Στο νέο Υπερταμείο περνούν 18-20 ΔΕΚΟ, μεταξύ αυτών η Κεντρική Λαχαναγορά και η ΔΕΘ

Στο νέο Υπερταμείο περνούν 18-20 ΔΕΚΟ, μεταξύ αυτών η Κεντρική Λαχαναγορά και η ΔΕΘ

Στην Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), θυγατρική του ΥπερΤαμείου, θα ενταχθούν στο επόμενο διάστημα μικρές και μεγάλες ΔΕΚΟ, μεταξύ αυτών και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης αλλά και η Helexpo-ΔΕΘ. Κατά την ακρόαση της διοίκησης του ΥπερΤαμείου στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η διευθύνουσα σύμβουλος Ουρανία Αικατερινάρη ανακοίνωσε ότι στην υπό σύσταση ΕΔΗΣ θα ενταχθούν περίπου 18 έως 20 ΔΕΚΟ.

Για το τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη μιλήσαμε με τον ημαθιώτη πρόεδρο της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) Δημήτρη Χαμπίδη, αλλά και με τον επίσης ημαθιώτη Γεδεών Βούλη, μέλος του Δ.Σ. της Helexpo.

Δ. Χαμπίδης: Μεγαλύτερες απαιτήσεις

Ο κ. Χαμπίδης σημειώνει ότι με την εξέλιξη της ένταξης της ΚΑΘ στο ΥπερΤαμείο δεν αλλάζει τίποτε σε πρώτη φάση, απλώς το ΥπερΤαμείο θα προσπαθήσει ίσως να αξιοποιήσει καταρχάς τα μη λειτουργικά ακίνητα. «Οι παραγωγικές δομές, όπως η δική μας, ασφαλώς θα παραμείνουν ως έχουν, ίσως με μεγαλύτερες απαιτήσεις από πλευράς του ΥπερΤαμείου ή και με κριτήρια βιωσιμότητας για κάποιες άλλες» τόνισε ο κ. Χαμπίδης, σημειώνοντας ότι η Κεντρική Λαχαναγορά είναι κερδοφόρα και ούτως ή άλλως απέδιδε το 50% των κερδών της στο υπουργείο Οικονομικών.

Γ. Βούλης: Ανά πάσα στιγμή στο σφυρί

«Και οι δύο επιχειρήσεις έχουν μοναδικό μέτοχο το κράτος και κρατική ακίνητη περιουσία. Αυτά θα μπουν στο ΥπερΤαμείο, εκεί όπου έχει μπει όλη η κρατική περιουσία. Είναι το γνωστό ταμείο που ο πρωθυπουργός έκανε 17 ώρες διαπραγμάτευση να έχει έδρα την Αθήνα. Το πέτυχε μεν, αλλά τύποις, διότι κηδεμονεύεται απο τους δανειστές. Οι δανειστές ανά πάσα στιγμή μπορούν να βγάλουν στο σφυρί τη ΔΕΘ με όλη την ακίνητη περιουσία της» σημειώνει επί του θέματος ο κ. Βούλης, σχολιάζοντας παράλληλα ότι από το δ.σ. της Helexpo γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να βγει από τη σχετική λίστα. 

Ποιες είναι οι ΔΕΚΟ

Συγκεκριμένα στην ΕΔΗΣ θα περάσουν: η ΔΕΗ (34%), η ΕΥΔΑΠ (51%), η ΕΥΑΘ (51%), η Αττικό Μετρό (100%), οι Κτιριακές Υποδομές, ο ΟΑΣΑ (μητρική εταιρεία, όπου υπάγονται οι ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), ο ΟΣΕ, το ΟΑΚΑ (Ολυμπιακό Στάδιο της Καλογρέζας), η ΕΛΒΟ (τελεί υπό ειδική εκκαθάριση), τα ΕΛΤΑ, το 25% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, οι Ελληνικές Αλυκές, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η Διώρυγα Κόρινθου Α.Ε., οι Κεντρικές Αγορές Θεσσαλονίκης και Αθήνας, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και ένα πολύ μικρό ποσοστό των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), το οποίο είναι κάτω από 1%.

Δεν είναι η οριστική εικόνα

Η κ. Αικατερινάρη ανέφερε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, δεν περνούν στην ΕΔΗΣ ο ορυκτός πλούτος και οι υδρογονάνθρακες, ούτε η ΕΑΒ και η ΛΑΡΚΟ. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η εικόνα που υπάρχει για τις εταιρείες που περνούν στο ΥπερΤαμείο δεν είναι οριστική.

«Ακόμη η ΕΔΗΣ δεν έχει συσταθεί. Το καταστατικό της δεν έχει ακόμα κατατεθεί στο ΓΕΜΗ και συνεπώς, η εταιρεία δεν έχει ιδρυθεί, πόσω μάλλον δεν έχει διοριστεί το δ.σ.» τόνισε.

Το ΤΑΪΠΕΔ υπεύθυνο για ιδιωτικοποιήσεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΥπερΤαμείου Γιώργος Διαμαντόπουλος ανέφερε μεν ότι αρμόδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι σε περιπτώσεις προβληματικών ΔΕΚΟ που ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο, θα εξετάζεται η επιλογή της ιδιωτικοποίησης.

«Αν κάποια εταιρεία χάνει χρήματα, δεν μπορεί να ανασάνει και να σταθεί κ.λπ., ενδεχομένως θα εξετάσουμε την ιδιωτικοποίησή της», είπε χαρακτηριστικά, αλλά ξεκαθάρισε ότι η ιδιωτικοποίηση δεν είναι η πρώτη επιλογή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην Αγορά  από τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην...

Από τη  Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το...

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του ΕΣΠΑ- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Καμία αδικία, προσχηματική προσπάθεια Βοργιαζίδη να δημιουργήσει εντυπώσεις  για να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του»  -Απάντηση της ΠΕ Ημαθίας κ

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του...

Απάντηση με καταλογισμό ευθυνών στον δήμαρχο και την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...