Προς κάθε αρμόδιο - Το φαινόμενο «SURVIVOR» και οι κοινωνικές του προεκτάσεις

Προς κάθε αρμόδιο - Το φαινόμενο «SURVIVOR» και οι κοινωνικές του προεκτάσεις

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

 

Πριν από πολλές δεκαετίες και συγκεκριμένα το 1949, ένας ιδιόρρυθμος και ευφάνταστος Άγγλος μυθιστοριογράφος, ο Τζώρτζ Οργουελ, λίγο πριν πεθάνει και αφού είχε γίνει ήδη διάσημος με το βιβλίο του “Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ” έδωσε στη δημοσιότητα το αντιουτοπικό μυθιστόρημα με τον τίτλο “ΧΙΛΙΑ ΕΝΝΙΑΚΟΣΙΑ ΟΓΔΟΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ” με το οποίο προειδοποιούσε την ανθρωπότητα για τις διαφαινόμενες τάσεις  ολοκληρωτισμού.

Με προφητική διόραση ο Όργουελ περιέγραψε τις ιδιωτικές συνθήκες ζωής των ανθρώπων υπό το πρίσμα της τεχνολογικής προοπτικής, με όρους επιστημονικής φαντασίας και μελλοντολογικής διάθεσης, στο απόμακρο για την εποχή του έτος 1984.

Ο Όργουελ περιέγραψε σε αυτό του το μυθιστόρημα ένα ολοκληρωτικό σύστημα παρακολούθησης κάθε δραστηριότητας των πολιτών με αναρίθμητες κάμερες οι οποίες βρίσκονταν τοποθετημένες σε όλους τους ιδιωτικούς χώρους. 

Σε αυτή την υποθετική κοινωνία του μέλλοντος, το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής είχε καταργηθεί και τα πάντα παρακολουθούσε και υπαγόρευε μέσω ενός πανίσχυρου και ακοίμητου τεχνολογικού μηχανισμού ο αόρατος ηγέτης του πανταχού παρόντος ολοκληρωτικού  κράτους, που είχε την οικεία ονομασία “Μεγάλος Αδερφός”. 

Ο συγγραφέας με την ιδιαίτερη γραφή του, προέκτεινε τις βάσεις του ολοκληρωτισμού και έδειξε τον τρόπο με τον οποίο η επιθυμία για κυριαρχία οδηγεί στην συνεχή παρακολούθηση και την συνεχώς διαπιστούμενη δολιότητα ενός πανίσχυρου αυταρχικού κράτους, υπό την κυριαρχία του οποίου διαφθείρονται και εξαλείφονται οι ανθρώπινες αρετές. 

Η προειδοποίηση του Όργουελ για τους κινδύνους του ολοκληρωτισμού προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους σύγχρονους αλλά και τους μεταγενέστερους αναγνώστες του “1984”, ενώ ο τίτλος και πολλές από τις φράσεις του βιβλίου χρησιμοποιήθηκαν για να χαρακτηρίσουν τις σύγχρονες πολιτικές μορφές κατάχρησης της εξουσίας. 

Ο Όργουελ επανήλθε στην επικαιρότητα τριαντατέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του, όταν η ανθρωπότητα υποδέχονταν το νέο τότε χρόνο 1984. 

Ο κόσμος άρχισε να αναζητά την επαλήθευση των προφητειών του ευφάνταστου συγγραφέα και εξέφρασε την απογοήτευσή του και ταυτόχρονα την ανακούφισή του για το γεγονός ότι ο κακότροπος και γκρινιάρης προφήτης είχε διαψευστεί. 

Υπήρξαν και πολλοί όμως που απέδωσαν στα γραπτά του Όργουελ αλληγορική σημασία και αναγνώρισαν στις σελίδες του τις καταστάσεις που χαρακτήρισαν την περίοδο του ψυχρού πολέμου. 

Το 1984 οι κινηματογραφόφιλοι παρακολούθησαν στην μεγάλη οθόνη την κυριολεκτική μεταφορά του μυθιστορήματος με πρωταγωνιστή τον κορυφαίο ηθοποιό Ρίτσαρντ Μπάρτον.  

Στο τέλος δε της δεκαετίας του ’90 η παραλλαγή του κλίματος του “1984” ως μιας πολυετούς διαρκείας τηλεοπτικής σειράς, παρουσιάστηκε στη μεγάλη οθόνη με την ταινία “The Truman show” με τον ταλαντούχο κωμικό Τζιμ Κάρεϊ.  

Το 2001 η ελληνική κοινωνία βίωσε και χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις, αποδέχτηκε την πραγματικότητα που προφήτευσε ο Όργουελ, στην τηλεοπτική εκπομπή συνεχειών υπό τον τίτλο “Big Brother”, η οποία κυριολεκτικώς έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης.

Στις ημέρες μας υπό τη μορφή ενός ελαφρού τηλεοπτικού ψυχαγωγικού θεάματος υπό τον τίτλο «Survivor», οι προφητείες του Όργουελ αναβιώνουν για μία ακόμη φορά.   

Οι τηλεθεατές  αναδεικνύουν στην κορυφή της τηλεθέασης την συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή, αναδεικνύοντας τα τηλεοπτικά δρώμενα, σε κυρίαρχη ειδησεογραφία των ημερών. 

Το φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί μόνο ως ψυχολογική φυγή από τα δραματικά αδιέξοδα που επιφυλάσσει η η πραγματική ζωή.

Κατ αυτόν τον τρόπο οι τηλεθεατές  ταυτίζονται και ενσωματώνουν στο συναισθηματικό τους κόσμο τα πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτό το τηλεπαιχνίδι ,τα οποία έτσι κατακτούν εκ του μη όντος πρωτοφανή δημοσιότητα και οικονομικά οφέλη.

Αποτελεί  άλλωστε αυτό μια ακόμη έκφραση του λεγόμενου «star system»  που χαρακτηρίζεται από την πρόσκαιρη ανάδειξη προσώπων τα οποία στη συνέχεια αφού πάψουν να «πουλάνε», εγκαταλείπονται αμείλικτα στα αδιέξοδα τους  όπου και προηγουμένως βρίσκονταν. 

Το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι συνάνθρωποί μας παραχωρούν την προσωπική τους ζωή για ορισμένο χρονικό διάστημα, έναντι κάποιου τιμήματος και με την ελπίδα του μεγάλου επάθλου, περνά  απαρατήρητο. 

Έτσι μπροστά στα ανυποψίαστα μάτια της ελληνικής κοινωνίας καταρρέει  ένα από τα σημαντικότερα προπύργια αντίστασης κατά του ολοκληρωτισμού που είναι η προσωπική ζωή του ανθρώπου. 

Ο «Μεγάλος Αδερφός» σίγουρα ετοιμάζει την επόμενη κίνησή του. Ίσως ο επόμενος χώρος  του «Survivor»» να μην είναι ένας εξωτικός  χώρος με πειραματοπρόσωπα επιλεγμένους συμπολίτες , όπως αυτός  που  παρουσιάζεται  στην τηλεοπτική σειρά. 

Ίσως να είναι ο ιδιωτικός χώρος  της οποιασδήποτε οικογένειας, η οποιαδήποτε μικρή ή μεγαλύτερη συνοικία η ακόμα και ο οποιοσδήποτε κοινωνικός η ιδρυματικός χώρος όπου τα πρόσωπα θα παραιτούνται της ιδιωτικής τους ζωής είτε υπό το δέλεαρ του κέρδους, είτε όσο ο ολοκληρωτισμός επιβάλλεται και οι αντιστάσεις υποχωρούν, υπό την απειλή συνεπειών εις βάρος τους. 

Στον αυθεντικό πάντως “Μεγάλο Αδερφό” του Όργουελ, οι πολίτες είχαν εκχωρήσει την προσωπική τους ζωή υπό την πίεση της κρατικής τρομοκρατίας, στην οποία είχε υποκύψει ολόκληρος ο κοινωνικός ιστός.

Τα μεγάλα ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά  προβλήματα τα οποία χαρακτηρίζουν τη σημερινή μας κοινωνία με κυρίαρχο την ανεργία, καθιστούν τη νεολαία μας ιδιαίτερα ευάλωτη σε κελεύσματα  του τύπου «Survivor». 

Η έκθεση σε κοινή θέα των προσωπικών στιγμών των συνανθρώπων μας δημιουργεί αρνητικά πρότυπα για τους νέους μας, οι οποίοι ανυποψίαστοι καθίστανται κοινοί λαθροβλεψίες και λαθρακουστές. 

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή της τηλεοπτικής παράδοσης που δημιουργείται, η συνέχιση του τηλεοπτικού πειράματος «Survivor», μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. 

Η κοινωνία επιβάλλεται να αναπτύξει αντιστάσεις στην επιχείρηση επιβολής αυτού του τηλεοπτικοκοινωνικού φαινομένου, το οποίο μας οδηγεί σε δρόμο χωρίς επιστροφή. 

Είναι ανάγκη να καταστεί συνείδηση στους πολίτες ότι η προσωπική ζωή των ανθρώπων  είναι ανεκτίμητο αγαθό και δεν πωλείται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Βέροιας

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου...

Ξεκινάει από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 το θερινό ωράριο...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...