Εγκαινιάστηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ η πρώτη έδρα Ποντιακών Σπουδών

Εγκαινιάστηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ η πρώτη έδρα Ποντιακών Σπουδών

Σε κλίμα συγκίνησης και έντονης συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η τελετή εγκαινίων της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ χάρη στη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη». Ενός στόχου που υπήρχε χρόνια για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Με τον κόσμο να γεμίζει από νωρίς την αίθουσα τελετών, πολιτικούς, μητροπολίτες, επιχειρηματίες αλλά και πολλά μέλη Ποντιακών συλλόγων πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ο αγιασμός από το Μητροπολίτη κ. Άνθιμο. Μεταξύ των επισήμων προσκεκλημένων διακρίναμε τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, την Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα και Δράμας κ. Παύλο, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Φράγκο Φραγκούλη, τον Πρόεδρο της ΔΙΣΥΠΕ κ. Γεώργιο Παρχαρίδη, τον πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ Ανέστη Οσιπίδη καθώς και τον βουλευτή Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, χαιρέτισε τη συνεισφορά του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, το οποίο υποστηρίζει την λειτουργία της νεοσυσταθείσα έδρας.

«Η έδρα είναι επώνυμη, η στήριξη η οικονομική έρχεται από ένα ίδρυμα» τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, λέγοντας ότι στη σημερινή συγκυρία είναι καλοδεχούμενη η προσφορά ιδιωτών στην υποστήριξη των σπουδών και πρόσθεσε:

«Το ΑΠΘ ιδρύει αυτή την έδρα, με την ελπίδα ότι η έρευνα, η μελέτη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού θα τεθεί σε πολύ στέρεες επιστημονικές βάσεις και η διδασκαλία επίσης για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, μέσα από το πανεπιστήμιο, μέσα από τα προγράμματα του πανεπιστημίου θα δώσει την ευκαιρία στους νέους και στις νέες της χώρας να έρθουν σε επαφή με αυτό το κομμάτι του ελληνισμού».

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης, από τη σειρά του δήλωσε χαρούμενος για την Έδρα Ποντιακών Μελετών. «Είμαι πολύ ευτυχής. Βιώνω αυτή τη φάση όταν είμαι έτοιμος να πεθάνω για το στόχο της ζωής μου. Όσο ζω και θα έχω δυνατότητα θα συμβάλω στην ανάπτυξη αυτής της έδρας. Να δημιουργήσουμε με βάση την έδρα, Ίδρυμα μελέτης ποντιακού ελληνισμού».

«Είμαι πάρα πολύ ευτυχής, διότι το όνομά μου συνδέεται άμεσα με την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού στην επιστημονική μελέτη αυτού του φαινομένου» δήλωσε ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης και πρόσθεσε: «Θεέ, μου, δώσε μου τη δύναμη και τις δυνατότητες για να μπορέσω να ανεβάσω τον ποντιακό ελληνισμό μέχρι τα ουράνια και εσείς θα είστε όλοι μάρτυρες».

Αφήνω έτσι μία παρακαταθήκη στα παιδιά μου. Το ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης» θα χρηματοδοτήσει την έδρα, θα ανοίξει ερευνητικό κέντρο και θα συμβάλλει και γι’ άλλες θέσεις καθηγητών ώστε να βοηθηθεί η επιστημονική έρευνα. Επενδύουμε στο μέλλον και στην ανάπτυξη».  

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης εξήρε την πρωτοβουλία του Ιβάν Σαββίδη να στηρίξει οικονομικά ένα στόχο πολλών ετών για τον Ποντιακό Ελληνισμό τονίζοντας τα λάθη που δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα να επιτευχθεί.

Τόνισε πως παρήλθε χρόνος, παρήλθε ατελείωτος χρόνος, παρήλθε χρόνος εκατονταετίας και από την εν πολλοίς αδικαιολόγητη, και μάλιστα όπως ο ίδιος είπε με εγκληματική υπαιτιότητά μας.

Όμως, αν θέλουμε να έχουμε ιστορική μνήμη, έχουμε χρέος να την επιδιώκουμε, να τη διεκδικούμε. Ιστορική μνήμη, χωρίς Ιστορία; Ιστορία, χωρίς επιστήμη; Η Επιστήμη απαιτεί μεθόδους, μεθοδολογία. Οι επιστήμονες ανδρώνονται και ωριμάζουν μελετώντας, ερευνώντας, μετερχόμενοι μεθόδους εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

Το δώρο του Ιβάν Σαββίδη στον Κυριάκο Χατζηκυριακίδη

Ο Ιβάν Σαββίδης αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του στα Ποντιακά χάρισε στον κ. Κυριάκο Χατζηκυριακίδη μία πένα χαραγμένη με την εικόνα της Παναγίας Σουμελάς ώστε να του θυμίζει για πιο λόγο δημιουργήθηκε η έδρα αυτή, καταλήγοντας: «Δώστε στο λαό αυτό που περιμένει ο λαός μας»!

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Εκ Πόντου... Εν Θεσσαλονίκη» με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη λύρα και τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη και Μελίνα Ασλανίδου στο τραγούδι.

Παράλληλα, στην είσοδο της αίθουσας τελετών του ΑΠΘ υπήρχε από νωρίς το απόγευμα η θεματική έκθεση «Η Παιδεία στον Πόντο» από τη συλλογή του κ. Στέργιου Θεοδωρίδη «Εν Πόντω-Συμβολή στη Μνήμη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 κόμματα κατεβαίνουν στην Ημαθία για τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου

17 κόμματα κατεβαίνουν στην Ημαθία για τις εθνικές...

Δεκαεπτά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων...

Τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων συζήτησε η Φρόσω Καρασαρλίδου με τις Διοικήσεις τους

Τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων...

 Στο πλαίσιο των καθημερινών επαφών της με φορείς της...

Ενθουσιώδη  υποδοχή στον Φώτη Κουτσουπιά στην οδό Πιερίων !!

Ενθουσιώδη υποδοχή στον Φώτη Κουτσουπιά στην οδό...

Στην πρωτεύουσα του Νομού Ημαθίας, τη Βέροια, βρέθηκε ο...

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη 2.844.673 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη 2.844.673 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

Κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει καθημερινά το...

Δήλωση του Τάσου Μπαρτζώκα για την επίσκεψη του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ στη Βέροια και τις εξαγγελίες του

Δήλωση του Τάσου Μπαρτζώκα για την επίσκεψη του...

Ο υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ Τάσος ...

Μ.Χαλκιδης: Η Νομαρχιακή της Ν.Δ. πρέπει να οργανώσει εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών

Μ.Χαλκιδης: Η Νομαρχιακή της Ν.Δ. πρέπει να οργανώσει...

Ένα περίεργο φαινόμενο. Η Νομαρχιακή Επιτροπή...

Πολύωρη διακοπή νερού σε περιοχή της Βέροιας

Πολύωρη διακοπή νερού σε περιοχή της Βέροιας

Από τη Δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης...

Αριστούχοι, προαγόμενοι και απολυόμενοι του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου

Αριστούχοι, προαγόμενοι και απολυόμενοι του Γενικού...

ΑριστούχοιΑ/Α Επώνυμο μαθητή Όνομα μαθητή Όνομα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Δεκαεπτά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων κατεβαίνουν στην Ημαθία για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου με 68 υποψήφιους που διεκδικούν την ψήφο των ημαθιωτών.Τα 17 κόμματα που «πέρασαν» από τον Άρειο Πάγο...

 Στο πλαίσιο των καθημερινών επαφών της με φορείς της Ημαθίας, η υποψήφια βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Βέροιας κ. Θωμά Ζιώγα και τα...