Προς κάθε αρμόδιο - Τα πανηγύρια και η παράδοση του τόπου

Προς κάθε αρμόδιο - Τα πανηγύρια και η παράδοση του τόπου

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

 

Αποτελεί καθιερωμένη παράδοση να πραγματοποιούνται κατά την θερινή περίοδο, παραδοσιακά πανηγύρια σε πολλές περιοχές, τα οποία συνοδεύονται και από άλλες εκδηλώσεις που σαν στόχο έχουν τη διατήρηση και διάδοση της ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής κληρονομιάς του τόπου. 

Από το μεγαλύτερο μέχρι το πιο μικρό χωριό, οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται συνήθως είναι συνδεδεμένες με τον εορτασμό του Αγίου, η Μνήμη του οποίου τιμάται τις συγκεκριμένες ημέρες. 

Στην σύγχρονη εποχή της κρίσης,  όπου οι καθημερινές υποχρεώσεις καθιστούν επισφαλείς τις  διαπροσωπικές σχέσεις και οι ρυθμοί ζωής είναι ιδιαίτερα καταπιεστικοί, τα παραδοσιακά πανηγύρια σίγουρα έχουν χάσει την αίγλη και τη σημασία που κάποτε είχαν. 

Παρ όλα αυτά εξακολουθούν να δίνουν μια ξεχωριστή διάσταση στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου  και επιφυλάσσουν  ιδιαίτερη αίσθηση για όποιον έχει την τύχη να παραβρεθεί σε κάποια από αυτά. 

Τα καλοκαιρινά πανηγύρια ξαναδίνουν ζωντάνια στα παραμελημένα χωριά, αφού γίνονται αφορμή για επανασύσφιξη των σχέσεων  όλων των συγχωριανών, οι οποίοι τα έχουν εγκαταλείψει ζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στα αστικά κέντρα. 

Επόμενο είναι λοιπόν όλοι να περιμένουν με ανυπομονησία τις εκδηλώσεις αυτές, αφού δίνεται η ευκαιρία να ανταμώνουν οι παλιότερες με τις νέες γενιές, να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, ώστε να συνεχιστεί η  παράδοση.

Από την πλευρά τους οι τοπικές αρχές, οι φορείς και οι παράγοντες   κάνουν σημαντικές προσπάθειες για την διατήρηση και τον εμπλουτισμό των εκδηλώσεων αυτών με νέα στοιχεία. 

Όμως για να καθιερωθούν οι εκδηλώσεις αυτές  ως “πόλος έλξης”, όχι μόνο των ντόπιων αλλά ακόμη και των επισκεπτών, οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν, να συστηματοποιηθούν  και να ενταθούν σε όλα τα επίπεδα, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους που αποτελούν τις “κιβωτούς” της παράδοσης.  

Προς την κατεύθυνση αυτή, παρά την κρίση, πάντα μπορεί να δίδεται σημαντική ώθηση από την πολιτεία, η οποία έχει τη δυνατότητα να στηρίζει τις εκδηλώσεις αυτές και να δίνει κίνητρα σε όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα στους νέους, να συμμετέχουν ενεργά βοηθώντας στη συνέχιση της παράδοσης, η οποία έτσι διατηρείται ζωντανή και μεταφέρεται  από γενιά σε γενιά.

Πάνω απ’ όλα όμως επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι τα παραδοσιακά πανηγύρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του τόπου μας, την οποία πρέπει να διαφυλάττουμε ως “κόρη οφθαλμού”. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι «βολές» Κούγια για το ματς Άρη-ΑΕΚ προκάλεσαν εισαγγελική έρευνα

Οι «βολές» Κούγια για το ματς Άρη-ΑΕΚ προκάλεσαν...

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσαν οι δηλώσεις...

Κανονισμός Πυροπροστασίας: Με την επικινδυνότητα, ξεκινάει η αξιολόγηση ακινήτων - Στην χαμηλή κατηγορία το Σέλι

Κανονισμός Πυροπροστασίας: Με την επικινδυνότητα,...

Στην ερμηνευτική εγκύκλιο για τον Κανονισμό...

Το πασχαλινό Bazaar της Πρωτοβουλίας στα Δικαστήρια Βέροιας την Πέμπτη και Παρασκευή

Το πασχαλινό Bazaar της Πρωτοβουλίας στα Δικαστήρια...

Το πασχαλινό Bazaar της «Πρωτοβουλίας για το Παιδί» την...

Μια φωλιά γνώσης και ψυχαγωγίας, η νέα βιβλιοθήκη του 7ου δημοτικού σχολείου Βέροιας

Μια φωλιά γνώσης και ψυχαγωγίας, η νέα βιβλιοθήκη του...

Και μετά από κόπους και φροντίδα, ολοκληρώθηκε η...

Άσπρισε το Σέλι το μεσημέρι της Κυριακής 21 Απριλίου!

Άσπρισε το Σέλι το μεσημέρι της Κυριακής 21 Απριλίου!

Τι κι αν διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη,...

Βουτιά θανάτου από άνδρα που έπεσε από τον Λευκό Πύργο

Βουτιά θανάτου από άνδρα που έπεσε από τον Λευκό Πύργο

Τραγωδία σημειώθηκε γύρω στις 2 το μεσημέρι της...

Επιτήδειοι, εξαπατούν τηλεφωνικά καταναλωτές και ζητούν στοιχεία τους, με πρόσχημα την προώθηση τιμολογίων ρεύματος

Επιτήδειοι, εξαπατούν τηλεφωνικά καταναλωτές και...

Την αυξημένη προσοχή των καταναλωτών που δέχονται...

Βουλή: Κατά πλειοψηφία το «καλάθι του νονού», ενώ  «πέρασε» το ν/σ για τον φορολογικό κώδικα

Βουλή: Κατά πλειοψηφία το «καλάθι του νονού», ενώ ...

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...