Τζιτζικώστας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καθυστερήσεις στα προγράμματα: Αδιανόητο να είμαστε δέσμιοι της γραφειοκρατίας

Τζιτζικώστας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καθυστερήσεις στα προγράμματα: Αδιανόητο να είμαστε δέσμιοι της γραφειοκρατίας

Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Κεντρικής Μακεδονίας, έθεσε τη Δευτέρα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο της συνάντησης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με τον υπουργό.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία υλοποίησης του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, με τον κ. Τζιτζικώστα να αναλύει στον κ. Αποστόλου την πορεία υλοποίησης των εκχωρούμενων δράσεων του προγράμματος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν κατανεμηθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνολικά 20,8 εκατομμύρια ευρώ για δασική οδοποιία (6,4 εκατ. ευρώ), αγροτική οδοποιία (6,7 εκατ.), ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας (6 εκατ.) και ενίσχυση της οριζόντιας και κάθετης συνεργασίας μεταξύ φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού και των τοπικών αγορών συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων προώθησης σε τοπικό επίπεδο (1,7 εκατ. ευρώ).
 
Τζιτζικώστας: Το υπουργείο χρονοτριβεί σε όλα τα θέματα
«Από όλα αυτά τα εκχωρούμενα μέτρα μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμιά πρόσκληση με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό δήλωσα στον υπουργό, ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να ‘τρέξουμε’ όλες τις δράσεις και να τις υλοποιήσουμε εγκαίρως, καθώς θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και στην ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, που είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η οικονομία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν μπορεί οι υπηρεσίες μας και η Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας να αποδεικνύουν τον μέγιστο βαθμό ετοιμότητας, να ολοκληρώνουν τάχιστα τις διαδικασίες και να μην μπορούν να προχωρήσουν σε έργα και ενισχύσεις επειδή το υπουργείο χρονοτριβεί διαρκώς και σε όλα τα θέματα. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως κάθε καθυστέρηση συνεπάγεται κόστος και ότι είναι αδιανόητο σε τέτοιες εποχές να είμαστε δέσμιοι της γραφειοκρατίας, όταν τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι η μοναδική πηγή χρήματος για την υλοποίηση δράσεων στήριξης της οικονομίας και ενίσχυσης της ανάπτυξης», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
 
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που κατέθεσε στον υπουργό ο κ. Τζιτζικώστας:
-Για τη δασική οδοποιία δεν έχει υλοποιηθεί καμιά ενέργεια από το υπουργείο για την έκδοση πρόσκλησης.
-Για την αγροτική οδοποιία λάβαμε σχέδιο πρόσκλησης τον προηγούμενο μήνα και σε λίγες μέρες ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες. Περιμένουμε πλέον την έκδοση της πρόσκλησης, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
-Για τις υπόλοιπες δράσεις πραγματοποιήθηκε πριν από μια εβδομάδα συνάντηση εργασίας στην Αθήνα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για την ενεργοποίησή τους.
-Επίσης, για τις υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων και τα έργα Αναδασμών εκκρεμεί ακόμη η κατανομή των πόρων ανά Περιφέρεια.
 
Καθυστερεί και το Leader
Στις εκχωρούμενες δράσεις περιλαμβάνονται και τα μέτρα που αφορούν στην υλοποίηση δράσεων των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης, με πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων, τα γνωστά LEADER. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκαν οχτώ τέτοια προγράμματα (και της Ημαθίας), τα οποία μέχρι σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία αναμόρφωσης, χωρίς να έχει προσδιοριστεί από το υπουργείο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Επίσης, απαιτείται η έκδοση τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων, χωρίς πάλι συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Προβλήματα που αφορούν στην αγροτική οικονομία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τα έθεσε στον υπουργό ο κ. Τζιτζικώστας είναι επίσης:
 
Δεν θα καλυφθούν τα σχέδια για τη βιολογική γεωργία
-Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία: Έπειτα από δυο παρατάσεις έχουν κατατεθεί συνολικά περίπου 64.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας, που δε θα μπορέσουν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό. Οι παραγωγοί μπήκαν σε μια διαδικασία με σημαντικό κόστος και δεσμεύσεις, αλλά τελικά δεν μπορούν να ενταχθούν. Επίσης υπάρχει ζήτημα με την ένταξη μόνον όσων παραγωγών είναι σε περιοχές NATURA, διότι εφόσον ισχύσει κάτι τέτοιο μένουν εκτός προγράμματος σημαντικές περιοχές για την πρωτογενή παραγωγή στην Κεντρική Μακεδονία.
-Αδειοδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων/Διαχείριση βοσκοτόπων: Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις δασικές υπηρεσίες στην αδειοδότηση στάβλων σε σχέση με τα βοσκοτόπια, ενώ συνολικά η διαχείριση των βοσκοτόπων είναι προβληματική.
-Ομάδες παραγωγών: Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και μια απαίτηση της ΕΕ παραμένει και στον πρόσφατο νόμο με πολλά αδιευκρίνιστα σημεία και σημαντικές αναντιστοιχίες που πρέπει να διορθωθούν.
 
Φάνης Παπάς: Ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φάνης Παπάς επισήμανε ότι «ενώ το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησε φιλόδοξα, στην εφαρμογή του παρουσιάζονται πολλά προβλήματα. Το υπουργείο έχει κρατήσει κρίσιμα στάδια, όπως οι προσκλήσεις, οι παρατάσεις, τα κριτήρια κ.ά. Επίσης, καθυστερεί η αξιολόγηση του προγράμματος για τους νέους αγρότες, αφού δεν έχει ανοίξει ακόμη η ηλεκτρονική εφαρμογή της φόρμας αξιολόγησης, ενώ υπάρχει και ανισοκατανομή των ποσών ανά Περιφέρεια. Στην Κεντρική Μακεδονία θα έχουμε πάνω από 1.200 επιλαχόντες, τους οποίους ουσιαστικά αποκλείουμε κι από μελλοντικά ενδεχομένως προγράμματα νέων αγροτών ή σχεδίων βελτίωσης. Αυτός ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε υποβάλει κατ’ επανάληψη προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων, αλλά δεν προχώρησαν ακόμη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Γεωπονικό Κέντρο Βέροιας στην διάθεση του αγρότη

Το Γεωπονικό Κέντρο Βέροιας στην διάθεση του αγρότη

Την ολοκληρωμένη λύση στην φροντίδα των καλλιεργειών...

Στη Νέα Υόρκη ο Απόστολος   Τζιτζικώστας στην ενθρόνιση   του νέου Αρχιεπισκόπου   Αμερικής Ελπιδοφόρου

Στη Νέα Υόρκη ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην...

Στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου...

Η αυτοδυναμία   της Νέας Δημοκρατίας  όρος εθνικής   οικονομικής και   κοινωνικής αναγέννησης

Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας όρος εθνικής ...

Στο πρώτο μισό της δεκαετούς κρίσης, την οποία...

Τον δεκάλογο της αγροτικής   πολιτικής του ΚΙΝΑΛ παρουσίασαν   Β. Έξαρχος και Μ. Γαρδικιώτης

Τον δεκάλογο της αγροτικής πολιτικής του ΚΙΝΑΛ...

-«Καταστροφικός ο ΣΥΡΙΖΑ για τον πρωτογενή τομέα που...

Επισκέψεις των υποψήφιων βουλευτών του «ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»

Επισκέψεις των υποψήφιων βουλευτών του «ΣΥΡΙΖΑ-...

Κλιμάκιο υποψήφιων βουλευτών του «ΣΥΡΙΖΑ-...

Παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Νάουσα

Παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Νάουσα

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία της...

Θερμή υποδοχή στα χωριά για τον Φώτη Κουτσουπιά!!

Θερμή υποδοχή στα χωριά για τον Φώτη Κουτσουπιά!!

Τα χωριά του νομού Ημαθίας Νησέλι, Πλάτανο, Τρίκαλα,...

Δήλωση υποψηφιότητας του  Μπάμπη Γκιόνογλου στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ. ΑΛ. - Βιογραφικό

Δήλωση υποψηφιότητας του Μπάμπη Γκιόνογλου στο...

Τον Σεπτέμβριο του 2015, συμμετείχα με μεγάλη μου χαρά,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Την ολοκληρωμένη λύση στην φροντίδα των καλλιεργειών σας, αλλά και την προμήθεια των αγροτικών εφοδίων σας δίνει το Γεωπονικό Κέντρο Βέροιας που άνοιξε στην Βέροια, στην οδό Σταδίου 53(απέναντι από το Bruno). O...

Στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, στη Νέα Υόρκη παρέστη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.Παρουσία πλήθους κόσμου, η τελετή ενθρόνισης...