Σειρά αλλαγών στην Τοπική  Αυτοδιοίκηση προτείνει η Επιτροπή για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη»

Σειρά αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προτείνει η Επιτροπή για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη»

Σειρά αλλαγών με βασικότερες την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την επαναφορά της τετραετούς θητείας, την αναβάθμιση των τοπικών συνελεύσεων και την παροχή δικαιώματος ψήφου στους νόμιμους αλλοδαπούς, περιλαμβάνει η πρόταση της Επιτροπής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του προγράμματος «Καλλικράτης» ολοκλήρωσε το έργο της, αφού την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε για τελευταία φορά με την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου και των αυτοδιοικητικών φορέων, εκτός της ΚΕΔΕ η οποία αποσύρθηκε πρόσφατα από τη διαδικασία. Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι  αν και συμμετείχε από την αρχή στο δημόσιο διάλογο για την αλλαγή του «Καλλικράτη» καταθέτοντας «τεκμηριωμένες  προτάσεις» αποχώρησε προ ημερών διότι  όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεν παρουσίασε ποτέ τις θέσεις των Δημάρχων..

Οι οκτώ αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τα βασικότερα σημεία της εισήγησης της Επιτροπής παρουσίασε ο πρόεδρός της, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης και είναι τα εξής:

Πρώτον, προτείνεται ένα μοντέλο επαναοριοθέτησης των ασκούμενων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κρατική διοίκηση αρμοδιοτήτων.

Δεύτερον, εξειδικεύεται η «μοντελοποίηση» των Ο.Τ.Α., ώστε να αντιμετωπίζονται διακριτά ειδικές κατηγορίες δήμων, όπως ιδίως οι νησιωτικοί και οι ορεινοί, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης.

Τρίτον, επανασχεδιάζονται οι θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές τοπικές δομές στο εσωτερικό κάθε δήμου, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι οποίες – σε συνδυασμό με την ενίσχυση των θεσμών άμεσης κοινωνικής συμμετοχής – αναμένεται να αυξήσουν το αίσθημα εγγύτητας των πολιτών προς το θεσμό της αυτοδιοίκησης.

Τέταρτον, αποσυνδέονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, ενώ προτείνεται ως εκλογικό σύστημα για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια η απλή αναλογική, με διατήρηση του θεσμού του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη που θα εκλέγεται, ως επικεφαλής του αντίστοιχου συνδυασμού, σε δεύτερο γύρο, αν χρειάζεται.

Πέμπτον, προτείνεται ένα νέο, δημοκρατικό, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα οικονομικής διαχείρισης και δημοσιονομικής εποπτείας των Ο.Τ.Α., που θα εξασφαλίζει την οικονομική τους βιωσιμότητα, χωρίς να παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους.

Έκτον, ενισχύονται οι διαδικασίες συμμετοχικής κατάρτισης του προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α., ώστε να έχει λόγο στον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό και η τοπική κοινωνία.

Έβδομον, προτείνεται η αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης των Ο.Τ.Α., βάσει ενός αλγορίθμου που θα λαμβάνει υπόψη το ελάχιστο κόστος λειτουργίας ενός Ο.Τ.Α. και θα κατατείνει στη μείωση των ανισοτήτων και στη στήριξη των μικρών και μειονεκτούντων Ο.Τ.Α., με ταυτόχρονη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας για την είσπραξη των ιδίων εσόδων των Ο.Τ.Α.

Όγδοον, επικαιροποιούνται οι διαδικασίες του αναπτυξιακού προγραμματισμού, με τη θεσμοποίηση συνεργειών μεταξύ όλων των βαθμίδων της διοίκησης και σταθερή συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην πρόταση του Υπουργείου αντιδρά η ΚΕΔΕ και δηλώνει  ότι το σύνολο των αιρετών των Δήμων είναι έτοιμοι να σχηματίσουν «  ισχυρό αυτοδιοικητικό μέτωπο για να ανατρέψουν  τα σχέδια όσων επιχειρήσουν την απαξίωση του θεσμού και την μετατροπή της  Αυτοδιοίκηση σε κομματικό λάφυρο» και κάνει λόγο για «αντιδημοκρατικές ανατροπές στη θεσμική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και των Δήμων», προειδοποιώντας  ότι «αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να ακολουθήσει άλλο δρόμο και δεν κάνει ουσιαστικό διάλογο, να γνωρίζει καλά πως «σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες». 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...