Καινοτόμα και εκλεκτά προϊόντα από την Ημαθία στη φετινή Detrop Oenos 2017

Καινοτόμα και εκλεκτά προϊόντα από την Ημαθία στη φετινή Detrop Oenos 2017

Σε ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του κλάδου τροφίμων-ποτών, με τοπική και περιφερειακή διάσταση, εξελίχθηκε και η φετινή διοργάνωση της Detrop-Oenos 3-6 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Με «μενού» 700 εκθετών, 12 εκθεσιακών περιπτέρων, 300 προσκεκλημένων ξένων αγοραστών από 36 χώρες, 5.500 κλεισμένων επιχειρηματικών ραντεβού και πολυάριθμων παράλληλων εκδηλώσεων.

Στην έκθεση συμμετείχαν 87 πρότυπες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πολλές με καινοτομικά και πρωτοποριακά προϊόντα, ενώ προβλήθηκε έντονα η μακεδονική κουζίνα.  

Κεντρικό σημείο αναφοράς της έκθεσης ήταν το κρασί, με πολλές συμμετοχές οινοποιείων από την Ημαθία, που για μια ακόμη φορά κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Οι μοναδικές ελληνικές ποικιλίες κρασιού, η δυναμική του κλάδου της οινοποιίας και της αμπελουργίας στο σήμερα αλλά και στο μέλλον, βρέθηκαν στο επίκεντρο και ημερίδας που διοργάνωσε η εκπομπή Agro-week της ΕΡΤ3 σε συνεργασία με φορείς του κλάδου.

Στο πλαίσιο της Detrop-Oenos 2017 πραγματοποιήθηκε επίσης ο 4ος πανελλήνιος διαγωνισμός κρεοπωλών Ελλάδος, με πολλές συμμετοχές επαγγελματιών από την Ημαθία. Οι κρεοπώλες κλήθηκαν να μπουν στον ρόλο των σεφ και να «αναμετρηθούν» με δημιουργίες έτοιμες για τον «φούρνο» φτιαγμένες με μεράκι και πολλή φαντασία.

 

Καινοτόμο τυρί από το Πλατύ

Το μεγάλο βήμα με στόχο τις αγορές εντός και εκτός Ελλάδας πρόκειται να κάνει από το ερχόμενο καλοκαίρι η τυροκομική μονάδα «Polyphemus» (πρώην «Κουγιανός») στο Πλατύ, με το πρωτοπόρο αφυδατωμένο τυρί από φέτα που πριν λίγες μέρες παρουσίασε στη φετινή Detrop-Oenos. Πρόκειται για προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας που μπορεί να καταναλωθεί σαν σνακ, αλλά και να προστεθεί στις σαλάτες, παίρνοντας τη θέση της παραδοσιακής φέτας, χωρίς την πρόσθετη υγρασία της. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (34 γραμμάρια στα 100 έναντι μόλις 14 της φέτας) και μπορεί να διατηρηθεί για δύο χρόνια στο ράφι καταργώντας το ψυγείο. Η εταιρεία παράλληλα παράγει και άλλα προϊόντα (τυρί με μέλι, τυρί με λιναρόσπορο αλλά και τυρί με… καρπούζι!)

Η «Polyphemus» με τα καινοτόμα τυροκομικά της προϊόντα (συνεργάζεται με παραγωγούς γάλακτος από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης) είχε ήδη δείξει τη δυναμική της στη διεθνή αγορά, αποσπώντας δύο διεθνή βραβεία στα Great Taste Awards 2016: 

ένα για την κλασική σκληρή φέτα της, κι ένα ακόμη για το αιγοπρόβειο τυρί με λιναρόσπορο, που μόνο αυτή παρασκευάζει.

 

Παγωτό από ξινόμαυρο κρασί!

Ένα επίσης καινοτόμο προϊόν της Detrop-Oenos, που ενθουσίασε το κοινό, ήταν το παγωτό κρασιού. Εμπνευστές αυτής της νέας εκρηκτικής γεύσης είναι οι τρεις νέοι σεφ από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι παρουσίασαν τις δημιουργίες τους στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα “Καινοτομίες στο Κρασί”. Οι έξι γεύσεις που παρουσιάστηκαν, από τις ναυαρχίδες του ελληνικού αμπελώνα, ήταν: ξινόμαυρο με σοκολάτα και αμυγδάλου, ροζέ ξινόμαυρο με κρέμα βανίλιας, μαλαγουζιά με ροδάκινο, ασύρτικο με λεμόνι, μοσχοφίλερο με σύκο και σαββατιανό με φράουλα.

Τα παγωτά κρασιού ήδη προσφέρονται από τα ζαχαροπλαστεία Plaisir της Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα και στην υπόλοιπη ελληνική αγορά.

 

Προϊόντα τρούφας από τη «Dryas»

Με παρουσία σε όλη την Ελλάδα, στα μεγαλύτερα delicatessen, ρεστοράν και ξενοδοχεία καθώς και σε εξαγωγές σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε χώρες της Ασίας (Ταϊβάν, Σιγκαπούρη), η βεροιώτικη εταιρία “dryas greek truffle” συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία με τα καινοτόμα, ελληνικά και πιστοποιημένα προϊόντα τρούφας. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με άρωμα λευκής και μαύρης τρούφας, ξίδι μπαλσάμικο με άρωμα μαύρης τρούφας, αλάτι με μαύρη και λευκή τρούφα, μαγιονέζα, μουστάρδα, σάλτσες, θυμαρίσιο μέλι με λευκή τρούφα και γενικώς μία μεγάλη γκάμα προϊόντων που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς της γεύσης.

 

Σ.Σ. Τα παραπάνω «περίεργα» και εκλεκτά έπεσαν στην αντίληψή μας στη φετινή έκθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν κι άλλες επιχειρήσεις με πρότυπες ιδέες και μοναδικά προϊόντα, από τον ευλογημένο Νομό της Ημαθίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...