Επιστολές στον Λαό. Πρόλογος Β΄ έκδοσης του υπό έκδοση βιβλίου «Ιστορικό Ευαγγέλιο των βλαχόφωνων Ελλήνων» Η Μεγάλη Θυσία

Επιστολές στον Λαό. Πρόλογος Β΄ έκδοσης του υπό έκδοση βιβλίου «Ιστορικό Ευαγγέλιο των βλαχόφωνων Ελλήνων» Η Μεγάλη Θυσία

*Του Κων/νου Ζαρκάδα

 

Μία επισήμανση.

Εγώ δεν διεκδίκησα ποτέ τον τίτλο του ιστοριογράφου. Υπάρχουν πιο κατάλληλοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την ιστοριογραφία του βλαχοφωνου Ελληνισμού. Έγραψαν σπουδαία συγγράμματα, αξιόλογα βιβλία που αποτελούν πηγή γνώσης και αναφοράς για όσους ασχολούνται με αυτό το θέμα.

Εγώ έγραψα απλώς μια περίληψη της ιστορίας. Μια σύνοψη, μια ιερή σύνοψη, γιατί είναι ιερή η ιστορία του κάθε λαού και αποτελεί κάτι σαν το ιστορικό του ευαγγέλιο.

Ένα ευανάγνωστο και ευκολοκατανόητο «βιβλίο τσέπης» για να το διαβάζουν οι απλοί άνθρωποι και σε σύντομο διάστημα να μαθαίνουν ποιοι είναι οι βλάχοι και τι προσέφεραν στο έθνος.

Γιατί οι περισσότεροι Έλληνες δεν ξέρουν τίποτα για τους βλάχους. Μας θεωρούν Ρουμάνους και στην καλύτερη περίπτωση μας δέχονται ως Έλληνες Ρουμανικής καταγωγής. Μέγα λάθος. Ποιος φταίει γι’ αυτό;

Την πρώτη ευθύνη την φέρει ο Βενιζέλος ο οποίος, χάριν άλλων εθνικών συμφερόντων, προέβη στην ΜΕΓΑΛΗ ΘΥΣΙΑ. Θυσίασε τους βλαχόφωνους Έλληνες Τους εθνοκτόνησε de jure. Τους ονόμασε Ρουμάνους και Ρουμανική μειονότητα στην Ελλάδα.

Την κύρια ευθύνη όμως φέρει η Ελληνική πολιτεία η οποία ενώ πέρασαν εκατό χρόνια από την ΜΕΓΑΛΗ ΘΥΣΙΑ ποτέ δεν την αναγνώρισε επίσημα και ποτέ δεν προέβη στην αποκατάσταση της αλήθειας και στην εθνική μας δικαίωση.

Υπάρχει άγνοια και ο κόσμος διψάει για ενημέρωση. Ποια είναι η αλήθεια; Γιατί μας πούλησε ο Βενιζέλος; Γιατί θυσίασε ολόκληρη μερίδα του Ελληνικού λαού; Υπήρχε σκοπιμότητα άγνοια η βλακεία;

Η κυρίαρχη άποψη είναι:

Στις 28 Ιουλίου 1913 ο Βενιζέλος υπέγραψε την De jure εθνοκτονία των βλαχόφωνων Ελλήνων. Από Έλληνες μας βάφτισε Ρουμάνους και Ρουμανική μειονότητα εν Ελλάδι.

Η De jure εθνοκτονία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Δεν έγινε ποτέ De facto γιατί οι βλάχοι αρνήθηκαν και δεν έγιναν ποτέ Ρουμάνοι. Στις 28 Ιουλίου 1913 ο Βενιζέλος παζάρεψε και εκχώρησε ( πούλησε ) τους βλάχους στην Ρουμανία με ανταλλάγματα.

Η Ρουμανία βοήθησε να εξαναγκαστεί η Βουλγαρία να αναγνωρίσει και να κατοχυρωθούν τα ευνοϊκά για την Ελλάδα σημερινά σύνορα της Μακεδονίας. Ο Βενιζέλος θυσίασε τους βλάχους. Έγινε η ΜΕΓΑΛΗ ΘΥΣΙΑ και τα ανταλλάγματα ήταν πλούσια και μεγάλα.

Χάρις σ αυτήν την ΜΕΓΑΛΗ ΘΥΣΙΑ των βλαχόφωνων Ελλήνων η Καβάλα, η Δράμα, οι Σέρρες είναι σήμερα πόλεις Ελληνικές. Έτσι η συνθήκη του Βουκουρεστίου έγινε ο θρίαμβος της Ελλάδας αλλά και η τραγωδία των παιδιών των βλάχων. Τέλος καλό όλα καλά κάποιοι πανηγυρίζουν και οι Έλληνες πολιτικοί αδιάφορα σφυρίζουν. Την νύφη όμως την πληρώσαμε εμείς οι βλαχόφωνοι.

Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν τίποτα για τους βλάχους. Αφού τίποτα δεν διδάσκονται στα σχολεία. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι βλάχοι ήρθαν από την Ρουμανία, ότι είναι Έλληνες Ρουμανικής καταγωγής.

Πρέπει να μάθουν ποιοι είναι οι βλάχοι και τι προσέφεραν στο έθνος.

Πρέπει Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Πρέπει να μάθουν για τον Βενιζέλο για την ΜΕΓΑΛΗ ΘΥΣΙΑ.

Είναι καθήκον των συλλόγων των βλάχων, πρωτίστως της Πανελλήνιας ομοσπονδίας να το απαιτήσουν.

Η υπεράσπιση της υστεροφημίας των προγόνων είναι καθήκον των απογόνων.

Αυτοί που το μπορούν ηγούνται

Αυτοί που δεν μπορούν παραιτούνται

Μέχρι σήμερα ισχύει η συνθήκη του Βουκουρεστίου που θεωρεί τους βλαχόφωνους Έλληνες ως Ρουμανική μειονότητα και το πιο οδυνηρό και βλακώδες και εθνικά επικίνδυνο είναι ότι η Ελλάς αναγνωρίζει την ύπαρξη βλάχικου έθνους.

Αδέλφια Γραικοί. Μάθετε ιστορία. Αναγνωρίστε επιτέλους την ΜΕΓΑΛΗ ΘΥΣΙΑ των βλαχόφωνων Ελλήνων.

Δεν υπάρχει βλάχικο έθνος.

Οι βλαχόφωνοι είναι Έλληνες και μάλιστα Ελληνικής καταγωγής.

«Γραικοί και βλάχοι δεν έχουν καμία εθνική διαφορά μεταξύ των. Οι μεν συμπεριφέρονται όπως οι δε, διότι, το όντι, αμφότεροι είναι της αυτής πατρίδος τέκνα και των αυτών προγόνων απόγονοι»

Αυτά γράφει ο ιστορικός ερευνητής Κωνσταντίνος Κούμας το 1932 στην Βιέννη.

Γραικοί και βλάχοι είμαστε αδέλφια.

Είμαστε Έλληνες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...