Προς κάθε αρμόδιο - Η αγροτουριστική πρόκληση της κρίσης

Προς κάθε αρμόδιο - Η αγροτουριστική πρόκληση της κρίσης

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

 

Η σοβούσα από ετών κρίση που ανέτρεψε την ακμάζουσα κάποτε ημαθιώτικη οικονομία, που γιγάντωσε την ανεργία, που υπονόμευσε την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγωγική δραστηριότητα και  δυναμίτισε κάθε σοβαρή επιχειρηματική προσπάθεια  του ντόπιου μικρομεσαίου ανθρώπινου δυναμικού, φέρνει στο προσκήνιο τις παραμελημένες αναπτυξιακές δυνατότητες που ο ίδιος ο τόπος απλόχερα παρέχει.

Ειδικότερη αναφορά επιφυλάσσεται  για το  μεγάλων και ποικίλων δυνατοτήτων αγρόκτημα των συνενωμένων ΟΤΑ που εμπεριέχονται στον Δήμο Βέροιας, το οποίο εμπεριέχει τις μοναδικού κάλους  περιοχές των ωραιότερων βουνών της πατρίδας μας, που είναι το Βέρμιο και τα Πιέρια, μαζί με την πανέμορφη κοιλάδα του Αλιάκμονα.

Αυτή η πραγματικότητα που αναδύεται στις συνθήκες τις κρίσης,  θέτει την πρόκληση της συστηματικής αγροτουριστικής ανάπτυξης, που μέχρι σήμερα αποσπασματικά και ευκαιριακά αξιοποιήθηκε, παρά τα υποστηρικτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι γνωστό για τους γνωρίζοντες την ευρωπαϊκή πραγματικότητα ότι όταν στην Ελλάδα ανακαλύπτονταν  και αξιοποιούνταν περιστασιακά και μεμονωμένα ο αγροτουρισμός, στην Ευρώπη τα αγροτικά καταλύματα προσέφεραν ήδη ποιοτικές υπηρεσίες, με ανάλογο βεβαίως οικονομικό όφελος για τους κατοίκους της υπαίθρου. 

Στο επίκεντρο του αγροτουρισμού βρίσκονται το φυσικό περιβάλλον και η ανθρώπινη επαφή. 

Η δραστηριότητα αυτή δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τις αγροτικές ασχολίες ¬ αλλά να  τις στηρίζει προσφέροντας ένα επιπλέον εισόδημα. 

Η αγροτουριστική δραστηριότητα βασίζεται στη διαμονή σε κατάλληλα διαμορφωμένες κατοικίες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ή σε σπίτια που διαθέτουν έναν αξιόλογο τοπικό χαρακτήρα.  

Οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν παραδοσιακές πίτες, σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, χειροποίητα ζυμαρικά, ντόπια τυροκομικά, ζεστές τηγανίτες, φρούτα και ολόφρεσκα λαχανικά. 

Ακόμη, αν δεν θέλουν να είναι απλοί παρατηρητές, μπορούν να πάρουν μέρος στα πανηγύρια, στις γιορτές και στις αναβιώσεις παλαιών εθίμων που κατά καιρούς διοργανώνονται. 

Σε πολλά μέρη λειτουργούν και αγορές με είδη λαϊκής τέχνης, όπως υφαντά, κεντήματα, ξυλόγλυπτα, κεραμικά κτλ. 

Ετσι διαφυλάσσεται και αξιοποιείται η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά ενώ δίδεται η δυνατότητα ανάπτυξης πλείστων παράλληλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αυτονόητα συνεπάγονται νέες θέσεις εργασίας. 

Είναι αλήθεια οτι η ελληνική ύπαιθρος πολύ λίγο διαφημίζεται από τους επίσημους φορείς, τους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς και τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις ενώ προβάλλονται αγροτουριστικά πακέτα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού ως τριτογενούς παραγωγικής δραστηριότητας, προϋποθέτει τήν αξιοποίηση   αγροτουριστικών προγραμμάτων, τα οποία  πέρα από τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των αγροτών, έχουν στόχο και τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης της γυναίκας-αγρότισσας. 

Είναι γνωστό ότι ο πρώτος Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός λειτούργησε το 1983 στην Πέτρα της Λέσβου ενώ σήμερα λειτουργούν περίπου 18 σε ολόκληρη την Ελλάδα, από τις Πρέσπες ως την Κρήτη. 

Δεν πρέπει δε να αφήνεται στην ιστορική λήθη η περίπτωση της συνεταιριστικής παράδοσης των γυναικών των βλαχοχωρίων του Βερμίου,  που κατά την δεκαετία του 60 ίδρυσαν και λειτούργησαν τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Μαλλιού. 

Ο αγροτουρισμός ενισχύεται μέσω του κανονισμού 950/97 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών αλλά και την ενίσχυση των γεωργών.

Είναι αυτονόητο όμως ότι η αγροτουριστική πρόκληση που προβάλλει σε συνθήκες κρίσης, θέτει προ των συλλογικών ευθυνών, την προστασία του περιβάλλοντος από φυσικές απειλές και την διαφύλαξη του από δραστηριότητες που υπονομεύουν την ίδια του την υπόσταση. 

Η απάντηση στην αγροτουριστική πρόκληση στην εποχή της κρίσης, βρίσκεται στην οργανωμένη και  μεθοδική  αξιοποίηση των ενεργών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με πρωτοβουλία που πρέπει να λάβουν  οι τοπικές αρχές,  φορείς και παράγοντες,  με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραιτήσεις και αντικαταστάσεις δημοτικών συμβούλων Βέροιας, από το 1975 έως σήμερα

Παραιτήσεις και αντικαταστάσεις δημοτικών συμβούλων...

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις μεταβολές του Δημοτικού...

Συνεχίζουν να ζητούν προκήρυξη προσλήψεων  και έκλεισαν ραντεβού με τοπικούς βουλευτές

Συνεχίζουν να ζητούν προκήρυξη προσλήψεων και...

Παραμένουν τα προβλήματα των συμβασιούχων που...

Κλεισθένης  και Ισαγόρας

Κλεισθένης και Ισαγόρας

Αναρωτιόταν κάποιοι από το κοινό του Χώρου Τεχνών,...

Απάντηση στο λαϊκό  «Πάει από Πατρίδα, Ηγουμενίτσα;»

Απάντηση στο λαϊκό «Πάει από Πατρίδα, Ηγουμενίτσα;»

Απάντηση λάβαμε από αναγνώστη στο λαϊκό που...

Πότε ανοίγουν τα σχολεία;

Πότε ανοίγουν τα σχολεία;

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου θα ακουστεί το πρώτο...

Ένας γάμος με συνοδεία από νταλίκες!!!

Ένας γάμος με συνοδεία από νταλίκες!!!

Την Κυριακή το απόγευμα μια γαμήλια πομπή αλλιώτικη...

Τοποθετήθηκε στην Πλατεία Ωρολογίου το μνημείο των πεσόντων του ’40… αλλά δεν το γράφει πουθενά!

Τοποθετήθηκε στην Πλατεία Ωρολογίου το μνημείο των...

Από τον Μάιο του 2016 ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν....

Τρίτη και 13: Γιατί την θεωρούμε τόσο γρουσούζικη μέρα;

Τρίτη και 13: Γιατί την θεωρούμε τόσο γρουσούζικη μέρα;

Τρίτη και 13 γράφει σήμερα το ημερολόγιο και πολλοί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ενημερώνουμε τους αναγνώστες και συνδρομητές μας ότι η εφημερίδα ΛΑΟΣ δεν θα εκδοθεί από την Τρίτη 14 μέχρι και το Σαββατοκύριακο 18-19 Αυγούστου λόγω διακοπών.Τα γραφεία μας θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα 20...

Σας ενημερώνουμε πως τα γραφεία της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» θα παραμείνουν κλειστά για το διάστημα 13-17 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας μέχρι και την Παρασκευή 10...

Η παρουσία των μελών του Επιμελητηρίου Ημαθίας ήταν χαρακτηριστική και πολυμελής σε δύο εκδηλώσεις, όπως διαπιστώσαμε, αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου φουαγιέ της...

Ήταν Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 1965, η ημέρα που κυκλοφόρησε το με αριθμό 1 φύλλο του εβδομαδιαίου τότε ΛΑΟΥ. Ο  αείμνηστος  Ζήσης  Πατσίκας με τα παιδιά του  μετά την πενταετή έκδοση της εφημερίδας «Αλεξάνδρεια»,...