Εγκαινιάστηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ η πρώτη έδρα Ποντιακών Σπουδών

Εγκαινιάστηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ η πρώτη έδρα Ποντιακών Σπουδών

Σε κλίμα συγκίνησης και έντονης συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η τελετή εγκαινίων της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ χάρη στη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη». Ενός στόχου που υπήρχε χρόνια για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Με τον κόσμο να γεμίζει από νωρίς την αίθουσα τελετών, πολιτικούς, μητροπολίτες, επιχειρηματίες αλλά και πολλά μέλη Ποντιακών συλλόγων πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ο αγιασμός από το Μητροπολίτη κ. Άνθιμο. Μεταξύ των επισήμων προσκεκλημένων διακρίναμε τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, την Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα και Δράμας κ. Παύλο, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Φράγκο Φραγκούλη, τον Πρόεδρο της ΔΙΣΥΠΕ κ. Γεώργιο Παρχαρίδη, τον πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ Ανέστη Οσιπίδη καθώς και τον βουλευτή Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, χαιρέτισε τη συνεισφορά του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, το οποίο υποστηρίζει την λειτουργία της νεοσυσταθείσα έδρας.

«Η έδρα είναι επώνυμη, η στήριξη η οικονομική έρχεται από ένα ίδρυμα» τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, λέγοντας ότι στη σημερινή συγκυρία είναι καλοδεχούμενη η προσφορά ιδιωτών στην υποστήριξη των σπουδών και πρόσθεσε:

«Το ΑΠΘ ιδρύει αυτή την έδρα, με την ελπίδα ότι η έρευνα, η μελέτη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού θα τεθεί σε πολύ στέρεες επιστημονικές βάσεις και η διδασκαλία επίσης για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, μέσα από το πανεπιστήμιο, μέσα από τα προγράμματα του πανεπιστημίου θα δώσει την ευκαιρία στους νέους και στις νέες της χώρας να έρθουν σε επαφή με αυτό το κομμάτι του ελληνισμού».

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης, από τη σειρά του δήλωσε χαρούμενος για την Έδρα Ποντιακών Μελετών. «Είμαι πολύ ευτυχής. Βιώνω αυτή τη φάση όταν είμαι έτοιμος να πεθάνω για το στόχο της ζωής μου. Όσο ζω και θα έχω δυνατότητα θα συμβάλω στην ανάπτυξη αυτής της έδρας. Να δημιουργήσουμε με βάση την έδρα, Ίδρυμα μελέτης ποντιακού ελληνισμού».

«Είμαι πάρα πολύ ευτυχής, διότι το όνομά μου συνδέεται άμεσα με την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού στην επιστημονική μελέτη αυτού του φαινομένου» δήλωσε ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης και πρόσθεσε: «Θεέ, μου, δώσε μου τη δύναμη και τις δυνατότητες για να μπορέσω να ανεβάσω τον ποντιακό ελληνισμό μέχρι τα ουράνια και εσείς θα είστε όλοι μάρτυρες».

Αφήνω έτσι μία παρακαταθήκη στα παιδιά μου. Το ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης» θα χρηματοδοτήσει την έδρα, θα ανοίξει ερευνητικό κέντρο και θα συμβάλλει και γι’ άλλες θέσεις καθηγητών ώστε να βοηθηθεί η επιστημονική έρευνα. Επενδύουμε στο μέλλον και στην ανάπτυξη».  

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης εξήρε την πρωτοβουλία του Ιβάν Σαββίδη να στηρίξει οικονομικά ένα στόχο πολλών ετών για τον Ποντιακό Ελληνισμό τονίζοντας τα λάθη που δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα να επιτευχθεί.

Τόνισε πως παρήλθε χρόνος, παρήλθε ατελείωτος χρόνος, παρήλθε χρόνος εκατονταετίας και από την εν πολλοίς αδικαιολόγητη, και μάλιστα όπως ο ίδιος είπε με εγκληματική υπαιτιότητά μας.

Όμως, αν θέλουμε να έχουμε ιστορική μνήμη, έχουμε χρέος να την επιδιώκουμε, να τη διεκδικούμε. Ιστορική μνήμη, χωρίς Ιστορία; Ιστορία, χωρίς επιστήμη; Η Επιστήμη απαιτεί μεθόδους, μεθοδολογία. Οι επιστήμονες ανδρώνονται και ωριμάζουν μελετώντας, ερευνώντας, μετερχόμενοι μεθόδους εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

Το δώρο του Ιβάν Σαββίδη στον Κυριάκο Χατζηκυριακίδη

Ο Ιβάν Σαββίδης αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του στα Ποντιακά χάρισε στον κ. Κυριάκο Χατζηκυριακίδη μία πένα χαραγμένη με την εικόνα της Παναγίας Σουμελάς ώστε να του θυμίζει για πιο λόγο δημιουργήθηκε η έδρα αυτή, καταλήγοντας: «Δώστε στο λαό αυτό που περιμένει ο λαός μας»!

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Εκ Πόντου... Εν Θεσσαλονίκη» με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη λύρα και τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη και Μελίνα Ασλανίδου στο τραγούδι.

Παράλληλα, στην είσοδο της αίθουσας τελετών του ΑΠΘ υπήρχε από νωρίς το απόγευμα η θεματική έκθεση «Η Παιδεία στον Πόντο» από τη συλλογή του κ. Στέργιου Θεοδωρίδη «Εν Πόντω-Συμβολή στη Μνήμη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια «έφυγε» ο ιδρυτής του ΛΑΟΥ

Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια «έφυγε» ο ιδρυτής του ΛΑΟΥ

21 Νοεμβρίου 1987. Σημαδιακή η μέρα που ο Ζήσης Πατσίκας,...

Α. Τζιτζικώστας: «Κατασκευάσαμε στο ΑΧΕΠΑ  τα πιο σύγχρονα χειρουργεία στην Ελλάδα»

Α. Τζιτζικώστας: «Κατασκευάσαμε στο ΑΧΕΠΑ τα πιο...

-Χρέος της Πολιτείας να τα στελεχώσει και να τα...

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων: «Η ασφυξία των τούρκων λαθροδιακινητών  στην Ελλάδα οδηγεί στην τούρκικη προπαγάνδα»

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων: «Η ασφυξία...

Από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών...

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 1926 – 2018

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 1926 – 2018

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από την ζωή ο γνωστός Ιατρός...

16 χρόνια η Eurobank στο πλευρό των  αριστούχων μαθητών

16 χρόνια η Eurobank στο πλευρό των αριστούχων μαθητών

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στη Βέροια-62  βραβεία σε...

Το ντοκυμαντέρ «So far,  so close» του Βαλάντη Λιόλιου παρουσιάζεται στο τρίμερο  «Νάουσα, πόλη του Οίνου 2018»

Το ντοκυμαντέρ «So far, so close» του Βαλάντη Λιόλιου...

Το Σάββατο 8 ΔεκεμβρίουTo ντοκιμαντέρ “So far, so close” (Τόσο...

Κάλεσμα αγροτών από τον  «Μαρίνο Αντύπα» στην απεργιακή συγκέντρωση των Εργατικών  Σωματείων στην Πλατεία Καρατάσου

Κάλεσμα αγροτών από τον «Μαρίνο Αντύπα» στην...

Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στη ΝάουσαΟ Αγροτικός...

Υπογράφηκε χθες η ανάθεση μελέτης για κατασκευή Μονάδας  Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Υπογράφηκε χθες η ανάθεση μελέτης για κατασκευή...

-Θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 21 δήμων των νομών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

21 Νοεμβρίου 1987. Σημαδιακή η μέρα που ο Ζήσης Πατσίκας, ιδρυτής του ΛΑΟΥ ξεκίνησε το αιώνιο ταξίδι του. Ημέρα που γιόρταζε η Παναγία μας και οι ένοπλες δυνάμεις που υπηρέτησε πιστά σε δύσκολες περιόδους της...

-Χρέος της Πολιτείας να τα στελεχώσει και να τα αξιοποιήσει πλήρως»Τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης επιθεώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...

Από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων γνωστοποιούνται τα εξής: «Φαίνεται πως δεν είναι τυχαία η τουρκική προπαγάνδα για βασανιστήρια μεταναστών από τις Ελληνικές Αρχές. Η αναπαραγωγή...

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από την ζωή ο γνωστός Ιατρός Στέργιος Οικονόμου και κηδεύτηκε στην  γενέτειρα του το Πολυδένδρι  Ημαθίας. Τον αλησμόνητο  Στέργιο συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, εκτός από την...