Δημοκρατική Συμπαράταξη: Πέντε κόμματα σε ένα, ο νέος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς με επίκεντρο τον άνθρωπο

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Πέντε κόμματα σε ένα, ο νέος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς με επίκεντρο τον άνθρωπο

Με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ να δύει πλέον ως σύμβολο του κόμματος και με νέο «σήμα» έρχεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ), ο νέος πολιτικός φορέας που επιχειρεί να ακολουθήσει αυτόνομη πλέον πορεία.

Τον οδικό χάρτη παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο της ΔΗΣΥ που έγινε το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο παρουσία και 20μελούς περίπου εκπροσώπησης της Ημαθίας. Επόμενο βήμα  η εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και ιδρυτικό συνέδριο μέχρι το τέλος του 2017.

Μια πρώτη αξιολόγηση των πεπραγμένων του συνεδρίου έκανε χθες το πρωί μιλώντας στον «Άκου 99.6» ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ημαθίας και συντονιστής του νομαρχιακού συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Ασλάνογλου.

 

«Ήταν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, που θα έχει αναφορές στο δημοκρατικό σοσιαλισμό, στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, σ αυτό που λέμε  κεντροαριστερά. Ήταν ένα συνέδριο όπου ξεκαθαρίστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι θέσεις,  οι απόψεις, οι προτάσεις αυτού του πολιτικού χώρου που θα απευθυνθεί στην ελληνική κοινωνία και που γύρω από αυτό θα αναπτυχθεί ένας διάλογος ώστε να υπάρχουν απαντήσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την χώρα ,την πατρίδα ,το έθνος γενικότερα.

Με την πρόταση που έγινε από την πλευρά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης, της Φώφης Γεννηματά καθορίστηκε ένας οδικός χάρτης για το πώς θα οδηγηθούμε στην συγκρότηση ενός φορέα , μιας νέας παράταξης στην οποία θα συμμετέχουν όλα αυτά τα κόμματα που σήμερα απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, η ΕΔΕΜ, το ΚΙΝΗΜΑ του Γιώργου Παπανδρέου».

Θα υπάρχουν αυτά, ως κόμματα, μέσα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη ή θα διαλυθούν; 

Αυτό, θα το αποφασίσουν τα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αναγγείλει ότι θα κάνει ένα συνέδριο πριν από την διαδικασία του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ που είναι, αν θέλετε, η ραχοκοκαλιά αυτής της νέας παράταξης θα πρέπει να αποφασίσει: καταργείται  ως ΠΑΣΟΚ και ενσωματώνεται πολιτικά στην νέα παράταξη ή κρατάει  την οργανωτική δομή του; Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να κάνει και η ΔΗΜΑΡ και ούτω καθεξής .Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι μάλλον οδηγούμαστε σε ένα ενιαίο κόμμα, μια ενιαία παράταξη, δημοκρατική συμπαράταξη , με νέο σήμα, που όλα τα κόμματα θα έχουν προφανώς τη συμμετοχή τους, τον ρόλο τους, την ιστορική τους διαδρομή, αλλά θα υπάρχει  ένα ενιαία κόμμα, ένα ενιαίο όργανο. 

Σχολιάστε μας το νέο σήμα, με τα 5 προφίλ σε διάφορα χρώματα. 

Κοιτάξτε να δείτε. Αυτό που σήμερα θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς είναι ποια είναι η  διαφορά. Και η διαφορά είναι στο πως αντιλαμβανόμαστε τη ζωή. Η ζωή λοιπόν λέει ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η μια, θεωρεί οτι το επίκεντρο θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος,  η δημοκρατική , η προοδευτική άποψη. Και η άλλη λέει ότι το ενδιαφέρον πρέπει να είναι οι Αγορές , οι συνθήκες λειτουργίας τους, οι κανόνες και ότι περισσεύει να αφορά τις ανάγκες του ανθρώπου. Εμείς λοιπόν τι λέμε; Ότι το  επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας είναι ο άνθρωπος, αυτή είναι να θέλετε η προοδευτική προσέγγιση στα πράγματα. Αυτό συμβολίζουν στην πραγματικότητα οι ανθρώπινες φιγούρες. Το νούμερο 5 έχει να κάνει με τα κόμματα που συγκροτούν την Δημοκρατική Συμπαράταξη, των  οποίων ωστόσο κλείνει ο κύκλος. Αυτός είναι ο συμβολισμός και δίνει την προοπτική μιας ενιαίας έκφρασης. Μάλιστα στην τελική του μορφή, μπροστά θα προβάλλεται και ένα  γυναικείο προφίλ με τον  συμβολισμό ότι  ο ρόλος της γυναίκας  πρέπει να αναδειχτεί.

Και όλοι κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση... Προς την ίδια κατεύθυνση όμως κοιτούσαν και οι σύνεδροι;

Κοιτάξτε,  όλοι συμφωνήσαμε σε έναν οδικό χάρτη. Ότι, δηλαδή, θα πάμε σε εκλογή ενός επικεφαλής, όποιος και αν είναι αυτός, από τις προσωπικότητες που υπάρχουν ή και οποιοσδήποτε θέλει να κατέβει υποψήφιος… Δικαίωμα θα έχει ο καθένας που αισθάνεται ότι θέλει να βάλει υποψηφιότητα,. Είναι προφανές ότι μετά την εκλογή  του προέδρου, η έκφραση της παράταξης θα είναι ενιαία. Η φιλοδοξία μας είναι να γίνει η εκλογή, μείζον πολιτικό και κοινωνικό γεγονός, για την χώρα. Και βεβαίως από την ημέρα της εκλογής του, είναι φανερό ότι δεν θα υπάρχουν πλέον άλλες φωνές. Στο εσωτερικό  ωστόσο, προφανώς και θα υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και είναι υγιέστατο αυτό. Θα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, θα υπάρχουν ενδεχομένως κάποιοι που θα υποστηρίζουν μια  θέση, κάποιοι άλλοι μια διαφορετική θέση, πάντα με κανόνες δημοκρατίας. Θέλουμε να κάνουμε ένα σύγχρονο πολιτικό φορέα, κάτι καινούριο, που στην χώρα μας δεν το έχουμε. Λείπει αυτό. Πρέπει να  πεις κάτι καινούριο για να γυρίσει κάποιος να σε ακούσει, να σε κοιτάξει. Το καινούριο λοιπόν είναι η εσωκομματική δημοκρατία. Συνθήκες πλειοψηφίας μέσα από διαφανείς διαδικασίες, αλλά, ενιαία έκφραση προς τα έξω. Δεν θα έχουμε  μια σύμπραξη φυλάρχων. Οι φύλαρχοι, με τις φυλές. Εμείς θα έχουμε ένα ενιαίο κόμμα που θα εκφράζεται από τον επικεφαλής, ο οποίος,  θέλουμε να έχει ισχυρή νομιμοποίηση με τη συμμετοχή όσο το δυνατό περισσοτέρων ανθρώπων.  Αμέσως μετά από την εκλογή, θα μπούμε στην διαδικασία της οργάνωσης ενός ιδρυτικού  συνεδρίου, από όπου θα εκλεγούν τα νέα όργανα. Μια κεντρική επιτροπή κατ αρχάς και αργότερα τα όργανα σε επίπεδο περιφέρειας, τα οποία θα έχουν μια ενιαία διάταξη. Δεν θα είναι η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ή της ΔΗΜΑΡ, αλλά του ενός, ενιαίου φορέα. 

Να υποθέσουμε ότι υποψήφιοι θα είναι οι σημερινοί πρόεδροι των κομμάτων που συγκροτούν την Δημοκρατική Αριστερά… Έχουν εκφραστεί μήπως επιθυμίες για υποψηφιότητες- έκπληξη; 

Κοιτάξτε, η πρόσκληση είναι ανοιχτή. Οι διεργασίες που γίνονται, δεν αποκλείουν αυτή  την πιθανότητα. Είναι βέβαιο ότι θα είναι η  Φώφη Γεννηματά, αυτό είναι αυτονόητο. Πιθανολογώ ότι μπορεί να το σκεφτεί και ο συντοπίτης μας ο Θ. Θεοχαρόπουλος. Αυτοί όλοι θα αποφασίσουν ποιος και ποιοι θα είναι υποψήφιοι και θα κριθούν από την κοινωνική βάση της παράταξης. Μακάρι να υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες. Άλλωστε θα ήταν και υγιές και ενδιαφέρον, να υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες, γεγονός που ενδεχομένως να κινητοποιήσει και μεγαλύτερες κοινωνικές δυνάμεις. 

Σε τοπικό επίπεδο (Ημαθίας), η εκπροσώπηση ήταν ικανοποιητική στο Συνέδριο; 

Νομίζω ότι όλοι μαζί ήμασταν περίπου 20 άτομα, και από το ΠΑΣΟΚ και από την ΔΗΜΑΡ.  Κι άλλοι θα’ θελαν να είναι, αλλά δεν μπόρεσαν. Ήταν ένα πολύ δύσκολο τριήμερο με τον καύσωνα. Μιλάμε για 45 βαθμούς στην Αθήνα. Θα έλεγε κανείς ότι ήταν ηρωική η κάθοδος χιλιάδων ανθρώπων που βρέθηκαν σε αυτό το συνέδριο και πρέπει να μου επιτραπεί να πω, πως σχεδόν στο σύνολο μας φύγαμε ικανοποιημένοι γιατί επιτέλους έχουμε μια διαδρομή ,έχουμε ένα στόχο και έγινε πολύ καλή δουλειά στις ομάδες εργασίας. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις πλέον, που θα απευθυνθούν στην ελληνική κοινωνία και θα απαντούν στα  προβλήματα που έχει ο τόπος και στα μεγάλα ερωτήματα που βασανίζουν σήμερα την ελληνική κοινωνία. 

Φύγαμε με μεγάλη αισιοδοξία και χαρά γιατί πιστεύουμε ότι κάτι καινούριο γεννιέται σε αυτό τον χώρο, που τον έχει τόσο μεγάλη ανάγκη και η χώρα και το πολιτικό σύστημα. 

Σοφία Γκαγκούση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκλογή νέου Δ.Σ. στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Εκλογή νέου Δ.Σ. στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας καλεί τα μέλη του...

Στη Βέροια οι Γενικές Συνελεύσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος

Στη Βέροια οι Γενικές Συνελεύσεις της Πανελλήνιας...

Το ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ επιλέχθηκε για να γίνουν οι...

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αποχιονισμού του Δήμου Βέροιας

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αποχιονισμού του Δήμου...

Από τον Δήμο Βέροιας ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε το...

Κάλεσμα σε 24ωρη απεργία από το Εργατικό Κέντρο Βέροιας

Κάλεσμα σε 24ωρη απεργία από το Εργατικό Κέντρο Βέροιας

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βέροιας καλεί...

SIMPARTS.GR -  Η τεχνογνωσία, η συνέπεια και οι άριστες επιλογές αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την υψηλή ποιότητα

SIMPARTS.GR - Η τεχνογνωσία, η συνέπεια και οι άριστες...

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η επιχείρηση Γαβριηλίδης Κ....

Τη Δευτέρα (26/11) η ετήσια Θεία Λειτουργία του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Τη Δευτέρα (26/11) η ετήσια Θεία Λειτουργία του Ομίλου...

Ο Όμιλος Προστασίας Παιδιού ανακοινώνει στους...

Εφιστά την προσοχή των πολιτών ο Δήμος Βέροιας

Εφιστά την προσοχή των πολιτών ο Δήμος Βέροιας

Από τον Δήμο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής:Με αφορμή...

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: "Στόχος της κυβέρνησης είναι να...

Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Ημαθίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας καλεί τα μέλη του Συλλόγου στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, η οποία θα γίνει την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 11 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Βερόης & Εβραίων...

Το ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ επιλέχθηκε για να γίνουν οι ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις, της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.Όλοι οι κλάδοι του...

Από τον Δήμο Βέροιας ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αποχιονισμού σε Σέλι, Καστανιά και Ξηρολίβαδο.Αναλυτικά:"Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αποχιονισμού του Δήμου Βέροιας, που ξεκίνησε την...

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βέροιας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους στην 24ωρη Γενική Απεργία την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.Αναλυτικά η ανακοίνωση: Απέναντι στην...