Προς κάθε αρμόδιο - Αδιέξοδη αγροτική πολιτική και αγροτικές κινητοποιήσεις

Προς κάθε αρμόδιο - Αδιέξοδη αγροτική πολιτική και αγροτικές κινητοποιήσεις

Του Αναστάσιου Βασιάδη

 

Η αποτελμάτωση των μεγάλων προβλημάτων που συνθέτουν σήμερα το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα, οδηγεί σε αναπόφευκτη σύγκρουση του αγροτικού κόσμου με το επίσημο κράτος.

Η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων που εκδηλώνονται, με την αυξανόμενη συγκέντρωση τρακτέρ στα μπλόκα κομβικών σημείων του εθνικού οδικού δικτύου, τους αποκλεισμούς και τα συλλαλητήρια, προοιωνίζουν δυσοίωνες εξελίξεις.

Με τη διαπιστούμενη αδυναμία πραγματοποίησης ουσιαστικού διαλόγου μέσω του οποίου θα μπορούσαν να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές και γενικότερα αποδεκτές λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν συσσωρεύσει κυβερνητικές μεθοδεύσεις και παλινωδίες  πολλών ετών, η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. 

Η γενικότερα όμως επιθυμητές και αποδεκτές από όλους λύσεις, απαιτούν την εγκατάλειψη των αδιαλλάκτων θέσεων, πράγμα το οποίο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. 

Έτσι οι αγρότες κάτω από τα φάσμα της εξοντωτικής προοπτικής που τους απειλεί, έχουν οδηγηθεί αναπόφευκτα σε ακραίες ενέργειες, πράγμα το οποίο αναμένεται να έχει ευρύτερες δυσμενείς συνέπειες. 

Αποτελεί κοινή γνώση το γεγονός ότι η οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση δεν επιφέρει επιπτώσεις μόνο στον αμέσως απεργούντα εργαζόμενο και στην εργοδοσία του. 

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις όποια μορφή και αν λαμβάνουν,  από οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα κι αν γίνονται, έχουν άμεσες και εν πολλοίς σκληρές συνέπειες για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και εκεί έγκειται η δυναμική τους και η αποτελεσματικότητα τους ως μέσο πίεσης. 

Το γεγονός δε ότι οι αγρότες σαν μόνο τρόπο απεργίας διαθέτουν  την ακραία και πέραν της νόμιμης οδού μέθοδο των οδικών αποκλεισμών, δεν παύει να εντάσσει τον αγώνα τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις με τις ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες. 

Η ιδιαιτερότητα ωστόσο των αγροτικών κινητοποιήσεων έγκειται στο γεγονός ότι πολύ πριν προκύψουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, οι συνέπειες των ζεόντων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου και της πρωτογενούς παραγωγής, συμπαρασύρουν τη δευτερογενή και την τριτογενή παραγωγική διαδικασία με αποτέλεσμα την ραγδαία πτώση των εισοδημάτων και την έκρηξη της ανεργίας.

Τις συνέπειες δηλαδή του αγροτικού αδιεξόδου  εισπράττει το σύνολο της κοινωνίας που αναπόφευκτα συμπαρασύρεται  στην οικονομική κρίση που σοβεί. 

Οι οδικοί αποκλεισμοί και τα συλλαλητήρια δεν αποτελούν παρά  μια έκφανση της γενικότερης κοινωνικοοικονομικής κρίσης η οποία γιγαντώνεται και συντηρείται από τα αξεπέραστα αγροτικά  προβλήματα. 

Ευχή και παρότρυνση όλων είναι να αποφεύγονται οι αποκλεισμοί του οδικού δικτύου που επιδεινώνουν την ήδη υφιστάμενη κρίσιμη κοινωνικοοικονομική κατάσταση .

 Όταν όμως τα πράγματα φτάνουν εκεί, οι ευθύνες δεν βαραίνουν τον αγροτικό κόσμο που αγωνίζεται για την ίδια του την υπόσταση, αλλά την ασκούμενη αγροτική πολιτική,  η οποία οδηγεί  τα πράγματα σε αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο. 

Και αυτή είναι ώρα που κάθε αρμόδιος πρέπει να αναλαμβάνει εμπράκτως τις ευθύνες του.

   

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων Polis Tracks - Δείτε το βίντεο!

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας...

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο...

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός   στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο...

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη...

«Πραγματική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση  από τον Κ. Μητσοτάκη»

«Πραγματική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση από τον Κ....

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Ο πρόεδρος της Νέας...

Eγγραφές για νέες ειδικότητες στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. Βέροιας

Eγγραφές για νέες ειδικότητες στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του...

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού...

Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων   για την ψυχική υγεία, θα λειτουργήσει   για πρώτη φορά στην Ημαθία από τον ΣΟΦΨΥ

Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων για την ψυχική υγεία, θα...

- Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο- Ο πρόεδρος Γιώργος...

Διάλογος και συναντήσεις  του Τάσου Μπαρτζώκα με τους Εμπορικούς Συλλόγους της Ημαθίας

Διάλογος και συναντήσεις του Τάσου Μπαρτζώκα με τους...

Θέλοντας να ενημερωθεί για τα θέματα του εμπορικού...

Σύλληψη 41χρονου για απόπειρα κλοπής

Σύλληψη 41χρονου για απόπειρα κλοπής

Συνελήφθη στις 19 Σεπτεμβρίου, τα ξημερώματα, από...

Όπως ανακοινώνουν Γονείς και Κηδεμόνες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας για τα μαθητικά δρομολόγια…  Θα εξαντλήσουν πρώτα   τον διάλογο και την πίεση προς τους εμπλεκόμενους φορείς και μετά θα   στραφούν σε κινητοποιήσεις

Όπως ανακοινώνουν Γονείς και Κηδεμόνες του Μουσικού...

-Ζητούν συνάντηση με τον κ. ΑντιπεριφερειάρχηΟ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο διαλογητήριο και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων POLIS TRUCKS στο δρόμο από την Πατρίδα προς τον Αγ. Γεώργιο.@@ads-95@@Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για...

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, ο νέος τερματικός σταθμός. Πρόκειται για ένα έργο που θα επεκτείνει τη δυναμικότητα του υφιστάμενου αεροδρομίου, τη «ναυαρχίδα» των 14 περιφερειακών...

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 83ης ΔΕΘ εξήγγειλε τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Αυτό ασφαλώς δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τη δέσμευσή...

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2018-2019  εγκρίθηκε η εισαγωγή 6.260 μαθητών και μαθητριών στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ.Από την ΕΠΑΣ Μαθητείας Βέροιας...