Εξάωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας για την εκκαθάριση της ΤΑΒ. Το μεσημέρι της Τρίτης η συνέχεια;

Εξάωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας για την εκκαθάριση της ΤΑΒ. Το μεσημέρι της Τρίτης η συνέχεια;

Χωρίς αποτέλεσμα (όπως όλα δείχνουν) ολοκληρώθηκε η εξάωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας όπου συζητήθηκε η εκκαθάριση της ΤΑΒ. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας δεν υπήρξε η απαραίτητη πλειοψηφία, όπως τονίστηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης, κατά συνέπεια το θέμα θα επανέλθει για ψηφοφορία το μεσημέρι της Τρίτης, οπότε και έχει οριστεί η δεύτερη προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνεδρίαση (που περιέχει και τα θέματα των διαγωνισμών των 3-5 Πηγαδιών), αφού η πρώτη ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Μάλιστα στην ψηφοφορία ο αντιδήμαρχος Στάθης Λογδανίδης δεν συντάχθηκε με την εισήγηση του δημάρχου, όπως και ο Θανάσης Παντζαρτζίδης, με το αποτέλεσμα να είναι 12-11 υπέρ της πρότασης του Δημήτρη Ρίζου, με την οποία συντάχθηκαν και τα μέλη της παράταξης Καραμπατζού, όπως και ο κ. Τζουβάρας.

Επί της ουσίας η διαφωνία στην ψηφοφορία είχε να κάνει με το αν πρέπει ή όχι να γίνει παραπομπή των στοιχείων της ΤΑΒ στον οικονομικό εισαγγελέα, όπως είχε προτείνει ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης, αφού όλοι συμφώνησαν στα υπόλοιπα σημεία της πρότασής του (διαχειριστικός έλεγχος επειδή η εκκαθάριση είναι ελλιπής, προσωρινή αποδοχή με επιφύλαξη της έκθεσης εκκαθάρισης και ανάληψη των υποχρεώσεων της ΤΑΒ -1,7 εκατ. ευρώ- από τον δήμο).

"Είναι στιγμές ευθύνης που πρέπει να αναλάβουμε. Δεν θεωρώ ότι κάποιος έκλεψε. Υπάρχει κακοδιαχείριση και αυτή πρέπει να ελεγχθεί. Αν δεν στείλουμε το θέμα στον εισαγγελέα το δημοτικό συμβούλιο θα αποδειχθεί συνυπεύθυνο. Όσο καθυστερούμε τόσο χειρότερη γίνεται η θέση του δήμου. Οφειλές 100.000 ευρώ πληρώθηκαν επί ημερών μου λόγω κατασχέσεων για την ΤΑΒ, με τα δικαστήρια να δικαιώνουν τους προμηθευτές νομιμότοκα" τόνισε ο δήμαρχος, φέρνοντας παράδειγμα χρέους 26.000 που πληρώθηκε 40.000 ευρώ και μιλώντας για απόλυτη κατάρρευση, για την οποία δεν ευθύνεται η δική του διοίκηση. "Με την απόφαση αυτή έχουμε την μπάλα στα δικά μας πόδια, αλλιώς θα μας αλλάξουν τα φώτα. Αν από τον έλεγχο προκύψουν υπεύθυνοι, τότε ο δήμος θα διεκδικήσει από αυτούς αυτά που αδίκως χρεώθηκαν οι δημότες" σημείωσε ο κ. Κουτσογιάννης.

 

Καραμπατζός: Λάθη διοικητικής και λογιστικής φύσης

Λάθη διοικητικής και λογιστικής φύσης στην ΤΑΒ παραδέχθηκε ο κ. Καραμπατζός. "Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και κριθήκαμε γι' αυτά. Δεν πρέπει όμως να σύρονται συμπολίτες στον εισαγγελέα για πολιτικά παιχνίδια. Θα ζήσουν ένα κυκεώνα 10 ετών, σπιλωμένοι και αποδοκιμαζόμενοι από την κοινωνία, αλλά και με καταλογισμούς. Άλλο η πολιτική και άλλο η καταστροφή προσώπων και οικογενειαρχών. Υποψιάζεστε κάτι ύποπτο, δόλιο και ποινικά κολάσιμο; Με την πρότασή σας ανοίγει αυτός ο κύκλος. Τίποτα ποινικά μεμπτό δεν υπάρχει. Δεν πειράχτηκε μισό ευρώ. Δώσανε τη ζωή τους στη διοίκηση οι δύο πρώην πρόεδροι και δυστυχώς οδηγούνται σε δύσκολους ατραπούς. Είναι άδικο και απορριπτέο" τόνισε ο τέως δήμαρχος, συμφωνώντας με την ανάληψη των χρεών ΙΚΑ και ΔΟΥ και προτείνοντας συνεννόηση και προσέγγιση με τους προμηθευτές για την τακτοποίησή τους. 

 

Οι άλλες τοποθετήσεις

Για κακομεταχείριση του δήμου από τις δημοτικές επιχειρήσεις μίλησε ο επικεφαλής της Κοινωνίας Πολιτών Δημήτρης Ρίζος, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος με την παραπομπή και παρακαλώντας τον δήμαρχο να την αποσύρει. Συμφώνησε όμως με την πρόταση για διαχειριστικό έλεγχο και ανάληψη των υποχρεώσεων της ΤΑΒ από τον δήμο.

Συνέχιση της εκκαθάρισης πρότεινε ο εκπρόσωπος της ΛΑΣ Λάκης Λακηνάνος, άποψη με την οποία συμφώνησαν οι κ.κ. Μπίλης και Παντζαρτζίδης, με τον πρώτο να σημειώνει μάλιστα ότι για την παραπομπή στον εισαγγελέα δεν χρειάζεται καμία πολιτική απόφαση.

"Προτείνετε να αναλάβουμε χρέη χωρίς να έχουμε εκκαθάριση; Όταν στέλνεις κάτι στον εισαγγελέα το κάνεις για να διαπιστώσεις αν έχει γίνει υπεξαίρεση" είπε ο Γιώργος Βασιλείου, συμφωνώντας με την παραπομπή στον εισαγγελέα αν προκύψουν στοιχεία μετά τον διαχειστικό έλεγχο, αλλά για τα έτη μέχρι και το 2016. 

Πρώτα οικονομικό έλεγχο για να έλθει μια σοβαρή εκκαθάριση πρότεινε ο Δημήτρης Μάντσιος, για να μην θεωρηθεί συνυπεύθυνο το δημοτικό συμβούλιο.  

Διαχειριστικό έλεγχο, πρόσθετες πληροφορίες και ανάληψη υποχρεώσεων, πρότεινε ο Δημήτρης Δημησκής, λέγοντας όχι στον οικονομικό εισαγγελέα.

 

Εκκαθαριστής: Η επιχείρηση πίσω... στη μαμά!

Στην παρουσίαση της έκθεσής του ο εκκαθαριστής Τίμος Βλαχόπουλος μίλησε για πλημμελή τήρηση των βιβλίων, με αποτέλεσμα να κάνει μια απλή απογραφή στο βουνό. "Δεν έχω καμία διασφάλιση για όσα παραδίδω, αφού τα στοιχεία είναι ελλιπή. Δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη όταν υπάρχει διάχυτη ασάφεια. Παραδίδω πίσω την εταιρεία με βάση τι παρέλαβα. Η επιχείρηση πρέπει να επιστρέψει στη μαμά", τόνισε. 

 

Κουτσογιάννης: Κανένας ισολογισμός, καμία φορολογική δήλωση

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος κ. Κουτσογιάννης χαρακτήρισε με τη σειρά την έκθεση εκκαθάρισης μια απαρίθμηση προβλημάτων της ΤΑΒ και όχι εκκαθάριση. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι για τις χρονιές 2010 ως 2013 δεν υπήρχαν ισολογισμοί ούτε φορολογικές δηλώσεις, εκφράζοντας την απορία για την απόφαση λύσης της εταιρείας χωρίς να υπάρχουν οικονομικά στοιχεία. "Γιατί δεν συντάχθηκαν ισολογισμοί; Γιατί οι εκκαθαριστές δεν απαίτησαν από τη γενική συνέλευση, δηλαδή το δημοτικό συμβούλιο, τη σύνταξη ισολογισμών;" αναρωτήθηκε. Χαρακτήρισε απόλυτο μπάχαλο την κατάσταση που επικρατούσε στην επιχείρηση, χωρίς καμία σειρά και τάξη. "Δεν τηρούνταν βιβλία και στοιχεία. Δεν ξέρω ποιος φταίει, πρέπει όμως να αποσαφηνιστεί το τι πραγματικά έγινε. Κανείς δεν μιλά για δόλο, αλλά έγιναν λάθη, παραλείψεις και παράνομες πράξεις. Ποιος φωστήρας συμβούλευε τις διοικήσεις και τις εξέθετε; Δεν είναι αποκλειστικά ευθύνη των δύο πρώην προέδρων, αλλά αυτών που δεν τους προστάτευσαν και τους έδιναν κατευθύνσεις" είπε ο δήμαρχος, εστιάζοντας στον  ελεγκτικό ρόλο της γενικής συνέλευσης.

 

Οι δύο πρώην πρόεδροι της ΤΑΒ

Απαντώντας στα όσα ειπώθηκαν οι δύο πρώην πρόεδροι της επιχείρησης τόνισαν τα εξής: 

Παππάς: Δεν δικαιολογούνταν κενό εξουσίας και το δ.σ. της ΤΑΒ υφίστατο μέχρι το ΦΕΚ (18/4/2013), γι' αυτό και ασκούσαμε διοίκηση. Δυσάρεστο το 1,7 εκατ. των υποχρεώσεων, αλλά τα μισά του ΙΚΑ είναι προσαυξήσεις, δικαστική απόφαση απόλυσης εργαζομένων, καταδίκες λόγω χρεών στο ΙΚΑ. Με τα στοιχεία του λογιστηρίου είναι 1,2 εκατ. στην πραγματικότητα οι υποχρεώσεις, με ρυθμίσεις μπορούν να δρομολογηθούν. Αν είμαι εκτεθειμένος για τους ισολογισμούς το δέχομαι, αλλά κάποιοι μας έλεγαν για υπερδωδεκάμηνη χρήση. Με όρους δημοτικών επιχειρήσεων δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τα άλλα χιονοδρομικά η ΤΑΒ. Είχαμε και το θανατηφόρο στα 3-5 Πηγάδια. Περάσαμε τα πάνδεινα μέχρι το 2015. Με δικαστήρια μέχρι και τον Άρειο Πάγο, με κατασχετήρια. Είμαστε και άνθρωποι. Μπορεί να κάναμε λάθη, παραλείψεις, αλλά καμία υπόνοια για κατασπατάληση χρήματος. Είναι διοικητικές παραλείψεις.

Μπορδάνος. Σήμερα ξεκινάει η εκκαθάριση, με τα στοιχεία που θα σας δώσουμε κι εμείς. Ας μην βγάζουμε συμπεράσματα. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Λάθη και παρατυπίες μπορεί να έγιναν, όχι εσκεμμένα. Δεν είχε μέλλον η εταιρεία. Φανταστείτε να μην την κλείναμε, θα την παίρνατε εσείς και θα είχαμε κι άλλον έναν παρέα στα δικαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ετήσιο μνημόσυνο της Καλλιόπης Βουρούτζη (Πόπη) Χήρα Ζήση

Ετήσιο μνημόσυνο της Καλλιόπης Βουρούτζη (Πόπη) Χήρα...

Την Κυριακή 25 Αυγούστου 2019, στον Ιερό Ναό Αγίου...

Τροχαίο στην Εγνατία Οδό - Στο ύψος της Κουλούρας

Τροχαίο στην Εγνατία Οδό - Στο ύψος της Κουλούρας

Ένα ακόμη τροχαίο με ελαφρύ τραυματισμό του οδηγού τη...

SIMPARTS.GR -  Η τεχνογνωσία, η συνέπεια και οι άριστες επιλογές αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την υψηλή ποιότητα

SIMPARTS.GR - Η τεχνογνωσία, η συνέπεια και οι άριστες...

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η επιχείρηση Γαβριηλίδης Κ....

Τροχαίο ατύχημα στη Νάουσα - Αναποδογύρισε δύο μόλις μέτρα πριν από περίπτερο

Τροχαίο ατύχημα στη Νάουσα - Αναποδογύρισε δύο μόλις...

Τροχαίο ατύχημα στις 6.30 το πρωί της Δευτέρας μπροστά...

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής  Μακεδονίας - Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου...

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου...

Σύλληψη 42χρονου για απόπειρα κλοπής στα κοιμητήρια Βέροιας

Σύλληψη 42χρονου για απόπειρα κλοπής στα κοιμητήρια...

Συνελήφθη χθες (17 Αυγούστου 2019) το απόγευμα στη Βέροια,...

Στις 29 Αυγούστου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα

Στις 29 Αυγούστου η ορκωμοσία του νέου δημάρχου...

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 8:30μμ, θα πραγματοποιηθεί η...

Πάνω από 10.000 κόσμου στο Σέλι την παραμονή της Παναγιάς!

Πάνω από 10.000 κόσμου στο Σέλι την παραμονή της Παναγιάς!

Θρησκευτικό, πολιτισμικό, πολιτικό και κοσμικό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικειου Βέροιας έγινε στις 12 το πρωί η κλήρωση για την ανάδειξη του προέδρου του Κάτω Βερμίου (Σελίου). Στην κληρωτίδα μπήκαν τα ονόματα των Αντωνη Πιτουλια και Γιώργου...

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...