Προς κάθε αρμόδιο - Η αγροτουριστική πρόκληση της κρίσης

Προς κάθε αρμόδιο - Η αγροτουριστική πρόκληση της κρίσης

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

 

Η σοβούσα από ετών κρίση που ανέτρεψε την ακμάζουσα κάποτε ημαθιώτικη οικονομία, που γιγάντωσε την ανεργία, που υπονόμευσε την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγωγική δραστηριότητα και  δυναμίτισε κάθε σοβαρή επιχειρηματική προσπάθεια  του ντόπιου μικρομεσαίου ανθρώπινου δυναμικού, φέρνει στο προσκήνιο τις παραμελημένες αναπτυξιακές δυνατότητες που ο ίδιος ο τόπος απλόχερα παρέχει.

Ειδικότερη αναφορά επιφυλάσσεται  για το  μεγάλων και ποικίλων δυνατοτήτων αγρόκτημα των συνενωμένων ΟΤΑ που εμπεριέχονται στον Δήμο Βέροιας, το οποίο εμπεριέχει τις μοναδικού κάλους  περιοχές των ωραιότερων βουνών της πατρίδας μας, που είναι το Βέρμιο και τα Πιέρια, μαζί με την πανέμορφη κοιλάδα του Αλιάκμονα.

Αυτή η πραγματικότητα που αναδύεται στις συνθήκες τις κρίσης,  θέτει την πρόκληση της συστηματικής αγροτουριστικής ανάπτυξης, που μέχρι σήμερα αποσπασματικά και ευκαιριακά αξιοποιήθηκε, παρά τα υποστηρικτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι γνωστό για τους γνωρίζοντες την ευρωπαϊκή πραγματικότητα ότι όταν στην Ελλάδα ανακαλύπτονταν  και αξιοποιούνταν περιστασιακά και μεμονωμένα ο αγροτουρισμός, στην Ευρώπη τα αγροτικά καταλύματα προσέφεραν ήδη ποιοτικές υπηρεσίες, με ανάλογο βεβαίως οικονομικό όφελος για τους κατοίκους της υπαίθρου. 

Στο επίκεντρο του αγροτουρισμού βρίσκονται το φυσικό περιβάλλον και η ανθρώπινη επαφή. 

Η δραστηριότητα αυτή δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τις αγροτικές ασχολίες ¬ αλλά να  τις στηρίζει προσφέροντας ένα επιπλέον εισόδημα. 

Η αγροτουριστική δραστηριότητα βασίζεται στη διαμονή σε κατάλληλα διαμορφωμένες κατοικίες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ή σε σπίτια που διαθέτουν έναν αξιόλογο τοπικό χαρακτήρα.  

Οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν παραδοσιακές πίτες, σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, χειροποίητα ζυμαρικά, ντόπια τυροκομικά, ζεστές τηγανίτες, φρούτα και ολόφρεσκα λαχανικά. 

Ακόμη, αν δεν θέλουν να είναι απλοί παρατηρητές, μπορούν να πάρουν μέρος στα πανηγύρια, στις γιορτές και στις αναβιώσεις παλαιών εθίμων που κατά καιρούς διοργανώνονται. 

Σε πολλά μέρη λειτουργούν και αγορές με είδη λαϊκής τέχνης, όπως υφαντά, κεντήματα, ξυλόγλυπτα, κεραμικά κτλ. 

Ετσι διαφυλάσσεται και αξιοποιείται η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά ενώ δίδεται η δυνατότητα ανάπτυξης πλείστων παράλληλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αυτονόητα συνεπάγονται νέες θέσεις εργασίας. 

Είναι αλήθεια οτι η ελληνική ύπαιθρος πολύ λίγο διαφημίζεται από τους επίσημους φορείς, τους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς και τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις ενώ προβάλλονται αγροτουριστικά πακέτα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού ως τριτογενούς παραγωγικής δραστηριότητας, προϋποθέτει τήν αξιοποίηση   αγροτουριστικών προγραμμάτων, τα οποία  πέρα από τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των αγροτών, έχουν στόχο και τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης της γυναίκας-αγρότισσας. 

Είναι γνωστό ότι ο πρώτος Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός λειτούργησε το 1983 στην Πέτρα της Λέσβου ενώ σήμερα λειτουργούν περίπου 18 σε ολόκληρη την Ελλάδα, από τις Πρέσπες ως την Κρήτη. 

Δεν πρέπει δε να αφήνεται στην ιστορική λήθη η περίπτωση της συνεταιριστικής παράδοσης των γυναικών των βλαχοχωρίων του Βερμίου,  που κατά την δεκαετία του 60 ίδρυσαν και λειτούργησαν τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Μαλλιού. 

Ο αγροτουρισμός ενισχύεται μέσω του κανονισμού 950/97 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών αλλά και την ενίσχυση των γεωργών.

Είναι αυτονόητο όμως ότι η αγροτουριστική πρόκληση που προβάλλει σε συνθήκες κρίσης, θέτει προ των συλλογικών ευθυνών, την προστασία του περιβάλλοντος από φυσικές απειλές και την διαφύλαξη του από δραστηριότητες που υπονομεύουν την ίδια του την υπόσταση. 

Η απάντηση στην αγροτουριστική πρόκληση στην εποχή της κρίσης, βρίσκεται στην οργανωμένη και  μεθοδική  αξιοποίηση των ενεργών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με πρωτοβουλία που πρέπει να λάβουν  οι τοπικές αρχές,  φορείς και παράγοντες,  με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλάθι του Πάσχα στις 24 Απριλίου, ενδέχεται και «καλάθι νονών»

Καλάθι του Πάσχα στις 24 Απριλίου, ενδέχεται και...

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα με πιθανή ημερομηνία...

Στις 16 Οκτωβρίου η απόφαση της επανακαταμέτρησης για την 4η βουλευτική έδρα της Ημαθίας

Στις 16 Οκτωβρίου η απόφαση της επανακαταμέτρησης για...

Εκδικάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Συμβούλιο...

Σκοτάδια στον δρόμο πριν την γέφυρα της Μπαρμπούτας

Σκοτάδια στον δρόμο πριν την γέφυρα της Μπαρμπούτας

Αρκετοί αναγνώστες μας επεσήμαναν ότι διασχίζοντας...

Ακριβαίνουν τα διόδια στην Εγνατία Οδό-Τέλος όλες οι δωρεάν διελεύσεις

Ακριβαίνουν τα διόδια στην Εγνατία Οδό-Τέλος όλες οι...

 Σήμερα Πέμπτη (28/3) υπογράφεται η σύμβαση παραχώρησης...

Ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας για το  2024

Ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών...

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 27...

«Πρωτόκολλο ποινών» για την απαγόρευση κινητών στα σχολεία

«Πρωτόκολλο ποινών» για την απαγόρευση κινητών στα...

 «Πρωτόκολλο ποινών» με στόχο την τήρηση της...

Έκθεση ζωγραφικής για την Γέφυρα Καραχμέτ!

Έκθεση ζωγραφικής για την Γέφυρα Καραχμέτ!

Εννέα καταξιωμένοι εικαστικοί της Βέροιας,...

Η Ωραιοζήλη-Μαρία Κουτσουπιά ξεκίνησε από την Βέροια και τον ΑΚΟΥ 99.6 την προεκλογική εκστρατεία της

Η Ωραιοζήλη-Μαρία Κουτσουπιά ξεκίνησε από την Βέροια...

Από την γενέτειρά της Βέροια ξεκίνησε την προεκλογική...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...