Περιβαλλοντική Περιηγητική  ομάδα Βέροιας-Χλωρίδα και πανίδα  του Βερμίου: Όχι στην εγκατάσταση  ανεμογεννήτριων στο Βέρμιο -  Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Περιβαλλοντική Περιηγητική ομάδα Βέροιας-Χλωρίδα και πανίδα του Βερμίου: Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννήτριων στο Βέρμιο - Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Εδώ και καιρό παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα των “αιολικών πάρκων” στο Βέρμιο. Οι πληροφορίες επαληθεύονται με τον πιο άσχημο τρόπο όσο αναφορά τα σχέδια για την εγκατάσταση 819 ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, με τις 155 εξ αυτών να έχουν αδειοδοτηθεί. Οι εταιρίες και το κράτος, στην προσπάθεια τους να κατευνάσουν την ανησυχία και τον φόβο της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις ανεμογεννήτριες και τις επιπτώσεις που θα έχουν στο περιβάλλον αλλά και στην καθημερινότητα μας, εξαγγέλλουν θέσεις εργασίας στο όνομα της δήθεν “πράσινης ανάπτυξης” και ανταποδοτικά οφέλη.

Όλοι όσοι εμπλέκονται ενεργά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι σε θέση να γνωρίζουν πως όταν οι εταιρίες μιλούν για “πράσινη ανάπτυξη”, από πίσω κρύβεται πάντα η κερδοσκοπία.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εγκατάστασης, θα είναι άμεση στην χλωρίδα και πανίδα του Βερμίου, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον. Με την εξόρυξη χώματος και βράχων για την κατασκευή των τσιμεντένιων βάσεων ώστε να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, καταστρέφεται μια για πάντα η μορφολογία του εδάφους και ο υδροφόρος ορίζοντας. Με την διάνοιξη δρόμων συνολικού μήκους 150+ χιλιομέτρων στο Βέρμιο ώστε να μεταφερθούν τα υλικά για την κατασκευή, με την υλοτόμηση ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού δέντρων, που θα διαταράξει την ισορροπία της βιοποικιλότητας της περιοχής, θα ανοίξει συγχρόνως και τον δρόμο στους λαθρουλοτόμους και λαθροκυνηγούς.

Οι ήδη τοποθετημένες ανεμογεννήτριες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής (Ιμπιλί) στο Βέρμιο, έδειξαν τις επιπτώσεις που έχουν στο φυσικό περιβάλλον.

Η ομάδα μας εκφράζει πως είναι επιτακτική ανάγκη για συντονισμό όλων των συλλογικοτήτων, ομάδων, ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας, που δραστηριοποιούνται στη φύση και στο βουνό εκφράζοντας την αντίθεση τους στην κατασκευή των αιολικών πάρκων.

Είναι ανάγκη να δράσουμε πριν μας προλάβουν τα γεγονότα και πριν είναι πολύ αργά για το Βέρμιο.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των αδειών και των αποφάσεων και θέτουμε υπόψιν των τοπικών δημοτικών συμβουλίων τις επιπτώσεις που θα έχει η περιοχή του Βερμίου και οι κάτοικοι των κοινωνιών από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Η Περιβαλλοντική Περιηγητική ομάδα Βέροιας θα συνεχίσει τον αγώνα, μέσα από την ενημέρωση του κόσμου, την οργάνωση δράσεων ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και εκφράζει την ανάγκη για στήριξη από τους ανθρώπους της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας.

Ας σηκώσουμε τώρα το ανάστημα μας πριν είναι πολύ αργά!

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους όσους αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους, ώστε να μην γίνει  το περιβάλλον έρμαιο στα καπρίτσια του καπιταλισμού.

Από το Βέρμιο και τα Πιέρια, μέχρι την Μάνη, την Κρήτη, την Σαμοθράκη, καμιά ανεμογεννήτρια στα βουνά και πουθενά.

ΤΟ ΒΕΡΜΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΡΩΜΟΜΠΙΖΝΕΣ ΣΑΣ.

ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΡΙΤΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ.ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ.

 -Περιβαλλοντική Περιηγητική ομάδα Βέροιας

-Χλωρίδα και πανίδα του Βερμίου (ομάδα έρευνας και πληροφόρησης)

fb:Περιβαλλοντική Περιηγητική ομάδα Βέροιας   

email: perivalveroias@gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού...

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67Α του Ν. 3852/2010,...

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της...

Ειδική δημόσια συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Ημαθίας, με θέμα «Νέοι Γραμματισμοί στη Σχολική Πράξη» (ΦΩΤΟΣ)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο...

Την Παρασκευή 12 Απριλίου και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024...

 Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας:

Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο...

Στα πλαίσια των επισκέψεων της Μ.Α.μ.Α. σε σχολεία...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός Δήμητρα Κούλα

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών, με τίτλο: «freedom to say what I...

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου  Ημαθίας στο ΥΠΑΑΤ για τις επικείμενες απεργίες των Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου Ημαθίας στο...

Επιστολή – παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής...

Συνελήφθη στην Ημαθία  για ναρκωτικά

Συνελήφθη στην Ημαθία για ναρκωτικά

Συνελήφθη στις 13 Απριλίου 2024 το μεσημέρι, σε περιοχή...

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ: «Η λειτουργία ενός cargo αεροδρομίου στην Ημαθία  θα είναι μία από τις προτάσεις  που θα εξεταστούν προσεκτικά»

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...