Η θέση μας - Ρευστοποίηση ανθρώπινου κεφαλαίου

Η θέση μας - Ρευστοποίηση ανθρώπινου κεφαλαίου

Πραγματικό κεφάλαιο για τον τόπο καταγωγής του και όλη την Ελλάδα ο Κώστας Καραντινινής, καθηγητής στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών της Ουψάλας.

Ο εμπνευστής και διοργανωτής της σαββατιάτικης ημερίδας για την αγροτική οικονομία στα Τρίκαλα Ημαθίας, καταγόμενος από το χωριό του δήμου Αλεξάνδρειας, τόνισε στην έναρξη της ημερίδας ότι το χωριό του έγινε συμβολικά το κέντρο του κόσμου της αγροτικής οικονομίας. Αφού για να μπορέσει να ακούσει κάποιος όλους αυτούς τους ομιλητές σε ένα κοινό τραπέζι θα έπρεπε να πάει στις Βρυξέλλες, στο Μάαστριχτ, στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα, όπως υπογράμμισε. 

Η αξία του έργου του καθηγητή Καραντινινή πολλαπλασιάζεται, αν σκεφτεί κανείς ότι η συγκεκριμένη ημερίδα, με την υψηλόβαθμη ατζέντα ομιλητών, είναι η τέταρτη στη σειρά στο χωριό, με τάσεις να γίνει ένας σημαντικός θεσμός και ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της περιοχής μας.

Πιστεύουμε ότι είναι μια προσπάθεια που πρέπει να στηριχθεί ακόμα περισσότερο από τους τοπικούς φορείς, να λάβει ακόμη μεγαλύτερη έκταση και να προσελκύσει ακόμα περισσότερο κόσμο την επόμενη φορά που θα πραγματοποιηθεί. Να αποκτήσει τον χαρακτήρα ενός θεσμού, μέσα από τον οποίο θα μπορεί να γίνεται παρέμβαση στην αγροτική οικονομία.

Πολλώ δε μάλλον όταν η ημερίδα αυτή, ως θεσμός πια, θα διεξάγεται στον πρέποντα χώρο: πολύ κοντά στα προβλήματα και στις προοπτικές. Μέσα στον κάμπο, μέσα στην καρδιά του Ρουμλουκιού εν προκειμένω, μακριά από το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο και τα λαμπερά φώτα πολυτελών συνεδριακών κέντρων.

Δίπλα στα χωράφια, εκεί που η γνώση είναι απολύτως απαραίτητη και άμεσα εισπράξιμη. Και σε μια αγροτική περιοχή που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από την οικονομική κρίση, με τους νέους να ψάχνουν απεγνωσμένα διεξόδους και τρόπους να παραμείνουν και να εργαστούν στον τόπο που γεννήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναμένονται αντιδράσεις  του “Κινήματος Αλλαγής”   για Τόλκα… που είχε στείλει τα μηνύματα!

Αναμένονται αντιδράσεις του “Κινήματος Αλλαγής” ...

Χθες το απόγευμα σε προγραμματισμένη συνεδρίαση της...

Χρειάζονται άμεση αποκατάσταση

Χρειάζονται άμεση αποκατάσταση

Στην οδό Επίκουρου, καθέτως της οδού Στρατού της...

Με σχόλιο ακροατή του ΑΚΟΥ 99.6  ο Άγγελος Τόλκας διόρθωσε το προφίλ του;

Με σχόλιο ακροατή του ΑΚΟΥ 99.6 ο Άγγελος Τόλκας...

Κατά την διάρκεια της χθεσινής ραδιοφωνικής εκπομπής...

Χρ Κούτρας: Να απαγορευτεί  το κάπνισμα  στο Δημαρχείο…

Χρ Κούτρας: Να απαγορευτεί το κάπνισμα στο...

Και μία εύστοχη παρατήρηση του δημοτικού συμβούλου...

Δημιουργείται ένα όμορφο μπαλκόνι  στο αρχαιολογικό μουσείο Βέροιας

Δημιουργείται ένα όμορφο μπαλκόνι στο αρχαιολογικό...

Αναγνώστης μας έστειλε την συγκεκριμένη φωτογραφία,...

Συνάντηση Καρύδα-Ζαγοράκη  χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο

Συνάντηση Καρύδα-Ζαγοράκη χθες το απόγευμα στο...

Δυο παλιοί γνώριμοι των γηπέδων, ο βεροιώτης Νίκος...

Παραλειπόμενα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Παραλειπόμενα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

 Την απογοητευτική εικόνα  του Δημοτικού Συμβουλίου...

Ο ΑΚΟΥ 99,6 τίμησε ραδιοφωνικά την ημέρα  του Αγ. Βαλεντίνου

Ο ΑΚΟΥ 99,6 τίμησε ραδιοφωνικά την ημέρα του Αγ....

Προσαρμοσμένο το μουσικό πρόγραμμα στις ζωντανές...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ενημερώνουμε τους αναγνώστες και συνδρομητές μας ότι η εφημερίδα ΛΑΟΣ δεν θα εκδοθεί από την Τρίτη 14 μέχρι και το Σαββατοκύριακο 18-19 Αυγούστου λόγω διακοπών.Τα γραφεία μας θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα 20...

Σας ενημερώνουμε πως τα γραφεία της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» θα παραμείνουν κλειστά για το διάστημα 13-17 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας μέχρι και την Παρασκευή 10...

Η παρουσία των μελών του Επιμελητηρίου Ημαθίας ήταν χαρακτηριστική και πολυμελής σε δύο εκδηλώσεις, όπως διαπιστώσαμε, αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου φουαγιέ της...

Ήταν Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 1965, η ημέρα που κυκλοφόρησε το με αριθμό 1 φύλλο του εβδομαδιαίου τότε ΛΑΟΥ. Ο  αείμνηστος  Ζήσης  Πατσίκας με τα παιδιά του  μετά την πενταετή έκδοση της εφημερίδας «Αλεξάνδρεια»,...