Θοδωρής Ήλκος: Από τη Νάουσα στους Special Olympics

Θοδωρής Ήλκος: Από τη Νάουσα στους Special Olympics

Πήγε στους Special Olympics της Αυστρίας με όνειρα και φιλοδοξίες. Επέστρεψε με ένα χάλκινο μετάλλιο στις αποσκευές του. Ο λόγος για τον Θοδωρή Ήλκο που μοιράζεται την εμπειρία του στη διοργάνωση με το Sport24.gr. Το ταξίδι, η εμπειρία του στην Αυστρία και η ευχή για το μέλλον

2.700 αθλητές με διανοητικές δυσκολίες από 107 χώρες, 1.100 προπονητές και 3.000 εθελοντές. Οι αριθμοί των Χειμερινών Αγώνων Special Olympics 2017, που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστρία τον περασμένο Mάρτιο δείχνουν από μόνοι τους πολλά. Μια διοργάνωση με φανατικούς υποστηρικτές που στηρίζεται στην αναγνώριση των ταλέντων και την κοινωνική αποδοχή. Οι συμμετέχοντες, αθλητές με νοητική αναπηρία, έχουν καταφέρει να διεκδικήσουν το δικαίωμα να ζουν φυσιολογικά, να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, να παλεύουν για ίσες ευκαιρίες εξέλιξης, μόρφωσης και συμμετοχής στα κοινωνικά δρώμενα.

Μπορεί η Ελλάδα να μη φημίζεται για τα χειμερινά σπορ, όμως δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός  σημειώνοντας μάλιστα τεράστια επιτυχία. Ενδεικτικό της επιτυχίας αυτής εκτός από την ίδια τη συμμετοχή και τη συλλογή εμπειριών είναι η συλλογή μεταλλίων, αφού η ελληνική αποστολή επέστρεψε στη χώρα μας με 5 χρυσά, 1 ασημένιο και 3 χάλκινα.

Ανάμεσα στους αθλητές που διέπρεψαν ήταν και ο Θοδωρής Ήλκος, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα των 1.000 μέτρων στο Cross Country. To Sport24.gr επικοινώνησε με τον Ναουσαίο αθλητή που στηρίζει η Microsoft, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία του από τους αγώνες.

"Πήγαμε στην Αυστρία με αεροπλάνο. Το ταξίδι ήταν εύκολο και περάσαμε πολύ ωραία", δήλωσε αρχικά και θυμήθηκε το προηγούμενο ταξίδι του στην Κορέα τον Ιανουάριο του 2013. Στο δίλημμα "Αυστρία ή Κορέα" επέλεξε την Αυστρία γιατί "στην Κορέα ήταν πολύ μεγάλο το ταξίδι". Πώς ήταν όμως το αγωνιστικό κομμάτι; Ο Θοδωρής μας αποκάλυψε ότι είχε άγχος πριν από τον αγώνα, ενώ για την πίστα είπε: "Η πίστα ήταν ξεκούραστη, αλλά λαχάνιαζα".

Σε κάθε μεγάλη διοργάνωση, εκτός από το καθαρά αγωνιστικό μέρος, αυτό που μένει σε έναν αθλητή είναι όλες εκείνες οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν κάθε ταξίδι και εμπειρία ξεχωριστή.Έκανες φίλους στην Αυστρία;", τον ρωτήσαμε.

"Στο δωμάτιο κοιμόμουν με τον φίλο μου τον Γιώργο και στους αγώνες γνώρισα και τον Fiorell", απάντησε. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αυστρία δεν παρέλειψε να πάρει και δώρο στην μητέρα του. "Της πήρα μια σοκολάτα δώρο, αλλά δεν την τρώει, την κρατάει για να με θυμάται, λέει...".

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Για να φτάσει ένας αθλητής να πάρει μέρος στους Special Olympics όμως, χρειάζεται σκληρή δουλειά και προπόνηση. Στην προκειμένη περίπτωση γι' αυτό ευθύνονται οι Ανδρέας Γραμματικόπουλος, Καλλιόπη Ανδρεάδου και Μαρία Κοντονή, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια προπονούν 9 αθλητές με νοητική αναπηρία του τμήματος χιονοδρομίας.Πρόκειται για 5 αθλητές στο Αλπικό Σκι (Γκόβας Απόστολος - Δανόγλου Δημήτρης - Τσατσάνης Σωτήρης - Πορφύρης Νεόφυτος - Μπουτζιώνας Χρυσοβαλαντης) και 4 στο Σκι δρόμων αντοχής (Ήλκος Θεόδωρος - Γιαρένης Δημήτρης - Παπαδόπουλος Γιώργος - Τουλίκας Νίκος). Οι επιτυχίες της ομάδας χιονοδρομίας δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς αυτούς τους αφανείς ήρωες που συμβάλλουν τα μέγιστα στον προπονητικό και υποστηρικτό τομέα. 

Είναι αυστηροί οι προπονητές σας;

"Έχουμε τον κύριο Ανδρέα και την κυρία Πόπη. Μερικές φορές έρχεται και η κυρία Μαρία. Δεν είναι καθόλου αυστηροί".

Εκτός από σκι, τι άλλο κάνετε μαζί με τους προπονητές σας;

"Πολλά πράγματα. Σκι, πατίνια, τρέξιμο , κανό, πάμε θάλασσα το καλοκαίρι , ποδήλατο, περπάτημα στο βουνό, πάμε εκδρομές, οδηγούμε γουρούνες, ιππασία με άλογα, γυμνάζουμε τα μπράτσα μας στο γυμναστήριο".

Η MICROSOFT ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ

Η συμμετοχή της ελληνικής αποστολής στους Παγκόσμιους Αγώνες της Αυστρίας κατέστη δυνατή χάρη στη στήριξη Ιδρυμάτων, Εταιρειών και μεμονωμένων επιχειρηματιών. Η Microsoft είναι μία από αυτές τις εταιρείες, όντας υπερήφανος υποστηρικτής της Εθνικής ομάδας χιονοδρομίας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να εμψυχώσει τους αθλητές.

Με αφορμή την καμπάνια αυτή και μία ημέρα πριν ταξιδέψουν για τους αγώνες στην Αυστρία, οι εργαζόμενοι της Microsoft Ελλάδας προσκάλεσαν το Θοδωρή, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της Εθνικής Ομάδας Χιονοδρομίας, στα γραφεία της, για μια γιορτή - έκπληξη.Η εμπειρία αυτή θα μείνει αξέχαστη στον Θοδωρή. "Στην εταιρεία που πήγαμε στην Αθήνα περάσαμε πολύ ωραία! Είδαμε φωτογραφίες και φάγαμε και γλυκά! Μιλήσαμε στο μικρόφωνο και μας χειροκρότησαν! Μας κάνανε και δώρο μπλούζες και ποτήρια να πίνουμε καφέ", σχολίασε.

Τέλος, του ζητήσαμε να κάνει μια ευχή για την ομάδα του. Και είπε το πιο απλό αλλά και πιο σημαντικό. Υγεία. "Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά". 

** Αναλυτικά ΌΛΑ τα ελληνικά μετάλλια των Special Olympics στην Αυστρία

Απόστολος Γκόβας - ΧΡΥΣΟ μετάλλιο στο αγώνισμα Super G Novice

Γιώργος Παπαδόπουλος - ΧΡΥΣΟ μετάλλιο στα 1.000 μέτρα Cross Country

Νικόλαος Τουλίκας - ΑΣΗΜΕΝΙΟ μετάλλιο στα 1.000 μέτρα Cross Country

                             - ΧΡΥΣΟ μετάλλιο στα 2.500 μέτρα Cross Country

Θεόδωρος Ήλκος - ΧΑΛΚΙΝΟ μετάλλιο στα 1.000 μέτρα Cross Country

Ομάδα σκυταλοδρομίας - ΧΑΛΚΙΝΟ μετάλλιο στα 4x1.000 μέτρα

Ομάδα σκυταλοδρομίας - ΧΡΥΣΟ μετάλιο στα 4x100 μέτρα

Μαρία Λαμπίρη - ΧΡΥΣΟ μετάλλιο στα 100 μέτρα γυναικών

Λάμπρος Κόντος - ΧΑΛΚΙΝΟ μετάλλιο στα 400 μέτρα ανδρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Πήγασος Ημαθίας στους 13ους Πτολεμαϊκούς αγώνες

Ο Πήγασος Ημαθίας στους 13ους Πτολεμαϊκούς αγώνες

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα, στις 6 και 7 Απριλίου...

1ο Τουρνουά Επιτρ. Αντισφ. Νάουσας με συνδιοργάνωση ΑΣΕΑΝ και Εν Σώματι Υγιει

1ο Τουρνουά Επιτρ. Αντισφ. Νάουσας με συνδιοργάνωση...

Ο Αθλητικός Σύλλογος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης...

4οι Αγώνες Φιλίας: Μία μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία για όλους με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις!

4οι Αγώνες Φιλίας: Μία μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία...

Το ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑμεΑ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ «ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ»,...

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΑΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΑΟ...

Υπέροχο Φινάλε για τα χρυσά κορίτσια της ομάδας...

Ένα χρυσό και ένα ασημένιο για τον Παπαγιάννη Στέργιο του Συλλόγου Φίλων Αυταάμυνας

Ένα χρυσό και ένα ασημένιο για τον Παπαγιάννη Στέργιο...

Με ένα χρυσό και ένα ασημένιο μεταλιο γύρισε ο αθλητής...

Στο Ζάγκρεμπ ο Ντουμανόπουλος του “Εν Σώματι Υγιεί” Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας  για το World Boccia Challenger - Θα αγωνιστεί στο Ατομικό της Κατηγορίας BC4

Στο Ζάγκρεμπ ο Ντουμανόπουλος του “Εν Σώματι Υγιεί”...

 Στην πρωτεύουσα της Κροατίας, βρίσκεται από χθες ο...

Πανελλήνια Διαδικτυακή Σχολή Βόλεϊ Σάλας

Πανελλήνια Διαδικτυακή Σχολή Βόλεϊ Σάλας

Η Ομοσπονδία διαιτητών ανακοινώνει το πρόγραμμα της...

"Σφράγισαν" την πρώτη θέση τα κορίτσια του...

Ένατη συνεχόμενη νίκη για την ομάδα του Ποσειδώνα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Αισίως το προηγούμενο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Βέροιας Θωμάς Παπαδόπουλος έκλεισε τα 80 του χρόνια, γεγονός που γιόρτασε μαζί με την οικογένειά του με τούρτα και κεράκια(φωτό). Ο...

Τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη ο αθλητής του Φιλίππου Βέροιας Σταύρος Παπαδόπουλος, μετά την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Qatch που έγινε το Σαββατοκύριακο στην...

Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο βεροιώτης βετεράνος ποδοσφαιριστής Γιάννης Μιχαηλίδης. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα του ως τερματοφύλακας της Βέροιας και στην συνέχεια διακρίθηκε με...

Μετά την αποχώρηση της Βέροιας από το πρωτάθλημα το ενδιαφέρον των φιλάθλων της βασίλισσα του βορρά έχει στραφεί σε άλλα αθλήματα .Έτσι για το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαρτίου διεξάγονται αγώνες στην Γ'...