Η θέση μας - Ρευστοποίηση ανθρώπινου κεφαλαίου

Η θέση μας - Ρευστοποίηση ανθρώπινου κεφαλαίου

Πραγματικό κεφάλαιο για τον τόπο καταγωγής του και όλη την Ελλάδα ο Κώστας Καραντινινής, καθηγητής στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών της Ουψάλας.

Ο εμπνευστής και διοργανωτής της σαββατιάτικης ημερίδας για την αγροτική οικονομία στα Τρίκαλα Ημαθίας, καταγόμενος από το χωριό του δήμου Αλεξάνδρειας, τόνισε στην έναρξη της ημερίδας ότι το χωριό του έγινε συμβολικά το κέντρο του κόσμου της αγροτικής οικονομίας. Αφού για να μπορέσει να ακούσει κάποιος όλους αυτούς τους ομιλητές σε ένα κοινό τραπέζι θα έπρεπε να πάει στις Βρυξέλλες, στο Μάαστριχτ, στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα, όπως υπογράμμισε. 

Η αξία του έργου του καθηγητή Καραντινινή πολλαπλασιάζεται, αν σκεφτεί κανείς ότι η συγκεκριμένη ημερίδα, με την υψηλόβαθμη ατζέντα ομιλητών, είναι η τέταρτη στη σειρά στο χωριό, με τάσεις να γίνει ένας σημαντικός θεσμός και ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της περιοχής μας.

Πιστεύουμε ότι είναι μια προσπάθεια που πρέπει να στηριχθεί ακόμα περισσότερο από τους τοπικούς φορείς, να λάβει ακόμη μεγαλύτερη έκταση και να προσελκύσει ακόμα περισσότερο κόσμο την επόμενη φορά που θα πραγματοποιηθεί. Να αποκτήσει τον χαρακτήρα ενός θεσμού, μέσα από τον οποίο θα μπορεί να γίνεται παρέμβαση στην αγροτική οικονομία.

Πολλώ δε μάλλον όταν η ημερίδα αυτή, ως θεσμός πια, θα διεξάγεται στον πρέποντα χώρο: πολύ κοντά στα προβλήματα και στις προοπτικές. Μέσα στον κάμπο, μέσα στην καρδιά του Ρουμλουκιού εν προκειμένω, μακριά από το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο και τα λαμπερά φώτα πολυτελών συνεδριακών κέντρων.

Δίπλα στα χωράφια, εκεί που η γνώση είναι απολύτως απαραίτητη και άμεσα εισπράξιμη. Και σε μια αγροτική περιοχή που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από την οικονομική κρίση, με τους νέους να ψάχνουν απεγνωσμένα διεξόδους και τρόπους να παραμείνουν και να εργαστούν στον τόπο που γεννήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η

Η "μαύρη τρύπα" του Σαββατοκύριακου

Οι μελοθάνατοι σε χαιρετούν...Δεν θα πεθάνουμε ποτέ,...

Γιορτάζει σήμερα  το Ελληνικό Εμπόριο

Γιορτάζει σήμερα το Ελληνικό Εμπόριο

Την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου τιμάει σήμερα 22...

«Μπλε τρακτέρ»  προς τιμή  των αμπελουργών

«Μπλε τρακτέρ» προς τιμή των αμπελουργών

Με μία πρωτότυπη ετικέτα κυκλοφόρησε το νέο κόκκινο...

Σπίτια και αρχοντικα, που έγιναν ερείπια

Σπίτια και αρχοντικα, που έγιναν ερείπια

Δημοσιεύουμε την επίκαιρη επιστολή αναγνώστη, την...

Η

Η "μαύρη τρύπα" της Παρασκευής 21/9

ΥπουργόςΕσωτερικών:Υπό εποπτεία οι ΟΤΑ για την τήρηση...

Ανεβαίνει  το ακτινίδιο!

Ανεβαίνει το ακτινίδιο!

 Μπορεί να μην του φαίνεται σε σχέση με άλλα φρούτα,...

Αρχίζει το βαμβάκι

Αρχίζει το βαμβάκι

Ξεκινάει η  περίοδος συγκομιδής της νέας...

Μαύρα και φαρμακερά  τα κουνούπια  αυτές τις μέρες…

Μαύρα και φαρμακερά τα κουνούπια αυτές τις μέρες…

Υποτίθεται ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ενημερώνουμε τους αναγνώστες και συνδρομητές μας ότι η εφημερίδα ΛΑΟΣ δεν θα εκδοθεί από την Τρίτη 14 μέχρι και το Σαββατοκύριακο 18-19 Αυγούστου λόγω διακοπών.Τα γραφεία μας θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα 20...

Σας ενημερώνουμε πως τα γραφεία της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» θα παραμείνουν κλειστά για το διάστημα 13-17 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας μέχρι και την Παρασκευή 10...

Η παρουσία των μελών του Επιμελητηρίου Ημαθίας ήταν χαρακτηριστική και πολυμελής σε δύο εκδηλώσεις, όπως διαπιστώσαμε, αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου φουαγιέ της...

Ήταν Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 1965, η ημέρα που κυκλοφόρησε το με αριθμό 1 φύλλο του εβδομαδιαίου τότε ΛΑΟΥ. Ο  αείμνηστος  Ζήσης  Πατσίκας με τα παιδιά του  μετά την πενταετή έκδοση της εφημερίδας «Αλεξάνδρεια»,...