Προς κάθε αρμόδιο - Αδιέξοδη αγροτική πολιτική και αγροτικές κινητοποιήσεις

Προς κάθε αρμόδιο - Αδιέξοδη αγροτική πολιτική και αγροτικές κινητοποιήσεις

Του Αναστάσιου Βασιάδη

 

Η αποτελμάτωση των μεγάλων προβλημάτων που συνθέτουν σήμερα το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα, οδηγεί σε αναπόφευκτη σύγκρουση του αγροτικού κόσμου με το επίσημο κράτος.

Η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων που εκδηλώνονται, με την αυξανόμενη συγκέντρωση τρακτέρ στα μπλόκα κομβικών σημείων του εθνικού οδικού δικτύου, τους αποκλεισμούς και τα συλλαλητήρια, προοιωνίζουν δυσοίωνες εξελίξεις.

Με τη διαπιστούμενη αδυναμία πραγματοποίησης ουσιαστικού διαλόγου μέσω του οποίου θα μπορούσαν να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές και γενικότερα αποδεκτές λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν συσσωρεύσει κυβερνητικές μεθοδεύσεις και παλινωδίες  πολλών ετών, η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. 

Η γενικότερα όμως επιθυμητές και αποδεκτές από όλους λύσεις, απαιτούν την εγκατάλειψη των αδιαλλάκτων θέσεων, πράγμα το οποίο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. 

Έτσι οι αγρότες κάτω από τα φάσμα της εξοντωτικής προοπτικής που τους απειλεί, έχουν οδηγηθεί αναπόφευκτα σε ακραίες ενέργειες, πράγμα το οποίο αναμένεται να έχει ευρύτερες δυσμενείς συνέπειες. 

Αποτελεί κοινή γνώση το γεγονός ότι η οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση δεν επιφέρει επιπτώσεις μόνο στον αμέσως απεργούντα εργαζόμενο και στην εργοδοσία του. 

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις όποια μορφή και αν λαμβάνουν,  από οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα κι αν γίνονται, έχουν άμεσες και εν πολλοίς σκληρές συνέπειες για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και εκεί έγκειται η δυναμική τους και η αποτελεσματικότητα τους ως μέσο πίεσης. 

Το γεγονός δε ότι οι αγρότες σαν μόνο τρόπο απεργίας διαθέτουν  την ακραία και πέραν της νόμιμης οδού μέθοδο των οδικών αποκλεισμών, δεν παύει να εντάσσει τον αγώνα τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις με τις ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες. 

Η ιδιαιτερότητα ωστόσο των αγροτικών κινητοποιήσεων έγκειται στο γεγονός ότι πολύ πριν προκύψουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, οι συνέπειες των ζεόντων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου και της πρωτογενούς παραγωγής, συμπαρασύρουν τη δευτερογενή και την τριτογενή παραγωγική διαδικασία με αποτέλεσμα την ραγδαία πτώση των εισοδημάτων και την έκρηξη της ανεργίας.

Τις συνέπειες δηλαδή του αγροτικού αδιεξόδου  εισπράττει το σύνολο της κοινωνίας που αναπόφευκτα συμπαρασύρεται  στην οικονομική κρίση που σοβεί. 

Οι οδικοί αποκλεισμοί και τα συλλαλητήρια δεν αποτελούν παρά  μια έκφανση της γενικότερης κοινωνικοοικονομικής κρίσης η οποία γιγαντώνεται και συντηρείται από τα αξεπέραστα αγροτικά  προβλήματα. 

Ευχή και παρότρυνση όλων είναι να αποφεύγονται οι αποκλεισμοί του οδικού δικτύου που επιδεινώνουν την ήδη υφιστάμενη κρίσιμη κοινωνικοοικονομική κατάσταση .

 Όταν όμως τα πράγματα φτάνουν εκεί, οι ευθύνες δεν βαραίνουν τον αγροτικό κόσμο που αγωνίζεται για την ίδια του την υπόσταση, αλλά την ασκούμενη αγροτική πολιτική,  η οποία οδηγεί  τα πράγματα σε αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο. 

Και αυτή είναι ώρα που κάθε αρμόδιος πρέπει να αναλαμβάνει εμπράκτως τις ευθύνες του.

   

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκλογή νέου Δ.Σ. στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Εκλογή νέου Δ.Σ. στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας καλεί τα μέλη του...

Στη Βέροια οι Γενικές Συνελεύσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος

Στη Βέροια οι Γενικές Συνελεύσεις της Πανελλήνιας...

Το ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ επιλέχθηκε για να γίνουν οι...

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αποχιονισμού του Δήμου Βέροιας

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αποχιονισμού του Δήμου...

Από τον Δήμο Βέροιας ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε το...

Κάλεσμα σε 24ωρη απεργία από το Εργατικό Κέντρο Βέροιας

Κάλεσμα σε 24ωρη απεργία από το Εργατικό Κέντρο Βέροιας

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βέροιας καλεί...

SIMPARTS.GR -  Η τεχνογνωσία, η συνέπεια και οι άριστες επιλογές αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την υψηλή ποιότητα

SIMPARTS.GR - Η τεχνογνωσία, η συνέπεια και οι άριστες...

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η επιχείρηση Γαβριηλίδης Κ....

Τη Δευτέρα (26/11) η ετήσια Θεία Λειτουργία του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Τη Δευτέρα (26/11) η ετήσια Θεία Λειτουργία του Ομίλου...

Ο Όμιλος Προστασίας Παιδιού ανακοινώνει στους...

Εφιστά την προσοχή των πολιτών ο Δήμος Βέροιας

Εφιστά την προσοχή των πολιτών ο Δήμος Βέροιας

Από τον Δήμο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής:Με αφορμή...

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: "Στόχος της κυβέρνησης είναι να...

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Ημαθίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας καλεί τα μέλη του Συλλόγου στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, η οποία θα γίνει την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 11 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Βερόης & Εβραίων...

Το ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ επιλέχθηκε για να γίνουν οι ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις, της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.Όλοι οι κλάδοι του...

Από τον Δήμο Βέροιας ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αποχιονισμού σε Σέλι, Καστανιά και Ξηρολίβαδο.Αναλυτικά:"Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αποχιονισμού του Δήμου Βέροιας, που ξεκίνησε την...

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βέροιας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους στην 24ωρη Γενική Απεργία την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.Αναλυτικά η ανακοίνωση: Απέναντι στην...