ΤΟΠΙΚΑ

Προς κάθε αρμόδιο - Η Παλιά Μητρόπολη και τα προκτίσματά της

Προς κάθε αρμόδιο - Η Παλιά Μητρόπολη και τα προκτίσματά της

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

 

Τις τελευταίες ημέρες  εξελίσσεται μέσω δημοσιεύσεων στον τοπικό  τύπο  και στα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα ιδιότυπος διάλογος με  αφορμή  φραστικό επεισόδιο που συνέβη σε δημόσιο χώρο μεταξύ επωνύμων προσωπικοτήτων της πόλης. 

Επί του επεισοδίου κατά το οποίο, σύμφωνα με την πρώτη δημοσίευση, εκφράστηκαν απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί   για τους σύγχρονους Βεροιείς, τοποθετούνται δημοσίως επώνυμοι πολίτες της Βέροιας, οι  οποίοι καταθέτουν την έντονη όχλησή τους.

Κατά τον ιδιότυπο όμως αυτόν δημόσιο διάλογο, αποφεύγεται να δοθεί η προσήκουσα έμφαση  στην ουσία του θέματος, που προκάλεσε το φραστικό επεισόδιο και που αναμένεται να προκαλέσει και άλλες αντιδράσεις, που αναπόφευκτα θα υπονομεύσουν το γενικότερο  κύρος της πόλης.

Η ουσία του θέματος έγκειται στο πάνδημο αίτημα για συνολική απελευθέρωση  του μοναδικής αξίας και ωραιότητας Βυζαντινού  Μνημείου του Παλαιού  Μητροπολιτικού Ναού  της Βέροιας, από τα παραμένοντα προσκτίσματα που το υποβαθμίζουν αισθητικά και εμποδίζουν την συνολική ανάδειξή του.

Είναι γνωστό ότι από πολλές δεκαετίες το κτίριο της Παλιάς Μητρόπολης, που χρησιμοποιήθηκε για διάφορους  σκοπούς, πέρα  από  αυτόν  για τον  οποίο  οικοδομήθηκε, αφέθηκε να περιζωθεί  από αυθαίρετα προσκτίσματα  που στηρίχθηκαν στην  εξωτερική τοιχοποιία του, τα  οποία  στέγασαν επαγγελματικές δραστηριότητες αλλά και κατοικίες.

Η ανάδειξη της Παλιάς Μητρόπολης  στην λατρευτική και ιστορική  αίγλη που της ανήκε, υπήρξε μόνιμο αίτημα  των Βεροιέων, καθώς και σταθερή προεκλογική εξαγγελία τόσο κατά τις εθνικές όσο και κατά τις  αυτοδιοικητικές  εκλογές.

Κοινή συνείδηση υπήρξε πάντα, ότι η ανάδειξη του Ναού προϋπέθετε την απομάκρυνση όλων των προσκτισμάτων που τον επικάλυπταν.

Χρειάστηκε να παρέλθουν άπραγες πολλές δεκαετίες για να δημιουργηθεί στην σύγχρονη εποχή, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας  με την συμμετοχή επωνύμων  πολιτών, οι οποίοι  με πάθος, εργατικότητα και συνεχή ενασχόληση, έθεσαν στην υπηρέτηση του σκοπού της διάσωσης και ανάδειξης του Βυζαντινού Μνημείου της Παλιάς Μητρόπολης, το κοινωνικό τους κύρος, την επιστημονική τους εγκυρότητα και την αναγνωρισμένη επιρροή που διέθεταν. 

Με συνεχείς και ακάματες παρεμβάσεις  οι Ενεργοί Πολίτες ενεργοποίησαν τις τοπικές αρχές, τους διοικητικούς παράγοντες, τους φορείς, τα πολιτικά πρόσωπα και τα κυβερνητικά στελέχη πρώτης γραμμής, επιτυγχάνοντας τελικά τον ποθητό στόχο.

Μετά την ολοκλήρωση των αρχικών τυπικών διαδικασιών  ακολούθησε η απαλλοτρίωση των  ούτως η άλλως εγκαταλελειμμένων  προσκτισμάτων, με  σκοπό την απομάκρυνσή τους προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες διάσωσης, συντήρησης και ανάδειξης του μνημείου. 

Αυτή η απομάκρυνση συντελέστηκε με εξαίρεση  τα προσκτίσματα του βορειοδυτικού τμήματος,  τα οποία παραμένουν εις πείσμα του σκοπού της απαλλοτρίωσης, προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις  των πολιτών  που βλέπουν το έργο πλήρους αποκατάστασης και ανάδειξης του Μνημείου να μην ολοκληρώνεται, ενώ πυροδοτούνται  φραστικά προς το παρόν επεισόδια, τα οποία δεν περιποιούν τιμή σε κανένα.

Η διατήρηση των συγκεκριμένων προσκτισμάτων αποδίδεται στην  ευθύνη διευθυντικού στελέχους της καθ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας, που είχε και την αρμοδιότητα  επίβλεψης του όλου έργου. 

Σύμφωνα με αυτή την θέση του αρμόδιου   υπηρεσιακού παράγοντα, τα συγκεκριμένα  προσκτίσματα  χαρακτηρίζονται ως  διατηρητέα, κατ εξαίρεση από τα  ομοειδή άλλα,  τα οποία ήδη απομακρύνθηκαν, σύμφωνα με  τον σκοπό της απαλλοτρίωσης τους.

Εκ του γεγονότος  ότι  τα  συγκεκριμένα παραμένοντα προσκτίσματα  δεν  αποτελούν ξεχωριστές κατασκευές, αλλά στηρίζονται στην τοιχοποιία της Παλιά Μητρόπολης, σημαντικό τμήμα της οποίας αποκρύπτουν, ενώ  η διατήρησή τους γίνεται κατά απόκλιση του σκοπού της απαλλοτρίωσης που τηρήθηκε στα υπόλοιπα προσκτίσματα, γεννώνται εύλογα ερωτηματικά για την πραγματική αιτία αυτής της εμμονής.

Κοινή αντίληψη αποτελεί η διαφαινόμενη πρόθεση στέγασης στα παραμένοντα προσκτίσματα, κάποιων  υπηρεσιών.

Η ενδεχόμενη αναγκαιότητα εγκατάστασης υποστηρικτικών υπηρεσιών  πλησίον του Μνημείου, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση  ότι αυτή  πρέπει να γίνει εις βάρος του ίδιου του Μνημείου, το οποίο πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα από όλα τα προσκτίσματα  που το υποβαθμίζουν συνολικά.

Πέραν όμως από το πάνδημο αίτημα  που κινείται συνεχώς, που εκφράζεται από το σύνολο των πολιτών και που  εκδηλώνεται ενίοτε και με επεισόδια που αναδεικνύουν την συνεχή αντίθεση  της τοπικής κοινής γνώμης με την καθ ύλην αρμόδια υπηρεσία, σαφή και δυναμική θέση οφείλουν να πάρουν οι κορυφαίοι θεσμοί της πόλης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι κορυφαίοι θεσμοί επιβάλλεται  να ενεργοποιήσουν  κάθε προβλεπόμενη σύννομη διαδικασία η οποία θα κατατείνει στην τήρηση του σκοπού της απαλλοτρίωσης των συγκεκριμένων προσκτισμάτων, στην απομάκρυνση τους και στην συνολική ανάδειξη του Βυζαντινού Μνημείου του Παλαιού Μητροπολιτικού Ναού της Βέροιας. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιερατική Σύναξη  ενόψει της εορτής του Πάσχα στη Βέροια

Ιερατική Σύναξη ενόψει της εορτής του Πάσχα στη...

Το πρωί της Πέμπτης, 25ης Απριλίου, στο Παύλειο...

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Αλεξάνδρειας – Δηλώσεις του Δημάρχου, Παναγιώτη Γκυρίνη

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό...

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό...

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων: «Είναι προνόμιο να κατοικεί κανείς στο Ρουμλούκι» Παρουσία του Μητροπολίτη η ημερίδα τοπικής ιστορίας του ΓΕΛ Πλατέος – Κορυφής

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων: «Είναι προνόμιο να...

Το πρωί της Παρασκευής, 26ης Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος...

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...