρασύρεται  στην οικονομική κρίση που σοβεί. 

Οι οδικοί αποκλεισμοί και τα συλλαλητήρια δεν αποτελούν παρά  μια έκφανση της γενικότερης κοινωνικοοικονομικής κρίσης η οποία γιγαντώνεται και συντηρείται από τα αξεπέραστα αγροτικά  προβλήματα. 

Ευχή και παρότρυνση όλων είναι να αποφεύγονται οι αποκλεισμοί του οδικού δικτύου που επιδεινώνουν την ήδη υφιστάμενη κρίσιμη κοινωνικοοικονομική κατάσταση .

 Όταν όμως τα πράγματα φτάνουν εκεί, οι ευθύνες δεν βαραίνουν τον αγροτικό κόσμο που αγωνίζεται για την ίδια του την υπόσταση, αλλά την ασκούμενη αγροτική πολιτική,  η οποία οδηγεί  τα πράγματα σε αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο. 

Και αυτή είναι ώρα που κάθε αρμόδιος πρέπει να αναλαμβάνει εμπράκτως τις ευθύνες του.

   

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

SIMPARTS.GR -  Η τεχνογνωσία, η συνέπεια και οι άριστες επιλογές αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την υψηλή ποιότητα

SIMPARTS.GR - Η τεχνογνωσία, η συνέπεια και οι άριστες...

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η επιχείρηση Γαβριηλίδης Κ....

«...Θα τις ξηλώσεις και θα πεις και ένα τραγούδι»

«...Θα τις ξηλώσεις και θα πεις και ένα τραγούδι»

Είδα χθες στην τηλεόραση τον Περιφερειάρχη Κεντρικής...

Δήλωση-απάντηση του ανεξάρτητου  Δημοτικού Συμβούλου Δημήτρη Τραπεζανλή

Δήλωση-απάντηση του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου...

Σχετικά με τα όσα ψευδή και χυδαία εγράφησαν για την...

Συλλυπητήρια   από το σχολείο   του Χρήστου Πετρίδη

Συλλυπητήρια από το σχολείο του Χρήστου Πετρίδη

Για τον απροσδόκητο χαμό του αγαπημένου μας μαθητή της...

Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου συναντήθηκαν με την Υπουργό Πολιτισμού

Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου συναντήθηκαν...

Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ,...

ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ -  Με μείζον θέμα το Τελωνείο στη Κουλούρα συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο

ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ - Με μείζον θέμα το Τελωνείο στη...

Προεκλογικό ενδιαφέρον στα προ ημερησίας διάταξηςΜε...

Ξεκινά πρόγραμμα συλλογής   βιοαποβλήτων και οικιακής   κομποστοποίησης στο Δήμο Βέροιας -  Προϋποθέσεις για να λάβετε τους ειδικούς κάδους

Ξεκινά πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων και οικιακής ...

Η Δ/νση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας – Πολ. Προστασίας...

Γεωργία Μπατσαρά:

Γεωργία Μπατσαρά: "Θα έχουν την συμπαράστασή μας για...

Την σημαντική, για τον Δήμο Βέροιας και την Ημαθία ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η επιχείρηση Γαβριηλίδης Κ. Συμεών αποτελεί συνέχεια των εμπορικών δραστηριοτήτων της επιχειρηματικής οικογένειας Γαβριηλίδης Κωνσταντίνος  με αντικείμενο εργασιών την εισαγωγή,...

Είδα χθες στην τηλεόραση τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ.Απόστολο Τζιτζικώστα να δηλώνει με στόμφο, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στις πινακίδες που υπάρχουν στους δρόμους της Περιφέρειάς του, το...