Εγκαινιάστηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ η πρώτη έδρα Ποντιακών Σπουδών

Εγκαινιάστηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ η πρώτη έδρα Ποντιακών Σπουδών

Σε κλίμα συγκίνησης και έντονης συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Μαΐου στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η τελετή εγκαινίων της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ χάρη στη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδη». Ενός στόχου που υπήρχε χρόνια για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Με τον κόσμο να γεμίζει από νωρίς την αίθουσα τελετών, πολιτικούς, μητροπολίτες, επιχειρηματίες αλλά και πολλά μέλη Ποντιακών συλλόγων πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ο αγιασμός από το Μητροπολίτη κ. Άνθιμο. Μεταξύ των επισήμων προσκεκλημένων διακρίναμε τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, την Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα και Δράμας κ. Παύλο, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Φράγκο Φραγκούλη, τον Πρόεδρο της ΔΙΣΥΠΕ κ. Γεώργιο Παρχαρίδη, τον πρόεδρο της ΟΣΕΠΕ Ανέστη Οσιπίδη καθώς και τον βουλευτή Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, χαιρέτισε τη συνεισφορά του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη, το οποίο υποστηρίζει την λειτουργία της νεοσυσταθείσα έδρας.

«Η έδρα είναι επώνυμη, η στήριξη η οικονομική έρχεται από ένα ίδρυμα» τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, λέγοντας ότι στη σημερινή συγκυρία είναι καλοδεχούμενη η προσφορά ιδιωτών στην υποστήριξη των σπουδών και πρόσθεσε:

«Το ΑΠΘ ιδρύει αυτή την έδρα, με την ελπίδα ότι η έρευνα, η μελέτη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού θα τεθεί σε πολύ στέρεες επιστημονικές βάσεις και η διδασκαλία επίσης για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, μέσα από το πανεπιστήμιο, μέσα από τα προγράμματα του πανεπιστημίου θα δώσει την ευκαιρία στους νέους και στις νέες της χώρας να έρθουν σε επαφή με αυτό το κομμάτι του ελληνισμού».

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης, από τη σειρά του δήλωσε χαρούμενος για την Έδρα Ποντιακών Μελετών. «Είμαι πολύ ευτυχής. Βιώνω αυτή τη φάση όταν είμαι έτοιμος να πεθάνω για το στόχο της ζωής μου. Όσο ζω και θα έχω δυνατότητα θα συμβάλω στην ανάπτυξη αυτής της έδρας. Να δημιουργήσουμε με βάση την έδρα, Ίδρυμα μελέτης ποντιακού ελληνισμού».

«Είμαι πάρα πολύ ευτυχής, διότι το όνομά μου συνδέεται άμεσα με την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού στην επιστημονική μελέτη αυτού του φαινομένου» δήλωσε ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης και πρόσθεσε: «Θεέ, μου, δώσε μου τη δύναμη και τις δυνατότητες για να μπορέσω να ανεβάσω τον ποντιακό ελληνισμό μέχρι τα ουράνια και εσείς θα είστε όλοι μάρτυρες».

Αφήνω έτσι μία παρακαταθήκη στα παιδιά μου. Το ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης» θα χρηματοδοτήσει την έδρα, θα ανοίξει ερευνητικό κέντρο και θα συμβάλλει και γι’ άλλες θέσεις καθηγητών ώστε να βοηθηθεί η επιστημονική έρευνα. Επενδύουμε στο μέλλον και στην ανάπτυξη».  

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης εξήρε την πρωτοβουλία του Ιβάν Σαββίδη να στηρίξει οικονομικά ένα στόχο πολλών ετών για τον Ποντιακό Ελληνισμό τονίζοντας τα λάθη που δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα να επιτευχθεί.

Τόνισε πως παρήλθε χρόνος, παρήλθε ατελείωτος χρόνος, παρήλθε χρόνος εκατονταετίας και από την εν πολλοίς αδικαιολόγητη, και μάλιστα όπως ο ίδιος είπε με εγκληματική υπαιτιότητά μας.

Όμως, αν θέλουμε να έχουμε ιστορική μνήμη, έχουμε χρέος να την επιδιώκουμε, να τη διεκδικούμε. Ιστορική μνήμη, χωρίς Ιστορία; Ιστορία, χωρίς επιστήμη; Η Επιστήμη απαιτεί μεθόδους, μεθοδολογία. Οι επιστήμονες ανδρώνονται και ωριμάζουν μελετώντας, ερευνώντας, μετερχόμενοι μεθόδους εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

Το δώρο του Ιβάν Σαββίδη στον Κυριάκο Χατζηκυριακίδη

Ο Ιβάν Σαββίδης αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του στα Ποντιακά χάρισε στον κ. Κυριάκο Χατζηκυριακίδη μία πένα χαραγμένη με την εικόνα της Παναγίας Σουμελάς ώστε να του θυμίζει για πιο λόγο δημιουργήθηκε η έδρα αυτή, καταλήγοντας: «Δώστε στο λαό αυτό που περιμένει ο λαός μας»!

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Εκ Πόντου... Εν Θεσσαλονίκη» με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη λύρα και τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη και Μελίνα Ασλανίδου στο τραγούδι.

Παράλληλα, στην είσοδο της αίθουσας τελετών του ΑΠΘ υπήρχε από νωρίς το απόγευμα η θεματική έκθεση «Η Παιδεία στον Πόντο» από τη συλλογή του κ. Στέργιου Θεοδωρίδη «Εν Πόντω-Συμβολή στη Μνήμη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός   στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο...

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη...

«Πραγματική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση  από τον Κ. Μητσοτάκη»

«Πραγματική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση από τον Κ....

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Ο πρόεδρος της Νέας...

Eγγραφές για νέες ειδικότητες στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. Βέροιας

Eγγραφές για νέες ειδικότητες στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του...

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού...

Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων   για την ψυχική υγεία, θα λειτουργήσει   για πρώτη φορά στην Ημαθία από τον ΣΟΦΨΥ

Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων για την ψυχική υγεία, θα...

- Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο- Ο πρόεδρος Γιώργος...

Διάλογος και συναντήσεις  του Τάσου Μπαρτζώκα με τους Εμπορικούς Συλλόγους της Ημαθίας

Διάλογος και συναντήσεις του Τάσου Μπαρτζώκα με τους...

Θέλοντας να ενημερωθεί για τα θέματα του εμπορικού...

Σύλληψη 41χρονου για απόπειρα κλοπής

Σύλληψη 41χρονου για απόπειρα κλοπής

Συνελήφθη στις 19 Σεπτεμβρίου, τα ξημερώματα, από...

Όπως ανακοινώνουν Γονείς και Κηδεμόνες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας για τα μαθητικά δρομολόγια…  Θα εξαντλήσουν πρώτα   τον διάλογο και την πίεση προς τους εμπλεκόμενους φορείς και μετά θα   στραφούν σε κινητοποιήσεις

Όπως ανακοινώνουν Γονείς και Κηδεμόνες του Μουσικού...

-Ζητούν συνάντηση με τον κ. ΑντιπεριφερειάρχηΟ...

"ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ" (Μια Ιστορία .....μικρού...

Το 2010 είχε εγκριθεί από την Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, ο νέος τερματικός σταθμός. Πρόκειται για ένα έργο που θα επεκτείνει τη δυναμικότητα του υφιστάμενου αεροδρομίου, τη «ναυαρχίδα» των 14 περιφερειακών...

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 83ης ΔΕΘ εξήγγειλε τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Αυτό ασφαλώς δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τη δέσμευσή...

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2018-2019  εγκρίθηκε η εισαγωγή 6.260 μαθητών και μαθητριών στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ.Από την ΕΠΑΣ Μαθητείας Βέροιας...

- Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο- Ο πρόεδρος Γιώργος Σαλιάγκας, μιλάει για τον σύλλογο στον ΑΚΟΥ 99.6Εδώ και τρία χρόνια από την ίδρυσή του, και με πολλές προσπάθειες και οικονομικές δυσκολίες, ο Σύλλογος ...